Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Ο Αστερίξ έρχεται στην Κίσαμο

Εγκαινιάζεται την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου στις 7 μ.μ. στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κισάμου η έκθεση "Πενήντα χρόνια Αστερίξ".
Η έκθεση θα "σταθμεύσει" στο Καστέλι Κισάμου έως τις 22 Απριλίου και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων. Εχουν ήδη προηγηθεί εννέα διαφορετικές "στάσεις" σε ισάριθμα αρχαιολογικά μουσεία της χώρας: της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Αργους Ορεστικού, των Ιωαννίνων, των Δελφών, της Ηγουμενίτσας, του Βόλου, της Νικόπολης και της Αρτας. Πρόκειται για μια παραγωγή του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, του Γαλλικού Ινστιτούτου και των εκδόσεων "ΜΑΜΟΥΘ Comix", με αφορμή τα 50 χρόνια κυκλοφορίας της περίφημης σειράς και πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την ΚΕ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνο-Γαλλικού Συλλόγου Χανίων.
Οι περιπέτειες του Αστερίξ, που μαζί με τον αχώριστο φίλο του Οβελίξ και τους κατοίκους του γαλατικού χωριού αντιστέκονται στους Ρωμαίους περί το 50 π.Χ., ξεκίνησαν το 1959. Εκτοτε το κόμικ έχει μεταφραστεί σε 107 γλώσσες και διαλέκτους, μεταξύ των οποίων η κρητική, η κυπριακή και η ποντιακή, καθώς και στα αρχαία ελληνικά και λατινικά.
Επίσης, οι Γαλάτες ήρωες έχουν πρωταγωνιστήσει σε 11 ταινίες (από τις οποίες οι οκτώ είναι κινούμενα σχέδια). Μάλιστα, η τελευταία ταινία με τίτλο "Ο Αστερίξ στους Ολυμπιακούς Αγώνες" (2008) και πρωταγωνιστές τους Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Κλόβις Κορνιγιάκ και Αλέν Ντελόν, εκτυλίσσεται στην αρχαία Ολυμπία.
(Χανιώτικα νέα - Διαδρομές - 23/2/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου