Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Ραδιόφωνα από μια άλλη εποχή σε έκθεση που ετοιμάζεται στα Χανιά

Ραδιόφωνα από μια άλλη εποχή θα δουν οι επισκέπτες της έκθεσης που ετοιμάζεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο κατάστημα Video Computer Papadoulakis στη συμβολή των οδών Γογονή και Ζυμβρακάκηδων στα Χανιά.
Την έκθεση παλαιού ραδιοφώνου οργανώνει η Video Computer Papadoulakis με την ευκαιρία των 30 χρόνων δυναμικής της παρουσίας στον χώρο της τεχνολογίας και ο D-CODE 96,2 Fm.
Στην έκθεση θα παρουσιαστούν κλασικές ραδιοφωνικές συσκευές, μεγάλες και μικρές, τότε που διέθεταν μόνο μεσαία, βραχέα και μακρά κύματα.
Οποιος διαθέτει παλιό ραδιόφωνο και επιθυμεί να το δανείσει για να παρουσιαστεί στην έκθεση μπορεί να καλέσει στο τηλέφωνο 2821076900.
Link: http://www.haniotika-nea.gr/radiofona-apo-mia-alli-epochi/
Facebook link: https://www.facebook.com/groups/892659094213000/?fref=ts

Νέος διευθυντής στο Δ.Σ. του ΙΤΕ ο καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης

Νέος διευθυντής του Δ.Σ. του Ιδρύματος Τεχνολογίας Ερευνας (ΙΤΕ) της Κρήτης εξελέγη ο καθηγητής Νεκτάριος Ταβερνάκης.
Σε σχετική ανακοίνωση του ΙΤΕ, αναφέρεται:
Ο κ. Νεκτάριος Ταβερναράκης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης, εξελέγη ομόφωνα χθες Διευθυντής της Κεντρικής Διεύθυνσης και Πρόεδρος του ΔΣ του ΙΤΕ από επταμελή Επιτροπή Κριτών, αποτελούμενη από κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες, με Πρόεδρο τον κ. Γρηγόριο Στεφανόπουλο, Καθηγητή του ΜIT.
ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης είναι από τις 8/11/2013 Διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του ΙΤΕ, και Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Κρήτης από τις 10/3/2014. Είναι επίσης Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη ΒιοΠληροφορική της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης και ηγείται του Εργαστηρίου Νευρογενετικής και Γήρανσης του ΙΜΒΒ. Σπούδασε Βιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, είναι διδάκτορας του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και έκανε  μεταδιδακτορικές σπουδές στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη των μοριακών μηχανισμών που διέπουν τη λειτουργία και την παθοφυσιολογία του νευρικού συστήματος. Έχει συμβάλει σημαντικά στην κατανόηση των μηχανισμών νευροεκφυλισμού, μνήμης και μάθησης, καθώς και της γήρανσης. Έχει επίσης συνεισφέρει στην ανάπτυξη καινοτόμων πειραματικών εργαλείων και μεθόδων για τη μελέτη του νευρικού συστήματος και της βιολογίας του κυττάρου. Έχει δημοσιεύσει δεκάδες επιστημονικές εργασίες σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βιβλία, καθώς και πολλά εκλαϊκευτικά επιστημονικά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή έντυπα. Είναι εκλεγμένο μέλος του Επιστημονικού Συμβούλιου του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου Έρευνας, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών. Για το σύνολο της επιστημονικής του συνεισφοράς, έχει βραβευθεί με σημαντικές διεθνείς κι εθνικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων χρηματοδότηση από το ειδικό πρόγραμμα για την Προώθηση της Καινοτομίας και δυο επιχορηγήσεις για Καταξιωμένους Ερευνητές του ERC. Είναι δε από τους πρώτους στην Ευρώπη που έχουν τύχει  δύο  επιχορηγήσεων από το εξαιρετικά ανταγωνιστικό αυτό πρόγραμμα, και ο μόνος μέχρι στιγμής στην Ελλάδα. Έχει επίσης τιμηθεί με το Ακαδημαϊκό Βραβείο Ιατρικής και Βιολογίας του Ιδρύματος Μποδοσάκη στον τομέα των Βιοϊατρικών Επιστημών, το Βραβείο Έρευνας Friedrich Wilhelm Bessel του ιδρύματος Alexander von Humboldt της Γερμανίας, το Επιστημονικό Βραβείο του Εμπειρίκειου Ιδρύματος, το Αρεταίειο Βραβείο Ιατροβιολογικών Επιστημών της Ακαδημίας Αθηνών, και το Βραβείο Νέου Ερευνητή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ερευνητικές δραστηριότητες  Καθ. Νεκτάριου Ταβερναράκη και του Εργαστηρίου του, δείτε την ιστοσελίδα του εργαστηρίου στη διεύθυνση: http://www.elegans.gr/ 

Πρωτιά ελπίδας

Μια άλλη πρωτιά για τη χώρα μας, πρωτιά ελπίδας για την Ελλάδα του μέλλοντος στον σύγχρονο κόσμο, έρχεται από το Χάρβαρντ! Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην “Καθημερινή”, η Ελλάδα είναι πρώτη στον αριθμό διαδικτυακών φοιτητών στα Μαζικά Ανοικτά Διαδικτυακά Μαθήματα (MOOCs – Massive Open Online Courses) του Χάρβαρντ, τηρουμένων των πληθυσμιακών αναλογιών, δηλαδή με κριτήριο τον αριθμό εγγραφέντων φοιτητών ανά εκατομμύριο κατοίκων της χώρας προέλευσης.
Επιπλέον, «η χώρα με το υψηλότερο στον κόσμο ποσοστό επιτυχούς ολοκλήρωσης μαθημάτων είναι η Ελλάδα, με 13,6% από τους εγγραφομένους στα μαθήματα να τα ολοκληρώνουν και να παίρνουν βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης», αναφέρει η έκθεση Evaluating Geographic Data in MOOCs (των S.O. Nesterko et al.), δηλαδή υπερτριπλάσιο ποσοστό από τον μέσο όρο, που είναι μόλις 4,3%! Ακόμη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο αριθμός φοιτητών και χωρών ενισχύει ακόμη περισσότερο το επίτευγμα αριστείας για την Ελλάδα στο εξωτερικό.
Η χώρα μας είναι πρώτη στο ποσοστό εκείνων που ολοκληρώνουν επιτυχώς τα μαθήματα.  
Να, λοιπόν, και ένα ευχάριστο νέο για την Ελλάδα που προέρχεται από τη νέα γενιά. Για την Ελλάδα του μέλλοντος τόσο στο εκπαιδευτικό όσο και στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Για την Ελλάδα, όχι της απομόνωσης και αποξένωσης αλλά της επιστήμης και της δημιουργίας.
Για την Ελλάδα της ελπίδας!
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 31/10/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/protia-elpidas/
-Το ρεπορτάζ της "Καθημερινής" βρίσκεται στην διεύθυνση: http://www.kathimerini.gr/874870/article/epikairothta/ellada/prwtia-gia-ellhnes-foithtes-sto-xarvarnt

Ο Ελ. Βενιζέλος και το ΣτΕ

Το ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της Επικρατείας (ΣτΕ), για το οποίο έγινε τις τελευταίες ημέρες μεγάλη συζήτηση με αφορμή τις τηλεοπτικές άδειες, ιδρύθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
Στην IΣΤΟΣΕΛΙΔΑ του ΣτΕ δημοσιεύεται μάλιστα η ομιλία του Ελ. Βενιζέλου κατά την πρώτη συνεδρίαση της 17ης Μαΐου 1929.
Στην ΟΜΙΛΙΑ του αυτή ανέφερε ανάμεσα σε άλλα απευθυνόμενος στους δικαστές:  «Οταν δε έστω και άνευ προθέσεως διαπράξη η κυβέρνησις καμμίαν παρανομίαν και έλθη το Συμβούλιον της Επικρατείας να της πη ότι της ακυρώνει την πράξιν της ταύτην, σας βεβαιώ ότι θα έλθω προσωπικώς να συγχαρώ και να σφίξω το χέρι του προέδρου και των μελών του Συμβουλίου της Επικρατείας, διότι υπενθύμισαν εις την κυβέρνησιν ότι δεν έχει το δικαίωμα να παρανομή».
Και KATΕΛΗΓΕ ως εξής: «Δυστυχώς, κύριοι, ο ελληνικός λαός ζήσας τόσους αιώνας υπό ξένην δουλείαν εσυνήθισε να θεωρή το κράτος εχθρικόν, όπως πράγματι ήτο, ο δε αιών της ελευθερίας δεν κατώρθωσε να του μεταβάλη εντελώς την ψυχολογίαν αυτήν. Εάν κατορθώσωμεν και είμαι βέβαιος ότι θα το κατορθώσωμεν διά του Συμβουλίου της Επικρατείας να εμπνεύσωμεν και εις τον τελευταίον πολίτην που κατοικεί εις τα απώτατα του κράτους ότι “υπάρχουν δικασταί εις τας Αθήνας” που προστατεύουν κάθε πολίτην αδικούμενον από οιονδήποτε διοικητικόν όργανον και από την κυβέρνησιν αυτήν χωρίς να έχη ανάγκην ο πολίτης να προσφεύγη εις πλάγια μέσα και εις την υποστήριξιν των ισχυρών της ημέρας δια να εύρη το δίκαιόν του, βεβαιωθήτε ότι εγκαινιάζομεν ένα σταθμόν ιστορικόν, τον ιστορικώτερον ίσως σταθμόν της ζωής μας από αιώνος».
ΛΟΓΙΑ διδακτικά από τον μεγάλο πολιτικό. Λόγια επίκαιρα για το σήμερα και προπαντός για τους πολιτικούς και τις κυβερνήσεις.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 31/10/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/o-el-venizelos-ke-to-ste/
-Η ομιλία του Ελευθερίου Βενιζέλου βρίσκεται στη διεύθυνση:
http://www.adjustice.gr/webcenter/portal/ste/pageste/istoria/omilia?_afrLoop=

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Αλεξάνδρα Μητσιάλη: "Να κρατήσουμε το όνειρο ζωντανό"

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Φιλόλογος αλλά και λογοτέχνις, συγγραφέας παιδικών βιβλίων αλλά και μυθιστορημάτων, η Αλεξάνδρα Μητσιάλη βρέθηκε στα Χανιά την περασμένη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου για την παρουσίαση του βιβλίου της: “Ξυπόλητοι ήρωες”: ένα μυθιστόρημα για την περίοδο της Κατοχής.
H εκδήλωση έγινε στο Πνευματικό Κέντρο στο πλαίσιο του 4ου φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. Με την ευκαιρία, η κα Μητσιάλη μίλησε στις “διαδρομές” και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο συγγραφικό της έργο αλλά και σε χαρακτηριστικά της εποχή μας. Μια εποχή «απαξίωσης της γνώσης και της γενικότερης απογοήτευσης» στην οποία, όπως είπε, χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια, «για να τροφοδοτήσεις μια ουσιαστική επικοινωνία, για να δώσεις ένα περιεχόμενο σε μια στερεότυπη διαδικασία, για να κρατήσεις ζωντανό ένα όνειρο και για σένα και για τα παιδιά».

-Περισσότερο φιλόλογος εκπαιδευτικός ή… λογοτέχνις;

Θα κρατήσω εξίσου και τις δύο ταυτότητες, αφού και με τις δυο τους ζω την κάθε μέρα μου, αφού κι οι δύο αυτές δημιουργούν τον κόσμο μου. Εχω την εντύπωση μάλιστα ότι δεν είναι δυο ταυτότητες που διανύουν παράλληλες και ασύμπτωτες διαδρομές αλλά δυο ταυτότητες που συμβιώνουν αλληλοτροφοδοτούμενες κι όσο περνάει ο καιρός σε μεγαλύτερη αρμονία.

-Πώς αισθάνεστε μετά από την έκδοση 20 βιβλίων, μεταξύ των οποίων ένα Κρατικό Βραβείο για νεανικό μυθιστόρημα, παιδικά υποψήφια για το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Βιβλιοθήκης αλλά και μυθιστορήματα όπως αυτό για την Κατοχή, το “Ξυπόλητοι ήρωες” που παρουσιάζεται στα Χανιά;

Σκέφτομαι ότι βρίσκομαι ακριβώς εκεί που θέλω, μέσα σε ένα κόσμο που αγαπάω, που έχω χτίσει σιγά-σιγά με φροντίδα και ειλικρίνεια και ο οποίος αποκτά ολοένα και περισσότερους αποδέκτες.

-Τι είναι οι “Ξυπόλητοι ήρωες”; Ποια ερεθίσματα σάς οδήγησαν στη συγγραφή του βιβλίου;

Οι Ξυπόλυτοι είναι ένα μυθιστόρημα για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη Γερμανική Κατοχή στην Ελλάδα. Ζωντανεύει πλευρές της καθημερινής ζωής και της αντίστασης των απλών ανθρώπων της Θεσσαλονίκης, το Ξυπόλυτο Τάγμα, τη σκοτεινή δράση του δωσιλογισμού, το ξεκλήρισμα των Εβραίων της πόλης, αποτυπώνοντας ταυτόχρονα σημαντικά κομμάτια της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Κίνητρο να γράψω αυτό το βιβλίο ήταν το ενδιαφέρον μου να γνωρίσω τα κρυμμένα πρόσωπα της πόλης και τα γεγονότα της ιστορίας που μένουν, παρά τα χρόνια που έχουν περάσει, σε μια περίεργη σκιά. Κι έπειτα να μιλήσω για όλα αυτά στους αναγνώστες μου ανεξαρτήτου ηλικίας.

-Στην καθημερινότητα υπάρχουν και οι μικροί ήρωες, δηλαδή, τα παιδιά. Ποιες είναι οι επιρροές σας όταν γράφετε παιδικά βιβλία;

Σίγουρα ο σουρεαλιστικός τρόπος που σκέφτονται και βλέπουν τη ζωή τα παιδιά μέσα στον οποίο όλα μπορούν να ανατραπούν, η φαντασία να αποκτήσει σάρκα και οστά και τα πιο απίθανα όνειρα να γίνονται πραγματικότητα.
Κι οπωσδήποτε στην αποθήκη της έμπνευσής μου βρίσκονται στοιβαγμένες όλες οι ιστορίες που έχω διαβάσει από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, η ίδια η πραγματικότητα με τα ερεθίσματά της, όλα αυτά που μου φαίνονται όμορφα και ζωτικά αλλά κι όλα αυτά που μου είναι αδιανόητα και το στομάχι μου δεν μπορεί με τίποτα να τα χωνέψει.

-Από τις επαφές σας με μικρούς και μεγάλους, σε σχολικές αίθουσες αλλά και εκδηλώσεις – παρουσιάσεις, θυμάστε ορισμένα στιγμιότυπα που να έχουν μείνει έντονα στη μνήμη σας; Μοιραστείτε μαζί μας κάποιες στιγμές.

Επισκέφτηκα ένα σχολείο στο οποίο οι μικροί μαθητές με περίμεναν κι αναρωτιόνταν μήπως η συγγραφέας θα προσγειωθεί στη στέγη και θα κατεβεί από την καμινάδα, όπως ο Αγιος Βασίλης. Φαντάζομαι ότι όταν εμφανίστηκα, η συγγραφέας απομυθοποιήθηκε αυτοστιγμεί κι αποδείχτηκε ότι, δυστυχώς, είναι ένας άνθρωπος όπως όλοι οι υπόλοιποι.

-Ποια είναι η γνώμη σας για το εκπαιδευτικό σύστημα; Ως εκπαιδευτικός, τι αλλαγές θα θέλατε να δείτε; Ποια, κατά τη γνώμη σας, είναι τα βασικότερα προβλήματα των εκπαιδευτικών αλλά και των παιδιών – μαθητών;

Πολλά είναι τα σχετικά θέματα και η συζήτηση μεγάλη. Θα πω μόνο ότι ειδικά στην εποχή μας της ηλεκτρονικής οθόνης και των πολυποίκιλων εξαρτήσεων, της απαξίωσης της γνώσης και της γενικότερης απογοήτευσης, η έλλειψη νοήματος και το αίσθημα της ματαίωσης γίνεται πιο έντονο και στους εκπαιδευτικούς και στα παιδιά.
Χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια, επομένως, σε τέτοιες διαλυτικές συνθήκες, για να τροφοδοτήσεις μια ουσιαστική επικοινωνία, για να δώσεις ένα περιεχόμενο σε μια στερεότυπη διαδικασία, για να κρατήσεις ζωντανό ένα όνειρο και για σένα και για τα παιδιά. Κι αυτό χωρίς αυταπάτες.
(Χανιώτικα νέα - 28/10/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/na-kratisoume-to-oniro-zontano/

Τηλεοπτικές άδειες και ουσία

Το τηλεοπτικό τοπίο πρέπει -βεβαίως- να ρυθμιστεί, αλλά με τρόπο σύννομο που να μην επιδέχεται αμφισβητήσεις.
Η απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες δεν αφορά το ποια κανάλια θα εκπέμπουν, ούτε επικροτεί τη λειτουργία καναλιών χωρίς άδεια, αλλά καθορίζει ότι αρμόδια Αρχή για τις άδειες δεν είναι οι κυβερνήσεις, αλλά το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Τόσο απλά.
Το λιγότερο που θα περίμενε κανείς από την πολιτεία είναι ο σεβασμός της απόφασης του ΣτΕ και όχι οι επιθέσεις πανικού. Με άλλα λόγια ο σεβασμός στη διάκριση των εξουσιών. Από τη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Ολγας Γεροβασίλη φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει χάσει την ψυχραιμία της.
Είπε, μεταξύ άλλων, η κα Γεροβασίλη: «Το ΣτΕ -με οριακή πλειοψηφία- έλαβε πριν από λίγο μια απόφαση που προσωρινά παρεμποδίζει τη ρύθμιση του εδώ και 27 χρόνια ασύδοτου τηλεοπτικού τοπίου.
Πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο το οποίο έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια που διέλυσαν την Ελλάδα, το “μαύρο” στην ΕΡΤ, το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία».
Μα η ίδια η κυβέρνηση δεν είναι αυτή που συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων με τα μνημόνια;
Πάντως, στις 10/6/2015 στον αθηναϊκό Τύπο δημοσιεύτηκαν ρεπορτάζ σύμφωνα με τα οποία «η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας έκρινε ως αντισυνταγματικές κατά πλειοψηφία τις περικοπές των συντάξεων, κυρίων και επικουρικών, του ιδιωτικού τομέα που έγιναν το 2012». Η απόφαση αυτή εφαρμόστηκε;
Για την ιστορία, επίσης, να σημειώσουμε ότι πριν λίγες ημέρες επιχειρήθηκε ένα ακόμα μαύρο, όταν κατασχέθηκαν μηχανήματα της Ertopen που δημιουργήθηκε από εργαζομένους της ΕΡΤ, την εποχή που η κυβέρνηση της ΝΔ είχε ρίξει “μαύρο” στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα προκαλώντας δικαιολογημένα έντονες αντιδράσεις από πολίτες, δημοσιογράφους, αλλά και σύσσωμη την αντιπολίτευση. Τώρα, η Ertopen συνεχίζει να εκπέμπει στο Διαδίκτυο, δίνοντας βήμα στους εργαζομένους, στους αδύναμους πολίτες και στα θύματα των πολιτικών του μνημονίου.
Εν κατακλείδι, σαφώς πρέπει να ρυθμιστεί το θέμα της εκπομπής τηλεοπτικού σήματος και να μπει τέλος στην όποια ασυδοσία. Αλλά και να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις των δικαστηρίων. Πρωτίστως από τις κυβερνήσεις…
Επίσης, σαφώς πρέπει να μπει ένα τέλος στα μνημόνια και στις περικοπές, στην εξαντλητική φορολογία και τα χαράτσια που έχουν φτωχοποιήσει την κοινωνία. Φτάνουν πια οι κόντρες απλά και μόνο για λαϊκή κατανάλωση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 28/10/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/tileoptikes-adies-ke-ousia/

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Τα Χανιά του πολιτισμού

Τα Χανιά του πολιτισμού, τα δικά μας Χανιά, είναι εδώ, κόντρα στη βία, στον φανατισμό και στη μιζέρια των καιρών:
• Είναι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων που ξεκίνησε στο Πνευματικό Κέντρο με τις “Νύφες” του Παντελή Βούλγαρη και συνολικά περιλαμβάνει 83 ταινίες.
• Είναι “η λέξη που δεν λες”, η νέα σειρά του ALPHA, με σκηνοθέτη τον Χανιώτη Θοδωρή Παπαδουλάκη. Το πρώτο επεισόδιο κέρδισε τους τηλεθεατές και απ’ ό,τι φαίνεται η σειρά θα κυλήσει με μεγάλη επιτυχία.
• Είναι το Μουσείο Τυπογραφίας στο Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων το οποίο παραμένει ζωντανός χώρος πολιτισμού μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τις θεατρικές παραστάσεις και τις εκδηλώσεις που διοργανώνει.
• Είναι η εταιρεία θεάτρου “Μνήμη” που στο θέατρο “Κυδωνία” ετοιμάζεται να παρουσιάσει από τις 4 έως τις 13 Νοεμβρίου έναν νέο κύκλο παραστάσεων του άκρως επίκαιρου έργου “Λαμπεντούζα”.
• Είναι το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης (ΔΗΠΕΘΕΚ) το οποίο δεν σταματά να ανεβάζει θεατρικά έργα με παραστάσεις όχι μόνο στην Κρήτη, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας και να διοργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις.
• Είναι το Theatre 73100, η Αρένα, ο Θεατρικός Κύκλος και τα άλλα θεατρικά σχήματα της  πόλης.
• Είναι τα μουσικά σχήματα όπως η “Οκτάβα”, οι Pass-pARTout, οι “Vamos Ensemble” και οι ομάδες χορού που λειτουργούν στην πόλη,
• Είναι οι τραγουδοποιοί - καλλιτέχνες που κατάγονται από τα Χανιά και δεν παύουν να δημιουργούν, όπως ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Κώστας Λειβαδάς, ο Λεωνίδας Μαριδάκης.
Τα Χανιά του πολιτισμού είναι αυτά και πολλά ακόμη. Είναι τα δικά μας Χανιά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 27/10/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/ta-chania-tou-politismou-2/

“Ανάπτυξη”…

Στην 61η θέση βρίσκεται η Ελλάδα στη λίστα της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2016 με την κατάταξη των χωρών που διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα.
Πριν την Ελλάδα, στην 60η θέση είναι το Κοσσυφοπέδιο, την 58η η Αλβανία, στην 47η η Σερβία, στην 45η θέση η Κύπρος, στην 39η η Βουλγαρία, στην 36η η Ρουμανία, στην 32η η Ισπανία, στην 25η η Πορτογαλία, στην 2η η Σιγκαπούρη και στην 1η η Νέα Ζηλανδία!
Κατά τ’ άλλά έρχεται η… ανάπτυξη.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 27/10/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/anaptixi-2/

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Για την Παιδεία

Στους δρόμους κατεβαίνουν εκπαιδευτικοί και γονείς και στα Χανιά καθώς τα προβλήματα της Εκπαίδευσης δεν έχουν τέλος. Και λέμε Εκπαίδευσης γιατί απέχουμε από το να μιλήσουμε για Παιδεία.
Τα προβλήματα του εκπαιδευτικού μας συστήματος δεν είναι, βεβαίως, τωρινά. Κρατάνε από… παλιά. Σαν να μην θέλει καμία κυβέρνηση πραγματικά να τα προτάξει για να τα επιλύσει.
Τώρα, εν καιρώ μνημονίων, όπως λέει η Ενωση Γονέων του Δήμου Χανίων, «η υποχρηματοδότηση, η στελέχωση με το θεσμό των αναπληρωτών και όχι μόνιμων εκπαιδευτικών, οι περικοπές και οι συντμήσεις αποτελούν μια πραγματικότητα».
Τα παιδιά αξίζουν άλλα σχολεία και ένα καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα.
Οπως έλεγε και ο Μ. Χατζιδάκις, «η μόνη αντιβίωση για την καταπολέμηση του κτήνους που περιέχουμε είναι η Παιδεία». Αυτή η Παιδεία παραμένει ζητούμενο. Και στην κατεύθυνση προς αυτή την Παιδεία δεν χωράνε εκπτώσεις, ούτε μνημόνια.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 26/10/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/gia-tin-pedia-2/

Τα "Οχι" του σήμερα

Με αφορμή την επέτειο του ηρωικού “Οχι” της 28ης Οκτωβρίου 1940, θα γραφτούν πολλά και θα γίνουν για μια ακόμη φορά συζητήσεις για το σήμερα. Ενδεχομένως να προκύψουν και οι -συνηθισμένες πλέον- αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε κόμματα… 
Ωστόσο, σήμερα έχουμε, κατά τη γνώμη μας, μεγάλη ανάγκη από “Οχι” που να ανοίγουν δρόμους του μέλλοντος για τη χώρα και την κοινωνία, χωρίς ιδεοληψίες και βεβαιότητες του παρελθόντος.
Τα “Οχι” του σήμερα πρέπει να λένε:
• “Οχι” στον διχασμό και “ναι” στην ενότητα, στη σύνθεση απόψεων, στον σεβασμό στη διαφορετική άποψη. “Ναι” δηλαδή στην ουσία της Δημοκρατίας.
• “Οχι” στην εθνική μοναξιά και στην απομόνωση. “Ναι” στην κριτική ματιά και στην προσπάθεια για βελτίωση των συνθηκών μέσα στην Ευρώπη. Για μια Ευρώπη, επιτέλους, πραγματικά των λαών, της νεολαίας, της Δημοκρατίας.
• “Οχι” στην ανεργία και στη φτώχεια, “ναι” σε πολιτικές που θα έχουν όλοι τη δυνατότητα μιας αξιοπρεπούς ζωής. “Ναι” σε πολιτικές για το δίκαιο και την ελευθερία.
• “Οχι” σε πολιτικές που οδηγούν σε απολύσεις και κλείσιμο επιχειρήσεων. “Ναι” στη στήριξη των νέων επιστημόνων, των εργαζομένων και των συνταξιούχων και στην αποκατάσταση αδικιών.
• “Οχι” στον λαϊκισμό και σε μάταιες υποσχέσεις. “Ναι” στην αλήθεια, όσο σκληρή κι αν είναι. 
Οι επιλογές τού σήμερα πρέπει να οδηγούν σε μια πραγματικά πιο ισχυρή Ελλάδα μέσα στον παγκόσμιο χάρτη… Και προς αυτή την κατεύθυνση απαιτείται αυτοκριτική, αναθεώρηση και μια νέα ματιά στη διεθνή πραγματικότητα. 
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 26/10/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/ta-ochi-tou-simera/

Ανησυχία από το Κ.Π.Ε. Βάμου για τη χαμηλή στάθμη στη λίμνη Αγιάς

Την ανησυχία του για τη χαμηλή στάθμη της λίμνης της Αγιάς εκφράζει με ανακοίνωσή του το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Βάμου.
Οπως εξηγεί ο υπεύθυνος του Κέντρου Φώτης Ποντικάκης, ένα από τα εννέα εκπαιδευτικά προγράμματα του Κ.Π.Ε. Βάμου είναι σχετικό με το νερό και τους υγροτόπους. Στο πλαίσιο, λοιπόν, του προγράμματος: “Το νερό είναι στοιχείο και στοιχειό”, βρέθηκαν την περασμένη Παρασκευή στη λίμνη της Αγιάς με δύο Νηπιαγωγεία της πόλης των Χανίων (37ο και 16ο). «Είχαμε τη χαρά να δούμε τους όμορφους ερωδιούς (σταχτοτσικνιάδες και λευκοτσικνιάδες), νεροχελώνες, φαλαρίδες και τα νανοβουτηχτάρια. Όμως, κάτι που μας προκαλεί ανησυχία είναι η χαμηλή στάθμη του νερού της λίμνης» αναφέρει ο κ. Ποντικάκης, ο οποίος κοινοποίησε και σχετικές φωτογραφίες. Ο ίδιος σημειώνει ότι «στα τέσσερα χρόνια που υλοποιούμε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη λίμνη της Αγιάς (από το 2012), ποτέ δεν είχαμε δει τόσο χαμηλή στάθμη του νερού της λίμνης τέτοια εποχή.
Το φαινόμενο σίγουρα έχει να κάνει με τις ελάχιστες φετινές βροχές και την κλιματική αλλαγή, αλλά σίγουρα επηρεάζεται και από πρακτικές όπως η άντληση νερού από τη λίμνη για τη γεωργία. Η κατάσταση της λίμνης της Αγιάς είναι άλλη μια απόδειξη των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και του ρόλου που παίζουν ανθρώπινες πρακτικές σε αυτήν. Η καταστροφή των δασών και των χώρων πρασίνου, η εμμονή στη χρήση πετρελαίου και άνθρακα ή λιγνίτη αντί της χρήσης ήπιων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η εμμονή στη χρήση Ι.Χ. αυτοκινήτων αντί του ποδηλάτου και των μέσων μαζικής μεταφοράς, η μεταφορά γεωργικών προϊόντων από τη μια άκρη του κόσμου στην άλλη αντί να καταναλώνουμε υγιεινά τοπικά βιολογικά προϊόντα, όλα αυτά εντείνουν την κλιματική αλλαγή και προκαλούν υπερθέρμανση του πλανήτη, μείωση των υδάτινων αποθεμάτων, ξηρασία και ακραία καιρικά φαινόμενα.
Από την άλλη επείγει να λάβουμε μέτρα τόσο για την κλιματική αλλαγή όσο και για την εξοικονόμηση νερού στη γεωργία, όπου καταναλώνεται πάνω από το 80% του νερού, αλλά και στον τουρισμό και αλλού», συμπληρώνει ο ίδιος. Σημειώνεται ότι το Κ.Π.Ε. Βάμου υλοποιεί, σε συνεργασία με τις υπεύθυνες Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εκπαιδευτικά προγράμματα ευαισθητοποίησης των μαθητών και των εκπαιδευτικών για το περιβάλλον μέσω επιχειρησιακού προγράμματος με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ε.Ε.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 25/6/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/chamili-stathmi-sti-limni-tis-agias/

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Χρώματα του ουρανού και της θάλασσας

Χρωματα του ουρανού και της θάλασσας χθες το απόγευμα από τα Ταμπακαριά της Χαλέπας. Παιγνίδια με τα σύννεφα στο μεταίχμιο από το καλοκαίρι στο χειμώνα. Καιρός για σκέψεις και αναστοχασμό…
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 25/10/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/i-fotografia-tis-imeras-429/

Το "θάμα"

Το σκηνικό είναι πια γνωστό και μάλλον δεδομένο όσο διαρκούν τα μνημόνια και τα προαπαιτούμενα: Αλλά τάζουν προεκλογικά τα κόμματα και άλλα πράττουν ως κυβέρνηση.
Υπάρχει μεγάλο δημοκρατικό έλλειμμα καθώς οι πολίτες δεν αισθάνονται ότι εκπροσωπούνται, αλλά αμήχανοι παρακολουθούν τη διαιώνιση μέτρων που υποβαθμίζουν το βιωτικό τους επίπεδο.
Οι νέοι δικαιολογημένα εξεγείρονται. Ποιος, άλλωστε, και γιατί να αποδεχτεί μέτρα φτώχειας;
Πότε, όμως, θα σταματήσουμε να γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές; «Δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!», που έλεγε και ο Βάρναλης.
Μόνο που το “θάμα” αργεί στην Ελλάδα…
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 25/10/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/to-thama/

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Η Ελλάδα της δημιουργίας

Μικροί και μεγάλοι είχαμε την ευκαιρία το περασμένο Σάββατο να γνωρίσουμε ένα σημαντικό κομμάτι από την πρωτοποριακή ερευνητική δουλειά που συντελείται στο Πολυτεχνείο Κρήτης με αφορμή την ημέρα επιστήμης που διοργάνωσε το Ανώτατο αυτό Εκπαιδευτικό Ιδρυμα.
Μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκαν τα ραδιόφωνα των φυτών, τα πρωτοπόρα drones που συνδέονται με κινητό τηλέφωνο, οι τεχνολογίες αντιρρύπανσης, ρομπότ κ.ά.
Το  Πολυτεχνείο Κρήτης  με δράσεις εξωστρέφειας όπως αυτή συνδέεται με το καλύτερο τρόπο με την τοπική κοινωνία, τους σημερινούς μαθητές και αυριανούς επιστήμονες. Αλλωστε, χιλιάδες ήταν οι επισκέπτες, οι οποίοι ξεναγήθηκαν από φοιτητές και καθηγητές του ιδρύματος.
Για μια ακόμη φορά διαπιστώσαμε ότι στο Πολυτεχνείο Κρήτης συντελείται σημαντικό εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο για το οποίο, μάλιστα, καθηγητές του Ιδρύματος έχουν πετύχει διεθνείς διακρίσεις, κάνοντάς μας περήφανους εντός και εκτός Ελλάδας.
Αυτή είναι η Ελλάδα της εξωστρέφειας και της δημιουργίας που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών, πετυχαίνει τους στόχους της και παραμένει δυνατή στον παγκόσμιο χάρτη της επιστήμης και της τεχνολογίας. Αυτές οι δραστηριότητες μας γεμίζουν ελπίδα για την Ελλάδα του μέλλοντος. Μια Ελλάδα στην οποία η πολιτεία οφείλει να παρέχει στήριξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 24/10/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/i-ellada-tis-dimiourgias/

Η οικονομία, οι τυχεροί και το μέλλον

Στην πολιτική, όπως και στη ζωή, υπάρχουν και οι τυχεροί. Τυχερός π.χ. στην κοινωνία είναι όποιος κερδίσει το… λαχείο.
Τυχερός στην πολιτική θα είναι όποιος μπορέσει να διαχειριστεί την Ελλάδα στη μετά την κρίση εποχή. Οποιος δηλαδή κληθεί να κυβερνήσει σε συνθήκες κάτω από τις οποίες θα μπορεί να εφαρμόσει αμιγώς δική του πολιτική. Χωρίς μνημόνια, δάνεια και προαπαιτούμενα. Χωρίς εξοντωτικά μέτρα.
Αν η τωρινή κυβέρνηση που και αυτή κλήθηκε να κυβερνήσει κάτω από δύσκολες συνθήκες και που κλήθηκε να ψηφίσει μνημόνιο και ασφαλιστικό -μακριά από τις προεκλογικές της εκτιμήσεις και υποσχέσεις- μπορέσει να βγάλει τη χώρα από την… επιτροπεία και καταφέρει να αλλάξει οικονομική ρότα, τότε θα είναι αυτή η τυχερή. Αν μια άλλη, επόμενη κυβέρνηση, βρει έτοιμο ένα διαφορετικό πεδίο δράσης και μπορέσει εξαρχής να δώσει οικονομική ανάσα στον κόσμο, ε, αυτή κι αν θα είναι τυχερή γιατί στη συνείδηση των πολλών θα φανεί σαν… σωτήρας.
Σε κάθε περίπτωση, αργά ή γρήγορα, νομοτελειακά θα αλλάξει το σκηνικό. Αυτό τουλάχιστον λέει η λογική. Ομως, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάμε -και κυρίως οι κυβερνώντες- ποιες πολιτικές και ποια λάθη έφεραν τη χώρα στην άθλια οικονομική κατάσταση, για να μην επαναληφθούν αυτά στο μέλλον. Ούτε, κατά τη γνώμη μας, μπορεί η Ελλάδα να απομονωθεί και να πορευτεί μόνη της μέσα σε έναν κόσμο γεμάτο συμμαχίες που αλλάζει καθημερινά.  Στην παρούσα διεθνή συγκυρία οι ευρωπαϊκές και όχι μόνο συμμαχίες μοιάζουν απαραίτητες.
Κυρίως, όμως, απαραίτητο είναι να πιστέψουμε σαν κοινωνία στον εαυτό μας.
Με σκληρή δουλειά και με την απελευθέρωση δημιουργικών δυνάμεων που έχει πραγματικά ανάγκη η Ελλάδα, να πάμε προς τα εμπρός μέσα σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία στην οποία πορεύεται και η χώρα μας. Με στήριξη της εργασίας, αλλά και της νεολαίας, η οποία μεγαλώνει σε ένα τόσο μα τόσο αβέβαιο περιβάλλον στη χώρα μας και -λίγο έως πολύ- σε όλη την Ευρώπη.
Και, επιτέλους, με αποκατάσταση αδικιών και μέτρα κατά της ανεργίας, αλλά και κατά της εξόντωσης μεγάλων στρωμάτων της κοινωνίας μέσα από τις φορολογικές επιβαρύνσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 24/10/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/i-ikonomia-i-ticheri-ke-to-mellon/

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Η κατασκευή της κλειστής αγοράς των Χανίων

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το άρθρο της Δρ. Ελιας Βαρδάκη για την κατασκευή της κλειστής αγοράς των Χανίων που δημοσιεύτηκε στο ένθετο Διαδρομές στα "Χανιώτικα νέα" το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016 και το οποίο αναδημοσιεύουμε. Το άρθρο αποτελεί συντετμημένη μορφή ανακοίνωσης με τον ίδιο τίτλο στο 12ο Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο κατά το χρονικό διάστημα από 21 έως 25 Σεπτεμβρίου 2016.

Της ΕΛΙΑΣ ΒΑΡΔΑΚΗ*
Η Αγορά των Χανίων αποτελεί το κεντρικότερο σημείο της σύγχρονης πόλης και τουριστικό αξιοθέατο για τους επισκέπτες. Τόπος συνάντησης, σημείο εορταστικών εκδηλώσεων, αφετηρία αθλοπαιδιών και αγωνιστικών κινητοποιήσεων κάθε μορφής.
Eίναι αναπόσπαστο κομμάτι της δημόσιας ζωής και της ιστορίας της πόλης, είναι το σημείο αναφοράς και προσδιορισμού του κέντρου από τους κατοίκους. Πρόκειται για ένα επιβλητικό κτήριο σε σχήμα σταυροειδές το οποίο ολοκληρώθηκε μέσα σε δύο χρόνια και εγκαινιάστηκε το 1913 από τον Ελευθέριο Βενιζέλο σηματοδοτώντας ταυτόχρονα την Ενωση της Κρήτης με την Ελλάδα (Σημαντηράκη 1993:9).
Είναι από τις πρώτες κλειστές αγορές που κτίστηκαν στην Ελλάδα και το πρότυπό της βρίσκεται στη Μασσαλία, όπου σπούδασε ο αρχιτέκτονάς της Κ. Δρανδάκης. Ο ίδιος ο Δρανδάκης είχε επηρεαστεί από τα βιομηχανικά κτήρια της Γαλλίας και ιδιαίτερα από την κλειστή ψαραγορά της Μασσαλίας.
Η Αγορά είναι ένας ζωντανός οργανισμός που μετασχηματίζεται ολοένα, ακολουθώντας τις ευρύτερες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές τάσεις, όπως αποτυπώνονται στα 100 και πλέον χρόνια λειτουργίας της. Εχει συναισθηματική αξία για τους κατοίκους των Χανίων και συνδέεται με πολλές προσωπικές ιστορίες. Ωστόσο, στο κείμενο αυτό, θα επικεντρωθώ στον δημόσιο χαρακτήρα της που έλαβε από τα αρχικά στάδια της κατασκευής της καθώς πιστεύω ότι η Αγορά διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της νεότερης ταυτότητας της πόλης και στην πορεία εκσυγχρονισμού και αστικοποίησης της κοινωνίας. Πρόκειται για ένα σημαντικό κτήριο γιατί αποτελεί την υλική καταγραφή μιας αναδυόμενης ιδεολογίας, όταν το βλέμμα της Ελλάδος στράφηκε στη Δύση. Στην Αγορά αποτυπώθηκαν οι επιδιώξεις ενός εν δυνάμει τμήματος του έθνους, όπως ήταν η Κρήτη στο γύρισμα του 20ού αι., που επηρεάστηκε από τις διεθνείς συγκυρίες και εξελίξεις, όπως είναι η πτώση των αυτοκρατοριών, οι αποικιοκρατικές πολιτικές των ευρωπαϊκών χωρών και η εμφάνιση των εθνικών κρατών. Τόσο η σύλληψη της ιδέας, όσο και η αισθητική της, επηρεάστηκε από τις τοπικές, εθνικές και διεθνείς εξελίξεις για την ανάδειξη νέων κέντρων εξουσίας, ανάδυση νέων ταυτοτήτων και επαναπροσδιορισμού των συνόρων, αλλά και των ορίων μεταξύ των παλαιών παραδοσιακών πολιτικών συσχετισμών και των νέων.
H Σύμβαση της Χαλέπας, το 1878, και η παραχώρηση περισσότερων δικαιωμάτων στον χριστιανικό πληθυσμό, με τον ορισμό χριστιανού γενικού διευθυντή Κρήτης στα Χανιά, με την εγκατάσταση των ξένων δυνάμεων Μεγαλων Ευρωπαϊκών Δυνάμεων ως “Προστάτιδες” δυνάμεις, που είχαν ως αρμοδιότητα την επιβολή της Σύμβασης, αλλά πρακτικώς επιδίωκαν να ελέγχει η κάθε μια την Κρήτη για τις δικές της βλέψεις κι αργότερα με την ίδρυση της Κρητικής Πολιτείας, το 1898, υπό τον Πρίγκιπα Γεώργιο της Ελλάδος και την προστασία των ΜΕΔ, δίνουν την ευκαιρία στα Χανιά να αναδειχθούν σε κέντρο της Κρήτης, αλλά και των πολιτικών, διοικητικών και κοινωνικών ανακατατάξεων στην ευρύτερη περιοχή (Ανδριανάκης 1997:37, Παδουβάς 1997:33, 49, 155).
Τα αρχεία των δημοτικών συμβουλίων των Χανίων, μεταξύ των ετών 1901-1911, στα πρώτα χρόνια της Κρητικής Πολιτείας, που είναι και η περίοδος ακμής τους, δείχνουν μια πόλη που εκσυγχρονίζεται με εκτεταμένα έργα κοινής ωφέλειας, με τη δημιουργία υδραγωγείου, οδικού δικτύου, πεζοδρομήσεων, με νέο σχέδιο πόλης, κατασκευή νέων κατοικιών και δημόσιων κτηρίων, κτίσιμο εκκλησιών και με νέα προάστια τα οποία δημιουργούνται εκτός των τειχών, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση μιας νέας αστικής συλλογικότητας. Ταυτόχρονα γκρεμίζονται τα τείχη καθώς η πόλη ασφυκτιά στα όρια της βενετσιάνικης πόλης και επεκτείνεται προς τη Χαλέπα, προς τα Δικαστήρια προς τη Νέα Χώρα. Ο πληθυσμός είχε φτάσει στους 21.000 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 1900  (Σημαντηράκη 1993:13).
Μια αστική τάξη αναδύεται που συνομιλεί με τους δυτικούς της τοπικής παροικίας σε πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο, λειτουργούν εργοστάσια χυτοσιδήρου και πυρίτιδας, σαπωνοποιίας, καλλωπίζονται οι δημόσιοι δρόμοι, ηλεκτροδοτούνται, γίνονται παραγγελίες για να στρωθούν τα πεζοδρόμια με πλάκες Βεζούβιου, αλλά και να επισπευθούν οι εργασίες πεζοδρόμησης, ιδιαίτερα στην πολυσύχναστη συνοικία της Χαλέπας (αρ. καταλ. 226, 234, Σημαντηράκη 1993:43-45). Τα έργα υποδομής, όπως η ύδρευση και ηλεκτροδότηση, κατασκευή δημόσιων ουρητηρίων, κατασκευή Νοσοκομείου και Φθισιατρείου, προκειμένου να στεγαστούν οι ασθενείς, η σπουδή για τη δημόσια υγεία, που φαίνεται κι από την απομάκρυνση των κρεοπωλείων, ιχθυοπωλείων και γαλακτοπωλείων από τους δρόμους και την ανάγκη στέγασής τους σε ένα κτήριο όπως είναι η Νέα Αγορά «για την προστασία της δημόσιας υγείας», (αρχείο δημοτικού συμβουλίου αρ. 247, σελ. 5) δείχνουν τη διαδικασία αστικοποίησης και εκσυγχρονισμού της πόλης. Στο μεταίχμιο του 19ου και 20ού αι. η ιατρική επιστήμη αναπτύσσεται ραγδαία και η σπουδή για την υγεία φανερώνει τις προσπάθειες πρόληψης όχι μόνο των νοσημάτων από την εξάπλωσή τους σε έναν ολοένα και αυξανόμενο πληθυσμό που κατακλύζει τα αστικά κέντρα από την ύπαιθρο, αλλά και ελέγχου του ατόμου μέσω της θεραπείας και της πρόληψης, με το σώμα να υπακούει σε νέους κανόνες υγιεινής και αστικής πειθαρχίας, προετοιμάζοντας όχι μόνο τα ασθενή, αλλά και τα υγιή σώματα σε μια άλλη μορφή κοινωνικού ελέγχου (Foucault 1980:58).
Η κίνηση στον δρόμο ορίζεται πια από τα πεζοδρόμια, από τη δημιουργία εμπορικών δρόμων, κήπου για αναψυχή με σαφή καθορισμένη πορεία, από τις διαδρομές για να αγοράσει ο πελάτης αγαθά σε μια συστάδα μαγαζιών, όπως αυτά περιλαμβάνονται στην κλειστή αγορά.
Έτσι εκπαιδεύεται σιγά – σιγά το σώμα του πολίτη ενός αστικού κέντρου να ακολουθήσει νέους κανόνες και κανονισμούς (deCerteau 1988) και δημιουργούνται οι μηχανισμοί όπου η πειθαρχία ορίζεται όχι μόνο με νόμους, αλλά και με κοινωνικές απαγορεύσεις, δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο κατηγοριοποιήσεις μέσω της διαχείρισης του πολιτισμικού κεφαλαίου (Bourdieu 1990). Τα σκουπίδια στους δρόμους, η βελτίωση του αποχετευτικού συστήματος, τα δημόσια ουρητήρια σκοπό έχουν να εκπαιδεύσουν τους κατοίκους σε μια νέα πραγματικότητα, σύμφωνα με την οποία, όσοι μέσω της εκπαίδευσης, ανατροφής και κοινωνικής συναναστροφής προσαρμόζονται καλύτερα στους νέους κανόνες υγιεινής και αστικής κοσμιότητας και πειθαρχίας, θα μπορούν να ανελιχθούν κοινωνικά και οικονομικά (Elias 1997, Bourdieu ό.π.). Μ’ αυτόν τον τρόπο η διαφοροποίηση βασιζόμενη σε οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια υποσκελίζει κάθε άλλη κοινωνική κατηγοριοποίηση, όπως αυτή της εθνοτικής ή της θρησκευτικής, που ήταν μέχρι τότε κυρίαρχη. Έτσι, αν και η οικοδόμηση της «Νέας Αγοράς» εμφανίζεται ως αναγκαιότητα για την προστασία της δημόσιας υγείας, ωστόσο, αποτελεί προσπάθεια της αναδυόμενης αστικής τάξης να ασκήσει ηγεμονικό λόγο στην πόλη.
Ο κυρίαρχος πολιτικός σχηματισμός των εθνικών κρατών οδηγεί στον επαναπροσδιορισμό των συνόρων και μέσα σ’ αυτά τα νέα όρια γεννιέται η ανάγκη για αναζήτηση των καταγωγικών μύθων για τη νομιμοποίηση του νέου πολιτικού και κοινωνικού σχηματισμού. Η Ελλάδα, απελευθερωμένη από τον δεσμό της με την οθωμανική αυτοκρατορία που φθίνει, βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης και συγκρότησης των συνόρων της και επαναπροσδιορισμού της ιστορίας της. Η Ευρώπη αναζητά και βρίσκει στην αρχαία Ελλάδα και στις αξίες που αυτή αντιπροσωπεύει τον καταγωγικό της μύθο. Στο ιδεολογικό πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα ως μήτρα του αρχαιοελληνικού πνεύματος προσπαθεί να εμφανιστεί ως η νόμιμη διάδοχος της αρχαιοελληνικής παράδοσης αποτάσσοντας το πρόσφατο παρελθόν της με την Ανατολή και να αγκιστρωθεί μ’ αυτόν τον τρόπο στο άρμα του ευρωπαϊκού πολιτισμού (Tziovas 2001).
Η αποκρυστάλλωση της νεοτερικής ιδεολογίας και πολιτικής φαίνεται και στην αισθητική της εποχής, με τον νεοκλασικισμό να κυριαρχεί και στην περιφέρεια, όπως είναι η Κρήτη. Ωστόσο, το ρεύμα αυτό της αρχιτεκτονικής επηρεάζεται με τη σειρά του από τις καλλιτεχνικές παραδόσεις που κυριαρχούσαν στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα απ’ αυτές της Βενετίας. Έτσι, η “Νέα Αγορά” συναντά τη νεοκλασική παράδοση που κυριαρχεί στην Ευρώπη από τα μέσα του 18ου αι. με τον αυστηρό γεωμετρικό ρυθμό, τη μνημειακότητα και τις αναφορές στην αρχαιοελληνική αρχιτεκτονική, αλλά και στον βενετσιάνικο μανιερισμό. Πιο συγκεκριμένα, εντάσσεται στον όψιμο αθηναϊκό νεοκλασικισμό, με πολλά εκλεκτικιστικά στοιχεία από την Αναγέννηση (Κολώνας Β. προσωπ. επικ.).  Ετσι, σε ένα δημόσιο κτήριο μετουσιώνονται: οι διεθνείς επιρροές και οι εθνικές επιδιώξεις, με τις τοπικές παραδόσεις. «Ενσωματώνει» τα ιδεώδη της εποχής, βοηθά στην κατασκευή και δημιουργία ενός εθνικού αφηγήματος, όπως είναι αυτό της αδιάλειπτης ιστορικής συνέχειας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, διά μέσου της βυζαντινής παράδοσης.
Η Δημοτική Αγορά με το σταυροειδές σχήμα της που παραπέμπει στη βυζαντινή παράδοση και με το πρότυπό της στη Δύση μέσα απ’ τις επιρροές της αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής, επιχειρεί να γίνει το σύμβολο της σύγχρονης πόλης. Ένας νέος δημόσιος χώρος δημιουργείται, όπου επιχειρείται να κυριαρχήσει η ευταξία και η καθαριότητα, δίνοντας τη δυνατότητα σε μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού να συχνάσουν εκεί, να κινηθούν, να συνομιλήσουν, να μετατρέψουν τον χρόνο τους σε χρόνο προσδοκίας απόκτησης αγαθών. Δημιουργείται ένας μεταβατικός χώρος στον οποίο κυριαρχούν οι φωνές, οι μυρωδιές κι η ποικιλία των προϊόντων που πωλούνται. Οι διαβάτες, οι πελάτες, οι κάτοικοι στροβιλίζονται παρατηρώντας, κρίνοντας και συγκρίνοντας κι έτσι εισέρχονται σε έναν προστατευμένο από τις καιρικές συνθήκες κόσμο, συνηθίζοντας σε έναν άλλο τρόπο αγοράς, προμήθειας των προϊόντων, με έμφαση στην τάξη, στην οργάνωση και στην υγιεινή, σε αντίθεση με την κατάσταση των παζαριών και των ανοικτών μαγαζιών που επικρατούσε μέχρι τότε.
Σε κοντινή απόσταση από το σημείο που κατασκευάστηκε, λειτουργούσε υπαίθρια αγορά, οπότε θεωρήθηκε ως «φυσιολογικό» να χτιστεί στον ίδιο χώρο καθώς στη συνείδηση και στις τοπικές συνήθειες είχε επικρατήσει ο τόπος ως χώρος παζαριού, όπου οι αγρότες μετέφεραν και πουλούσαν τα προϊόντα τους. Η θέση που κτίζεται δεν καθορίζεται όμως μόνο από τη λειτουργικότητα του χώρου. Η αλληλεπίδραση της ανθρώπινης εμπειρίας και του χώρου προσδιορίζεται κι από τις ευρύτερες ιδεολογικές ζυμώσεις και πολιτικές εξελίξεις. Έτσι, με την κατασκευή της η “Νέα Αγορά” γίνεται μια συμβολική πυξίδα στον χώρο, με τις κεραίες του σταυρού να δείχνουν τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα (Ανδριανάκης ό.π.:45). Ο χώρος που κατασκευάστηκε ήταν το σημείο που ένωνε την παλαιά με τη νέα πόλη, γι’ αυτό κι η κεντρική πύλη εισόδου της Αγοράς είναι προσανατολισμένη και σε διαλεκτική σχέση με τη νεότερη πόλη. Βρίσκεται σε ένα συμβολικό όριο μεταξύ δύο κόσμων, σαν φλέβα που οδηγεί από τον παλαιό στον σύγχρονο και αντίστροφα, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι τα όρια, εκείνη την εποχή, είναι ακόμα ρευστά.
Για τα δεδομένα της εποχής ήταν πολύ μεγάλη η παρέμβαση στον δημόσιο χώρο κι η συνδιαλλαγή της με τη σύγχρονη πόλη ήταν άμεση. Οι δρόμοι που συνέδεαν τις νέες συνοικίες όπου κατοικούσαν κυρίως οι αστικές τάξεις, όπως είναι τα Δικαστήρια, η Χαλέπα και η Νέα Χώρα, αλλά και ο δρόμος από τα Περιβόλια με τα μεγάλα μετόχια, όλοι ξεκινούσαν και κατέληγαν στην Αγορά. Σαν μια αρτηρία που έσφυζε από ζωή, εμπορεύματα, μυρωδιές, φωνές που καλούσαν τους πελάτες και με τα μαγαζιά τοποθετημένα με τάξη το ένα δίπλα στο άλλο, χωρισμένα σε 4 κατηγορίες από τις οποίες καθεμιά αντιστοιχούσε και σ’ ένα κομμάτι του σταυροειδούς σχήματός της σε απόλυτη συμμετρία μεταξύ τους, εξορθολογίζοντας τη χρήση του χώρου και του χρόνου.
Η κατασκευή της στο συγκεκριμένο σημείο αποτέλεσε μια προσπάθεια εξυγίανσης ενός πρόσφατου οθωμανικού και όχι μόνο παρελθόντος, απελευθέρωσης από τις δεσμεύσεις της ιστορίας με τους κατακτητές, είτε Ενετούς είτε Οθωμανούς, που είχαν αφήσει το στίγμα τους παντού στην πόλη. Μαζί με τα τείχη γκρεμίστηκε κι η μνήμη ενός παρελθόντος διαδοχικών κατακτήσεων. Η Αγορά ορθώθηκε πάνω από τα ρήγματα, πάνω απ’ τη μνημειακή Βενετσιάνικη Ρεθεμνιώτικη πύλη και τον προμαχώνα Piatta Forma (Ανδριανάκης ό.π.), που η μνήμη της σβήνει πια από τη ζωή της πόλης. Μονάχα η αποτύπωση του Γκερόλα, Ιταλού αρχαιολόγου, μένει για να θυμίζει ότι κάποτε υπήρχε σε αυτό το σημείο. Αντίθετα με τη σύγχρονη αντίληψη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της διάσωσης ποικίλων στοιχείων της ιστορίας ενός τόπου μέσα από τα μνημεία του, στις αρχές του 20ού αι. κυριαρχούσε η νεοτερική αντίληψη του επαναπροσδιορισμού της ιστορίας ενός τόπου στη βάση μιας εθνοτικής ομοιομορφίας, εθνικής συνέχειας και συνομιλίας με τη Δύση.
Μέσα από τη χειραγώγηση της ιστορίας του τοπίου, όπως την εκφράζει η απαλοιφή της προηγούμενης εμπειρίας και μνήμης, επιβάλλεται μια νέα αισθητική, κοινωνική και πολιτική πρόσληψη του δημόσιου χώρου, που καταδεικνύει την αυτοσυνειδησία της αστικής τάξης για κοσμιότητα, εξορθολογισμό και επιβολή νέων κανόνων συμπεριφοράς.
Από τη σύλληψη της ιδέας για την αναγκαιότητα μιας κλειστής αγοράς, των σχεδίων της, την οικοδόμησή της, μέχρι και τα εγκαίνιά της το 1913 από τον Ελ. Βενιζέλο, που βρίσκεται στα Χανιά για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, η Αγορά αποτελεί ένα νέο σύμβολο και ένα νέο όριο.
Σήμερα, ωστόσο, βρίσκεται σε ένα ιστορικό μεταίχμιο, όπου θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος της στον δημόσιο βίο της πόλης, ώστε να συνομιλήσει με την τοπική κοινωνία σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό επίπεδο καθώς και με τις κυρίαρχες κουλτούρες της εποχής, ώστε και να μην είναι μονάχα ένα πολιτιστικό μνημείο προς αισθητική και τουριστική κατανάλωση, αλλά η ζωοδότρα φλέβα ξανά της σύγχρονης πόλης.

*δρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πανεπιστήμιου Οξφόρδης

Ανδριανάκης, Μ., 1997, Η παλαιά πόλη των Χανίων, εκδόσεις Αδάμ, Αθήνα.
Παδουβάς, Κ.,1997, Κρήτη 1897-1913. Πολυεθνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Κατοχή – Αυτονομία – Ένωση με την Ελλάδα,  Αθήνα.
Σημαντηράκη, Ζ., 1993, Η Αγορά των Χανίων, Εκδόσεις Δημοτικής Πολιτιστικής Επιχείρησης Χανίων, Χανιά
Bourdieu, P., 1984, Distinction, a Social Critique of the Judgement of Taste, Harvard University Press, Cambridge, Massachusetts
de Certeau, M., 1988, The Practice of Everyday Life, University of California Press, Los Angeles
Elias, N., 1997, Η Εξέλιξη του Πολιτισμού. Ήθη και Κοινωνική Συμπεριφορά στην Νεώτερη Ευρώπη, Νεφέλη, Αθήνα
Foucault, M., 1980, Power/Knowledge, selected interviews and other writings 1972-1977, Gordon C., (ed.), Pantheon Books, New York
Tziovas, D., 2001, “Beyond the Acropolis: Rethinking Neohellenism”, Journal of Modern Greek Studies, vol.19, no.2, pp. 189-220.
http://www.chaniahistory.gr Ψηφιακό αρχείο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων, τελευταία επίσκεψη 18/10/2016.

ΣΗΜ.: Αυτό το άρθρο αποτελεί συντετμημένη μορφή ανακοίνωσης με τον ίδιο τίτλο στο 12ο Διεθνές Κρητολογικό Συνέδριο, Ηράκλειο 21 – 25 Σεπτεμβρίου 2016.
(Χανιώτικα νέα - Διαδρομές - 22/10/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/i-kataskevi-tis-klistis-agoras-ton-chanion/

Υπολειτουργεί η Υπηρεσία Δόμησης στα Χανιά

Προβλήματα και δυσκολίες στην διεκπεραίωση υποθέσεων από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Χανίων αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα, τόσο οι μηχανικοί, όσο και οι ίδιοι οι πολίτες. Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Δ.Σ. της Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών. Οπως εξηγεί, «από τη μια η δαιδαλώδης νομοθεσία η οποία δημιουργεί ασάφειες και παρερμηνεύσεις, από την άλλη η ολοένα και μεγαλύτερη υποστελέχωση της υπηρεσίας Δόμησης Χανίων, δημιουργούν ένα συνδυασμό ο οποίος εμποδίζει και ταλαιπωρεί καθημερινά εκατοντάδες συμπολίτες μας». Σύμφωνα με τους πολιτικούς μηχανικούς, «οι τεράστιες καθυστερήσεις που παρουσιάζονται καθημερινά στην Υ.ΔΟΜ. Χανίων για εγκρίσεις εργασιών και όχι μόνο, δε βοηθούν μια ήδη χτυπημένη από την κρίση οικοδομική δραστηριότητα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μια σειρά επαγγέλματα τα οποία δραστηριοποιούνται στον οικοδομικό κλάδο». Οπως λένε οι ίδιοι, «το πρόβλημα οξύνθηκε ακόμη περισσότερο την τελευταία περίοδο, όπου η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Χανίων υποστελεχώθηκε, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκε ανακατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπαλλήλων του Τοπογραφικού Τμήματος, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να ανταποκριθεί, εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών, κυρίως στις αιτήσεις για εγκρίσεις δόμησης. Την ίδια στιγμή αυξήθηκε ο φόρτος εργασίας κάποιων συναδέλφων μας, οι οποίοι εργάζονται στην Υπηρεσία Δόμησης και λόγω έλλειψης προσωπικού δεν είναι εφικτό να αναπληρωθούν τα καθήκοντά τους σε περίπτωση απουσίας».
4 ΜΗΝΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΔΕΙΑ…
Οπως αναφέρουν οι ίδιοι, «στην Υ.Α. 7533/2012 (ΦΕΚ251Β’/13.02.2012) ορίζεται ρητώς το χρονικό διάστημα των 5 ημερών, ως προθεσμία για την έκδοση της έγκρισης δόμησης (δύναται να παραταθεί σε 20 μέρες, αν αιτιολογημένα η υπηρεσία δε μπορεί να ανταποκριθεί) και το χρονικό διάστημα των 2 ημερών, ως προθεσμία για την έκδοση της άδειας δόμησης». Ωστόσο, «μια απλή έγκριση & άδεια δόμησης (π.χ. περίφραξη εντός σχεδίου) με πλήρη φάκελο, μπορεί να χρειαστεί και πάνω από 4 μήνες για να εκδοθεί». «Το πρόβλημα», προσθέτουν, «είναι ιδιαίτερα οξύ στο Τοπογραφικό Τμήμα, όπου την τελευταία περίοδο χρειάζονται πάνω από 2 μήνες για να ελεγχθεί το Τοπογραφικό Διάγραμμα, μιας έγκρισης δόμησης. Το αποτέλεσμα είναι να παρέρχεται το δίμηνο χρονικό διάστημα και να πρέπει να ξαναπρωτοκολληθεί ο φάκελος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται χρονικά (π.χ. απώλεια της καθορισμένης σειράς ελέγχου), καθώς και πιθανές αλλαγές της νομοθεσίας εις βάρος των ενδιαφερομένων». Ο Σύλλογος καταλογίζει ευθύνες στη Δημοτική Αρχή και προτείνει: • Τόσο ο δήμαρχος και ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος, όσο και η διευθύντρια σε συνεργασία με τον προϊστάμενο του Τοπογραφικού Τμήματος και σε συνεννόηση με τους υπαλλήλους, να οργανώσουν και να κατανείμουν τις αρμοδιότητες του Τμήματος καθώς επίσης και να καθορίσουν τις απαιτήσεις του, εφαρμόζοντας την ισχύουσα νομοθεσία. • Πρόσκληση σε συνάντηση, μεταξύ όλων των εμπλεκομένων: της Δημοτικής Αρχής, της Δ/σης Υ.ΔΟΜ. Χανίων, εκπροσώπων των Τοπικών Συλλογών Μηχανικών και των υπαλλήλων, ώστε να τεθούν τα προβλήματα και να βρεθούν λύσεις. • Αμεση και έμπρακτη διεκδίκηση προσλήψεων περισσότερων υπαλλήλων μηχανικών για τη στελέχωση της Υ.ΔΟΜ. Χανίων. Τέλος, όπως αναφέρει ο Σύλλογος των πολιτικών μηχανικών, «η συμπλήρωση κενών με δίμηνες συμβάσεις και μόνο για τη μεταφορά του αρχείου της Πολεοδομίας, δε λύνει το πρόβλημα».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ
Στο μεταξύ, σε απάντησή του στην ανακοίνωση του συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών ν. Χανίων, ο αντιδήμαρχος Χανίων Γ. Μαράκης, υποστηρίζει: «Μελέτησα με μεγάλη προσοχή την ανακοίνωση του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών νομού Χανίων. Κάποιες από τις επισημάνσεις είναι κοντά στην πραγματικότητα, κάποιες όμως δεν είναι. Πράγματι η νομοθεσία είναι δαιδαλώδης και δημιουργεί ασάφειες και παρερμηνείες. Πράγματι η Υπηρεσία Δόμησης είναι υποστελεχωμένη. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι από 01/05/2016 που έχω την αρμοδιότητα της Πολεοδομίας έχουν αποχωρήσει για διάφορους λόγους πέντε υπάλληλοι χωρίς να αντικατασταθούν. Πράγματι αυτός ο συνδυασμός δημιουργεί προβλήματα που σαν αποτέλεσμα έχουν την καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων». Ο ίδιος υποστηρίζει ότι «η Δημοτική Αρχή δεν έχει συμβιβαστεί σε καμία περίπτωση με αυτή την κατάσταση και έχει κάνει συγκεκριμένες ενέργειες: • Δόθηκε εντολή στο Τοπογραφικό τμήμα εγγράφως από 11/10/2016 να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις αρτιότητας ακινήτων και εγκρίσεων δόμησης από όλους τους υπαλλήλους του τμήματος. Τα αποτελέσματα αυτής της ενέργειας είναι ήδη ορατά. • Διαρκείς προσπάθειες του δημάρχου Χανίων συνέτειναν στο να λυθεί μία εκκρεμότητα ετών για όλους τους Δήμους της χώρας και για τον δικό μας και έτσι θα γίνουν νέες προσλήψεις μηχανικών και στον Δήμο μας (ΦΕΚ 583/23-08-2011). Υπάρχει συνεχής προσπάθεια και διεκδίκηση προσλήψεων μόνιμων μηχανικών για τις Υπηρεσίες του Δήμου και την Υ.ΔΟΜ. συγκεκριμένα». Ακόμα ο κ. Μαράκης αναφέρει ότι «για την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία της Υ.ΔΟΜ. έχουν γίνει ήδη δύο συσκέψεις με στελέχη της Υ.ΔΟΜ. και μέλη του Τ.Ε.Ε. Υπάρχουν δε τακτικές συναντήσεις με τον πρόεδρο του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών για το ίδιο θέμα» και συμπληρώνει ότι «τους τελευταίους μήνες έχει ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων ηλεκτρονικά προς την Υ.ΔΟΜ. για συγκεκριμένα έγγραφα με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση του συναλλασσόμενων». «Στόχος ήταν και είναι η Υ.ΔΟΜ. να είναι μια υπηρεσία στην υπηρεσία του Μηχανικού και του πολίτη. Σ’ αυτή την κατεύθυνση θέλουμε τους πολιτικούς μηχανικούς, συνεργάτες», καταλήγει.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 22/10/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/ipolitourgi-i-ipiresia-domisis/

“Αλυσίδες” στην είσοδο ενετικών οχυρώσεων

Με αλυσίδες που θα μπουν μεθαύριο Δευτέρα, ο Δήμος Χανίων θα απαγορέψει την είσοδο οχημάτων στο Ανατολικό Ανάχωμα των Ενετικών Οχυρώσεων κατά μήκος της οδού Μίνωος. Την ανακοίνωση έκανε ο Δήμος Χανίων χθες με αφορμή τις εργασίες καθαρισμού του Ανατολικού Αναχώματος των Ενετικών Οχυρώσεων (περιοχή που επεκτείνεται κατά μήκος της οδού Μίνωος και ανήκει στο Δήμο Χανίων) στις οποίες προχώρησαν τις προηγούμενες ημέρες τα συνεργεία της Τεχνικής Υπηρεσίας. Την περιοχή επισκέφθηκε χθες, συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Γ. Ξανθουδάκη και υπηρεσιακούς παράγοντες, ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Χανίων, «η συγκεκριμένη περιοχή, είχε μετατραπεί από ασυνείδητους σε χώρο εναπόθεσης διαφόρων άχρηστων υλικών, (όπως προϊόντων κατεδαφίσεων, οικοδομικών υλικών και πάσης φύσεως σκουπιδιών), αποτελώντας εστία μολύνσεως και δυσμενών σχολίων για την πόλη και τον πολιτισμό μας. Ο Δήμος μετά την ενημέρωση που έκανε στους δυο προσωρινούς κατοίκους των παραπηγμάτων που υπάρχουν στο συγκεκριμένο χώρο, θα απαγορεύσει την πρόσβαση όλων των οχημάτων, κλειδώνοντας με αλυσίδα την είσοδο του Αναχώματος από τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016». Επίσης εντός του προσεχούς διαστήματος επόμενων μηνών, η Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Χανίων θα προβεί σε επιπλέον καθαρισμούς του πρασίνου και των υφιστάμενων φυτεύσεων.
56 ΦΟΡΤΗΓΑ ΑΠΟ ΜΠΑΖΑ
Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας τόνισε: «Βγάλαμε 56 φορτηγά από μπάζα και σκουπίδια τα οποία υπήρχαν από δεκαετίες και ο προγραμματισμός μας είναι να καταφέρουμε να απομακρύνουμε τα δυο παραπήγματα τα οποία υπάρχουν βρίσκοντας παράλληλα λύση για τους ανθρώπους οι οποίοι διαμένουν εκεί. Θα είναι κάτι πολύ σημαντικό ιδιαίτερα για την περιοχή της Ανατολικής Τάφρου να μπορέσουμε αυτόν το χώρο να τον καθαρίσουμε και να τον δώσουμε στην κοινωνία και τους επισκέπτες των Χανίων. Αλλο ένα ζήτημα στο οποίο η παρούσα Δημοτική Αρχή βάζει τάξη».
(Χανιώτικα νέα - 22/10/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/alisides-stin-isodo-enetikon-ochiroseon/

Γενιά των 100 ευρώ

Και εκεί που γράφαμε, κάποτε, για την αδικημένη γενιά των 700, μετά των 600, στη συνέχεια των 500 και έπειτα των 400 ευρώ, μας προέκυψε και η γενιά των 100 ευρώ!
ΣΥΜΦΩΝΑ με δημοσιεύματα, από στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, προκύπτει ότι στον ιδιωτικό τομέα 126.956 εργαζόμενοι αμείβονται με μεικτό μηνιαίο μισθό έως 100 ευρώ.
ΜΕ ΤΟΣΑ… χρήματα καλούνται να ζήσουν τον μήνα τους χιλιάδες νέοι στην Ελλάδα των μνημονίων. Με άλλα λόγια, με μισθό που δεν σου επιτρέπει να ζήσεις, όχι αξιοπρεπώς αλλά ούτε καν στοιχειωδώς. Δυστυχώς πολλοί αναγκάζονται να επιλέξουν: 100 ευρώ με δουλειές του ποδαριού ή ανεργία;
Και εργάζονται με 100 ευρώ για να είναι, έστω ασφαλισμένοι.
Στην πραγματικότητα μιλάμε για συνθήκες εργασιακής ζούγκλας με μισθούς πείνας. Για νεόπτωχους εργαζόμενους.
Την ίδια ώρα, από την κυβέρνηση αλλά και την αντιπολίτευση, οι αντιπαραθέσεις γίνονται περισσότερο προς λαϊκή κατανάλωση ενώ οι δανειστές της χώρας είναι φανερό ότι δεν νοιάζονται καθόλου για τη ζωή των άλλων. Αν έπαιρναν οι εκπρόσωποι των δανειστών τον μισθό του νέου Ελληνα εργαζόμενου και πλήρωναν τους φόρους και τα χαράτσια που πληρώνουν οι Ελληνες πολίτες, θα έβλεπαν, ίσως, διαφορετικά πράγματα.
ΤΩΡΑ, η ανάγκη για αποκατάσταση αδικιών μέσα από μια άλλη οικονομική πολιτική με στήριξη της εργασίας και της νεολαίας της πατρίδας μας γίνεται επιτακτική. Διαφορετικά, το μέλλον φαίνεται πολύ δυσάρεστο…
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 22/10/2016)

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Ο νέος πρόεδρος του Κ.Ι.ΦΑ.Χ.

Στην πόλη μας, όπως σε κάθε πόλη, ζουν και δρουν οι αφανείς ήρωες της καθημερινότητας. Νέοι άνθρωποι οι οποίοι κάνουν την αλληλεγγύη πράξη και, χωρίς καμία ιδιοτέλεια, στέκονται συνεχώς στο πλευρό των ανθρώπων που έχουν ανάγκη.
Ενας από αυτούς και ο νέος πρόεδρος του Δ.Σ. του Κοινωνικού Ιατρείου -Φαρμακείου Χανίων, ο γιατρός Μανώλης Φραγκάκης, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε αποστολές βοήθειας ενώ μέσα από το Κ.Ι.ΦΑ.Χ. τόσο ο ίδιος όσο και οι άλλοι γιατροί και εθελοντές που το στελεχώνουν, υποστηρίζουν απόρους και ανασφάλιστους κατοίκους των Χανίων.
Αξίζουν η εύφημος μνεία και οι ευχές για επιτυχία μέσα και από τη νέα του αυτή θέση.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 21/10/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/o-neos-proedros-tou-k-i-fa-ch/

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Μικροί επιστήμονες το Σάββατο στο Πολυτεχνείο Κρήτης

Με μικρούς επιστήμονες θα γεμίσει το Πολυτεχνείο Κρήτης το ερχόμενο Σάββατο 22 Οκτωβρίου!
Για μια ακόμη χρονιά το Χανιώτικο ΑΕΙ ανοίγει τις πόρτες του στους μαθητές της πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και πειραματίζεται μαζί τους, ερευνά, δοκιμάζει, συγκρίνει, ταξινομεί, σχεδιάζει, κατασκευάζει, κατανοεί και καινοτομεί, μέσα από την Ημέρα Επιστήμης και Τεχνολογίας 2016.
Η Ημέρα Επιστήμης θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016, από τις 2 το μεσημέρι έως τις 8 το απόγευμα, στo Κτήριο Επιστημών στην Πολυτεχνειούπολη.
Η «Ημέρα Επιστήμης και Τεχνολογίας», διοργανώνεται για τέταρτη συνεχή χρονιά, με ανανεωμένο πρόγραμμα και νέες δράσεις για τους «μικρούς επιστήμονες».
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξωστρεφή δραστηριότητα του Πολυτεχνείου Κρήτης, κατά τη διάρκεια της οποίας, τα παιδιά, με την επίβλεψη έμπειρων συνεργατών και εθελοντών φοιτητών, θα εκτελέσουν πληθώρα πειραμάτων με εντυπωσιακά ή ακόμα και “μαγικά” αποτελέσματα. Παράλληλα θα μπορούν να παρακολουθήσουν επιδείξεις τεχνολογικών εφαρμογών με χρήση ερευνητικών προτύπων και εργαλείων του Πολυτεχνείου Κρήτης».
ΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ
Στην ανακοίνωση του Πολυτεχνείου σημειώνεται ότι «στα περίπτερα Επιστήμης & Τεχνολογίας, μικροί και μεγάλοι επισκέπτες, θα έχουν την ευκαιρία να «ακούσουν» από τα ραδιόφωνα των φυτών, να «ταξιδέψουν» στη Γη, στον ουρανό και στο διάστημα, να περιεργαστούν τον «Σπύρο Λούη», να δράσουν μέσα από Εικονική Πραγματικότητα, να μάθουν για την ατμοσφαιρική ρύπανση, να παρακολουθήσουν πειράματα χημείας, να γνωρίσουν τις περιβαλλοντικές τεχνολογίες αντιρρύπανσης, να δημιουργήσουν μικρές κατασκευές  στους Εκπαιδότοπους, να σχεδιάσουν και κατασκευάσουν οικογένειες καρεκλών, να γνωρίσουν πως αξιοποιούνται τα απόβλητα στην τέχνη, το σχέδιο και τη μόδα και να ανακαλύψουν τα ρομπότ μας που πρόσφατα έμαθαν να μιλάνε Ελληνικά και  περιμένουν τους μικρούς μας φίλους για λίγη κουβεντούλα!
Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, στα πλαίσια της εκδήλωσης θα λειτουργήσει έκθεση “Junior Επιστήμονες 2016” με ομαδικές επιστημονικές και τεχνολογικές εργασίες από μαθητές των Δημοτικών σχολείων του νομού μας.
Οι χώροι του Κτιρίου Επιστημών είναι διαμορφωμένοι κατά τρόπο που να διευκολύνεται η μετακίνηση των επισκεπτών, ενώ έχει ληφθεί ειδική μέριμνα ώστε όλοι οι χώροι να είναι προσβάσιμοι σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Επίσης, έχει προβλεφθεί ειδική ομάδα εθελοντών που θα βοηθήσει τα παιδιά  που το επιθυμούν και τους συνοδούς τους καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Επισημαίνεται ότι για λόγους ασφαλείας είναι απαραίτητη η συνοδεία των μικρών μας επισκεπτών από ενήλικες».
Αναλυτικά, τα Περίπτερα Επιστήμης & Τεχνολογίας όπου τα παιδιά θα μετατρέπονται σε μικρούς επιστήμονες είναι:
1. Τα ραδιόφωνα των φυτών 
(Eργαστήριο Τηλεπικοινωνιών)
2. ΓΗ-ΟΥΡΑΝΟΣ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ: Από τα drones στους δορυφόρους 
(Εργαστήριο Γεωδαισίας και Πληροφορικής των Γεωεπιστημών –Ομάδα Χωρικών Πληροφοριακών Συστημάτων – SenseLab)
3. Ο «Σπύρος Λούης» και η ομάδα TUC Eco Racing
(Εργαστήριο Εργαλειομηχανών και εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων και Ρομποτικής)
4. Eικονική Πραγματικότητα
(Εργαστήριο Διανεμημένων Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών Πολυμέσων)
5. Ατμοσφαιρική Ρύπανση
(Εργαστήριο Ατμοσφαιρικών Αιωρούμενων Σωματιδίων)
6. Περιβαλλοντικές Τεχνολογίες Αντιρρύπανσης
(Εργαστήριο Σχεδιασμού Περιβαλλοντικών Διεργασιών)
7. Πειράματα Χημείας για Παιδιά
(Eργαστήριο Περιβαλλοντικής Οργανικής Χημείας-Μικρορύπανσης)
8. Εκπαιδότοποι / Παιδί-Παιχνίδι και Τεχνολογία
(Εργαστήριο Μεταβαλλόμενης Αρχιτεκτονικής, Κινητικών Συστημάτων και Ευφυών Περιβαλλόντων)
9. Μικροί Κατασκευαστές
(Εργαστήριο Προπλασμάτων και Τεχνολογικών Εφαρμογών )
10. Ρομποτικές επιδείξεις
(Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων | Ομάδα Κουρήτες)
11. ΑΠΟΒΛΗΤΑ : επανεφεύρεση
(Εργαστήριο Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων)
Το Πολυτεχνείο προσκαλεί όλους να ζήσουν μαζί του «μια Hμέρα Eπιστήμης & Τεχνολογίας» και επισημαίνει ότι «η είσοδος είναι ελεύθερη» αλλά «για λόγους ασφαλείας είναι απαραίτητη η συνοδεία των μικρών μας επισκεπτών από ενήλικες».
Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: http://www.tuc.gr/scienceday-2016.html
(Χανιώτικα νέα web - 20/10/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/mikri-epistimones-to-savvato-sto-politechnio-kritis/

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

"Η ρομαντική μου ιστορία" κέρδισε το κοινό

Ενα έργο που διεισδύει μέσα από ευτράπελα περιστατικά και έξυπνους - χιουμοριστικούς διαλόγους στα… άδυτα της ανθρώπινης φύσης, σε πάθη, έρωτες, επιθυμίες και… απωθημένα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι βρέθηκαν το περασμένο διάστημα στο Μέγαρο Πάνθεον. Το βραβευμένο θεατρικό έργο του D.C. Jackson με τίτλο “Η Ρομαντική μου ιστορία” παρουσιάστηκε στον 5ο όροφο του κτηρίου και στον “Αρμονικό Πολυχώρο Φspace”. Ηταν μία ωμή και ρεαλιστική ιστορία με γέλιο, αδυναμίες, πάθη και εμμονές, ένα ξεχωριστό θεατρικό δίωρο.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 19/10/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/i-romantiki-mou-istoria-kerdise-to-kino/

Ποια ανάπτυξη;

Σοκάρουν τα νέα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση των Ελλήνων που έγιναν χθες γνωστά.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την Eurostat, ένας στους τρεις κατοίκους στην Ελλάδα και κατά μέσο όρο ένας στους τέσσερις στην Ε.Ε., ζουν σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού.
Βεβαίως, δεν είναι αυτή η Ελλάδα, ούτε η Ευρώπη που κάποτε, κάποιοι οραματίστηκαν και κάποιοι άλλοι πίστεψαν. Δεν έχει μέλλον αυτή η Ευρώπη. Οσο κι αν σε προηγούμενα σχόλιά μας, εκφράσαμε την ελπίδα, κάτι να αλλάξει μήπως η Ευρώπη αποκτήσει ξανά το χαμένο της κύρος απέναντι στα πλατιά κοινωνικά στρώματα, προς το παρόν μάλλον… πλανόμαστε.
Σε χειρότερη θέση βρίσκονται, βεβαίως, οι Ελληνες πολίτες, οι οποίοι προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω, ίσως, από τις πιο αντίξοες συνθήκες, μετά τη μεταπολίτευση. Πώς να επιβιώσεις με μια οικονομία διαλυμένη;
Γινόμαστε πλέον γραφικοί όταν γράφουμε για την ανάγκη μιας διαφορετικής πολιτικής, ώστε να ανακτηθεί έστω το κράτος πρόνοιας που και αυτό χάνεται στη… δίνη της κρίσης. Γινόμαστε κουραστικοί, ίσως, όταν επαναλαμβάνουμε πως αυτή η Ευρώπη και αυτή η Νομισματική Ενωση δεν έχει ουσιαστικό μέλλον όσο δεν συνοδεύεται από κοινωνικές πολιτικές. Οσο για την Ελλάδα και την… ανάπτυξη που όλο… έρχεται, για ποια ανάπτυξη μπορεί να γίνει λόγος όσο υπάρχουν εξοντωτική φορολογία, άγρια οικονομικά μέτρα αλλά και χαράτσια που φτωχοποιούν την κοινωνία και σβήνουν την υγιή επιχειρηματικότητα;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 19/10/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/pia-anaptixi/

Ανήλικοι παραβάτες και πρόληψη

Κατά καιρούς διαβάζουμε ειδήσεις που αφορούν παραβατικές συμπεριφορές από ανηλίκους. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που ταλανίζει ολοένα και περισσότερο τις δυτικές κοινωνίες. Τέτοια περιστατικά κατά καιρούς έχουν αναφερθεί και στην Κρήτη.
Τον Απρίλιο του 2011 είχε γίνει στα Χανιά μια ενδιαφέρουσα συνάντηση όταν στελέχη του νεοσύστατου, εκείνη την εποχή, Κεντρικού Συμβουλίου για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Θυματοποίησης και της Εγκληματικότητας Ανηλίκων (ΚΕΣΑΘΕΑ), που υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, είχαν συζητήσει με τοπικούς φορείς στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων,  για το Δίκτυο «Ορέστης» και για συντονισμό δράσεων. Τότε, είχε επισημανθεί ότι «απαραίτητη κρίνεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, η στενή συνεργασία Αυτοδιοίκησης και τοπικών φορέων για την αντιμετώπιση των περιστατικών κακοποίησης ή παραβατικότητας ανηλίκων, τα οποία καταγράφουν αύξηση τα τελευταία χρόνια» («Χανιώτικα νέα» 6/4/2011).
Τι έγινε από τότε; Επιτεύχθηκαν συνεργασίες προς την κατεύθυνση αυτή; Οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς λειτουργούς, συζήτησαν σε νέα βάση στην κατεύθυνση πρόληψης της παραβατικότητας;
Κάποτε, μια συνταξιούχος δικαστής που έχει αφιερώσει τη ζωή της στην στήριξη των ανηλίκων με παραβατική συμπεριφορά και στην ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία, μου είχε πει ότι τα παιδιά χρειάζονται αγάπη, κατανόηση αλλά και κίνητρα για να προχωρήσουν μπροστά  - όχι στιγματισμό και απόρριψη αλλά αποδοχή.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 19/10/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/aniliki-paravates-ke-prolipsi/

Καλοσύνη

Ο τοίχος της καλοσύνης στο 10ο δημοτικό σχολείο στη Χαλέπα Χανίων -όπως και σε άλλα σχολεία - δεν είναι σχεδόν ποτέ κενός. Οσοι έχουν αντικείμενα (ρούχα, τσάντες, καπέλα, κ.α.) που δεν χρειάζονται, δεν τα πετάνε. Τα αφήνουν στον τοίχο. Τα χρειάζονται κάποιοι άλλοι που δεν μπορούν να τα αγοράσουν. Θα περάσουν, θα τα δουν και θα τα πάρουν. Και αυτό, ειδικά στα χρόνια της κρίσης, που ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, έχει μεγάλη σημασία. Παράλληλα, αποτελεί ένα ουσιαστικό μάθημα για την ανθρωπιά, την αγάπη και την αλληλεγγύη στα ίδια τα παιδιά. Στους μαθητές του σχολείου αλλά και των σχολείων γενικότερα που διαθέτουν τοίχους της καλοσύνης.
Στο κάτω κάτω, πέραν από “αριστερές”, “δεξιές” και άλλες ιδεολογίες και ταμπέλες, αλλά και… απομυθοποιήσεις, αυτό που μπορεί να μας πάει μπροστά ως κοινωνία είναι η καλοσύνη. Τι σημασία έχει τι ψηφίζει ή τι πεποιθήσεις έχει ο καθένας; Σημασία έχει να είναι καλός άνθρωπος. Να συμπονεί, να εκφράζει την αλληλεγγύη του, να πιστεύει στην ελευθερία. Και η καλοσύνη δεν έχει ούτε χρώμα, ούτε κόμμα. Μόνο αγάπη…
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 19/10/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/kalosini/

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Νέο Δ.Σ. στο Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Αλληλεγγύης Χανίων

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. του Κοινωνικού Ιατρείου Φαρμακείου Αλληλεγγύης Χανίων (ΚΙΦΑΧ), το οποίο επιτελεί σημαντικό έργο καθώς παρέχει δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε άπορους και ανασφάλιστους πολίτες. Πρόεδρος του Δ.Σ. εξελέγη ο γιατρός Μαν. Φραγκάκης.
Οπως ανακοινώθηκε το βράδυ της Τρίτης, η συνέλευση του Κοινωνικού Ιατρείου Φαρμακείου Αλληλεγγύης Χανίων, που συνήλθε προ ημερών (10/10/2016), εξέλεξε καινούργιο εννεαμελές Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο εν συνεχεία συγκροτήθηκε σε σώμα, και αποτελείται από τους:
-ως αντιπροσώπους του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων: Μπαρδάτσου Νίκη, Ορφανουδάκη Βούλα, Πετρουλάκη Βασίλη, Φραγκάκη Εμμανουήλ,
-ως αντιπροσώπους του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων: Βαλυράκη Στέλιο, Μπιτσάκη Λιλή,
-ως αντιπρόσωπο της Ιεράς Μονής Κυρίας των Αγγέλων, Γουβερνέτου: ηγούμενο κ.κ. Ειρηναίο,
-ως αντιπρόσωπο της Τράπεζας Χανίων: Βάμβουκα Τάσο,
-ως αντιπρόσωπο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χανίων: Τζοτζολάκη Όλγα.
Η σύσταση του προεδρείου αποφασίστηκε ως εξής: πρόεδρος – Φραγκάκης Εμμανουήλ, αντιπρόεδρος – Βαλυράκης Στέλιος, γραμματέας – Μπαρδάτσου Νίκη, ταμίας – Πετρουλάκης Βασίλης.
Στην ιστοσελίδα του ΚΙΦΑΧ αναφέρεται η ιστορία της δομής:
Το ΚΙΦΑΧ ξεκίνησε να λειτουργεί το Νοέμβριο του 2011 σαν απλό φαρμακείο σε ένα μικρό χώρο που του παραχωρήθηκε από το Εργατικό Κέντρο Χανίων. Από το Φλεβάρη του 2013 λειτουργεί σαν Ιατρείο-Φαρμακείο στους άνετους χώρους που παραχώρησε η ΙΜ Γουβερνέτου, στην πλ. Κολοκοτρώνη 10
Το ΚΙΦΑΧ ξεκίνησε από πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων. Είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρία στην οποία συμμετέχει ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος το Εργατικό Κέντρο, η ΙΜ Γουβερνέτου και η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων. Διοικείται από 9μελές ΔΣ που εκλέχτηκε από τα μέλη του. Λειτουργεί αυτόνομα με τακτικές συνελεύσεις (κάθε μήνα) των εθελοντών.
Βασική αρχή του είναι ότι κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα πρόσβασης στην περίθαλψη, ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή, θρήσκευμα, πολιτικές πεποιθήσεις και οικονομικές δυνατότητες.
Στεγάζεται στον 1ο όροφο πολυκατοικίας στο κέντρο της πόλης και διαθέτει 7 γραφεία (υποδοχή, 4 ιατρεία, φαρμακείο, αποθήκη). Προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες του σε αυτό, 30 εθελοντές γιατροί που καλύπτουν 17 ειδικότητες, 10 νοσηλευτές, 6 φαρμακοποιοί, 20 διοικητικοί, 2 ψυχολόγοι, 1 κοινωνικός λειτουργός Λειτουργεί κάθε απόγευμα 5-9 μμ και κάθε Τρίτη και Πέμπτη πρωί 10-1, συνήθως με ραντεβού.
Απευθύνεται μόνο σε ανασφάλιστους και άπορους, παρέχοντας δωρεάν ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, καθώς και προληπτικό εμβολιασμό στα παιδιά. Στο Ιατρείο υπάρχουν μέχρι αυτή τη στιγμή περίπου 800 καταχωρημένοι ασθενείς, ενήλικες και παιδιά. Οι έλληνες είναι περισσότεροι από 300, οι υπόλοιποι προέρχονται κυρίως από Βουλγαρία, Αλβανία, Βόρειο Αφρική, Ασία.
Το ΚΙΦΑΧ δεν έχει κανενός είδους κρατική επιχορήγηση. Μοναδική πηγή εσόδων οι δωρεές σε χρήμα και φάρμακα από ιδιώτες.
ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ
Ακόμα το ΚΙΦΑΧ απευθυνόμενο σε κάθε πολίτη που μπορεί να βοηθήσει εξηγεί, μεταξύ άλλων, ότι "ο χώρος αυτός δημιουργήθηκε γιατί κάποιοι συνάνθρωποί σου -γιατροί, φαρμακοποιοί, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, γραμματείς, σπουδαστές, απλοί πολίτες- αποφάσισαν να στηρίξουν έμπρακτα τους συμπολίτες μας που στερούνται σήμερα το βασικό ανθρώπινο αγαθό της πρόσβασης στην Υγεία. Το κάνουν αυτό χωρίς να τους υποχρεώνει κανείς, παρά μόνον από ανθρωπιά και αλληλεγγύη που αισθάνονται για το συνάνθρωπο τους". Για να συμπληρώσει:
"Οι υπηρεσίες που προσφέρει το Ιατρείο και οι πόροι που διαθέτει στηρίζονται αποκλειστικά σε εθελοντές. Συνεπώς, οι δυνατότητές του είναι περιορισμένες –ιδίως σε ακριβές εργαστηριακές εξετάσεις και ακριβές φαρμακευτικές αγωγές- και εξαντλούνται στα απολύτως αναγκαία.
Όπως καταλαβαίνεις το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Αλληλεγγύης Χανίων είναι και δική σου υπόθεση, σε αφορά άμεσα. Για αυτό το λόγο, ρώτησε τους υπεύθυνους πως μπορείς να προσφέρεις και εσύ ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί η προσπάθεια αυτή. Αυτό ακριβώς είναι η αλληλεγγύη στην πράξη. Έτσι, θα μας δώσεις δύναμη. Θα γίνουμε πιο δυνατοί και αποτελεσματικοί στον αγώνα που όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε απαιτώντας από την πολιτεία δωρεάν και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες δημόσιας υγείας, στις οποίες να έχουν πρόσβαση όλοι οι άνθρωποι.
Γιατί, ζούμε με αξιοπρέπεια, όταν και ο διπλανός μας ζει με αξιοπρέπεια…".
Στοιχεία επικοινωνίας: Διεύθυνση ιατρείου: Πλ. Κολοκοτρώνη 10 τηλ. 28215-02754 και 28215-02755 email: kifaxania@gmail.com
(Χανιώτικα νέα web - 18/10/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/neo-d-s-sto-kinoniko-iatrio-farmakio-allilengiis-chanion/

Ε.Ε. και Ελλάδα

Μια από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, αλλά και των πολιτικών της Ε.Ε., είναι η αύξηση του ευρωσκεπτικισμού σε όλη την Ευρώπη και, τα τελευταία χρόνια, και στη χώρα μας. Στο Ελληνικό Φόρουμ Δημόσιας Πολιτικής που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στις Καλύβες Χανίων, τονίστηκε ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους το «καμπανάκι» που χτυπάει έντονα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες καθώς ο κόσμος αισθάνεται ότι δεν ακούγεται η φωνή του και ενισχύονται εξτρεμιστικά και λαϊκιστικά κινήματα. «Εχουν δημιουργηθεί μεγάλες ανισότητες μέσα στην κοινωνία και εκείνοι που παίρνουν αποφάσεις πρέπει να τις εξομαλύνουν, ενώ παράλληλα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το έλλειμμα δημοκρατίας που αποτελεί ένα δομικό θέμα στην Ευρώπη και η αναντιστοιχία ανάμεσα στη δημοκρατική αντιπροσώπευση και την αποτελεσματικότητα στη λήψη αποφάσεων», τονίστηκε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των “Χανιώτικων νέων”, ενώ εκφράστηκε η άποψη ότι παρότι υπάρχει χρόνος να αναστραφεί το αρνητικό κλίμα, αν δεν ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα απειλείται ακόμα και με κατάρρευση. Αυτό το έχουν συνειδητοποιήσει οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που παίρνουν τις αποφάσεις ή μέσα από τα πολυτελή γραφεία τους δεν έχουν καμία επαφή με την κοινωνία και τα προβλήματά της; Εστω και τώρα θα αλλάξουν, επιτέλους, πολιτικές για να γεφυρώσουν το χάσμα, να στηρίξουν την νεολαία και τον κόσμο της εργασίας και να απαντήσουν στους ακραίους εθνικισμούς που αναδύονται παντού; Η διάσωση της Ευρώπης αποτελεί όχι μόνο αναγκαιότητα, αλλά και «στοίχημα» για τους ηγέτες της.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 18/10/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/e-e-ke-ellada/

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Οι καλοί και οι ιδεολόγοι

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ
Απομεσήμερο Κυριακής γευματίζουμε με τη μικρή μου κόρη σ' έναν πεζόδρομο στα Εξάρχεια. Μόλις κατέθεσε τη διπλωματική της εργασία για την εικονική πραγματικότητα, πώς αυτή «επεμβαίνει» στις κοινωνικές σχέσεις, εάν μεταλλάσσει τον ψυχισμό ή τη νόηση του ανθρώπου του εικοστού πρώτου αιώνα [και άλλα τεχνικά (και τεχνητά), που υπερβαίνουν το θεωρητικό μου υπόβαθρο].
Κουρασμένη, αλλά όχι μόνο αυτό· απογοητευμένη από τη μικρότητα που συναντά καθημερινά, από το αβέβαιο και σκοτεινό μέλλον της επαγγελματικής «αποκατάστασης», από τα αναρίθμητα κινητά που βουίζουν συνεχώς στα διπλανά τραπέζια, συγκινημένη που η αδελφή της επέλεξε να συνεχίσει τις σπουδές της στο εξωτερικό.
(Σφουγγίζει ένα δάκρυ της). Εχει πάψει να ενδιαφέρεται για τις ιδεολογίες -εδώ και μήνες έστειλε τη συγκυβέρνηση «Αριστεράς» και σκληρής Δεξιάς εκεί που τους αρμόζει (καταλαβαίνουμε πού).
Εχει καταλήξει (αφαιρώντας το ώς τούδε κοσμοείδωλό της) ότι το μόνο που αξίζει σήμερα είναι το να είναι κάποιος καλός άνθρωπος, ειλικρινής, ανιδιοτελής, συμπάσχων· έπονται η παιδεία και ο πολιτισμός -λιτά τροφή και ρουχισμός. (Πούθε πήρε το «σκασμένο», λέω μέσα μου - σιωπώ).
Ολοι αυτοί που τρώγονται και φωνασκούν για τη σωτηρία της χώρας μόνο για τις θέσεις εξουσίας ενδιαφέρονται, μου λέει και μ' εκπλήσσει όταν τάσσεται υπέρ του νέου Λυκείου. Επρεπε να γίνει κάποτε, επινεύει ήπια· οι μαθητές να διαβάζουν αλλά και οι καθηγητές να διαβάζουν και να αξιολογούνται. Δεν αντιδρώ.
«Ο Βίας ο Πριηνεύς έλεγε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι κακοί (οι πλείστοι κακοί)» καταφέρνω μόνο να ψελλίσω. «Το ξέρω -απαντά-, αυτό ακριβώς σου είπα πριν από λίγο. Τι κι αν μερικοί άνθρωποι ξέρουν, πράγματι, πολύ περισσότερα από τους άλλους· τίποτα δεν “μετράει” εάν οι γνώσεις τους δεν συνοδεύονται από καλοσύνη».
Φαντάζομαι τι τραβάνε τα παιδιά στις σχολές τους· χωρίς εργαστήρια, χωρίς βιβλιοθήκες, χωρίς καθηγητές -τι να λέμε. Τι είναι αυτό που τα ωθεί στην απαισιοδοξία; Οι ελλείψεις; Μπα. Νομίζω είναι η έλλειψη ενδιαφέροντος εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας, η αδιαφορία των καθηγητών, η (συνειδητή) αδυναμία τους να έχουν επαφή με τους φοιτητές.
Ηλθαν και τα μνημόνια και η σούπα έδεσε. Μακριά στα ξένα κι ας μην έχουν οδηγό τους και προστάτη τους το φως της χώρας τους· αιώνιο, ζείδωρο, αιώνια ζείδωρο.
Αποχωριζόμαστε - μια πικρία μέσα μου, νομίζω και μέσα της. Πώς, μετά, να ακούσεις τα μεγάλα και παχιά λόγια των συνέδρων του ΣΥΡΙΖΑ; Με τι διάθεση; Μόνο θλίψη προκαλούν τα «αριστερά» φληναφήματα και οι ανέξοδες αδολεσχίες τους.
Τα παιδιά έχουν «καεί», δεν ελπίζουν τίποτα από τους τζιτζιφιόγκους της πολιτικής. Να μείνουν εδώ και να παλέψουν; Να αλλάξουν τον κόσμο; Ψηφίζοντας;
Είναι καλά να μην καταλάβουν την εξουσία και οι πιο αγνοί ιδεολόγοι· στη στιγμή θα μεταλλαχτούν ή θα γίνουν αυτό που πάντα είναι ο άνθρωπος αλλά ενόσω ιδεολογεί δεν φαίνεται: βούληση για κυριαρχία -αυτό και μόνον αυτό είναι [ένα-δυο παραδείγματα παραίτησης από την εξουσία (Σόλων, Πιττακός) δεν αρκούν].
Οποιος μπορεί ας αφήσει κατά μέρος τις ανοησίες περί ιδεολογίας και ας μας δείξει εάν είναι καλός άνθρωπος· εάν η εξουσία επιτρέπει σε κάποιον να είναι καλός...
(Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα των Συντακτών - 17/10/2016)
Link: https://www.efsyn.gr/arthro/oi-kaloi-kai-oi-ideologoi

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Τουρισμός και υποδομές

Ο τουρισμος καλά κρατεί και τον Οκτώβριο στον Νομό Χανίων. Οι πληρότητες είναι σε καλό επίπεδο στις περισσότερες περιοχές ενώ οι επισκέπτες συνεχίζουν να απολαμβάνουν το μπάνιο τους αλλά και τις ομορφιές του τόπου μας.
Ο τουρισμος λοιπόν παραμένει μια ισχυρή οικονομία στον Νομό. Και αυτό δεν αφορά μόνον τους άμεσα εμπλεκόμενους. Δηλαδή, τους ξενοδόχους και τους ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων. Αφορά συνολικά την τοπική οικονομία: Ο επισκέπτης, ακόμα και αυτός που επιλέγει το all inclusive, θα ξοδέψει χρήματα και έξω από το ξενοδοχείο.
Δεν είναι όμως μόνον  το οικονομικό. Το γεγονός ότι χιλιάδες επισκέπτες της χώρας μας, προτιμούν τα Χανιά, είναι τιμητικό για τον ίδιο τον Νομό. Σε αυτό βέβαια, συντελούν, όχι μόνον η φυσική ομορφιά του τόπου, αλλά και η προβολή του μέσα από δράσεις της Αυτοδιοίκησης, των Επιμελητηρίων αλλά και των ξενοδόχων που συμμετέχουν σε διεθνείς εκθέσεις. Μεγάλη φυσικά είναι η προβολή των Χανίων και μέσα από τηλεοπτικά σίριαλ που, όχι τυχαία, γυρίζονται εδώ: σε λίγες ημέρες θα κάνει πρεμιέρα και η νέα σειρά του Θοδωρή Παπαδουλάκη.
Κατα μία έννοια έχει επιτευχθεί, λοιπόν, η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου. Θα μπορούσε, ίσως, να επιτευχθεί και ο στόχος για τουρισμό όλον τον χρόνο μέσα από την ανάδειξη του ορεινού πλούτου του Νομού μας και γαστρονομικών προορισμών - επιλογών.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να φροντίσουν για την επίλυση προβλημάτων που όχι μόνο θα βελτιώσουν την εικόνα που αντικρίζει ο παρατηρητικός επισκέπτης αλλά παράλληλα –και κυρίως- θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής του μόνιμου κατοίκου. Μερικά από αυτά αφορούν τις υποδομές και π.χ. είναι οι προβληματικές οδικές πινακίδες, που συχνά μπερδεύουν τους επισκέπτες, η καθαριότητα - παρά τα δύο ρεπορτάζ των Χ.Ν. τα σκουπίδια στην εθνική οδό παρέμεναν τις προηγούμενες μέρες, η βελτίωση – ανάπτυξη των πεζοδρομίων κ.α. Είναι πράγματα που φαίνονται τόσο απλό να γίνουν. Εκτός κι αν η έλλειψη χρημάτων αλλά και η γραφειοκρατία έχουν «παγώσει» και τα αυτονόητα…
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 15/10/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/tourismos-ke-ipodomes-2/

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Νέα διεθνής διάκριση για το ΙΤΕ της Κρήτης

Νέα διεθνή διάκριση πέτυχε το Ιδρυμα Τεχνολογίας Ερευνας (ΙΤΕ) της Κρήτης και ειδικότερα ο ερευνητής του Νεκτάριος Ταβερναράκης, καθώς εξασφάλισε πρόσθετη χρηματοδότηση για έρευνα σχετικά με την αντιμετώπιση σοβαρών νευροεκφυλιστικών ασθενειών.
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο κ. Ταβερναράκης, ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) και Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Κρήτης, είναι ένας από τους μόλις 45 επιστήμονες από όλη την Ευρώπη που εξασφάλισαν πρόσφατα χρηματοδότηση από το υψηλού κύρους πρόγραμμα για την Προώθηση της Καινοτομίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC). Είναι δε ο μοναδικός από την Ελλάδα που πέτυχε να χρηματοδοτηθεί.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι οι επιχορηγήσεις για την Προώθηση της Καινοτομίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας απευθύνονται ειδικά σε ερευνητές οι οποίοι είχαν ήδη στο παρελθόν χρηματοδοτηθεί από το ERC και υποστηρίζουν το τελικό στάδιο της αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.
Οι στόχοι του νέου ερευνητικού προγράμματος που επιχορηγήθηκε από το ERC αφορούν στην ανάπτυξη αποτελεσματικών παρεμβάσεων, με στόχο την αντιμετώπιση σοβαρών νευροεκφυλιστικών ασθενειών, οι οποίες αποτελούν έναν από τους διαρκώς αυξανόμενους παράγοντες ανθρώπινης αναπηρίας στις σύγχρονες κοινωνίες.
(Χανιώτικα νέα web - 13/10/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/nea-diethnis-diakrisi-gia-to-ite-tis-kritis/

Καθαριότητα στις Καλύβες

Η καθαριότητα σε δρόμους και παραλίες της πόλης αποτελεί στοιχείο πολιτισμού, αλλά και προβολής του ίδιου του Νομού Χανίων: το τελευταίο διάστημα βρέθηκα κάποιες φορές στην παραλία των Καλυβών, κοντά στα Χανιά. Και κάθε φορά, συναντούσα υπαλλήλους καθαριότητας του Δήμου Αποκορώνου να κάνουν απλά τη δουλειά τους!
Τα σχόλια ήταν, φυσικά, θετικά από τον κόσμο. Και τα θετικά σχόλια είναι οπωσδήποτε μια άλλη “ανταμοιβή” για εργαζομένους και Τοπική Αυτοδιοίκηση!
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 14/11/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/stis-kalives/

"Θα υπάρχει πάντα η πολλαπλότητα"

Το 2006 είχε δώσει διάλεξη στα Χανιά και συγκεκριμένα στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου (ΚΑΜ) ο σημαντικός Ελληνας στοχαστής και φιλόσοφος Κώστας Αξελός  (26 Ιουνίου 1924 – 4 Φεβρουαρίου 2010).
Τότε, σε ερώτημα από το κοινό για το πώς μπορούν όλοι οι άνθρωποι μαζί να ζήσουν σε έναν πιο ωραίο και ειρηνικό κόσμο, παρατήρησε: «Στο όλοι μαζί υπάρχουν τελείως αντιμαχόμενες απόψεις τις οποίες δεν μπορεί να λύσει κανείς, άρα θα υπάρχει πάντα η πολλαπλότητα, θα υπάρχει μια πολεμική πολλαπλότητα γιατί την απόλυτη ενότητα δεν μπορούμε να την εξασφαλίσουμε». Παράλληλα, στο ερώτημα τι είναι ελευθερία, είχε απαντήσει: «Η αναγνωρισμένη αναγκαιότητα και η φιλικότητα προς την αναγκαιότητα».
Σήμερα, τα διαχρονικά λόγια του σημαντικού στοχαστή, έρχονται στο νου καθώς ο Κόσμος εξακολουθεί να πορεύεται με τις αντιθέσεις, τις αντιφάσεις και τις προσδοκίες του.
Τώρα όμως, που οράματα, επιθυμίες, ελπίδες, εξανεμίζονται μέσα σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, το “στοίχημα” για την κοινωνία είναι να διατηρήσει την ανθρωπιά και την ελπίδα της και να μην “παραδοθεί” σε μια αδιέξοδη κοινωνική πόλωση.
Το κοινωνικό χάσμα μπορεί να γεφυρωθεί μέσα από μια διαφορετική οικονομική πολιτική που κάποτε, θα έπρεπε να προτάξουν οι κυβερνώντες. Με περισσότερη Δημοκρατία και προάσπιση του δικαιώματος όλων στην εργασία, στην Παιδεία, στην Υγεία. Χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Ειδάλλως, θα συνεχίσει να κλυδωνίζεται η ίδια η -αντιπροσωπευτική έστω- Δημοκρατία μας, όταν οι εκπρόσωποι του λαού, αδυνατούν στην πράξη να υλοποιήσουν τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις. Οσο κι αν η ανθρώπινη περιπέτεια δεν έχει τέλος, δεν νοείται εν έτει 2016 και συντόμως 2017, η ανθρωπότητα να ταλαιπωρείται από φτώχεια, ανισότητες, διακρίσεις. Οταν, ίσως, συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε περαστικοί από τον πλανήτη, τότε ίσως συμβάλλουμε στη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος…
Ας θυμηθούμε τα λόγια ενός ακόμη σπουδαίου Ελληνα, του Μ. Χατζιδάκι σε ένα από τα κείμενά του, από το βιβλίο: “Ο καθρέπτης και το μαχαίρι”: «Που καιρός για επανάσταση! Και γιατί άλλωστε; Να διορθωθεί τι και με ποιο τρόπο; Όλες οι επαναστάσεις καταλήγουν στην κατάκτηση της ανεγκέφαλης, όπως είπαμε Κυρίας. Της Εξουσίας. Αυτή η κατάκτηση, ως γνωστόν, δημιουργεί Δίκαιον, μακράν των ονειρικών στόχων μιας επανάστασης. Οι άνθρωποι που προκύπτουν από μια επανάσταση, περιέχουν τα ίδια συστατικά με τους αποχωρήσαντες ή τους ηττηθέντες. Η καταπίεση ευνοεί την αντίσταση και την ψυχική υγεία. Η επιτυχία και η επικράτηση κάνει ν’ αναβιώσει η εγωπάθεια, ο απολυταρχισμός, ο συγκεντρωτισμός και η απανθρωπιά. Η αντίσταση ξαναγεννά. Η Εξουσία φθείρει, καταστρέφει τα ζωογόνα κύτταρα του ανθρώπου. Χρειάζεται ισχυρή παιδεία για ν’ αντέξει κανείς στην έννοια της Εξουσίας και της επιτυχίας».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΒΙΑΚΗΣ
(Χανιώτικα νέα - 14/10/2016)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/tha-iparchi-panta-i-pollaplotita/

Αντρέας Λέμπεντεφ, αν. καθηγητής Φιλοσοφίας: «2.400 χρόνια πριν από τον Φρόιντ, ο Ηράκλειτος μίλησε για υποσυνείδητο»

Νέα μελέτη, του αναπληρωτή καθηγητή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αντρέα Λέμπεντεφ, καταδεικνύει πως ο Ηράκλειτος μίλησε 2.400 χρόνια πριν από τον Φρόιντ για το υποσυνείδητο. Το σχετικό ρεπορτάζ το αναδημοσιεύουμε από την ηλεκτρονική έκδοση της "Εφημερίδας των Συντακτών".

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΕΩΡΓΟΥΔΗ
Ριζική αλλαγή της εικόνας που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο για τον μέγιστο Ηράκλειτο επιφέρει μία καινούργια μελέτη, του αναπληρωτή καθηγητή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αντρέα Λέμπεντεφ, ο οποίος, παρουσιάζοντας είκοσι τρία νέα αποσπάσματα του μεγάλου φιλοσόφου, καταδεικνύει πως δεν ήταν ένας φυσικός φιλόσοφος, σύμφωνα με την επικρατούσα θετικιστική άποψη, αλλά πρωτίστως πολιτικός, ηθικός φιλόσοφος και ανθρωπολόγος.
Μάλιστα, υποστηρίζει πως ο Ελληνας φιλόσοφος μίλησε για το υποσυνείδητο 2.400 χρόνια πριν από τον Φρόιντ. Το βιβλίο του Λέμπεντεφ, ενός από τους εξέχοντες μελετητές της προσωκρατικής φιλοσοφίας διεθνώς, έχει εκδοθεί στα ρωσικά με τίτλο «Ο Λόγος του Ηράκλειτου», ενώ θα εκδοθεί στα αγγλικά και στα ελληνικά.
Βαθύς γνώστης και παθιασμένος μελετητής του ελληνικού πολιτισμού, απαγγέλλει απέξω ολόκληρα αποσπάσματα αρχαίων κειμένων με την ερασμιακή προφορά.
Επίσης, με μία νέα εργασία του για τον Κρητικό σοφό Επιμενίδη, αναδεικνύει τη μεγάλη προσωπικότητά του. Η μελέτη αυτή θα εκδοθεί προσεχώς από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρεία Πανόρμου «Επιμενίδης».

• Κύριε Λέμπεντεφ, τι καινούργιο υποστηρίζετε στη μελέτη σας για τον Ηράκλειτο;

Το έργο μου για τον Ηράκλειτο είναι έργο ζωής και αφορά συστηματική μελέτη σαράντα χρόνων. Θεωρώ ότι ο γίγαντας της προσωκρατικής φιλοσοφίας ήταν ο Ηράκλειτος και όχι ο Παρμενίδης, όπως πιστεύουν πολλοί.
Ο Ηράκλειτος επηρέασε τους Στωικούς, τους Σοφιστές, τον Πλάτωνα, τους Σκεπτικιστές, όπως τον Αινησίδημο από την Κνωσό (1ος αι. π.Χ.).
Εχω εντοπίσει 23 νέα αποσπάσματα τα οποία αποδίδω στον Ηράκλειτο και με βάση αυτά πραγματοποιώ τη δική μου ανασυγκρότηση του χαμένου έργου του και της φιλοσοφίας του.

• Πόσο αλλάζει η εικόνα μας για τον μεγάλο φιλόσοφο με τα νέα αποσπάσματα;

Αλλάζει η εικόνα ολοκληρωτικά. Ο Ηράκλειτος δεν ήταν φυσικός φιλόσοφος, όπως τον παρουσιάζει η κυρίαρχη θετικιστική ερμηνεία. Είναι κυρίως πολιτικός, ηθικός φιλόσοφος και ανθρωπολόγος.
Το ενδιαφέρον με τον Ηράκλειτο είναι πως έχει επηρεάσει τον Πλάτωνα περισσότερο απ’ όλους στην πολιτική του σκέψη και ο Πλάτων τον θεωρεί εκκεντρικό.

• Ποιο ερευνητικό δρόμο ακολουθείτε;

Ακολουθώ την αρχαία παράδοση στην έρευνά μου αυτή και όχι νεότερες απόψεις. Το βιβλίο του Ηράκλειτου περιείχε τρία κεφάλαια, το πρώτο, Περί του Παντός, το οποίο είναι Λογική και Φιλοσοφία της Φύσεως, το δεύτερο Λόγος Πολιτικός, το οποίο συμπεριλαμβάνει Πολιτική και Ηθική και το τρίτο κεφάλαιο, Λόγος Θεολογικός, το οποίο είναι κριτική της παραδοσιακής θρησκείας και μυθολογίας των ποιητών και αποτελεί καινούργια φιλοσοφική θεολογία.
Απορρίπτει τον πολυθεϊσμό της λαϊκής πίστης και προβάλλει ένα και μοναδικό Θεό που είναι η Φύση.
Δεν υπάρχει δυισμός στην φιλοσοφία του Ηρακλείτου, δηλαδή ξεχωριστό σώμα από την ψυχή. Ασκεί κριτική γι’ αυτόν τον λόγο στην Πυθαγόρεια θεωρία. Η μονογραφία αυτή εκδόθηκε στα Ρώσικα με τίτλο: «Ο Λόγος του Ηράκλειτου», πρόκειται όμως να εκδοθεί στα Αγγλικά και στα Ελληνικά.

• Ποια είναι η εμπλοκή του Ηράκλειτου με την πολιτική φιλοσοφικά; Τι επεδίωκε ο Ηράκλειτος πολιτικά;

Είχε ένα δομημένο σχέδιο ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων, είχε ετοιμάσει θέσεις για τους προβούλους (αντιπροσώπους) των πόλεων της γενικής συνέλευσης της Συμπολιτείας των Ιώνων στο Πανιώνιο, στη διάρκεια ή αμέσως μετά την ιωνική εξέγερση.
Ηθελε να πείσει τους Ιωνες με αφετηρία τους συμπολίτες του πως πρέπει να συγκροτήσουν ένα ομοσπονδιακό κράτος με πρωτεύουσα την Τέω, οι πόλεις θα γίνονταν δήμοι για να αποκρούσουν τους Πέρσες. Το σχέδιο αυτό ο Ηρόδοτος το αποδίδει στον Θαλή τον Μιλήσιο.
Επίσης επεδίωκε την αντικατάσταση της πολυθεϊστικής θρησκείας με τη μοναδική λατρεία του κοσμικού θεού που ταυτιζόταν με το «πῦρ ἀείζωον» και τον Απόλλωνα.
Είναι γνωστό πως οι προσωπικές φιλοδοξίες των αρχηγών των ιωνικών πόλεων και οι εσωτερικές διενέξεις οδήγησαν στην επικράτηση των Περσών.

• Ποια είναι τα βασικά επιχειρήματά σας για την ύπαρξη συγγράμματος του Ηρακλείτου;

Στην μονογραφία μου ανατρέπεται η θέση του Herman Diels, ο οποίος υποστήριζε πως το βιβλίο του εν λόγω φιλοσόφου, ήταν μία συλλογή αποφθεγμάτων ή ένα σημειωματάριο με αποσπασματικές σκέψεις, καθώς και η θέση του Geoffrey  Kirk, ο οποίος πίστευε πως ο Ηράκλειτος δεν είχε γράψει κανένα βιβλίο και πως μετά το θάνατό του κάποιος μαθητής του κατέγραψε τις θεμελιώδεις θέσεις του δασκάλου του.

• Πώς ανατρέπονται οι απόψεις τους;

Οι δύο αυτές απόψεις δεν συμβαδίζουν με τον όρο «σύγγραμμα», τον οποίο αναφέρει ο Αριστοτέλης όταν παραθέτει το προοίμιο του βιβλίου του Ηρακλείτου.
«Σύγγραμμα» σημαίνει φιλοσοφική πραγματεία, και το σωζόμενο προοίμιό του είναι γραμμένο με φιλοσοφικό πεζό λόγο με πολύπλοκη σύνταξη, κάτι που δεν είναι τυπικό για αποφθέγματα και γνώμες. Το βιβλίο του Ηρακλείτου ήταν όντως μία φιλοσοφική πραγματεία, γραμμένο σύμφωνα με ένα λογικό σχέδιο .

• Τι σημαίνει αυτό;

Στην εισαγωγή στο σύγγραμμά του ο Ηράκλειτος καθορίζει ως βασικό θέμα της έρευνάς του, «τα έπη και τα έργα των ανθρώπων», δηλαδή χαρακτηρίζει το αντικείμενο του συγγράμματός του ως ανθρωπολογικό και όχι φυσικό.
Αυτό επιβεβαιώνεται και από την μαρτυρία του Στωικού Διοδότου, ο οποίος τονίζει πως το σύγγραμμα του Ηρακλείτου, «δεν ήταν περί φύσεως αλλά περί πολιτείας».
Αντίθετα για τις φυσικές διαδικασίες ο Ηράκλειτος μιλούσε στο πλαίσιο μιας αναλογίας μεταξύ μακρόκοσμου και μικρόκοσμου.

• Για τον ηθικό φιλόσοφο;

Ο Ηράκλειτος μπορεί να θεωρηθεί πατέρας της ελληνικής ηθικής φιλοσοφίας. Είναι ο πρώτος φιλόσοφος που μιλάει για τον ηθικό χαρακτήρα (ήθος), για την αρετή, για την πρακτική σοφία (φρόνησις) και τη «σοφία», για την «ευδαιμονία», μιλάει θεωρητικά για το «αγαθόν» και το «κακόν», δίνει μεγάλη σημασία στο πρόβλημα της «ηδονής» («τέρψις» στην ιωνική διάλεκτο).
Ο Ηράκλειτος είναι εξίσου ο πατέρας της ηθικής ψυχολογίας. Επίσης, σχεδόν 2.400 χρόνια πριν από τον Φρόιντ, ο Ηράκλειτος ανακάλυψε την έννοια του υποσυνείδητου.

• Πώς ασχοληθήκατε με τον Επιμενίδη τόσο συστηματικά;

Ο Επιμενίδης είναι μια τεράστια πολιτισμική κληρονομιά της Κρήτης, της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας, ο οποίος έχει υποτιμηθεί, λόγω της επικρατούσας θεωρίας του Γερμανού Χέρμαν Ντιλς πως τα αποσπάσματα της «Θεογονίας» του δεν είναι αυθεντικά.
Αυτό είχε αποτέλεσμα να μην ασχοληθούν οι επιστήμονες με το έργο του. Δεν είναι δυνατόν να αποτελεί ο Επιμενίδης αντικείμενο ενός ολόκληρου συνεδρίου του Πανεπιστημίου της Νάπολης της Ιταλίας και εδώ σχεδόν να μην τον γνωρίζουν.

• Εσείς τι νέο κομίζετε για τον Επιμενίδη;

Ανατρέπω πλήρως την θεωρία του Χέρμαν Ντιλς και των επιγόνων του, ο οποίος πίστευε πως η «Θεογονία» του ήταν ένα ψευδεπίγραφο και γράφτηκε πολύ μεταγενέστερα του Επιμενίδη.
Επίσης αποδεικνύω πως ο Επιμενίδης δεν είχε καμία σχέση με τον σαμανισμό όπως πιστεύουν κάποιοι μελετητές. Ο Κρητικός σοφός υπήρξε ιερέας του Δία και της Ρέας, μάντης, ποιητής, ονειροκρίτης, ιατρός θεραπευτής με βάση τα κρητικά βότανα.
Γι’ αυτό και αμφισβητούσε την πρωτοκαθεδρία του Μαντείου των Δελφών έναντι των Κρητικών ιερών. Πιθανόν ήταν από το γένος που καταγόταν από τον Αιακό.
Αποδεικνύω με στοιχεία από τον Αριστοτέλη κυρίως πως η «Θεογονία» του Επιμενίδη είναι αυθεντικό κείμενο , η οποία γράφτηκε γύρω στο 600 π.Χ., περίοδο κατά την οποία ο Επιμενίδης μετέβη στην Αθήνα για να καθαρίσει την πόλη από το Κυλώνειον άγος.

• Τι αναφέρει ο Αριστοτέλης;

Ο Αριστοτέλης δεν αμφιβάλλει καθόλου για την αυθεντικότητα της «Θεογονίας» του Επιμενίδη, μάλιστα τονίζει εμφατικά πως ο μάντης Ονομάκριτος από την Αθήνα τις τελευταίες δεκαετίες του 6ου αιώνα π.Χ. πήγε στην Κρήτη και εκπαιδεύτηκε επαγγελματικά, «γυμνασθήναι» στην μαντική τέχνη. Περίοδος κατά την οποία μεσουρανούσε η δόξα του Επιμενίδη, δηλαδή πέρασε από την «Επιμενίδεια σχολή».

• Υπάρχουν διαφορές από τη «Θεογονία » του Ησιόδου;

Βεβαίως, δεν υπάρχει ουσιαστική ομοιότητα ανάμεσα στη Θεογονία του Επιμενίδη και του Ησιόδου. Στον Ησίοδο οι Τιτάνες έχουν αρνητικό χαρακτήρα, είναι εχθροί του Δία, ενώ στον Επιμενίδη θετικό χαρακτήρα, προέρχονται από το Κοσμικό Αυγό, που είναι αρχαιότερη παράδοση.

• Ποιους στοχαστές επηρέασε ο Επιμενίδης;

Ασφαλώς τους Πυθαγόρειους στο θέμα της μετενσάρκωσης και όχι μόνο. Οι Πυθαγόρειοι και οι Πλατωνικοί θεωρούσαν τον Επιμενίδη αυθεντία στην πολιτική φιλοσοφία, στη νομοθεσία και στο δίκαιο.

• Ως βοτανολόγος θεραπευτής;

Ο Επιμενίδης ήταν γνώστης μιας βαθιάς παράδοσης από τον Μινωικό πολιτισμό για τις ιδιότητες των βοτάνων και δημιουργούσε φάρμακα. Αναφέρεται ένα φυτικό φάρμακο του Επιμενίδη ή «άλιμος βρώσις» κατά της πείνας.
Επίσης άλλα χρησιμοποιούνταν ως τρόφιμα και φάρμακα. Τρία από αυτά (ασφόδελος, σκίλλα και ασκορδουλάκοι), έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό τον εδώδιμο βολβό. Σήμερα ακόμη οι βολβοί σερβίρονται στις κρητικές ταβέρνες με το όνομα ασκορδουλάκοι.
Αυτή η γνώση που είχε ορθολογική βάση πέρασε στην Ιατρική του 5ου αιώνα, η θρησκευτική και ορθολογική σχέση συνυπήρχαν αρμονικά. Ο Επιμενίδης στο «Κυλώνειον Άγος», εκτός από τελεστικές χρήσεις, χρησιμοποίησε και φυτά με αντιμικροβιακές και αντισηπτικές ιδιότητες.

• Πώς αποκτήσατε τόση γνώση και αγάπη για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό;

Η οικογένειά μου ήταν λόγιοι και καλλιτέχνες που αγαπούσαν με πάθος την Ελλάδα, αρχαία και σύγχρονη. Η οικογένεια του παππού μου καταγόταν από το Καστέλι Καλαβρύτων στην Αχαία και λεγόταν Ασημακόπουλοι.
Πήραν μέρος στην Επανάσταση του 1821 και γύρω στο 1860 έφυγαν για την Κωνσταντινούπολη. Η οικογένεια της γιαγιάς μου Ελένης καταγόταν από τα Άγραφα Ευρυτανίας και είχε το επίθετο Μαλινόπουλοι.
Οι Ασημακόπουλοι ήταν ζωγράφοι και βυζαντινοί αγιογράφοι. Την παράδοση αυτή διέκοψε ο παππούς μου Νικόλαος Ασημακόπουλος (1893- 1968), ο οποίος ήταν Αριστερός διανοούμενος και τη δεκαετία του 1920, υπήρξε γενικός γραμματέας της Πανεργατικής Ένωσης  Κωνσταντινουπόλεως.
Ήταν φίλος με τον Ναζίμ Χικμέτ και το σπίτι του ήταν κέντρο συνάθροισης πνευματικών ανθρώπων της Πόλης. Φυλακίστηκε για τις ιδέες του από το τουρκικό καθεστώς, καταδικάστηκε στην κρεμάλα και το 1933 έφυγε για την Μόσχα, ενώ λίγο αργότερα ακολούθησε η οικογένειά του.

• Εσείς δηλαδή γεννηθήκατε στη Ρωσία;

Στην Μόσχα. Ο παππούς μου ήταν παθιασμένος με τον Ελληνικό πολιτισμό και την γλώσσα μας. Από 7 χρονών μου μάθαινε την Δημοτική και την Καθαρεύουσα με την δοτική και την κλητική. Το αγαπημένο του τραγούδι θυμάμαι ήταν «Πετούν οι γλάροι», ήταν το τραγούδι των μεταναστών και έκλαιγε ο παππούς γιατί δεν θα ερχόταν στην Ελλάδα.
Η μάνα μου Έλλη Ασημακοπούλου, υπήρξε εκφωνήτρια στον Ραδιοφωνικό σταθμό της Μόσχας από το 1942–1954. Είχε γνωριμία με τον Μανόλη Γλέζο. Η θεία μου η Ιφιγένεια ήταν διερμηνέας του Μίκη Θεοδωράκη, όταν ερχόταν στην Μόσχα για να συναντηθεί με τους επισήμους.
Το σπίτι μας ήταν λέσχη Ελλήνων και Ρώσων διανοουμένων, θυμάμαι τον Αλέξη Πάρνη ήταν αδελφικός φίλος του παππού μου, ο τελευταίος πέθανε με τον καημό πως δεν ήρθε στην Ελλάδα ούτε ξαναπήγε στην αγαπημένη του Πόλη.
Όταν ήρθα πρώτη φορά το 1984 στην Ελλάδα στο Άγιον Όρος, έκλαψα από τη συγκίνησή μου, διότι πίστευα πως δεν θα έπεφτε το καθεστώς και μόνο γέρος θα ερχόμουν στην Ελλάδα.
Όταν υπηρετούσα στον στρατό στη Σοβιετική Ένωση, στην σκοπιά διάβαζα κρυφά την Ιλιάδα του Ομήρου, την είχα μέσα από την στολή μου, γι’ αυτό έμαθα πολλά αποσπάσματα απέξω.
Ζούσα με την Ελλάδα. Το βιβλίο μου για τον Ηράκλειτο το έχω αφιερώσει στον παππού μου και στον δάσκαλό μου στο Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, στον Ελληνο-Γάλλικής καταγωγής καθηγητή Αριστείδη Ντοβαντούρ.

• Πώς επιλέξατε να έρθετε στην Ελλάδα με τόσο σημαντικές σπουδές;

Πήγα στις ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και μετά στην Οξφόρδη αλλά ήθελα να γυρίσω στην Ελλάδα, έτσι κι αλλιώς είμαι Έλληνας και νιώθω ένα βαθύ έρωτα για τον Πολιτισμό μας.
Όλη μου τη ζωή την έχω αφιερώσει στη μελέτη για την αρχαία Ελλάδα. Με συγκινεί πολύ η σύγχρονη Κρήτη με την παράδοσή  της και την παρουσία πολλών αρχαίων στοιχείων στην καθημερινότητα και στην κοινωνική ζωή.
Ακόμα και στην μαγειρική και σε όλη τη διατροφική παράδοση με βάση τα βότανα, υπάρχει η αρχαία κληρονομιά. Τώρα και είκοσι χρόνια, από το 1996, διδάσκω στο Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης, μένω στον Πάνορμο Ρεθύμνης και είμαι ιδρυτικό μέλος της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόρμου «Επιμενίδης».
(Αναδημοσίευση από την Εφημερίδα των Συντακτών - 9/10/2016)
Link: http://www.efsyn.gr/arthro/2400-hronia-prin-apo-ton-froint-o-irakleitos-milise-gia-yposyneidito