Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Για τα Νεώρια

Μια πρόσφατη ενδιαφέρουσα -και θετική βεβαίως- είδηση είναι ότι το Πολυτεχνείο Κρήτης αναλαμβάνει την ερευνητική εργασία για την ανάδειξη και αποκατάσταση των Ενετικών Νεωρίων στην παλιά πόλη των Χανίων.
Η εργασία θα έχει χρόνο παράδοσης είκοσι μηνών από την ημέρα υπογραφής της σχετικής σύμβασης, και θα εκτελεστεί ως προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στον Δήμο Χανίων, την Περιφέρεια Κρήτης (οι δύο φορείς αυτοί θα χρηματοδοτήσουν το έργο), το Υπουργείο Πολιτισμού και το Πολυτεχνείο Κρήτης.
ΕIναι, επιτέλους, καιρός, με την υπογραφή της σύμβασης να εκπονηθεί -σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα- η μελέτη για την ανάδειξη των Νεωρίων, αυτών των εξαιρετικά σημαντικών μνημείων για όλη τη Μεσόγειο, που εδώ και χρόνια είχαν αφεθεί στη μοίρα τους: Ηταν το 2006 όταν από ισχυρό σεισμό τα Νεώρια υπέστησαν σημαντικές φθορές ενώ ήρθε και το… πλήρωμα του χρόνου να αφήσει στο μνημείο τα… σημάδια του.
Οχι λίγα όλα αυτά τα χρόνια τα σχόλια των “Χανιώτικων νέων” για την ανάγκη αποκατάστασης και προστασίας του μνημείου.
Είναι παράλληλα, προφανές, ότι πρέπει να βγουν τα Νεώρια, όπως και όλα τα άλλα μνημεία, από τα προς εκχώρηση ακίνητα για το Υπερταμείο.
Και, τέλος, είναι εξίσου σημαντικό, όχι μόνον να εκπονηθεί αλλά και να υλοποιηθεί η μελέτη – και να μη τη δούμε στο μέλλον φυλαγμένη σε κάποιο συρτάρι. Να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες πιστώσεις.
Και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει ήδη να φροντίσουν οι αρμόδιοι!
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 8/12/2018)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/gia-ta-neoria-2/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου