Τετάρτη 15 Απριλίου 2009

Μεγάλη Εβδομάδα 2009

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ

“Περπατώ και νυχτώνει. Αποφασίζω και νυχτώνει. Όχι, δεν είμαι λυπημένη. Υπήρξα περίεργη και μελετηρή. Ξέρω απ' όλα. Λίγο απ' όλα. Τα ονόματα των λουλουδιών όταν μαραίνονται, πότε πρασινίζουν οι λέξεις και πότε κρυώνουμε...”.
Κική Δημουλά

Μεγάλη Εβδομάδα 2009. Και, οι περισσότεροι υποδεχόμαστε αγαπημένα μας πρόσωπα, ενώ προετοιμαζόμαστε για την Ανάσταση και το Πασχαλινό τραπέζι. Σκεφτόμαστε πως θα ξοδέψουμε το δώρο του Πάσχα και τι θα φορέσουμε κατά τις... νυχτερινές μας εξορμήσεις στα κέντρα διασκέδασης. Κάποιοι, όμως, που δεν είναι λίγοι, δεν θα μπορέσουν να απολαύσουν αυτή τη χαρά. Είναι οι άνεργοι που αυξάνονται και πληθύνονται και σ' αυτή τη χώρα. Είναι οι άστεγοι ο πληθυσμός των οποίων επίσης αυξάνεται και στα Χανιά. Είναι οι τοξικομανείς, οι οποίοι όντας εξαρτημένοι από τα λεγόμενα σκληρά ναρκωτικά, θα εξακολουθήσουν να αναζητούν τη δόση τους, σε δρόμους και πλατείες. Είναι και οι άνθρωποι που δεν έχουν κανέναν και μέσα στη μονάξια τους βιώνουν τις γιορτές σαν πένθος και όχι σαν χαρά.
Και πώς να κάνουν διαφορετικά;
Μεγάλη Εβδομάδα 2009. Και γύρω μας, σαν να υπάρχουν δύο κόσμοι. Από τη μια αυτός της ευμάρειας, που είναι σαν γυάλινος, και από την άλλη εκείνος της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας που ολοένα και μεγαλώνει. Και μέσα σε αυτό το κλίμα, σε αυτή την ταραγμένη, ποικιλοτρόπως, εποχή, η επικαιρότητα να κατακλύζεται από σκάνδαλα, βία και επεισόδια.
Μεγάλη Εβδομάδα 2009. Και ύστερα; Υστερα θα επιστρέψουμε στις συνηθισμένες ημέρες. Στην πεζή καθημερινότητα. Στην προσπάθεια να απαντήσουμε σε ερωτήματα που ίσως δεν έχουν απάντηση. Στην συνήθη ευκολία, για ό,τι μας συμβαίνει να μας φταίνε οι άλλοι και ποτέ ο εαυτός μας. Αλλά για ό,τι συμβαίνει έχουμε και εμείς το μερίδιο της δικής μας ευθύνης.
Μεγάλη Εβδομάδα 2009. Και ο κόσμος έχει λοιπόν δύο όψεις. Εχει, όμως και μια μεγάλη ομορφιά, αρκεί να θέλουμε να τη δούμε και να μη την θυσιάσουμε στο όνομα της... ασφάλειας - χάριν του φόβου, τον οποίο εύκολα μπορεί να συνηθίσει όποιος βλέπει μανιωδώς τα δελτία ειδήσεων στα κεντρικά αθηναικά τηλεοπτικά κανάλια, που επικεντρώνονται σε δυσάρεστα γεγονότα και στο "πιασάρικο" θέμα της εγκληματικότητας.
To ζήτημα, όμως, δεν είναι να συνηθίσουμε το πρόσωπο του τέρατος, κατά πώς θα 'λεγε ο Μάνος Χατζιδάκις, αλλά να μη χάσουμε την αξιοπρέπεια και την αλληλεγγύη μας στους κολασμένους αυτής της γης...
Μεγάλη Εβδομάδα 2009...
(Χανιώτικα νέα - 15/4/2009)

1 σχόλιο: