Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2023

Ραδιοερασιτέχνες στη “Μέρα του Αγρού”

Ραδιοερασιτέχνες από τον Αποκόρωνα πήραν τον εξοπλισμό τους, πήγαν στην παραλία Επισκοπής Ρεθύμνου, έστησαν πομπούς και κεραίες και κατάφεραν για τρίτη συνεχή χρονιά, μέσα από τα βραχέα κύματα της ραδιοφωνίας, χωρίς τη μεσολάβηση αναμεταδοτών η δορυφόρων, να υλοποιήσουν ένα μαγευτικό χόμπι τηλεπικοινωνίας και να συνομιλήσουν με ανθρώπους σε Κύπρο, Γερμανία, Ιταλία, Νορβηγία και Αγγλία!
Η τροφοδοσία των σταθμών δεν γινόταν μέσα από το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος αλλά από τον ήλιο! Για το λόγο αυτό, εκτός από τις κεραίες, στήθηκαν και ηλιακά πάνελ στην παραλία.
Ο λόγος για ομάδα ραδιοερασιτεχνών από τον Αποκόρωνα που συμμετείχαν στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό: “Μέρα του Αγρού” που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα!
Οπως είναι και ο τίτλος του διαγωνισμού, η ημέρα αυτή αφορούσε συνομιλίες από την ύπαιθρο.
Από τον Αποκόρωνα συμμετείχαν οι αδειούχοι ραδιοερασιτέχνες: Ιωσήφ Ζυμβραγουδάκης με διακριτικό: SV9KIF, Βαγγέλης Καρτεράκης με διακριτικό: SY9CGZ και Νίκος Καρτεράκης με διακριτικό: SY9CHA.
Οι ίδιοι συμμετείχαν και το 2022 αλλά και το 2021 στον αντίστοιχο διαγωνισμό, επιτυγχάνοντας συνομιλίες με περισσότερους από εκατό σταθμούς σε όλο τον πλανήτη.
Φέτος, οι συνομιλίες ήταν λιγότερες αλλά σίγουρα σε βαθμό ικανοποιητικό.
Οπως σημειώνει ο κ. Ζυμβραγουδάκης από την αποκορωνιώτικη ομάδα ραδιοερασιτεχνών, εδώ και 5 χρόνια, οι τρεις ραδιοερασιτέχνες Ζυμβραγουδακης Ιωσήφ (SV9KIF), Καρτερακης Ευάγγελος (SY9CGZ) και Καρτερακης Νικόλαος (SY9CHA) συμμετέχουν «στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό “FIELD DAY” (ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΥ) που γίνετε κάθε χρόνο το πρώτο σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου και διαρκεί 24 ώρες. Σκοπός του διαγωνισμού είναι να μπορέσουμε με τους ασύρματους και τις κεραίες που διαθέτουμε να βγούμε σε έναν χώρο έξω (FIELD) χωρίς την χρήση του διασυνδεδεμένου δικτύου ρεύματος (ΔΕΗ) και να μιλήσουμε με πάρα πολλά άτομα (ραδιοερασιτέχνες) ανά τον κόσμο καθώς τις ήμερες αυτές ο διαγωνισμός γίνεται ταυτόχρονα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Συμμετέχουν όμως και οι υπόλοιπες χώρες σε από όλο τον κόσμο αφού βρίσκουν τους ευρωπαϊκούς σταθμούς σε ετοιμότητα.
Ο διαγωνισμός δοκιμάζει εκτός των άλλων και την ετοιμότητα των ραδιοερασιτεχνών σε περιόδους έκτακτης ανάγκης αφού δίνουμε πάντα παρών σε αυτόν τον τομέα με την βοήθεια μας στην κάλυψη επικοινωνιών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, πόσο μάλλον σε περίπτωση που δεν υπάρχει δίκτυο ρεύματος».
Για τις συνθήκες του φετινούς διαγωνισμού οι ραδιοερασιτέχνες εξηγούν ότι «δυστυχώς δεν είχαμε ευνοϊκές συνθήκες, η επικοινωνία στα βραχέα εξαρτάται πολύ από την ιονόσφαιρα και τον καιρό.
Οι κεραίες που έστησαν είναι μια κάθετη για τους 7-14-28 Mhz με ύψος 10 μέτρων ιδιοκατασκευή. και μια οριζόντια END FED και αυτή ιδιοκατασκευή με μήκος 21 μέτρα για τον ένα σταθμό και αντίστοιχες κεραίες είχαν και οι υπόλοιποι 2 ραδιοερασιτέχνες για τους σταθμούς τους.
Πέρυσι μιλήσαμε με πάρα πολλούς σταθμούς (ξεπεράσαμε τους 100) από Κύπρο, Ιταλία, Βέλγιο, Γερμανία, Σουηδία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αγγλία, Περού, Σλοβενία, Ουαλία, Σκωτία, Πολωνία, Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία».
Ο κ. Ζυμβραγουδάκης σημειώνει επίσης ότι οι ραδιοερασιτέχνες εκφράζουν ευχαριστίες προς τον Δήμο Ρεθύμνου «για την παραχώρηση του χώρου τα 3 τελευταία χρόνια», ενώ ευελπιστούν «να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τον διαγωνισμό και σε κάποιο προσβάσιμο για τον κόσμο του Αποκόρωνα χώρο έτσι ώστε να μάθουν και οι νέοι τι σημαίνει ραδιοερασιτεχνισμός».
Επίσης, συμμετέχουν ενεργά και στον διαγωνισμό POSEIDON EVENT που τα τελευταία χρόνια διεξάγεται στο χωριό Μελιδόνι στα VHF – UHF.
Ο ίδιος στον διαγωνισμό του 2022 (Field Day) κατέκτησε την πρώτη θέση στην Ελλάδα και την έκτη στην Ευρώπη.

Τι είναι ο ραδιοερασιτεχνισμός

Ο ραδιοερασιτεχνισμός είναι ένα μαγευτικό χόμπι με πολλούς φίλους και στην Κρήτη. Οι ραδιοερασιτέχνες εκμηδένισαν τις τηλεπικοινωνιακές αποστάσεις πολλά χρόνια πριν από την έλευση των δορυφόρων και του Διαδικτύου!
Κατάφεραν να συνομιλούν σε όλον τον πλανήτη μέσα από τα βραχέα κύματα τα οποία επιτρέπουν τη μετάδοση του ραδιοφωνικού σήματος σε τεράστιες αποστάσεις, ακόμα και σε όλη την υφήλιο!
Απευθείας από την κεραία, χωρίς τη μεσολάβηση αναμεταδοτών ή δορυφόρων.
Οι ραδιοερασιτέχνες παίρνουν άδεια για την εξάσκηση του χόμπι εφόσον πετύχουν σε εξετάσεις οι οποίες διενεργούνται δύο φορές το χρόνο στις Διευθύνσεις Μεταφορών.
Προς αποφυγή λανθασμένων εντυπώσεων να σημειώσουμε ότι δεν έχουν σχέση με τους “ραδιοπειρατές” ή ερασιτέχνες των μεσαίων κυμάτων, αλλά με τη νόμιμη άδεια έχουν δικαίωμα εκπομπής μέσα από καθορισμένες ζώνες συχνοτήτων των βραχέων κυμάτων (SW) και των VHF.
Δεν έχουν δικαίωμα μετάδοσης μουσικής ή εκπομπών για το ευρύ κοινό αλλά μόνο συνομιλιών μεταξύ τους, μέσα από τις συγκεκριμένες ραδιοφωνικές ζώνες οι οποίες τους έχουν παραχωρηθεί.
Επίσης, οι ραδιοερασιτέχνες είναι σε επαφή με τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, καθώς, κατά το παρελθόν, σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, όπως σεισμοί και πυρκαγιές, που έχουν καταρρεύσει οι συνηθισμένοι τρόποι τηλεπικοινωνίας, έχουν διαθέσει τα μηχανήματα και τις συχνότητές τους για την αποκατάσταση των τηλεπικοινωνιών και τη συνεννόηση των Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας!
Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε:
Ενδεικτικά στην ιστοσελίδα της η Ενωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών αναφέρει:
• Επέμβαση των Ομάδων Εκτακτης Ανάγκης των ραδιοερασιτεχνών κατά τις μεγάλες πυρκαγιές των περιαστικών δασών της Αθήνας το 1980, όταν είχαν καταστραφεί τα τηλεφωνικά καλώδια τηλεχειρισμού του πομπού της Δασικής Υπηρεσίας στην Πεντέλη.
• Στους σεισμούς της Καλαμάτας το 1986 τα μηχανήματά τους ήταν τα μόνα που για 48 ώρες που αποκατέστησαν τις επικοινωνίες των Αρχών της πόλης με τις αρμόδιες υπηρεσίες στην Αθήνα.
• Αποστολή στο Αίγιο, που επλήγη από σεισμό, τον Μάιο του 1995 για το συντονισμό του κλιμακίου του ΟΑΣΠ με το επιχειρησιακό κέντρο της Αθήνας και τη διακίνηση μηνυμάτων.
Στην Κρήτη έχει συσταθεί Ενωση Ραδιοερασιτεχνών με έδρα το Ηράκλειο ενώ στην Αθήνα βρίσκεται η Ενωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών (Ε.Ε.Ρ.), η οποία διαθέτει και την ιστοσελίδα
www.raag.org
Οπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα της Ενωσης, οι ραδιοερασιτέχνες μπορούν να επικοινωνήσουν με όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας τα ερτζιανά κύματα.
Οι ραδιοερασιτέχνες εκτός από τον πειραματισμό, τη μελέτη, την έρευνα, την αυτοεκπαίδευση που κάνουν, με τις επαφές που πραγματοποιούν στα ερτζιανά με άλλους συναδέλφους τους, από τη μια ως την άλλη άκρη της υδρογείου, προωθούν τη διεθνή φιλία και συμβάλλουν, στο μέτρο που τους αφορά, στην αλληλοκατανόηση μεταξύ των λαών.
Οι ραδιοερασιτέχνες έχουν πολλές διαμορφώσεις επικοινωνίας στη διάθεσή τους.
Συχνά χρησιμοποιούν τη λεγόμενη διαμόρφωση SSB (Single Sideband), η οποία προσφέρει πιο αξιόπιστη επικοινωνία σε περιορισμένο εύρος ζώνης. Η Ραδιοτηλεγραφία, δηλαδή η επικοινωνία με σήματα morse χρησιμοποιείται επίσης ευρέως από τους ραδιοερασιτέχνες. Ηταν ο πρώτος τρόπος επικοινωνίας μέσω ερτζιανών. Βρίσκει πολλές χρήσεις ειδικά στα βραχέα κύματα καθώς επίσης και για πειραματισμό.
Στα Χανιά εξετάσεις για πτυχίο ραδιοερασιτέχνη διεξάγονται δύο φορές τον χρόνο στην τοπική Διεύθυνση Μεταφορών.
Οι χώρες που συνομίλησαν φέτος είναι:
Χώρα Διακριτικό Συχνότητα
ΚΥΠΡΟΣ 5B4NC/P 14,258 Mhz
ΓΕΡΜΑΝΙΑ DF0HD 14,192 Mhz
ΓΕΡΜΑΝΙΑ DK0IL/P 14,254 Mhz
ΙΤΑΛΙΑ IQ0PG 14,262 Mhz
ΝΟΡΒΗΓΙΑ LA1QRO/P 7,170 Mhz
ΑΓΓΛΙΑ M0TSL 7160 Mhz

Ένωση ραδιοερασιτεχνών στην Κρήτη

Στο Ηράκλειο είναι η έδρα της Ενωσης Ραδιοερασιτεχνών Κρήτης. Από το 1986 μέχρι σήμερα τα μέλη της Ενωσης συμμετέχουν σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, ασκήσεων ετοιμότητας και κάλυψη επικοινωνίας όπου χρειάζεται.
Το 2005 η Ένωση απέκτησε τη δική της στέγη, προσφορά από τον Δήμο Ηρακλείου.
Σήμερα πρόεδρος της Ένωσης είναι ο Παναγιώτης Σταματάκης με διακριτικό SV9 KIA ενώ αντιπρόσωπος Χανίων είναι ο Αντώνης Γαλάνης με διακριτικό SV9 AUE.
Στα Χανιά οι ραδιοερασιτέχνες που συνομιλούν στα VHF-UHF έχουν δικούς τους αναμεταδότες στη Μαλάξα, στον Αγιο Ματθαίο, στα Ροδωπού και στον Αγιο Δίκαιο νότια του Ελους.
Στους σκοπούς της Ένωσης Ραδιοερασιτεχνών Κρήτης είναι η διάδοση και προάσπιση του ραδιοερασιτεχνισμού, όπως αυτός καθορίζεται διεθνώς, συμπεριλαμβανομένων και των ραδιοτηλεοπτικών εφαρμογών, και η με κατοχύρωση στη χώρα μας των δικαιωμάτων τα οποία αναγνωρίζονται διεθνώς για τους ραδιοερασιτέχνες, η εθελοντική προσφορά βοήθειας στο κοινωνικό σύνολο σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, σε συνεργασία με τα αρμόδια τμήματα της Πολιτικής Προστασίας, για την πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών και ειδικότερα στον τομέα των επικοινωνιών, κ.α.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 4/11/2023)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου