Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

Το Ιστορικό Αρχείο και ο λόφος Καστέλι

Με τη συζήτηση για την αξιοποίηση του κτηρίου της Μεραρχίας στον λόφο Καστέλι, μοιραία επανέρχεται στην ατζέντα το θέμα του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο από τα περιφερειακά αρχεία της Ελλάδας, που αποτελεί έναν πραγματικό θησαυρό καθώς διαθέτει 700.000 ιστορικά έγγραφα, αλλά ταλανίζεται από την έλλειψη χώρου και προσωπικού.
Οπως ανέφερε σε άρθρο του στα “Χ.ν.” ο αν. καθηγητής του Α.Π.Θ., Αντ. Σκαμνάκης (Χανιώτικα νέα – 8.9.2020) η πρόταση για την μεταφορά του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης βρίσκει συνεχώς θετική ανταπόκριση και μαζί με το εν λόγω Αρχείο θα μπορούσε να λειτουργήσει μία μεγάλη βιβλιοθήκη που θα συνένωνε τις σημαντικότερες της πόλης όπως αυτήν του Πολυτεχνείου και τη δημοτική εκπληρώνοντας έτσι την εκπαιδευτική και ερευνητική χρήση των κτηρίων.
Παράλληλα θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας ανοικτός χώρος συζητήσεων και αναψυχής, ένα αναψυκτήριο ανοικτό και προσιτό στους πολίτες και την πανεπιστημιακή κοινότητα, το οποίο θα διαχειρίζεται το ίδιο το Πολυτεχνείο Κρήτης με σημαντικά έσοδα για το ίδιο.
Είναι φανερό ότι αυτή η χρήση θα αναβάθμιζε ποιοτικά και ουσιαστικά όχι μόνο τον λόφο Καστέλι αλλά την ίδια την πόλη. Αρκεί να φανταστούμε νέους και νέες, μικρούς και μεγάλους, να συρρέουν στο λόφο, είτε για να αναζητήσουν ένα έγγραφο, είτε για να δανειστούν ή να διαβάσουν το βιβλίο τους ή απλά για να απολαύσουν τον καφέ τους σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης με θαυμάσια θέα.
Ομως, είναι ώρα οι θεσμικοί φορείς της πόλης να πάρουν θέση και να… αναλάβουν δράση υπέρ της κοινωνίας.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 12/9/2020)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου