Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2024

Πρόβλημα ο εθισμός στο διαδίκτυο για εφήβους και στα Χανιά

Υπαρκτό είναι και στα Χανιά το πρόβλημα του εθισμού εφήβων στο διαδίκτυο με τη δομή: “Επαγρύπνηση στο Διαδίκτυο” να έχει υλοποιήσει προγράμματα πρόληψης τα οποία έχουν παρακολουθήσει τα τελευταία τρία χρόνια περισσότεροι από 3.000 μαθητές.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σε εκδήλωση για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο χώρο του δημοτικού σχολείου Αγίας Μαρίνας.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο ψυχολόγος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης, Γρηγόρης Μαυριδάκης, σημείωσε στα “Χ.ν.”, ότι «υπάρχουν και στα Χανιά νέοι εθισμένοι στο διαδίκτυο. Η πανδημία και η αύξηση στη χρήση της οθόνης έπαιξε ένα ενισχυτικό ρόλο στον εθισμό». Ο ίδιος πρότεινε λύσεις στους γονείς «με βασικότερη τον ποιοτικό χρόνο ενασχόλησης με τα παιδιά τους και την ενεργητική συμμετοχή στη ζωή τους».
Η εκπρόσωπος της Δομής Επαγρύπνηση στο Διαδίκτυο της Ιεράς Μητροπόλεως Αποκορώνου και Κυδωνίας, Αργυρώ Παρδαλάκη, μίλησε για τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τις πρώιμες παρεμβάσεις. Οπως η ίδια είπε στα “Χ.ν.”, η Δομή λειτουργεί στα σχολεία δύο προγράμματα τα οποία έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Παιδείας, το ένα για την Πρωτοβάθμια και το άλλο για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. «Τα προηγούμενα τρία χρόνια με τις εκστρατείες πρόληψης για τον εθισμό και την εξάρτηση, είχαν εκπαιδευτεί 3.000 παιδιά. Φέτος, υπολογίζω ότι μέχρι στιγμής έχουν εκπαιδευτεί γυρω στα 600 παιδιά και σίγουρα θα φτάσουμε τα 1.000», είπε η κα Παρδαλάκη.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ
Στα κοινωνικά δίκτυα και στους κινδύνους για τους εφήβους, αναφέρθηκε η Ανθυπαστυνόμος από το Γραφείο Ανηλίκων της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χανίων, Ευτυχία Ζουριδάκη, η οποία, μιλώντας στα “Χ.ν.”, τόνισε παράλληλα την ανάγκη οι γονείς να ελέγχουν τις δραστηριότητες των ανηλίκων στο Διαδίκτυο.
Υπάρχουν, εξήγησε, υποθέσεις όπου κάποιοι παρουσιάζονται σε κοινωνικά δίκτυα ως συνομήλικοι παιδιών και έτσι αναπτύσσουν συνομιλία μαζί τους και «μπορεί μέσα σε μία ώρα να ζητηθεί ανταλλαγή φωτογραφιών και το υλικό αυτό να καταλήξει να διανεμηθεί σε ομάδα π.χ. του σχολείου».
Σε άλλη υπόθεση, στα Χανιά, παιδί 10 χρόνων έφτιαξε μόνο του επτά διαφορετικά email, είχε ανεβάσει σε κοινωνικό δίκτυο ψεύτικη φωτογραφία μεγαλύτερης γυναίκας και συνομιλούσε με ενήλικο ο οποίος νόμιζε ότι συνομιλεί με ενήλικη.
«Οι περισσότερες συνομιλίες γίνονται σε instagram, tik tok. Snapschat», μας είπε η κα Ζουριδάκη η οποία αναφέρθηκε και στο περιστατικό του Ηρακλείου το οποίο διώκεται σε βαθμό κακουργήματος όταν δύο 13χρονες φέρεται ότι διακίνησαν παραποιημένη φωτογραφία συμμαθήτριά τους.
Η διευθύντρια του σχολείου, Αργυρώ Παρδαλού, σημείωσε ότι η πρωτοβουλία για την χθεσινή εκδήλωση «ξεκίνησε από τον προβληματισμό της εκπαιδευτικής κοινότητας σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου. Εχουν εντοπιστεί πολλές μαθησιακές δυσκολίες και μία από τις αιτίες είναι η εξάρτηση στο διαδίκτυο».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 18/1/2024)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου