Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Ο Γιώργος Σκούρτης και τα Χανιά

Μεγάλη μορφή των γραμμάτων ο Γιώργος Σκούρτης ο οποίος έφυγε προχθές από τη ζωή, άφησε πίσω του πλούσιο λογοτεχνικό έργο αλλά και τους στίχους ενός αθάνατου τραγουδιού που τραγούδησε ο Νίκος Ξυλούρης και όλοι έχουμε αγαπήσει: “Μπήκαν στην πόλη οι οχτροί”.
Ο Γιώργος Σκούρτης μάς κληροδότησε 20 και πλέον θεατρικά έργα και δεκάδες λογοτεχνήματα και ο θανατός του άφησε δυσαναπλήρωτο κενό στην πολιτιστική ζωή της Ελλάδας.
Ο Γιώργος Σκούρτης, παράλληλα, ήταν λάτρης των απλών απολαύσεων της ζωής. Εξού και το μικρό μεν, πολυδιαβασμένο δε, βιβλίο του: “Νύχταθλο” με «σκόρπιες σκέψεις που γράφτηκαν στις μπάρες γνωστών μπαρ της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Ελλάδας», που κυκλοφόρησε το 2006.
Θα ήταν την ίδια χρόνια -αν δεν μας απατά η μνήμη μας- που ο Γιώργος Σκούρτης είχε έρθει στα Χανιά. Οχι για να παρουσιάσει κάποιο έργο του ή για να πραγματοποιήσει ομιλία. Αλλά φιλοξενούμενος ενός φίλου του στην περιοχή της Σπλάντζιας που και εκείνος  -από τους τελευταίους “μποέμ”- δεν ζει πια.
Λιγομίλητος αλλά ευχάριστος και ουσιαστικός στον λόγο του, ο Γιώργος Σκούρτης, απόλαυσε την -εντός των τειχών- πόλη εκείνο το καλοκαίρι. Λάτρης της καλής παρέας και των μικρών μπαρ ο ίδιος, όπως και ο φίλος του έκαναν την καθημερινή διαδρομή από “τα Δύο Λουξ” μέχρι το “Φαγκότο”.
«Είστε τυχεροί που έχετε αυτή την παλιά πόλη και το λιμάνι», μου είχε πει ένα από εκείνα τα βράδια.
«Να προσέχετε την πόλη σας και να ζείτε τις στιγμές», είχε προσθέσει.
Κάποιοι νεαροί που τον ήξεραν ως συγγραφέα και είχαν διαβάσει έργα του, του μίλησαν τότε και εκείνος έδειχνε να χαίρεται για την επαφή με τη νέα γενιά.
Ο Σκούρτης, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου και έζησε όλη τη ζωή του, πρωτοεμφανίστηκε το 1970 στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν με το θεατρικό έργο: “Οι νταντάδες”, ένα έργο-σταθμό της σύγχρονης δραματουργίας μας. Είχε γράψει αρκετά ακόμη έργα αλλά και πεζογραφήματα,    όπως το εμβληματικό «Μπάρμπα – Τζωρτζ», δημιουργώντας «τομή» στο ελληνικό θεατρικό και λογοτεχνικό πεδίο.
Σε μήνυμά του το υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει ότι «ωρες αναστοχασμού, για το ελληνικό θέατρο και τον νεοελληνικό πολιτισμό, φέρνει ο θάνατος του, ξεχωριστού, θεατρικού συγγραφέα και μυθιστοριογράφου, Γιώργου Σκούρτη. Γεννημένος στην Αθήνα του 1940, ο Γιώργος Σκούρτης πέθανε σε ηλικία 78 χρόνων και μας κληροδότησε ένα πολυποίκιλο έργο με 20 και πλέον θεατρικά έργα και δεκάδες λογοτεχνήματα».
«Είχε μια οργή μέσα του, από τα νεανικά του χρόνια, που τον κατάτρωγε και τον καθοδηγούσε. Είναι φανερή στα πρώτα του έργα – στις Νταντάδες (1970) – και ήταν εξίσου φανερή στα τελευταία του έργα – Ο Σαίξπηρ ζει στο καταφύγιο (2014). Δεν ήταν οργή ενάντια στην αδικία της ζωής – φυσικά η ζωή είναι άδικη – αλλά ενάντια στις ανισότητες και κυρίως ενάντια στην αλαζονεία της εξουσίας».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 21/11/2018)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/o-giorgos-skourtis-ke-ta-chania/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου