Λένε, όσοι υποστηρίζουν την εκμίσθωση των κτηρίων, πως η εταιρεία θα σεβαστεί την ιστορία και θα αποκαταστήσει τα κτήρια με βάση τις οδηγίες της πολιτείας. Ωστόσο, τα κτήρια, αν προχωρήσει η επένδυση, θα χάσουν το δημόσιο χαρακτήρα τους. Και χώροι πολιτισμού και ιστορικής μνήμης, όπως το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης, θα χάσουν την ευκαιρία να αποκτήσουν τη στέγη που τους αξίζει. Οι Χανιώτες θα στερηθούν έναν ακόμα δημόσιο χώρο. Το ίδιο και οι επισκέπτες. Γιατί πόσοι θα πηγαίνουν για τη βόλτα τους και για να απολαύσουν το… ηλιοβασίλεμα, στην αυλή ενός ξενοδοχείου;
Λένε ακόμη οι υπέρμαχοι της “επένδυσης”. Πού ήσασταν τα προηγούμενα χρόνια και τι προτείνατε; Μα, αν ανατρέξουν στα “Χανιώτικα νέα” των προηγούμενων ετών, όταν έγινε πρώτη φορά γνωστή η σύμβαση, θα δουν και τότε σειρά άρθρων και απόψεων.
Κάποιοι επικαλούνται την κατάληψη για να επιχειρηματολογήσουν υπέρ του ξενοδοχείου. Μόνο που δεν υπάρχει πια ούτε η κατάληψη, ούτε το δίλημμα: κατάληψη ή ξενοδοχείο.
Λέει με τη σειρά του το Πολυτεχνείο ότι αν ακυρώσει τη σύμβαση θα πληρώσει αποζημίωση στην εταιρεία που ήδη πληρώνει μισθώματα. Ωστόσο, δεν μπορεί να μην υπάρχει τρόπος εξεύρεσης λύσης για μια άλλη αξιοποίηση του λόφου Καστέλι. Δεν μπορεί η ιστορική κληρονομιά να… εκμισθώνεται με τόση ευκολία.
Είναι σημαντικό το γεγονός πως έχουν ενώσει τις φωνές τους ενάντια στη ξενοδοχοποίηση, πολίτες, φορείς και συλλογικότητες.
Η συμμετοχή στη συνέλευση της Πρωτοβουλίας Πολιτών Ενάντια στην Ξενοδοχοποίηση στον λόφο Καστέλι, έδειξε πως αυτό το ζήτημα απασχολεί έντονα την κοινωνία.
Η ματαίωση της ξενοδοχοποίησης και η αποκατάσταση των κτηρίων μέσα από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, αποτελεί ένα στοίχημα που μπορεί να κερδηθεί.
Εστω και τώρα, το Πολυτεχνείο Κρήτης αλλά και τα αρμόδια Υπουργεία, ας ανοίξουν διάλογο με την τοπική κοινωνία και τους φορείς της.
Στο τέλος, όλοι θα είναι κερδισμένοι. Γιατί, επιτέλους, σε αυτόν τον κόσμο δεν μετρώνται όλα σε χρήμα και οικονομικούς δείκτες…
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 14/10/2020)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου