Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Μείωση πόρων για τους Δήμους με το νέο ΕΣΠΑ

Προβληματισμός για τη μείωση πόρων στους Δήμους με το νέο Ε.Σ.Π.Α. εκφράστηκε σε συνάντηση των γενικών γραμματέων των Δήμων στην Αθήνα.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο πλαίσιο εντός του οποίου καλούνται οι τοπικές Αρχές να σχεδιάσουν τον αναπτυξιακό τους προγραμματισμό για την περίοδο 2014 - 2020.
Στη συνάντηση συμμετείχε, από την Κρήτη, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Χανίων και β’ αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης 'Κλεισθένης' Γαβριήλ Κουρής.
Οπως τονίστηκε στη συνάντηση από τους γενικούς γραμματείς των Δήμων, «η βασική πρόκληση για την επόμενη προγραμματική περίοδο είναι η μέγιστη αξιοποίηση των νέων διαρθρωτικών πόρων προκειμένου να υπάρξει αναστροφή του κλίματος ύφεσης και ταυτόχρονα ανάπτυξη των Δήμων και της Περιφέρειας», ενώ, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Γενικών Γραμματέων, κ. Μιχάλης Χρηστάκης, «το νέο Ε.Σ.Π.Α. θα εστιάζει σε δράσεις καινοτομίας, στις νέες τεχνολογίες και στην ενίσχυση των κοινωνικών προγραμμάτων, ειδικά στην απασχόληση των νέων».
«Την ανάγκη να απλοποιηθούν περισσότερο οι διαδικασίες ένταξης έργων στο νέο Ε.Σ.Π.Α., ώστε να περιοριστεί η γραφειοκρατία» επεσήμανε ο κ. Γαβριήλ Κουρής, ο οποίος εξέφρασε και τον προβληματισμό του για «τη μείωση των διατιθέμενων πόρων μέσω της νέας προγραμματικής περιόδου του Ε.Σ.Π.Α.», αλλά και για το γεγονός ότι «το νέο Ε.Σ.Π.Α. δίνει πολύ μικρότερο βάρος στα έργα υποδομών των Δήμων».
Οπως ανακοίνωσε ο Δήμος Χανίων, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των γενικών γραμματέων συζητήθηκαν επίσης θέματα που έχουν να κάνουν με τις δυνατότητες και τα εργαλεία για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το πλαίσιο συνεργασίας των Ο.Τ.Α. με την κοινωνική οικονομία και τις κοινωνικές επιχειρήσεις, την κινητικότητα των υπαλλήλων που τέθηκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας καθώς και τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 28/2/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/116791-meiwsi-porwn-gia-tous-dimous/

Πάρτε μαζί σας νερό

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΚΚΙΝΑΚΟΥ

Ω εσείς που ναυαγήσατε σε θάλασσες που δεν ταξιδέψατε ποτέ
Τ. Λειβαδίτης


Φίλος μου έστειλε ένα e-mail με μια έρευνα της GPO σχετικά με τη στάση των Ελλήνων απέναντι στη φορολογία και με ένα επιπλέον σχόλιο: «Δεν γίνεται να μην έχεις δει την 'απόδειξη' για το ελληνικό δημόσιο χρέος, που είναι μερικές εκατοντάδες δισεκατομμύρια και παρ’ όλα αυτά να δέχεσαι να το πληρώνεις, ενώ από την άλλη να κάνεις μανούρα στον ψιλικατζή -που ξέρεις ότι είναι έτοιμος να βάλει λουκέτο, επειδή δεν σου έκοψε απόδειξη για τις καραμέλες».
Οι μισοί Ελληνες κατά την έρευνα πιστεύουν ότι οι άλλοι μισοί κλέβουν την  Εφορία, οπότε δικαιολογούνται να κλέβουν κι αυτοί. Ενας στους δύο έχει συμβάλει στη φοροδιαφυγή, το 70% δικαιολογεί  στη φοροδιαφυγή κ.λπ. Και όλα καλά ως εδώ. Μια έρευνα της GPO είναι. Αλλά το e-mail τελειώνει ως εξής «Πάντως ο Μιχάλης Κατσαρός στο ποίημα "Η Διαθήκη μου" μας προτρέπει  -μεταξύ άλλων- να αντισταθούμε και στον φόρο. Κι εγώ τους ποιητές τους σέβομαι».
Μα δεν τους σέβεσαι καλέ μου φίλε που έγραψες το σχόλιο. Τους κρεουργείς. «Η Διαθήκη μου» δεν λέει βέβαια να κλέβεις τον φόρο για να αποθησαυρίζεις εις βάρος των άλλων, ούτε να μετατρέπεις κλεμμένα σε καταναλωτικά σκουπίδια. «Η Διαθήκη μου», το ποίημα που λογόκρινε η αριστερά και καταδίκασε η δεξιά και που όταν πρωτοεκδόθηκε η αριστερή κομματική ιεραρχία έθαψε για 20 χρόνια, ήταν μια κραυγή ελευθερίας  και αντίστασης. Ο ίδιος κυνηγημένος και από το κράτος, αλλά και από την αριστερά, κουβαλώντας μια τεράστια πολιτική και αισθητική παιδεία, έκανε διάφορες δουλειές για να ζήσει, ζούσε στα υπόγεια και ονειρευόταν έναν άλλο κόσμο.
«Αντισταθείτε, σ’ αυτόν που χαιρετάει από την εξέδρα ώρες ατέλειωτες τις παρελάσεις», «Αντισταθείτε στα τούμπανα και τις παράτες, σε όλα τα ανώτερα συνέδρια που φλυαρούνε, πίνουν καφέδες σύμβουλοι συμβουλατόροι», «Αντισταθείτε στις φοβερές σημαίες των κρατών και στη διπλωματία», «ως και σε μένα, σε μένα ακόμη που σας ιστορώ, Αντισταθείτε», μας έλεγε ο ανυπότακτος ποιητής.
Και ο τελευταίος στίχος του ποιήματος «Τότε μπορεί βέβαιοι να περάσουμε προς την ελευθερία.
Και στο κατά Σαδδουκαίων «μαζεύω τους σκόρπιους σπόρους μου για την καινούργια μακρινή συνάντηση μαζεύω».
Προφητικά έλεγε ο ποιητής στον αιώνα τι έβλεπε.
«Πίσω από τον χάρτινο κήπο σας, πίσω από το χάρτινο πρόσωπό σας, εγώ θα ξαφνιάζω τα πλήθη, ο άνεμος δικός μου μάταιος θόρυβος και τυμπανοκρουσίες επίσημες, μάταιοι λόγοι.
Μην αμελήσετε. Πάρτε μαζί σας νερό.
Το μέλλον μας θα έχει πολλή ξηρασία».
«Εμείς στο σύνολο αυτό που λέμε κρατική εξουσία θα παρατάξουμε μια μέθοδο ενός συνόλου ανθρώπων που ρυθμίζει τον κοινό βίο. Οχι πράξεις διά καλοπιστίαν ή ζήτηση κράτους ή θεού. Διαβάζετε τον Μιχάλη Κατσαρό».
Λοιπόν φίλε αναστοχάσου και δες την απρέπεια. Κατά τον ποιητή πάρε μαζί σου νερό γιατί το μέλλον θα έχει πολλή ξηρασία.
Πολιτικά, μετάφρασε και το «νερό» και την «ξηρασία».

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Δίκτυο παρακολούθησης υγροτόπων από το WWF

Ενα πρότυπο δίκτυο για την παρακολούθηση και την προστασία υγρότοπων έχει στηθεί από το WWF  Ελλάς στην Κρήτη και αυτή τη στιγμή επεκτείνεται σε Λέσβο και Πάρο!
Το Δίκτυο συγκροτείται από 60 ενεργούς πολίτες, 193 υγρότοπους, περισσότερους από 25 φορείς, δεκάδες δράσεις προστασίας και ευαισθητοποίησης και 1.500 συμμετέχοντες.
Χθες, σε συνέντευξη Τύπου στο Ηράκλειο, παρουσιάστηκε με αφορμή την επέκτασή του σε Λέσβο και Πάρο.
Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του WWF Ελλάς, «το παράδειγμα της Κρήτης άλλωστε, δίνει το έναυσμα, καθώς σε δύο μόλις χρόνια, τουλάχιστον 60 ενεργοί πολίτες έχουν αναλάβει να επισκέπτονται και να παρακολουθούν συστηματικά τους κρητικούς υγρότοπους, ενώ ενδιαφέρον για έμμεση υποστήριξη έχουν εκδηλώσει περισσότερα από 1.500 άτομα που συμμετείχαν σε πληθώρα συμβολικών δράσεων προβολής και προστασίας (οριοθετήσεις, καθαρισμοί, ξεναγήσεις). Επιπλέον, μέσω του Δικτύου Παρακολούθησης έχουν σταλεί τουλάχιστον 50 ερωτήματα και αναφορές υποβάθμισης σε αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς σε όλη την Κρήτη, με την ανταπόκριση των φορέων να δείχνει πλέον αισθητή βελτίωση.
Στο ίδιο πλαίσιο, οι 85 συνολικά υγρότοποι της Λέσβου και οι 10 της Πάρου χρήζουν της προστασίας των ενεργών πολιτών των δύο νησιών, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της φυσικής τους κληρονομιάς, ενώ ταυτόχρονα απειλούνται καθημερινά».
«Χρησιμοποιώντας τα ερευνητικά δεδομένα του πολυετούς προγράμματος του WWFΕλλάς "Προστασία των Νησιωτικών Υγρότοπων της Ελλάδας¨, την εμπειρία του Δικτύου Παρακολούθησης Υγρότοπων της Κρήτης, το νομικό πλαίσιο (Νόμος για τη Βιοποικιλότητα, προεδρικό διάταγμα για την προστασία μικρών νησιωτικών υγρότοπων) αλλά και τη δύναμη που έχει η τοπική κοινωνία για να προστατεύσει τους υγρότοπους των νησιών της, απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους ενεργούς πολίτες και φορείς να μας υποστηρίξουν δυναμικά, συμμετέχοντας στο Δίκτυο», δήλωσε ο Θάνος Γιαννακάκης συντονιστής του προγράμματος «Προστασία των Νησιωτικών Υγρότοπων της Ελλάδας».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 27/2/2013)

Ο Αστερίξ συναντά τις αρχαιότητες της Κισάμου

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Μια ξεχωριστή συνάντηση του Αστερίξ με τις αρχαιότητες της Κισάμου πραγματοποιείται από σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της κωμόπολης! Ο θρυλικός Γαλάτης ήρωας δεν θα είναι μόνος του στην έκθεση με τίτλο: "Πενήντα χρόνια Αστερίξ", που εγκαινιάζεται στις 7 το απόγευμα. Μαζί θα είναι όλη η… παρέα του. Ο Οβελίξ, ο Κακοφωνίξ…
Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν τους θρυλικούς ήρωες αλλά και να γνωρίσουν τις αρχαιότητες που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κισάμου. Το στήσιμο αλλά και η φιλοσοφία της έκθεσης, που έρχεται στα Χανιά με πρωτοβουλία της προϊσταμένης της ΚΕ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Αναστασίας Τζιγκουνάκη, έχει να κάνει με "συνομιλία" των ηρώων με τις αρχαιότητες.
Οπως μας εξηγεί η αρχαιολόγος στην ΚΕ' Εφορεία, Ευτυχία Πρωτοπαπαδάκη, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου έχουν τοποθετηθεί τα κάδρα μέσα από τα οποία γίνεται μια σύντομη περιγραφή της ιστορίας του κάθε τεύχους του Αστερίξ. Στους χώρους του Μουσείου υπάρχει μία κατασκευή - παιγνίδι που δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να φωτογραφίζονται με το σώμα του Αστερίξ. Επίσης, θα δούμε χάρτινες φιγούρες των ηρώων: του Κακοφονίξ, του Οβελίξ και του Αστερίξ με ατάκες σε σχέση με τις διπλανές αρχαιότητες. Για παράδειγμα, δίπλα από ένα νομισματικό θησαυρό που βρέθηκε μέσα σε μικρό χρηστικό σκεύος, υπάρχει ένα αυτοκόλλητο από το τεύχος 18 του Αστερίξ με μια χύτρα μέσα από την οποία πέφτουν χρήματα. Ο Αστερίξ κυνηγά τη χύτρα ενώ η ατάκα γράφει: «Α τον παμπόνηρο τον Ηθικελαστίξ, στην Κίσαμο βρήκε να κρύψει τα λεφτά;».
Σημειώνεται ότι η έκθεση στήθηκε με αφορμή τα 50 χρόνια της ιστορίας του περιοδικού Αστερίξ σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτουτο Θεσσαλονίκης, το οποίο «έδωσε τα 34 κάδρα που απευθύνονται στα ισάριθμα τευχη του περιοδικού». Το Μουσείο Θεσσαλονίκης απηύθυνε μια μουσειογραφική πρόταση με φιγούρες που προσάρμοζε την πορεία του Γαλάτη ήρωα στην Θεσσαλονίκη του 1ου αιώνα π.Χ.. Ετσι, στην πορεία της η έκθεση προσαρμόζει την ιστορία των ηρώων στο κάθε Μουσείο στο οποίο παρουσιάζεται προκειμένου ο επισκέπτης να γνωρίζει το κόμικ αλλά και να έχει μια πιο οικεία επαφή με τις αρχαιότητες.
Η αρχαιολόγος επισημαίνει επίσης ότι το εποπτικό υλικό είναι πνευματική ιδιοκτησία του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Η έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κισάμου θα διαρκέσει έως τις 22 Απριλίου και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων καθώς ήδη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) έχει εγκρίνει τη σχετική πρόταση.
Η έκθεση αποτελεί παραγωγή του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, του Γαλλικού Ινστιτούτου και των εκδόσεων "ΜΑΜΟΥΘ Comix", με αφορμή τα 50 χρόνια κυκλοφορίας της περίφημης σειράς και πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την ΚΕ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνο-Γαλλικού Συλλόγου Χανίων. Μάλιστα, για την υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος η ΚΕ' Εφορεία Προιστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων βρίσκεται σε συνεργασία με τον Ελληνογαλλικό Σύλλογο Χανίων.
Εχουν ήδη προηγηθεί εννέα διαφορετικές "στάσεις" σε ισάριθμα αρχαιολογικά μουσεία της χώρας: της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Αργους Ορεστικού, των Ιωαννίνων, των Δελφών, της Ηγουμενίτσας, του Βόλου, της Νικόπολης και της Αρτας.
Υπενθυμίζεται ότι οι περιπέτειες του Αστερίξ, που μαζί με τον αχώριστο φίλο του Οβελίξ και τους κατοίκους του γαλατικού χωριού αντιστέκονται στους Ρωμαίους περί το 50 π.Χ., ξεκίνησαν το 1959.
Εκτοτε το κόμικ έχει μεταφραστεί σε 107 γλώσσες και διαλέκτους, μεταξύ των οποίων η κρητική, η κυπριακή και η ποντιακή, καθώς και στα αρχαία ελληνικά και λατινικά.
(Χανιώτικα νέα -  27/2/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/116747-o-asteriks-sunanta-tis-arxaiotites/

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Εδώ, κανείς δεν παραιτείται!

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Αν πριν από λίγα χρόνια μας έλεγαν ότι θα έρθουν ημέρες που θα μειωθούν μισθοί και συντάξεις και ότι αρκετός κόσμος θα το αποδεχόταν μοιρολατρικά σαν ένα επώδυνο αλλά αναγκαίο μέτρο, θα βάζαμε στοίχημα ότι αυτό δεν γίνεται. Την εποχή εκείνη μας παραμύθιαζαν, άλλωστε, κάποιοι πολιτικοί για την «ισχυρή Ελλάδα στην Ενωμένη Ευρώπη».
Για τη «δυνατή Ελλάδα της ανάπτυξης και της ευημερίας». Μας έδιναν υποσχέσεις για ανάπτυξη με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με τους οποίους, τελικά, η χώρα μας βούτηξε πιο βαθιά στα χρέη. Ξοδεύτηκαν εκατομμύρια για υποδομές που τώρα ρημάζουν. Και μαζί με αυτές ρημάζουν και οι... υποσχέσεις για ευημερία. Και, τελικά, ήρθε η ημέρα που οι πολιτικοί τόλμησαν το... ακατόρθωτο και οι περικοπές πέρασαν.
Τώρα, λίγο πριν από τη δόση του δανείου, αρχίζουν οι απειλές για έξοδο από το ευρώ. Και λίγο μετά την καταβολή της δόσης έρχονται οι διαβεβαιώσεις. «Δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα», λένε οι πολιτικοί. Και εμείς κοιμόμαστε ήσυχοι. Μέχρι την επόμενη δόση, οπότε ξυπνάμε από το λήθαργο ή φροντίζουν να μας ξυπνήσουν οι δανειστές της χώρας, που ζητούν και άλλα μέτρα. Κι ας έχουν φτάσει πια οι πολίτες σε απόγνωση, καθώς με άδεια τσέπη καλούνται να πληρώσουν Εφορία και χαράτσια.
Στη Βουλγαρία, προ ημερών παραιτήθηκε σύσσωμη η κυβέρνηση υπό το βάρος των μαζικών διαδηλώσεων, καθώς δεν ήθελε να ταυτιστεί με μέτρα σκληρής λιτότητας σε βάρος του λαού. Στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν παραιτείται κανείς, αλλά ουδείς τολμά έστω να αναλάβει ευθύνες για τη σημερινή τραγική κατάσταση.
Αντίθετα, βλέπουμε το παράδοξο κάποιοι από τους κυβερνώντες, οι οποίοι τώρα έχουν αναλάβει να «σώσουν» τη χώρα, να είναι οι ίδιοι που τα προηγούμενα χρόνια συμμετείχαν σε κυβερνήσεις επί των οποίων η ελληνική οικονομία άρχισε να παίρνει την κάτω βόλτα.
Βλέπουμε ακόμη να αγριεύει και η καταστολή. Προφανώς, ο εύκολος δρόμος για το κράτος είναι να αντιμετωπίζει εχθρικά και με καταστολή όσους αντιδρούν στα κακώς κείμενα της εποχής μας. Και προπαντός τους νέους, που εκ των πραγμάτων είναι πιο εξεγερμένοι. Αντί να αναλογιστεί τις δικές του ευθύνες. Για την ύφεση, τη φτώχεια, την ανεργία, που πυροδοτούν ένα εκρηκτικό μίγμα στην κοινωνία.
Η λύση όμως δεν μπορεί να έρθει με την καταστολή και τον περιορισμό των ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, που εν τέλει περιορίζουν την ίδια την -ποικιλοτρόπως κακοποιημένη μας- Δημοκρατία. Αλλά με ανάλυση των αιτίων για τη σημερινή κατάσταση και με περισσότερη Δημοκρατία στη βάση της συμμετοχής της κοινωνίας στη λήψη αποφάσεων. Ο Οδυσσέας Ελύτης έγραφε: «Οταν ακούς "τάξη" ανθρώπινο κρέας μυρίζει».
(Ελευθεροτυπία -26/2/2013)
Link: http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=346320

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Ο Αστερίξ έρχεται στην Κίσαμο

Εγκαινιάζεται την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου στις 7 μ.μ. στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κισάμου η έκθεση "Πενήντα χρόνια Αστερίξ".
Η έκθεση θα "σταθμεύσει" στο Καστέλι Κισάμου έως τις 22 Απριλίου και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων. Εχουν ήδη προηγηθεί εννέα διαφορετικές "στάσεις" σε ισάριθμα αρχαιολογικά μουσεία της χώρας: της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Αργους Ορεστικού, των Ιωαννίνων, των Δελφών, της Ηγουμενίτσας, του Βόλου, της Νικόπολης και της Αρτας. Πρόκειται για μια παραγωγή του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, του Γαλλικού Ινστιτούτου και των εκδόσεων "ΜΑΜΟΥΘ Comix", με αφορμή τα 50 χρόνια κυκλοφορίας της περίφημης σειράς και πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την ΚΕ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνο-Γαλλικού Συλλόγου Χανίων.
Οι περιπέτειες του Αστερίξ, που μαζί με τον αχώριστο φίλο του Οβελίξ και τους κατοίκους του γαλατικού χωριού αντιστέκονται στους Ρωμαίους περί το 50 π.Χ., ξεκίνησαν το 1959. Εκτοτε το κόμικ έχει μεταφραστεί σε 107 γλώσσες και διαλέκτους, μεταξύ των οποίων η κρητική, η κυπριακή και η ποντιακή, καθώς και στα αρχαία ελληνικά και λατινικά.
Επίσης, οι Γαλάτες ήρωες έχουν πρωταγωνιστήσει σε 11 ταινίες (από τις οποίες οι οκτώ είναι κινούμενα σχέδια). Μάλιστα, η τελευταία ταινία με τίτλο "Ο Αστερίξ στους Ολυμπιακούς Αγώνες" (2008) και πρωταγωνιστές τους Ζεράρ Ντεπαρντιέ, Κλόβις Κορνιγιάκ και Αλέν Ντελόν, εκτυλίσσεται στην αρχαία Ολυμπία.
(Χανιώτικα νέα - Διαδρομές - 23/2/2013)

Εξαπλώνεται το σκαθάρι των φοινικοειδών στα Χανιά

Εξαπλώνεται αντί να συρρικνώνεται το πρόβλημα με το κόκκινο σκαθάρι που καταστρέφει φοίνικες στην Κρήτη. Στον Νομό Χανίων το κόκκινο σκαθάρι έκανε αρχικώς την εμφάνισή του στην παραλιακή ζώνη του άξονα από την πόλη έως το Κολυμπάρι και πλέον έχει εξαπλωθεί στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας.
Λίγες περιοχές έχουν μείνει ανέπαφες. Γι’ αυτό και η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων προχωρά σε καθορισμό μολυσμένων ζωνών και ζωνών απομόνωσης.
Χθες, όπως ανακοίνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης οριοθέτησε ζώνη για τον περιορισμό της εξάπλωσης του επιβλαβούς οργανισμού Rynchophorus ferrugineus (ρυγχοφόρος των φοινικοειδών) στις μη μολυσμένες περιοχές. Ετσι όρισε ως μολυσμένη ζώνη την περιοχή που καλύπτει η κτηματική περιφέρεια της Τοπικής Κοινότητας Παλαιόχωρας  του Δήμου  Καντάνου - Σελίνου και ως ζώνη απομόνωσης την περιοχή που ορίζεται από τα όρια της Τοπικής Κοινότητας Παλαιόχωρας και σε πλάτος 10 χιλιομέτρων περιμετρικά. Σκοπός της οριοθέτησης είναι η αποφυγή της εξάπλωσης του επιβλαβούς εντόμου στις μη προσβεβλημένες περιοχές.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, στη μολυσμένη ζώνη οι κάτοχοι των προσβεβλημένων φυτών θα πρέπει:                                                                        
• Να γνωστοποιούν άμεσα στο Τμήμα Φυτοπροστασίας και Ποιοτικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Χανίων  κάθε περιστατικό προσβολής (ενέργεια που θα πρέπει να γίνεται σ’ οποιοδήποτε σημείο του Νομού κι αν παρουσιαστεί προσβολή).
• Υπό την επίβλεψη της Υπηρεσίας να κόβουν τα ασθενή δέντρα (εάν είναι δυνατόν στη βάση του κορμού) και στη συνέχεια τα φυτά να μεταφέρονται σε κατάλληλους χώρους είτε αφού τοποθετηθούν μέσα σε κλειστούς περιέκτες (π.χ. κοντέινερ) είτε αφού καλυφθούν με πολύ πυκνό δίχτυ (διαμέτρου οπής ≤1 mm) και: να τα θάβουν σε βάθος μεγαλύτερο των 2 μέτρων.
Σύμφωνα πάντα με την απόφαση, «οι χώροι αυτοί θα εγκρίνονται από την αρμόδια Υπηρεσία ή να τα καίνε άμεσα.  Επειδή η καύση των φοινικοειδών γίνεται πολύ δύσκολα, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να  μην μένουν άκαυστα τεμάχια, που θα περιέχουν μορφές του εντόμου. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να αποφευχθεί διασπορά των διαφόρων μορφών του ρυγχοφόρου στον περιβάλλοντα χώρο, έτσι που να μην βοηθείται η εξάπλωση της προσβολής. Πάντα κατά τη διαδικασία κοπής συλλέγονται όλα τα έντομα που έχουν διασπαρθεί. Εφόσον ενδείκνυται μπορεί να γίνει χρήση εγκεκριμένων  εντομοκτόνων στο κομμένο φυτό, στα κομμένα τεμάχια του φυτού και στον χώρο γύρω από τη θέση κοπής, όπως και προληπτικά στον χώρο διατήρησης φοινικοειδών (υπό την επίβλεψη γεωπόνου και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας). Εφόσον η προσβολή είναι στα αρχικά στάδια μπορεί να γίνει όπου ενδείκνυται μηχανική εξυγίανση - μικροχειρουργική των προσβεβλημένων φυτών και κατάλληλη αγωγή με εγκεκριμένα εντομοκτόνα και από εκπαιδευμένο συνεργείο. Εκτός των παραπάνω μπορεί να γίνει και εφαρμογή σκευασμάτων εντομοπαθογόνων νηματωδών ή μυκήτων υπό τις οδηγίες γεωπόνου.
Στην παραπάνω ζώνη: Απαγορεύεται η διακίνηση φοινικοειδών από την παραπάνω ζώνη προς άλλες περιοχές.
Η διακίνηση των φοινικοειδών θα γίνεται μετά από έγκριση της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Χανίων, αφού θα ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία: α) Τα φυτά να είναι για δύο έτη πριν τη μετακίνησή τους τοποθετημένα σε χώρο με πλήρη φυσική προστασία (δικτυοκήπια με οπές 1≤mm, με διπλές εισόδους και φερομονικές παγίδες), β) κατά τις επίσημες επιθεωρήσεις που θα διενεργούνται τουλάχιστον κάθε 3 μήνες να μην έχουν παρατηρηθεί ενδείξεις παρουσίας του εντόμου και γ) να συνοδεύονται απαραίτητα από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο (όπως ισχύει εξάλλου για όλες τις περιοχές).
Απαγορεύεται η τοποθέτηση παγίδων (φερομόνης - καϊρομόνης) σε περιοχές όπου δεν έχει διαπιστωθεί η παρουσία του Rhynchophorus ferrugineus (ρυγχοφόρος των φοινικοειδών), επειδή προσελκύουν το έντομο. Οι προσβολές που θα παρατηρηθούν σε φοινικοειδή σε οποιοδήποτε σημείο του Νομού γνωστοποιούνται άμεσα στις αρμόδιες Αρχές».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 23/2/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/116516-eksaplwnetai-to-skathari-twn-foinikoeidwn/

Νέα συνάντηση για ποδηλατόδρομο σε παλιό χάντακα

Νέα συνάντηση με σκοπό να βρεθεί λύση στο θέμα του ποδηλατοδρόμου Αγιά - Πλατανιάς, στη θέση του παλιού χάντακα καθώς έχουν διαπιστωθεί λάθη και παραλείψεις, θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Μάρτιο.
Αυτό αναφέρεται σε έγγραφο που έστειλε προχθές ο αντιπεριφερειάχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, σε απάντηση σχετικής ερώτησης του υφυπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, βουλευτή Χανίων Κυριάκου Βιρβιδάκη, σχετικά με την 'Υλοποίηση της κατασκευής του ποδηλατoδρόμου - πεζοδρόμου στη θέση της εγκαταλελειμμένης αρδευτικής αύλακας «Χάντακας» στον Ν. Χανίων'.
Στην επιστολή του ο κ. Βουλγαράκης αναφέρει ότι είχε υπογραφτεί Προγραμματική Σύμβαση με τον Ο.Α.ΔΥ.Κ. από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων για την εκπόνηση 'Μελέτης ποδηλατοδρόμου - πεζοδρόμου από τα Μεσκλά ως το Κολυμπάρι μέσω Αγιάς και μελέτη δημιουργίας Μουσείου Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Οικολογικού Πάρκου γύρω από τη Λίμνη της Αγιάς', προϋπολογισμού 158.000 ευρώ (με Φ.Π.Α.). Ο κ. Βουλγαράκης διευκρινίζει επίσης ότι από το αντικείμενο της παραπάνω Προγραμματικής Σύμβασης παραλήφθηκε από την Επιτροπή Παρακολούθησης, που ορίζεται στο άρθρο 6 αυτής, μόνο το τμήμα που αφορά τη Μελέτη Δημιουργίας Μουσείου Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και Οικολογικού Πάρκου γύρω από τη Λίμνη της Αγιάς. Σύμφωνα με τη παραπάνω μελέτη δημοπρατήθηκαν δύο έργα: α) Ανακαίνιση και Αλλαγή χρήσης ΜΥΗΣ Αγιάς, προϋπολογισμού 480.000 ευρώ (συγχρηματοδοτούμενο με τη ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε.) και β) Εργα Προστασίας και Ανάδειξης Λίμνης Αγιάς προϋπολογισμού 1.353.000 ευρώ.
Κλείνοντας την επιστολή του, ο κ. Βουλγαράκης επισημαίνει ακόμα ότι, όσον αφορά στη μελέτη του ποδηλατοδρόμου, διαπιστώθηκαν λάθη και παραλείψεις που καθιστούν ανέφικτη τη εφαρμογή του και συγκεκριμένα τα εξής:
«Τα τοπογραφικά υπόβαθρα δεν είναι ακριβή, με αποτέλεσμα τα σημειακά έργα Εξομάλυνσης των πρανών να πολλαπλασιάζονται πέραν των προβλέψεων της μελέτης.
Ο αύλακας υφίσταται ως γιγαντιαίος αγωγός στα πρώτα 700 μ. σε ύψος 2 έως 3 μ. υπεράνω του εδάφους με πλάτος περίπου 1,60 μ. όπου θα χρειαζόταν κάγκελο για να γίνει βατός με ασφάλεια.
Συνεχίζει εντός ιδιοκτησίας συσκευαστηρίου πορτοκαλιών και μειώνεται σε κιβωτιόσχημο  αγωγό - άοπλο σκυρόδεμα - διατομής 1,00 Χ ύψος 0,70 μ. σε κατάσταση ερειπίου, επί της ανατολικής όχθης του ποταμού Κερίτη στα επόμενα 700 μ. και στη συνέχεια σε πρανή, παράλληλα της κοίτης.
Ο αγωγός αυτός κατά το ήμισυ της διαδρομής δεν υφίσταται πλέον.
Υπάρχουν ζητήματα ιδιοκτησιακά άλυτα προς το παρόν.
Ενώ η αφετηρία είναι δεδομένη δεν υπάρχει σημείο αναφοράς ως ολοκλήρωση. Η διαδρομή καταλήγει σε χωράφι λίγα μέτρα πριν το πρανές της εθνικής οδού.
Δεν υπάρχει άμεσος δομημένος συσχετισμός με την περιοχή του αύλακα εντός του Κάτω Πλατανιά και τη ζώνη των ξενοδοχείων.
Τέλος, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον μελετητή εντός του Μαρτίου, για εξεύρεση νέας λύσης για την ως άνω διαδρομή του ποδηλατοδρόμου Αγιά - Πλατανιάς».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 23/2/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/116520-nea-sunantisi-gia-ton-podilatodromo/

"Η λιτότητα δεν είναι λύση"

Η λύση στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι η λιτότητα και τα νέα μέτρα, «τα οποία, αν ληφθούν, μπορεί να οδηγήσουν σε κοινωνικές αναταραχές, όπως είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει και ο Γάλλος πρόεδρος Φ. Ολάντ, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα».
Σε αυτό συμφώνησαν ο Γάλλος πρέσβης στην Αθήνα Jean Loup Kuhn - Delforce και ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, οι οποίοι συναντήθηκαν χθες στο Ηράκλειο.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι  ελληνογαλλικές σχέσεις και η συμβολή τους στην απομάκρυνση της χώρας από την έξοδο της Ευρωζώνης καθώς και τα προβλήματα και οι προοπτικές ανάπτυξης της Κρήτης.
Οπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια «ο Γάλλος πρέσβης επισκέφτηκε με δική του πρωτοβουλία την έδρα της Περιφέρειας Κρήτης προκειμένου να γνωρίσει από κοντά -όπως είπε- τον επικεφαλής ενός πολύ όμορφου και δυναμικού νησιού. Ο ίδιος στις δηλώσεις του με την ευκαιρία  και της πρόσφατης επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα, σχολίασε: 'Ηταν μια κίνηση φιλίας, υποστήριξης και εμπιστοσύνης στην προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα. Η Γαλλία ήταν σε όλη τη διάρκεια της κρίσης στο πλευρό της Ελλάδας. Πιστεύουμε ότι η κρίση έχει περάσει και τώρα χρειάζεται ανάπτυξη και επανεκκίνηση της οικονομίας και αυτά επιτυγχάνονται μόνο με μεταρρυθμίσεις'.
'Πρέπει να ξαναμπούν μπροστά οι μηχανές της οικονομίας και η ανάπτυξη να συνοδευτεί με κοινωνική και φορολογική δικαιοσύνη', επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Jean Loup Kuhn - Delforce, τονίζοντας ότι και Γάλλοι πραγματογνώμονες βρίσκονται στην Αθήνα για να βοηθήσουν την Ελλάδα σε αύτη την κατεύθυνση.
'Εχει αποδείξει η Γαλλία ότι είναι μια φίλη χώρα και σε αυτή τη δύσκολη στιγμή η Ελλάδα χρειάζεται τη στήριξη μιας μεγάλης δύναμης', σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Αρναουτάκης.
Ερωτηθείς ο πρέσβης για ενδεχόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα από γαλλικές εταιρείες αναφέρθηκε γενικά στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ σχετικά με την Κρήτη τόνισε ότι ήδη στο νησί δραστηριοποιούνται γαλλικές εταιρείες στους τομείς του τουρισμού και των Α.Π.Ε. Τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Αρναουτάκης, επικρότησαν τη συμφωνία που υπέγραψαν πρόσφατα οι υπουργοί Τουρισμού Γαλλίας και Ελλάδας.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης στη διάρκεια της συνάντησης ενημέρωσε τον Γάλλο πρέσβη για τους ρυθμούς της ανεργίας στο νησί, που πλήττει κυρίως τους νέους, την κατάσταση που επικρατεί στον τουρισμό και στον πρωτογενή τομέα που είναι οι πυλώνες ανάπτυξης του νησιού, την προώθηση των πιστοποιημένων και ποιοτικών προϊόντων, ενώ παράλληλα του παρουσία το μοντέλο ανάπτυξης της Κρήτης που προωθεί η Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση.
Αναφορικά με τις ευρωπαϊκές πολιτικές, ο κ. Αρναουτάκης, επικαλούμενος και την εμπειρία των Βρυξελλών, τόνισε ότι η Κοινή Αγροτική Πολιτική (Κ.Α.Π.) και οι πολιτικές των διαρθρωτικών ταμείων είναι οι μόνες που μπορούν να φέρουν την Ευρώπη πιο κοντά στον πολίτη, όπου και αν αυτός βρίσκεται».
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 23/2/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/116513-i-litotita-den-einai-lusi/

Προς χαρακτηρισμό των Ταμπακαριών ως διατηρητέο μνημείο

Κοντά στην ολοκλήρωση βρίσκεται, μετά από χρονοβόρες διαδικασίες, η υπόθεση του χαρακτηρισμού των Ταμπακαριών ως διατηρητέου μνημείου.
Αυτό επεσήμανε ο αντιδήμαρχος Χανίων, Νίκος Ξυνίδης, με την ευκαιρία της επίσκεψης μαθητών της Γ’ τάξης του 7ου Γυμνασίου στο Δημαρχείο Χανίων.
Τους μαθητές του σχολείου που βρίσκεται στην περιοχή Σοδυ - Χαλέπα συνόδευαν οι καθηγητές τους, ενώ τους  υποδέχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Νίκος Ξυνίδης και Δημήτρης Λειψάκης.
Οπως ανακοίνωσε ο Δήμος Χανίων, η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου ενημέρωσε τους αντιδημάρχους για τις δράσεις της, για την έκδοση του φετινού ημερολογίου τους με θέμα τη Χαλέπα, τα κτίσματα και την ιστορία της καθώς και για τα σχέδιά τους που αφορούν στη διοργάνωση έκθεσης φωτογραφίας για την περιοχή της Χαλέπας και την αρχιτεκτονική της κληρονομιά. Εξέφρασαν επίσης τον προβληματισμό τους για «την καθυστέρηση, η οποία παρατηρείται στον χαρακτηρισμό ως ιστορικών διατηρητέων μνημείων ενός μεγάλου αριθμού κτηρίων των  Ταμπακαριών», αλλά «και για τη "Βίλα Σβαρτς", η οποία, αν και έχει κηρυχθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, τα σημάδια εγκατάλειψης είναι εμφανή».
Ο κ. Ξυνίδης ενημέρωσε τους μαθητές και τους καθηγητές τους ότι για τη συνοικία 'Ταμπακαριά', μετά από χρονοβόρες διαδικασίες η υπόθεση του χαρακτηρισμού ως διατηρητέου του σημαντικού αυτού μνημείου για την πόλη των Χανίων και την Κρήτη είναι κοντά στην ολοκλήρωσή της.
Οσον αφορά στη "Βίλα Σβαρτς", ο κ. Ξυνίδης τόνισε ότι «πρόκειται για ένα παλιό νεοκλασικό, ιστορικό κτήριο, για οποίο υπάρχει προμελέτη και απαιτείται οριστική μελέτη και μελέτη εφαρμογής, ώστε να  ενταχθεί σε κάποιο αναπτυξιακό πρόγραμμα».
Τόνισε ακόμη ότι ο Δήμος Χανίων είναι σε στενή συνεργασία με το Τ.Ε.Ε. Δυτ. Κρήτης, αλλά και τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων για ζητήματα που αφορούν γενικά την αρχιτεκτονική μας κληρονομιά και, συνεχάρη τους μαθητές για την ευαισθησία που δείχνουν σε θέματα  διατήρησης του πολιτισμού μας.
Ο κ. Λειψάκης με τη σειρά του ενθάρρυνε τους μαθητές να συνεχίσουν τις δράσεις τους που αναδεικνύουν   την όμορφη περιοχή της Χαλέπας και τους τόνισε ότι ο Δήμος Χανίων θα είναι κοντά τους και θα στηρίξει τις δραστηριότητές τους.
Στην συνέχεια, είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από τον κ. Λειψάκη στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων και να ενημερωθούν για τη λειτουργία των Οργάνων και των Υπηρεσιών του Δήμου.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 23/2/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/116522-diatiriteo-mnimeio-ta-tampakaria/

Ο μαγευτικός κόσμος των ραδιοερασιτεχνών

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Εκμηδένισαν τις τηλεπικοινωνιακές αποστάσεις πολλά χρόνια πριν από την επανάσταση του Ιντερνετ. Ηρθαν πιο κοντά μέσα από τις αναλογικές ραδιοφωνικές εκπομπές στα ερτζιανά κύματα. Συνομίλησαν και εξακολουθούν να ανταλλάζουν απόψεις για τα θέματα που τους αφορούν. Και δεν μένουν εκεί. Όχι λίγες φορές σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, όπως σεισμοί και πυρκαγιές, που έχουν καταρρεύσει οι συνηθισμένοι τρόποι τηλεπικοινωνίας, έχουν διαθέσει τα μηχανήματα και τις συχνότητές τους για την αποκατάσταση των τηλεπικοινωνιών και τη συνεννόηση των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας!
Πρόκειται για τους ραδιοερασιτέχνες. Για έναν πραγματικά μαγευτικό κόσμο που διαδίδεται συνεχώς μέσα από τα ραδιοφωνικά κύματα. Και προς αποφυγήν παρερμηνειών να διευκρινίσουμε ότι οι ραδιοερασιτέχνες δεν έχουν σχέση με τους "ραδιοπειρατές" ή ερασιτέχνες των μεσαίων κυμάτων, αλλά εκπέμπουν με νόμιμη άδεια μέσα από συχνότητες των βραχέων κυμάτων (SW) και των VHF. 
ΕΝΩΣΗ
ΕΛΛΗΝΩΝ
ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ
Στην Αθήνα (Π. Μελά 42, 121 31 Περιστέρι) στεγάζεται η Ενωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών (Ε.Ε.Ρ.) η οποία διαθέτει και την ιστοσελίδα www.raag.org. Πρόκειται για έναν μη κερδοσκοπικό Ραδιοερασιτεχνικό Σύλλογο με σκοπό τη διάδοση του Ραδιοερασιτεχνισμού, αλλά και την εγκατάσταση δικτύων επικοινωνίας ως προσφορά βοηθείας προς το κοινωνικό σύνολο σε περιπτώσεις καταστροφών, θεομηνιών και εκτάκτων αναγκών.
Όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα της Ενωσης, οι ραδιοερασιτέχνες, μπορούν να επικοινωνήσουν με όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας τα ερτζιανά κύματα.
Οι ραδιοερασιτέχνες εκτός από τον πειραματισμό, τη μελέτη, την έρευνα, την αυτοεκπαίδευση που κάνουν, με τις επαφές που πραγματοποιούν στα ερτζιανά με άλλους συναδέλφους τους, από τη μια ως την άλλη άκρη της υδρογείου, προωθούν τη διεθνή φιλία και συμβάλλουν, στο μέτρο που τους αφορά, στην αλληλοκατανόηση μεταξύ των λαών.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ
ΠΡΟΣΦΟΡΑ
Πέρα όμως από αυτά προσφέρουν και πολύτιμες υπηρεσίες με τις Ομάδες ΄Εκτακτης Ανάγκης σε περιπτώσεις που τα κρατικά μέσα επικοινωνίας δεν επαρκούν ή έχουν αχρηστευθεί (θεομηνίες, φωτιές κλπ.). Ενδεικτικά στην ιστοσελίδα της η Ενωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών αναφέρει:

- Την άμεση επέμβαση των Ο.Ε.Α. κατά τις μεγάλες πυρκαγιές των περιαστικών δασών της Αθήνας το 1980, όταν είχαν καταστραφεί τα τηλεφωνικά καλώδια τηλεχειρισμού του πομπού της Δασικής Υπηρεσίας στην Πεντέλη.
- Την άμεση δραστηριοποίηση των Ο.Ε.Α. στους σεισμούς της Καλαμάτας το 1986. Τα μηχανήματά τους ήταν τα πρώτα και τα μόνα για τις επόμενες 48 ώρες που αποκατέστησαν τις επικοινωνίες των Αρχών της πόλης με τις αρμόδιες υπηρεσίες στην Αθήνα.
- Τη συνεχή συμμετοχή των Ο.Ε.Α. στη δασοπροστασία αλλά και στην κατάσβεση μεγάλων δασικών πυρκαγιών στην Πεντέλη, Διόνυσο, Βαρνάβα, Ωρωπό, Μαλακάσα, Εκάλη, Λαύριο, Ανάβυσσο, Κινέτα, Ηλιούπολη/Καρέα, Μάνδρα, Τερψιθέα, Οινόη, Φυλή, Θρακομακεδόνες, Κιούρκα, Καισαριανή, Ρόδο, Ζάκυνθο, Αγ. Σωτήρα, Ξυλόκαστρο και σε πάρα πολλές άλλες μικρότερης έκτασης πυρκαγιές.
- Την αποτελεσματική βοήθεια μελών των Ο.Ε.Α. Βόλου και Θεσσαλονίκης στην ανεύρεση των συντριμιών του μοιραίου C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας στην ΄Οθρυ το 1991.
- Τη συμμετοχή τους στην ελληνική αποστολή της ελληνικής ομάδας διάσωσης μετά τον καταστρεπτικό σεισμό στο Ερζιντσάν της Τουρκίας, το Μάρτιο του 1992, μαζί με κλιμάκια του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), πυροσβεστών της ΕΜΑΚ και των ΕΚΑΒ.
- Την αποστολή τους στο Αίγιο, που επλήγη από σεισμό, το Μάιο του 1995 για το συντονισμό του κλιμακίου του ΟΑΣΠ με το επιχειρησιακό κέντρο της Αθήνας και τη διακίνηση μηνυμάτων.

ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Στην Κρήτη έχει δημιουργηθεί η Ενωση Ραδιοερασιτεχνών Κρήτης, η οποία στην ιστοσελίδα της:
http://www.rasc.gr/portal/ εξηγεί ότι «οι ραδιοερασιτέχνες χρησιμοποιούν μηχανήματα, γνωστά ως πομποδέκτες για να επικοινωνήσουν με άλλα άτομα. Η επικοινωνία δεν επιτυγχάνεται μόνο με την φωνή, αλλά και με σήματα morse, καθώς και με την βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι ραδιοερασιτέχνες, μπορούν να επικοινωνήσουν με όλο τον κόσμο χρησιμοποιώντας τα ερτζιανά κύματα. Οι ραδιοερασιτέχνες, δεν κάνουν μεταδόσεις, όπως αυτές του ραδιοφώνου. Επίσης δεν σχετίζονται με το πειρατικό ραδιόφωνο, όπως πολλοί πιστεύουν, ή τους χρήστες της μπάντας πολιτών Citizent's Band (CB). Η λέξη ραδιοερασιτέχνης, δεν έχει κάποια σχέση με τις δυνατότητες του χρήστη, αφού οι περισσότεροι από αυτούς έχουν πολλές γνώσεις πάνω στο θέμα, αλλά με σκοπό τον ραδιοερασιτεχνισμό, ο οποίος δεν είναι η εκμετάλλευση για εμπορικούς λόγους ή κέρδος, αλλά για κοινωνικό όφελος».
Ακόμα η Ενωση Ραδιοερασιτεχνών Κρήτης εξηγεί ότι «οι ραδιοερασιτέχνες έχουν πολλές διαμορφώσεις επικοινωνίας στην διάθεσή τους. Η πιο γνωστή και συνηθισμένη, η επικοινωνία με φωνή, έχει διαμορφώσεις, όπως τα FM (Frequency Modulation, διαμόρφωση συχνότητας, η οποία προσφέρει ήχο καλύτερης ποιότητας. Μια άλλη διαμόρφωση είναι το SSB (Single Sideband) , η οποία προσφέρει πιο αξιόπιστη επικοινωνία σε περιορισμένο εύρος ζώνης. Το SSB ουσιαστικά είναι διαμόρφωση AM, η οποία έχει "κοπεί" κατά μήκος στην μέση και έτσι χρησιμοποιούμε είτε το πάνω τμήμα που ονομάζεται USB (upper sideband) ή το κάτω τμήμα LSB (lower sideband). Η Ραδιοτηλεγραφία, δηλαδή η επικοινωνία με σήματα morse χρησιμοποιείται επίσης ευρέως από τους ραδιοερασιτέχνες. Ήταν ο πρώτος τρόπος επικοινωνίας μέσω ερτζιανών. Βρίσκει πολλές χρήσεις ειδικά στα βραχέα κύματα, καθώς επίσης και για πειραματισμό όπως στην επικοινωνία μέσω ανάκλασης σήματος στο φεγγάρι, εξ'αιτίας της αναγνωρισιμότητας του ήχου, καθώς είναι πιο εύκολη η ακρόαση ενός μονότονου ήχου μέσα από παράσιτα (στατικά κύματα), παρά μιας φωνής. Tα γράμματα του κώδικα μορς είναι τα ίδια σε όλο τον κόσμο, έτσι είναι πιο εύκολο να επικοινωνήσουν άτομα που ζουν σε διαφορετικές χώρες. Επίσης, η ιδιοκατασκευή ενός πομπού σημάτων μορς, είναι πολύ πιο εύκολη».
Οι ραδιοερασιτεχνικές μπάντες, βρίσκονται στα Βραχέα (HF), στις Υψηλές συχνότητες (VHF) και στις υπερύψηλες συχνότητες (UHF).
Σε όλες τις χώρες οι ραδιοερασιτέχνες απαιτείται να κατέχουν ραδιοερασιτεχνική άδεια που χορηγείται από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Για να γίνει κανείς ραδιοερασιτέχνης πρέπει να περάσει με επιτυχία εξετάσεις του Υπουργείου Μεταφορών-Επικοινωνιών. Οι εξετάσεις είναι γραπτές (ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών) και διενεργούνται δύο φορές τον χρόνο. Η εξεταστέα ύλη περιλαμβάνει: Ραδιοθεωρία, κανονισμούς ραδιοεπικοινωνιών, βασικές γνώσεις ηλεκτρονικής και ηλεκτρολογίας, στοιχειώδεις γνώσεις Αγγλικής γλώσσας κ.λ.π. 
(Χανιώτικα νέα - 22/2/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/116455-o-mageutikos-kosmos-twn-radioerasitexnwn/

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Προβληματισμός για τη δακοκτονία στον Αποκόρωνα

Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στον Δήμο Αποκορώνου για το θέμα της δακοκτονίας. Αυτό προέκυψε από τη συζήτηση για την καταπολέμηση του δάκου, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Δευτέρα, στο Δημαρχείο του Δήμου Αποκορώνου, όπου τονίστηκε η ανάγκη φέτος να είναι όλα έτοιμα από νωρίς, ώστε να αντιμετωπιστεί έγκαιρα το πρόβλημα αυτό.
Χθες, ο Δήμος Αποκορώνου εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι στη συνάντηση συμμετείχαν ελαιουργοί του Δήμου, ελαιουργοί άλλων περιοχών και ελαιοπαραγωγοί. Από τον Δήμο συμμετείχαν αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου, δημοτικοί σύμβουλοι συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης καθώς και εκπρόσωποι Τοπικών Συμβουλίων.
Σύμφωνα με τον Δήμο Αποκορώνου, έντονος ήταν ο προβληματισμός όλων για τις ζημιές του ελαιοκάρπου από τον δάκο την προηγούμενη περίοδο και διάχυτη η αγωνία τους να μην επαναληφθούν στον Δήμο και γενικά στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων οι σοβαρές ζημιές στον ελαιόκαρπο και κατά την ερχόμενη περίοδο. Τονίστηκε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη και καλή συνεργασία των εμπλεκόμενων Φορέων και Υπηρεσιών, διότι, με αναμενόμενη μικρότερη παραγωγή τη νέα ελαιοκομική περίοδο, η προστασία της από τον δάκο θα είναι δυσκολότερη. Γι’ αυτό:
1) Ζητήθηκε να αναληφθούν άμεσα οι ευθύνες όλων των αρμοδίων εμπλεκομένων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέχρι τον ψεκαστή και τον παραγωγό, έτσι ώστε αρχές ως μέσα Ιουνίου να είναι όλα και όλοι έτοιμοι για την έναρξη των ψεκασμών.
2) Δεδομένου ότι η διαδικασία προμήθειας των υλικών (εντομοκτόνων και πρωτεϊνών) είναι μακροχρόνια, λόγω της διενέργειας διεθνούς διαγωνισμού, η διαδικασία έπρεπε να έχει ήδη αρχίσει, για αυτό εκφράστηκε έντονη αγωνία και αγανάκτηση.
3) Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράστηκε για τον σωστό έλεγχο και την παρακολούθηση όλων των φάσεων της δακοκτονίας, γι’ αυτό και ζητήθηκε η έγκαιρη πρόσληψη και απασχόληση του απαραίτητου προσωπικού εποπτών και τομεαρχών γεωπόνων και η εξασφάλιση εξόδων υπηρεσιακής μετακίνησής τους.
4) Είναι απαραίτητη επίσης, με τη βοήθεια των τοπικών κοινοτήτων, η έγκαιρη πρόσληψη παγιδοθετών, αρχιεργατών και ψεκαστών, έτσι ώστε να προηγηθεί η κατάλληλη εκπαίδευσή τους για τη σωστή εκτέλεση των εργασιών στο πλαίσιο των καθηκόντων τους.
5) Ειδικά για την παρακολούθηση του δακοπληθυσμού θα γίνει προσπάθεια να ενισχύεται και από εθελοντές ελαιοπαραγωγούς ή μετά από πρόσληψή τους από προγράμματα ανάλογα εκείνου της 'κοινωφελούς εργασίας' έτσι ώστε να υπάρξει πυκνότερο δίκτυο δακοπαγίδων για καλύτερο προσδιορισμό του χρόνου επέμβασης.
6) Κοινή απαίτηση όλων να υπάρχει έλεγχος για τους σωστούς ψεκασμούς των δέντρων. Η έρευνα στο Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών έδειξε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατάλληλη χρωστική ουσία, η οποία χρωματίζει το ψεκαστικό διάλυμα χωρίς να αλλοιώνει την ελκυστική του δράση. Τέτοιες ουσίες για χρωματισμό πρέπει να χρησιμοποιηθούν.
7) Αποφασίστηκε ακόμη να γίνεται συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ ελαιουργών και Υπηρεσιών έτσι ώστε, αν χρειαστεί, να γίνει φέτος ένας επιπλέον φθινοπωρινός ψεκασμός, όπως χρειάστηκε και δεν έγινε πέρυσι. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να καθυστερήσει η έναρξη λειτουργίας των ελαιουργείων, ώστε να μεσολαβήσει ο απαραίτητος χρόνος μεταξύ ψεκασμού και συγκομιδής του ελαιοκάρπου.
Τέλος μια συγκέντρωση με ευρύτερη συμμετοχή από όλους τους εμπλεκόμενους της Περιφέρειας και Αντιπεριφέρειας, των γεωπόνων, της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, των αρχιεργατών, παγιδοθετών, ψεκαστών, αλλά και των ελαιοπαραγωγών, οργανώνεται από τον Δήμο, ώστε να πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 22/2/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/116463-anisuxia-gia-ti-dakoktonia/

ΣΕΔΗΚ: Οι τουρίστες προτιμούν το ελαιόλαδο

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Φαγητά και τηγανητά με ελαιόλαδο προτιμούν οι τουρίστες! Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (Σ.Ε.ΔΗ.Κ.) που άνοιξε τον δρόμο για την ίδρυση Δικτύων Επιχειρήσεων Εστίασης σε Κρήτη και Κύπρο με αποκλειστική χρήση ελαιολάδου.
Στα δίκτυα αυτά θα συμμετέχουν επιχειρήσεις μαζικής εστίασης (ταβέρνες, εστιατόρια, ξενοδοχεία), αλλά και επιχειρήσεις εμπορίας ελαιολάδου και ελαιοεδεσμάτων.
Ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ. ανακοίνωσε χθες ότι διεξήγαγε έρευνες με ερωτηματολόγια μεταξύ 2.000 περίπου ξένων και Ελλήνων τουριστών της Κρήτης. Από τις απαντήσεις διαπιστώθηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία τους (80 - 90%), ενώ δεν έχει πλήρη γνώση της κρητικής ή και μεσογειακής διατροφής, γνωρίζει πολύ καλά την υγιεινή και γευστική αξία των φαγητών που παρασκευάζονται με ελαιόλαδο. Ολοι δε σχεδόν οι ερωτώμενοι απάντησαν ότι προτίθενται να πληρώσουν 0,5 - 1 ευρώ επί πλέον ανά μερίδα φαγητών και τηγανητών που παρασκευάζονται αποκλειστικά με ελαιόλαδο.
Μετά από αυτά, ο Σ.Ε.ΔΗ.Κ. προχώρησε στον σχεδιασμό της ίδρυσης Δικτύων Επιχειρήσεων Προϊόντων Ελαιόλαδου που θα έχουν ως κύριο σκοπό τη διάθεση φαγητών και ειδικά τηγανητών που θα παρασκευάζονται με αποκλειστική χρήση ελαιολάδου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σ.Ε.ΔΗ.Κ., τα Δίκτυα αυτά θα ιδρυθούν στην Κρήτη και Κύπρο στο πλαίσιο του έργου "Αναβάθμιση της Ποιότητας και Βελτίωση της Εμπορίας του Ελαιολάδου" (ΑΠΠΕΕ), το οποίο έχει εγκριθεί από το πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου και θα υλοποιηθεί από τον Σ.Ε.ΔΗ.Κ. και το Υπουργείο Γεωργίας της Κύπρου.
Βασικοί στόχοι των Δικτύων θα είναι:
• Η ανάδειξη, προβολή και παρώθηση του ελαιολάδου και των φαγητών και εδεσμάτων που παρασκευάζονται με αποκλειστική χρήση του.
• Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών γεωργικών και τουριστικών προϊόντων των δύο περιοχών.
• Η βελτίωση του επιπέδου υγιεινής της διατροφής των κατοίκων Κρήτης και Κύπρου.
Μέλη του Δικτύου θα είναι επιχειρήσεις ομοειδείς και συμπληρωματικές που θα υπάγονται στις εξής κατηγορίες:
• Επιχειρήσεις Μαζικής Εστίασης (ΕΜΕ), όπως ταβέρνες, εστιατόρια, ξενοδοχεία, ταχυφαγεία κ.ά.
• Επιχειρήσεις Εμπορίας Ελαιολάδου (ΕΕΕ), όπως έμποροι ή Συνεταιρισμοί, που διαθέτουν ελαιόλαδο χύμα ή τυποποιημένο.
• Επιχειρήσεις Διάθεσης Ελαιοεδεσμάτων (ΕΔΕ), όπως εργαστήρια και καταστήματα παραγωγής ή/και διάθεσης ελαιοεδεσμάτων που παρασκευάζονται αποκλειστικά με ελαιόλαδο.
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΦΕΛΗ
Οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων του Δικτύου θα είναι:
• Αποκλειστική χρήση παρθένου ή έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην παρασκευή όλων ανεξαιρέτως των φαγητών, τηγανητών, εδεσμάτων και άλλων παρασκευασμάτων που παράγουν ή διαθέτουν.
• Αποδοχή εσωτερικών ελέγχων που θα γίνονται από το Δίκτυο για την τήρηση της αποκλειστικής χρήσης ελαιολάδου.
• Καταβολή εγγραφής 50 ευρώ για τα ιδρυτικά μέλη και ετήσιας συνδρομής που θα καθοριστεί από το Δ.Σ. των μελών του Δικτύου.
• Δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας μέσω e-mail ή/και φαξ με σύνδεση του ίδιου του ενδιαφερόμενου ή άλλου συγγενικού ή φιλικού προσώπου.
Σύμφωνα με τον Σ.Ε.ΔΗ.Κ., τα οφέλη των Επιχειρήσεων του Δικτύου θα είναι:
• Χορήγηση λογότυπου (σήματος) του Δικτύου, το οποίο θα μπορεί να προβάλλεται σε ειδικά σημεία του καταστήματος (επιγραφές, έντυπα, βιτρίνες, κατάλογοι κ.λπ.).
• Προβολή του Δικτύου με έντυπο ενημερωτικό που θα παραχθεί με δαπάνες του προγράμματος και θα διανέμεται σε κατάλληλα σημεία.
• Προβολή του Δικτύου με ραδιοτηλεοπτικά μηνύματα (σποτς) που θα παραχθούν και θα μεταδίδονται με δαπάνες του προγράμματος από τοπικά Μ.Μ.Ε.
• Προβολη του Δικτύου με καταχωρίσεις σε έντυπα Μ.Μ.Ε. (εφημερίδες, περιοδικά, οδηγούς) σε Κρήτη και Κύπρο, τα οποία θα προβάλουν τον ρόλο και την αποστολή του Δικτύου.
• Δημιουργία ιστοσελίδας μέσα από την οποία θα προβάλλεται άμεσα και μέσω των κοινωνικών δικτύων το ίδιο το Δίκτυο, η υγιεινή και γευστική αξία των φαγητών και εδεσμάτων που παρασκευάζονται με αποκλειστική χρήση ελαιολάδου, αλλά και η ιστορική, πολιτιστική, ποιοτική και υγιεινή αξία του κρητικού και κυπριακού ελαιολάδου.
• Κατασκευή και χορήγηση στα μέλη του Δικτύου διαφημιστικών επιτραπέζιων αντικειμένων (π.χ. ελαιοδοχείων, ειδικών καρτών κ.ά.), τα οποία θα τοποθετούνται στους χώρους των επιχειρήσεων μελών του Δικτύου.
• Οι Επιχειρήσεις Μαζικής Εστίασης (ΕΜΕ) μέλη του Δικτύου θα μπορούν να προμηθεύονται ελαιόλαδο ή ελαιοεδέσματα από τις Επιχειρήσεις Εμπορίας Ελαιολάδου και Ελαιοεδεσμάτων μέλη του Δικτύου μέσα από ειδικές συμφωνίες.
• Παροχή δυνατότητας στα μέλη του Δικτύου να προβάλουν τη συμμετοχή τους στο δίκτυο με τήρηση κάποιων όρων που θα προβλεφθούν στο Καταστατικό.
• Συμμετοχή μελών του Δικτύου σε κοινές εκδηλώσεις προβολής των Δικτύων που θα πραγματοποιηθούν στην Κρήτη και Κύπρο.
• Ανάπτυξη συνεχούς συνεργασίας των Δικτύων Κρήτης και Κύπρου, ώστε να υπάρχει συνεχής ανταλλαγή εμπειριών, αλλά και πελατών, από την Κύπρο στην Κρητη και αντιστρόφως.
Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν στο Δίκτυο πρέπει να συμπληρώσουν και να αποστείλουν δήλωση ενδιαφέροντος στο Φαξ: 2921059818 ή στο e-mail info@sedik.gr
Σχέδιο της δήλωσης και αναλυτικότερες πληροφορίες μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στην ιστοσελίδα του Σ.Ε.ΔΗ.Κ.: www.sedik.gr
Αυτοί που θα αποστείλουν δήλωση ενδιαφέροντος θα κληθούν να υπογράψουν το Καταστατικό σε συναντήσεις που θα γίνουν κατά περιοχές στο διάστημα 5 - 10 Μαρτίου 2013.
Μετά την ίδρυση του Δικτύου μπορούν να εγγράφονται και άλλα μέλη, αλλά με ορούς που θα καθορίσει το Δ.Σ. που προκύψει από τα ιδρυτικά μέλη και ενδέχεται να είναι αυστηρότεροι.
(Χανιώτικα νέα - 22/2/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/116461-oi-touristes-protimoun-fagita-me-elaiolado/

Μια ζεστή αγκαλιά από τα συσσίτια της Σπλάντζιας

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Ο κ. Μ. Καλλιγέρης
Εκατό χιλιάδες μερίδες σε έναν χρόνο! Τον αριθμό αυτό -αριθμό ρεκόρ- μερίδων φαγητού σε άπορους, συμπλήρωσαν χθες τα συσσίτια της Σπλάντζιας Χανίων, τα οποία έχουν απλώσει μια ζεστή αγκαλιά σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη από το 1963 και μέχρι τις μέρες μας, στην συνοικία της Σπλάντζιας,  μέσα από τον  Σύλλογο «Φιλόπτωχοι Αδελφοί – Φιλόπτωχα Συσσίτια».
Ολα αυτά τα χρόνια, ούτε στιγμή δεν έχουν σταματήσει τα –γνωστά σε όλη την επικράτεια- συσσίτια της Σπλάντζιας τα οποία διευρύνουν συνεχώς τις δραστηριότητές τους καθώς στην σημερινή εποχή, οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες. Τα συσσίτια ίδρυσε ο αείμνηστος Μανώλης Μαριακάκης ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 χρόνων στις 28 Δεκεμβρίου 2009. Εκτοτε το έργο του συνεχίζει με τον ίδιο ζήλο, ο σημερινός πρόεδρος των συσσιτίων Μανώλης Καλλιγέρης. Κοντά του  βρίσκονται αρκετοί πολίτες που εννοούν να κάνουν πράξη αυτό που έλεγε ο αείμνηστος για την πολιτική και κοινωνική του δράση και για την υποστήριξη των συσσιτίων, Χανιώτης γιατρός, Κωστής Νικηφοράκης, ότι «ο κόσμος υπάρχει μόνον όταν μοιράζεσαι».
Την προηγούμενη εβδομάδα διανεμήθηκαν από τα συσσίτια της Σπλάντζιας
επτακόσια κιλά πατάτες, τριακόσια κιλά ψάρι και άλλα τρόφιμα σε δικαιούχους. Ο πρόεδρος των Συσσιτίων Μανώλης Καλλιγέρης είναι απόλυτα ικανοποιημένος από την ανταπόκριση του κόσμου που με κάθε τρόπο και ανάλογα τις δυνάμεις του, προμηθεύει συνεχώς με τρόφιμα  τα Συσσίτια της Σπλάντζιας.
Ο κ. Καλλιγέρης μιλώντας πρόσφατα στα "Χανιώτικα νέα" είχε τονίσει ότι «υπάρχει μεγάλη βοήθεια τόσο από απλούς πολίτες όσο και από καταστήματα της πόλης μας. Στις 5 Μαρτίου περιμένουμε από το Βερολίνο μια πολύ μεγάλη ποσότητα τροφίμων. Επίσης έχω τη διαβεβαίωση ότι θα ενισχύσουν το έργο μας, η Ενωση Εμπορικών Συλλόγων Ελλάδος, η Ενωση Συνταξιούχων Αθηνών και Θεσσαλονίκης ενώ και ο Αριεπίσκοπος  Κύπρου έχει ανταποκριθεί θετικά για αποστολή τροφίμων».
Χθες, ο κ. Καλλιγέρης μας είπε ότι χθες τα συσσίτια έσπασαν ρεκόρ καθώς ξεπέρασαν τον αριθμό των 100.000 μερίδων που διέθεσαν μέσα σε ένα χρόνο. Ο σύλλογος: “Φιλόπτωχοι Aδελφοί. Φιλόπτωχο Συσσίτιο”, όλο το χρόνο προσφέρει:
- Δωρεάν φαγητό σε άπορες οικογένειες και άτομα που έχουν ανάγκη.
- Δωρεάν οδοντιατρική περίθαλψη στο οδοντιατρείο του συλλόγου, με το οποίο συνεργάζονται εθελοντικά δεκατρείς οδοντίατροι.
Επίσης, δημιούργησε βιβλιοθήκη και παιδική βιβλιοθήκη. Τώρα, στις προτεραιότητες των συσσιτίων είναι η λειτουργία ξενώνα για αστέγους είναι στις προτεραιότητες των Συσσιτίων της Σπλάντζιας.
(Χανιώτικα νέα - 22/2/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/116466-rekor-prosforas/

Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Στο Ρέθυμνο σήμερα ο "Ιπποκράτης" των παιδιών

Αναχώρησε χθες από τα Χανιά και συνεχίζει το ταξίδι του στην Κρήτη με στάση στο Ρέθυμνο, ο "Ιπποκράτης", το κινητό πολυϊατρείο του οργανισμού "Το Χαμόγελο του Παιδιού", δίνοντας τη δυνατότητα δωρεάν προληπτικής εξέτασης σε παιδιά που κατοικούν στο νησί. Τον "Ιπποκράτη" συνοδεύουν στο ταξίδι του και δύο κινητές μονάδες προληπτικής ιατρικής που διαθέτει "Το Χαμόγελο του Παιδιού", Οφθαλμιατρικής και Ωτορινολαρυγγολογίας και Παιδιατρικής και Οδοντιατρικής.
Κινητήριος δύναμη της διαδρομής του "Ιπποκράτη" είναι ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Johnson και Johnson Corporate Citizenship Trust, ο οποίος εξασφάλισε τους απαραίτητους πόρους για την υλοποίηση του προγράμματος για το 2013, θέτοντας ως στόχο έως τα τέλη του Δεκεμβρίου να εξετάσει περισσότερα από 18.000 παιδιά.
Ο "Ιπποκράτης" ήταν στα Χανιά από τις 11 Φεβρουαρίου και παρέμεινε μέχρι χθες.
Από τις 21 έως τις 28 Φεβρουαρίου ο Ιπποκράτης θα είναι στο Ρέθυμνο, ενώ  η κινητή μονάδα Προληπτικής Παιδιατρικής και Οδοντιατρικής θα επισκεφτεί το Πέραμα (21 & 22 Φεβρουαρίου), τα Ανώγεια (23 & 24 Φεβρουαρίου), το Σπήλι (25 & 26 Φεβρουαρίου) και την Αγία Φωτεινή (27 & 28 Φεβρουαρίου).
Στη συνέχεια ο 'Ιπποκράτης' θα επισκεφτεί το Ηράκλειο, όπου και θα μείνει από την 1η έως και τις 12 Μαρτίου.
Το κινητό πολυϊατρείο 'Ιπποκράτης' διαθέτει τμήματα για παιδιατρικό, οδοντιατρικό, οφθαλμιατρικό και ωτορινολαρυγγολογικό έλεγχο, στελεχώνεται από εθελοντές γιατρούς, κοινωνικό λειτουργό και νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ είναι εξοπλισμένο με ιατρικά μηχανήματα και προγράμματα τελευταίας τεχνολογίας, όπως το σύστημα e-ppokrates και με δυνατότητα τηλεϊατρικής σύνδεσης.
Το "Χαμόγελο του Παιδιού" υλοποιεί προγράμματα Προληπτικής Ιατρικής από το 2002, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, Υγείας και Παιδείας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους ιατρικούς συλλόγους σε όλη την Ελλάδα, καθώς και με την υποστήριξη του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων - Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2002 έως και το 2012 έχουν συνολικά εξεταστεί 23.852 παιδιά σε όλη τη χώρα.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 21/2/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/116375-sto-rethumno-simera-o-ippokratis-twn-paidiwn/

Ενα τραγούδι του Κώστα Λειβαδά για τα Χανιά


Ενα τραγούδι γραμμένο από τον Κώστα Λειβαδά για τα Χανιά με ερμηνευτή τον Γιάννη Κότσιρα. "Κάθε μήνας Αύγουστος (Χανιά)".

Αναγκαιότητα

Πολύς κόσμος βγήκε και χθες στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί για τα οικονομικά μέτρα που πλήττουν το εισόδημά τους. Οι πολίτες ζητούν ένα άλλο μέλλον καθώς δεν τα βγάζουν πέρα. Η πολιτεία πρέπει, κάποτε, να δώσει προτεραιότητα στη στήριξη του εισοδήματος και στην αντιμετώπιση της ανεργίας, που εξαπλώνεται σαν εφιάλτης στους νέους ανθρώπους. Η στήριξη νέων, ανέργων αλλά και συνταξιούχων, όπως επίσης του τουρισμού, της γεωργίας και της επιχειρηματικότητας, αποτελούν επιτακτική αναγκαιότητα.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 21/2/2013)

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Μέλλον φτιαγμένο από πηλό

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Στην Ελλάδα της κρίσης υπάρχουν διεξόδοι! Στα Χανιά, μια παρέα νέων αρχιτεκτόνων, πολιτικών μηχανικών και άλλων επαγγελματιών στο χώρο των κατασκευών, αναζήτησε τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας στα κτήρια στη βάση βιοκλιματικών τεχνικών. Ετσι, δημιουργήθηκε η ομάδα ΠηλΟικο η οποία δραστηριοποιείται σε κατασκευές από φυσικά υλικά όπως ο πηλός και το άχυρο και ήδη ολοκλήρωσε την κατασκευή κτηρίου στον Δράπανο Αποκορώνου. Όπως μας λένε τα μέλη της ομάδας, «όλα ξεκίνησαν το 2008 στην πλατεία της Σπλάντζιας στα Χανιά, όταν επαγγελματίες στο χώρο της κατασκευής αναγνώρισαν το κοινό τους ενδιαφέρον για τη δόμηση με φυσικά υλικά και τη βιοκλιματική αρχιτεκτονική και αποφάσισαν να ασχοληθούν με αυτό πιο συστηματικά. Σε μία από τις πρώτες συναντήσεις προέκυψε και το όνομα της ομάδας από τη σύνθεση των λέξεων Πηλός και Οίκος, Οικία, Οικολογία, Οικονομία. Έκτοτε η ομάδα μεγάλωσε και τώρα αριθμεί 9 μέλη καθώς και πολλούς εκλεκτούς συνεργάτες. Πρόσφατα μάλιστα η ομάδα μετατράπηκε σε μη κερδοσκοπική εταιρεία. Επιπλέον επεκτείνει συνεχώς τις δράσεις της: διοργάνωση σεμιναρίων και διημερίδων, παραγωγή ταινιών με θέματολογία τη δόμηση με φυσικά υλικά, συμμετοχή σε δράσεις οικολογικού ενδιαφέροντος, καταγραφή της παραδοσιακής μας αρχιτεκτονικής με πηλό».
Για το κτήριο στο Δράπανο εξηγούν: «Πρόκειται για ένα χώρο σεμιναρίων που ανήκει στην "Ευρωπαϊκή Ακαδημία Βιωσιμότητας" ένα  διεθνές διδακτικό και ερευνητικό κέντρο στον τομέα της Δεοντολογίας, της Βιώσιμης Επιχείρησης και της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ). Για το λόγο αυτό το ίδιο το κτίριο σχεδιάστηκε έτσι ώστε να αποτελεί ζωντανό παράδειγμα κτιρίου φιλικού προς το περιβάλλον. Μελετητές και επιβλέποντες είναι δύο αρχιτέκτονες μέλη της ομάδας, η Ζέτα Χρυσαφάκη και η Αντωνία Διαμαντάκη. Το κτίριο είναι ισόγειο, με επιφάνεια 267μ2. Σχεδιάστηκε με βιοκλιματικές αρχές, ενσωματώθηκε στο τοπίο χωρίς να αφαιρεθούν από αυτό δέντρα και βραχώδεις σχηματισμοί και για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν ως επί τω πλείστον φυσικά υλικά με μικρή ενσωματωμένη ενέργεια και καλές θερμομονωτικές ιδιότητες: ξύλο για το φέροντα οργανισμό, πέτρα από την εκσκαφή και αχυρόμπαλες για εξωτερική τοιχοποιία, ωμόπλινθοι για τις εσωτερικές τοιχοποιίες, φυτευτό δώμα με χώμα από το οικόπεδο, επισχρίσματα από ασβέστη και από το χώμα εκσκαφής.  Η διαδικασία αδειοδότησης δεν παρουσίασε εμπόδια, εφόσον ο φέρων οργανισμός επιλύθηκε με την ισχύουσα νομοθεσία και απαραίτητα στοιχεία σχετικά με τη θερμομόνωση και την πυρασφάλεια προσκομίστηκαν από ευρωπαϊκά πρότυπα και μελέτες…
Στα πλαίσια της κατασκευής του κτηρίου συμμετείχαν για πρώτη φορά φοιτητές της αρχιτεκτονικής σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης στην κατασκευή ωμόπλινθων και διοργανώθηκε ένα τετραήμερο σεμινάριο εκμάθησης πλήρωσης τοίχων με αχυρόμπαλες από ειδικους σε αχυρομπαλοκατασκευές από το Ηνωμένο Βασίλειο. 
Το κτίριο λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο. Παρακολουθείται από τους αρχιτέκτονες ώστε να προληφθούν τυχόν προβλήματα και έχει επισκέπτες από όλον τον κόσμο».
ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ
ΔΙΕΞΟΔΟΙ
Σε ερώτησή μας για το αν στην εποχή της κρίσης τέτοιες δραστηριότητες βρίσκουν ανταπόκριση, απαντούν: «Ο κόσμος ενδιαφέρεται ολοένα περισσότερο και πιο ουσιαστικά για να βελτιώσει τον τρόπο ζωής του και να αναθεωρήσει συνήθειες του παρελθόντος. Η οικονομική κρίση μας έχει αγγίξει σίγουρα όλους , όμως, μας έχει προβληματίσει ώστε να βρούμε διεξόδους δημιουργικότητας και δράσης . Έτσι παρατηρούμε νέους κυρίως ανθρώπους και όχι μόνο, να αναζητούν την επαφή με τη φύση και τα «δώρα» της.
Τα φυσικά υλικά όπως ο πηλός (χώμα), το άχυρο, το ξύλο, το καλάμι, η κάνναβη, το μαλλί προσφέρουν κατασκευές υψηλής αισθητικής και βιοκλιματικής συμπεριφοράς με επαρκή θερμομόνωση, αντισεισμικότητα και υγιεινές συνθήκες διαβίωσης στον χρήστη.
Οι κατασκευές με φυσικά υλικά κερδίζουν περισσότερους υποστηρικτές , αν  κρίνουμε από το ενδιαφέρον του κόσμου προς την ομάδα μας. Στα σεμινάρια που έχουμε διοργανώσει οι συμμετέχοντες νιώθουν χρήσιμοι και μέρος της κατασκευής και απολαμβάνουν τη συνεργασία με άλλους ανθρώπους.  Η συνεργασία είναι άλλωστε η λύση που προτείνει η ομάδα μας ενάντια στην κρίση. Στη χώρα μας υπάρχουν αρκετές ομάδες που ασχολούνται με την δόμηση με φυσικά υλικά, με μερικές μάλιστα από αυτές έχουμε ήδη συνεργαστεί».
Ως προς τα σχέδιά τους για το 2013, σημειώνουν:
«Ελπίζουμε ότι το τρέχον έτος θα είναι μία ιδιαιτέρως παραγωγική χρονιά για την ομάδα μας. Την άνοιξη του 2013 προετοιμάζονται δύο σεμινάρια  στα Χανιά. Το πρώτο, σε συνεργασία με την Εύα Καλογιαννάκη, πολιτικό μηχανικό, θα διεξαχθεί από 29 Απριλίου έως 4 Μαϊου στο μετόχι Μουφτίνα στα Περβόλια Χανίων, θα έχει ως θέμα την αεικαλλιέργεια (permaculture) και διδάσκοντες τους ειδικούς Alfred Decher και Τίνα Λυμπέρη.  Λίγες ημέρες αργότερα από 13 έως 17 Μαΐου θα διεξαχθεί το 4ο κατασκευαστικό σεμινάριο της ομάδας με θέμα «κατασκευάζοντας με καλάμι και πηλό».  Κατά την διάρκεια του εργαστηρίου, θα εφαρμοστούν τεχνικές δόμησης με καλάμι και γαιόσακους για την κατασκευή πειραματικής κατασκευής υπό την καθοδήγηση του αρχιτέκτονα Stefan Pollak και την συνδρομή στην τεχνική γαιόσακων της αρχιτέκτονα Maria Laura del Tento. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στον Καβρό Γεωργιούπολης στα Χανιά. Επίσης, το διήμερο 10-11 Μαΐου , η ομάδα σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης διοργανώνει τη 2η διημερίδα «Δόμηση με φυσικά υλικά» στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ-Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.) στα Χανιά με καλεσμένους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Την ίδια περίοδο, στον εκθεσιακό χώρο του Κ.Α.Μ. θα φιλοξενείται μέχρι την Κυριακή 19 Μαϊου έκθεση αρχιτεκτονικού υλικού με ανάλογη θεματολογία. Για τον Σεπτέμβρη, η ομάδα προετοιμάζει τη συμμετοχή της για δεύτερη φορά σε εργαστήρι αρχιτεκτονικού σχεδιασμού (progetto TRECC) στην Sabina της Ιταλίας, ενώ τον Οκτώβρη το “πηλΟίκο” ταξιδεύει στην Ιβηρική για τα γυρίσματα του 2ου επεισοδίου σειράς ντοκιμαντέρ σε συμπαραγωγή με την εταιρεία παραγωγής OH MY DOG.
Παράλληλα, οργανώνουμε επιστημονική ομάδα εργασίας για την καταγραφή κτισμάτων από πηλό στη Κρήτη. Η ομάδα φιλοδοξεί να διαφυλάξει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική κληρονομιά από πηλό στην χώρα μας και γι’ αυτό καλούμε, όσους επιθυμούν, να στείλουν φωτογραφίες και πληροφορίες για τέτοιες κατασκευές».
Η ομάδα έχει έδρα τα Χανιά, πραγματοποιεί δράσεις και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό. Τα νέα της είναι διαθέσιμα στον ιστότοπο www.piliko.gr και στο λογαριασμό της “πηλΟίκο-piliko-team” στο facebook . Η επικοινωνία με την ομάδα γίνεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση pilikoteam@gmail.com
(Ελευθεροτυπία - 19/2/2013)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=344916

Ξενοδόχοι Χανίων: "Οχι" αυτοκίνητα στο παλιό λιμάνι

Υπέρ της οριστικής απαγόρευσης της στάθμευσης αυτοκινήτων στο παλιό λιμάνι, τάσσεται η Ενωση Ξενοδόχων Νομού Χανίων.
Σε ανακοίνωση την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος της Ενωσης, Μανώλης Χ. Γιαννούλης και ο γραμματέας Κυριάκος Ε. Παπαδάκης, αναφέρεται χαρακτηριστικά:
«Με αφορμή την απόφαση που ανακοίνωσε την Παρασκευή, ο νέος πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, κ. Κώστας Πρωτοπαπαδάκης για την οριστική απαγόρευση της στάθμευσης των αυτοκινήτων σε όλη τη χερσαία λιμενική ζώνη του ενετικού λιμανιού των Χανίων, με στόχο την προστασία και ανάδειξη του αρχιτεκτονικού μνημείου της πόλης, θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι στηρίζουμε την απόφαση αυτή».
Ακόμα επισημαίνεται:
«Ως Eνωση είχαμε ζητήσει 2 φορές, να απαγορευτεί η κυκλοφορία και η στάθμευση παντός είδους οχημάτων μέσα στο Ενετικό λιμάνι, διότι ένα ζωντανό ιστορικό μνημείο χάνει την αξία του, ενώ παράλληλα οι ξένοι επισκέπτες αναρωτιούνται για ποιο λόγο υπάρχει αυτή η υποβάθμιση.
Oπως ανέφερε και ο κ. Πρωτοπαπαδάκης σε σχετική ανακοίνωσή του, είναι απαίτηση της κοινωνίας των Χανίων στο λιμάνι να μην υπάρχουν αυτοκίνητα και ο κόσμος να μπορεί επιτέλους να κυκλοφορεί όλες τις ώρες πεζός από το μεσημέρι έως το βράδυ, χωρίς να έχει οποιαδήποτε αισθητική όχληση.
Ως Ενωση θεωρούμε ότι το μέτρο αυτό, θα βοηθήσει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας αλλά σίγουρα θα βοηθήσει και στην τουριστική αναβάθμιση του τόπου μας.
Ο Τουρισμός είναι υπόθεση όλων μας και χαιρετίζουμε κάθε έμπρακτη απόδειξή του».
Υπενθυμίζεται ότι την απόφαση οριστικής απαγόρευσης της στάθμευσης αυτοκινήτων σε όλη τη χερσαία λιμενική ζώνη του ενετικού λιμανιού των Χανίων ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ο νέος πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Κώστας Πρωτοπαπαδάκης, με στόχο, όπως ανέφερε, την προστασία και ανάδειξη του αρχιτεκτονικού μνημείου της πόλης.
Ωστόσο, η απόφαση θα τεθεί σε εφαρμογή τους επόμενους δύο μήνες, λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής σεζόν, ο έλεγχος θα γίνεται από το Λιμενικό και τα πρόστιμα θα είναι 'τσουχτερά' καθώς θα ξεκινούν από 200 ευρώ.
Οπως έγραψαν τα "Χ.Ν.", το περασμένο Σάββατο, ο κ. Πρωτοπαπαδάκης γνωστοποίησε ότι θα απαγορεύεται η στάθμευση στην πλατεία έξω από το παλιό Τελωνείο, σε προβλήτες καθώς και περιμετρικά της παραλιακής ζώνης του λιμανιού, ενώ τα αυτοκίνητα θα παρκάρουν μόνο στο οργανωμένο πάρκινγκ του Λιμενικού Ταμείου που βρίσκεται ανατολικά, δίπλα στην οδό Δευκαλίωνος, στο οποίο προσεχώς οι θέσεις πρόκειται να αυξηθούν.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα υπάρξουν για τον εφοδιασμό των καταστημάτων του ενετικού λιμένα με πρόσβαση από τις 7 έως τις 11 το πρωί.
Επίσης, ειδικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα γίνουν για οχήματα άμεσης ανάγκης, για τους ιδιοκτήτες σκαφών καθώς και για τους αμαξάδες του παλιού λιμανιού.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 19/2/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/116235-oxi-autokinita-sto-palio-limani/

Καζάνι...

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Με καζάνι έτοιμο να εκραγεί μοιάζει μεγάλο τμήμα της κοινωνίας που νοιώθει πλέον στο πετσί του τα επώδυνα μέτρα τα οποία επέβαλαν οι δανειστές της χώρας και ψηφίστηκαν από τη Βουλή των Ελλήνων.
Μόνο που αυτός ο κατήφορος στο βιωτικό επίπεδο των πολιτών δεν εννοεί να τελειώσει. Οχι μία αλλά αρκετές φορές οι δηλώσεις πολιτικών ότι δεν θα έρθουν νέα μέτρα, διαψεύστηκαν από τα γεγονότα. Τώρα, όταν το ακούμε αυτό είναι σαν να ακούμε ένα ανέκδοτο.
Το ερώτημα αν το βαρέλι έχει πάτο, μοιάζει να μην έχει απάντηση. Το δε ερώτημα αν και πότε θα έρθει ανάπτυξη στην Ελλάδα, παραμένει αναπάντητο. Το επιχείρημα ότι η μείωση μισθών θα φέρει… ανάπτυξη, δεν προκύπτει από τα δεδομένα άλλων χωρών. Μάλλον ανάπτυξη έχουν οι χώρες με υψηλούς μισθoύς (π.χ. η Γερμανία) και όχι με χαμηλούς.
Επιπλέον, μήπως πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε την έννοια της ανάπτυξης; Τι εννοούμε με αυτή την λέξη; Πώς καθορίζουμε την ανάπτυξη σε σχέση, φυσικά και με την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και με την ανεργία.
Τουλάχιστον, χάρη στις πτήσεις χαμηλού κόστους, φαίνεται πως το "στοίχημα" του τουρισμού θα το κερδίσει και φέτος, ο Νομός Χανίων.
Αλλά ο τουρισμός από μόνος του δεν φέρνει την… άνοιξη.
Ο άλλος, ισχυρός κάποτε, πυλώνας της τοπικής οικονομίας, δηλαδή ο αγροτικός τομέας, αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα που κάποτε πρέπει, επιτέλους, να επιλυθούν.
(Χανιώτικα νέα - 19/2/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/116257-entos-ektos-kai-epi-t-auta/

Από το "εγώ" στο "εμείς"

Tου ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ

"Δύο είναι οι εχθροί της πολιτικής και του πολιτισμού: O λαϊκισμός και ο ελιτισμός". Μάνος Χατζιδάκις.


Η οικονομική κρίση έχει, ίσως, δύο όψεις. Η μία αφορά την εξαθλίωση στην οποία έχει οδηγηθεί μεγάλο τμήμα του πληθυσμού και ταυτοχρόνως την οργή της κοινωνίας προς τους πολιτικούς και τα κόμματα που τόσα χρόνια κυβερνούσαν. Οργή απολύτως δικαιολογημένη καθώς τίθενται πλέον σημαντικά ζητήματα επιβίωσης μεγάλου τμήματος του πληθυσμού αλλά αρκετοί πολιτικοί εξακολουθούν να ζουν σε έναν δικό τους κόσμο, μακριά από την σκληρή πραγματικότητα.
Η άλλη όψη δεν περιέχει τόσο οργή, όσο επιθυμία για αλλαγή. Προϋποθέτει, ωστόσο, να κάνουμε αυτοκριτική. Για τα δικά μας λάθη. Για τους δικούς μας ψήφους στη βάση πελατειακών -μόνο- σχέσεων και όχι πραγματικής αγάπης για την πατρίδα και τον συνάνθρωπο. Για την εικονική ευημερία, που ήταν βασισμένη σε δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Τώρα,  ο κίνδυνος που εγκυμονείται είναι να αφουγκραστούμε φωνές λαικισμού που απλώς χαιδεύουν τα αφτιά του οργισμένου πλήθους δίχως, όμως, να δίνουν λύσεις. Να χαθούμε σε πελάγη γκρίζα που στρέφονται ακόμα και κατά της ίδιας της -αντιπροσωπευτικής έστω- Δημοκρατίας. Με τη μεγαλύτερη ευθύνη για το δημοκρατικό έλλειμμα να βαρύνει την ίδια την εξουσία, όταν άλλα υπόσχεται και άλλα πράττει με αποτέλεσμα η αντιπροσώπευση να πηγαίνει… περίπατο.
Ωστόσο, τώρα, ήρθε, ίσως, η ώρα να μάθουμε να ζούμε διαφορετικά. Για να μπούμε στο "εμείς" του Κόσμου. Και όχι να μείνουμε στο "εγώ". Τον δρόμο δείχνουν οι κινήσεις αλληλεγγύης που δεν είναι λίγες. Τον δρόμο ανοίγουν οι προτάσεις για αυτοργάνωση και αυτοδιαχείριση που διαχέονται σε ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα της κοινωνίας.
Το ζητούμενο είναι πώς θα αλλάξει η κατάσταση  και πώς θα επιστραφούν στους εργαζομένους δικαιώματα που, μέσα σε μια νύχτα, ακυρώθηκαν. Πώς θα περισωθεί η κοινωνική συνοχή. Πώς θα αντιμετωπίσουμε το παρελθόν με κριτικό πνεύμα για να μεταβούμε σε ένα καλύτερο μέλλον. Χωρίς τα λάθη του παρελθόντος. Αλλά και χωρίς μηδενισμούς και ισοπεδώσεις που όχι μόνο δεν βοηθάνε αλλά μας πάνε χρόνια πίσω.
Το θέμα είναι να βγούμε ζωντανοί και πιο σοφοί από τον πόνο της κρίσης. Αλλά αυτό προϋποθέτει πολιτισμό, Παιδεία, καλλιέργεια και αγάπη.
Ιδού το στοίχημα για έναν καλύτερο μελλοντικό κόσμο.
Γιατί όπως είχε πει και ο Στέλιος Ράμφος σε πρόσφατη εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής: "Τώρα δεν υπάρχουν εξωτερικοί εχθροί. Πρέπει τώρα να νικήσουμε τον κακό εαυτό μας με ένα και μόνον όπλο: τη σοφία του πόνου. Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να τραβήξουμε για να πετύχουμε".
(Ελευθεροτυπία - 19/2/2013) 
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=344823 

Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

"Οταν γίνεις ποίημα"

Μια απροκάλυπτη κατάθεση ψυχής που την εναποθέτει στην κρίση του αναγνώστη, είναι η ποιητική συλλογή του Βαγγέλη Θ. Κακατσάκη «Όταν γίνεις ποίημα» που κυκλοφορήθηκε στις αρχές του 2013 από την «Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης - Πυξίδα της Πόλης» και περιλαμβάνει ποιήματα που γράφτηκαν την τελευταία 25\ετία.
Σημείο στίξης του ποιητή το ερωτηματικό, ως βίωμα, ως σκέψη και ως όραμα, που πασχίζει να βγει στο φως, να γίνει ποίημα. 
«Όταν γίνεις ποίημα,/ μικρό ερωτηματικό/ της τωρινής ανησυχίας, /θα πάψω να ’χω συντροφιά/ την αποψινή αγρύπνια», λέει στο πρώτο του ποίημα. Στην πρώτη ενότητα της συλλογής (24 ποιήματα) ο ποιητής κινείται βασικά στον «ιδιωτικό» του χώρο. Αποκαλύπτει μύχιες σκέψεις του, καταθέτει τα συναισθήματά του γι’ αγαπημένα πρόσωπα και ανασυνθέτει κομμάτια απ’ τη ζωή του, κυρίως αυτήν των παιδικών του χρόνων.
«Πολλά βράδια,/ λίγο πριν κλείσω τα μάτια,/ πιάνω την ψυχή μου απ’ το χεράκι/ -«στράτα στρατούλα», της λέω-/ και τη βγάζω βόλτα/ στα παιδικά λημέρια», γράφει…
Στη δεύτερη ενότητα (32 ποιήματα), όπως επισημαίνει η "Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης - Πυξίδα της Πόλης", ο ποιητής βγαίνει «Εις την οδόν». Ακολουθεί κάποια απ’ τα μονοπάτια της Ιστορίας, πηγαίνει στην «αγορά των μεταπρατών» όπου «διατιμώνται τα αδιατίμητα», για να σχολιάσει κάποιες απ’ τις ανθρώπινες συμπεριφορές και κατασκηνώνει στις πλατείες των αγώνων για ένα καλύτερο αύριο. Εκεί που τα δάχτυλα σφίγγονται σε γροθιά κι αντροκαλούνε τον ουρανό. «Όχι για ν’ ανοίξουνε τρύπες,/ αλλά για να τον ταρακουνήσουνε/ συθέμελα!». Αυτό ωστόσο δε σημαίνει ότι δεν ατενίζει την ενυπάρχουσα ομορφιά της ζωής και ότι δε χάνεται κάποιες φορές ρεμβάζοντας… Η στατικότητα και ο εφησυχασμός δεν έχουν θέση στην ποίηση -όπως και στη ζωή- του Βαγγέλη Κακατσάκη. Ένας «χαρταετός» που απελευθερώνεται απ’ το σπάγκο του oι ανησυχίες, οι σκέψεις και οι προβληματισμοί του. Ένας χαρταετός που τελικά δεν του ανήκει και γι’ αυτό, κατά δήλωσή του, τον αγαπά περισσότερο…
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Βαγγέλης Κακατσάκης γεννήθηκε στο Νίππος Χανίων από γονείς αγρότες το 1948. Είναι απόφοιτος της Μαρασλείου Παιδαγωγικής Ακαδημίας, σπούδασε στην Πάντειο Σχολή (σημερινό Πάντειο Πανεπιστήμιο) και μετεκπαιδεύτηκε στις Επιστήμες της Αγωγής. Εργάστηκε για 36 χρόνια ως δάσκαλος. Έχει ασχοληθεί ενεργά, για μια 20ετία περίπου, με το συνδικαλισμό και συνεχίζει ν’ ασχολείται εδώ και 40 χρόνια με τον πολιτισμό και την παράδοση. Είναι συνεργάτης, απ’ τα μέσα της 10ετίας του 1970, της εφημερίδας «Χανιώτικα νέα». Εκτός των άλλων δημοσιευμάτων του (ποιήματα, διηγήματα, επιφυλλίδες, χρονογραφήματα, άρθρα, μελέτες κ.λπ.) έχουν κυκλοφορηθεί σε βιβλία άλλες δύο ποιητικές του συλλογές: «Τα άλογα του χρόνου» (1973) και «ΚΑΖΟΒΑΡ» (εκδ. «Φιλιππότη», 1987).

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Παύση χρηματοδότησης και για το Ινστιτούτο Κρητικού Δικαίου

Σειρά προβλημάτων, όπως την παντελή έλλειψη προσωπικού και την παύση της κρατικής χρηματοδότησης, αντιμετωπίζει το Ινστιτούτο Κρητικού Δικαίου, παρά το σημαντικό ερευνητικό έργο το οποίο επιτελεί.
Χθες, ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Στρατής Παπαμανουσάκης, έδωσε στη δημοσιότητα τον απολογισμό πεπραγμένων του Ινστιτούτου για το 2012.
Με την ευκαιρία, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «μέσα στο γενικό πλαίσιο της προσπάθειας εκπλήρωσης της αποστολής του, στις υφιστάμενες γενικότερες συνθήκες, το Ι.Κ.Δ. συνέχισε επιτυχώς και κατά το 2012 τις δραστηριότητές του. Εντούτοις πρέπει να επαναληφθεί ότι παραμένουν άλυτα τα σοβαρά οργανωτικά και διοικητικά προβλήματα, που έχουν επισημανθεί ήδη από πενταετίας (καθυστέρηση διορισμού διοίκησης, παντελής έλλειψη προσωπικού, παύση κρατικής χρηματοδότησης). Εξάλλου, η φημολογία περί ενδεχόμενης κατάργησης του Ινστιτούτου και η αβεβαιότητα ως προς το μέλλον του δεν επέτρεψαν την ανάληψη άλλων σημαντικών πρωτοβουλιών για την περαιτέρω προώθηση του έργου του Ινστιτούτου (διοργάνωση συνεδρίου, προώθηση διεπιστημονικών επαφών, διεύρυνση ερευνητικών στόχων κ.λπ.)».
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΡΓΟ
Το έργο του Ινστιτούτου βασίζεται και κατά το 2012 στην επιστημονική υποδομή του και στα νέα και παλαιότερα συνεχιζόμενα επιστημονικά του προγράμματα. Ηδη στο Ι.Κ.Δ. λειτουργεί βιβλιοθήκη με πέντε χιλιάδες περίπου τόμους, που εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες εκδόσεις καθώς και με πολλά νομικά περιοδικά. Κατά το παρελθόν έτος πραγματοποιήθηκε ριζική αναμόρφωση και βελτίωση της ιστοσελίδας του Ι.Κ.Δ. στη νέα ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.ikd.gr Στην ιστοσελίδα του Ινστιτούτου περιλαμβάνονται όλες οι σχετικές πληροφορίες για το έργο του Ινστιτούτου, τα νέα του Ι.Κ.Δ., οι εκδόσεις του καθώς και ολόκληρη η Βιβλιογραφία του Κρητικού Δικαίου και η ισχύουσα Νομοθεσία περί Κρήτης. Τέλος, εκδίδεται κανονικά η επιστημονική επετηρίδα «ΤΑΛΩΣ», όπου δημοσιεύονται τα ερευνητικά προγράμματα του Ι.Κ.Δ. και άλλες μελέτες περί Κρητικού Δικαίου.
Στα πρώτα ολοκληρωμένα και εκδοθέντα ήδη προγράμματα του Ινστιτούτου περιλαμβάνονται μεταξύ πολλών άλλων:
α) «Βιβλιογραφία του Κρητικού Δικαίου», των ερευνητών Μανώλη Βασιλοδημητράκη, Γεωργίας Τζανάκη και Μαρίας Ζουμαδάκη, με καταγραφή της μέχρι τότε Γενικής και Ειδικής Βιβλιογραφίας.
β) «Διάγραμμα ιστορίας του Κρητικού Δικαίου», με συνοπτική παρουσίαση της εξέλιξης του Κρητικού Δικαίου κατά την αρχαία (Νεολιθική, Μινωική, Αρχαιοελληνική, Ρωμαϊκή), μέση (Βυζαντινή, Αραβική, Ενετική) και νεώτερη (Τουρκοκρατία, Ημιαυτονομία, Κρητική Πολιτεία, Σύγχρονη) περίοδο.
γ) «Επιτομή Κρητικής Νομολογίας», του Διευθυντή του Ινστιτούτου Στρατή Παπαμανουσάκη, που περιλαμβάνει κωδικοποίηση αποφάσεων Κρητικών Δικαστηρίων περιόδου Τουρκοκρατίας, Ημιαυτονομίας, Κρητικής Πολιτείας και Νεώτερης.
δ) «Αντίποινα (μετάφραση στην Αγγλική)», του καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Νικολάου Σταμπολίδη, που περιλαμβάνει σχετική μελέτη ευρημάτων της Κρήτης, της γεωμετρικής - αρχαϊκής περιόδου, περί του θεσμού των αντιποίνων.
ε) «Η Διαιτησία στο Κρητικό Δίκαιο», της Δικηγόρου Γεωργίας - Παναγιώτας Λίμνιου, που περιλαμβάνει ιστορική και νομική καταγραφή ενός σημαντικού δικαιϊκού θεσμού στην Κρήτη.
στ) «Λόγοι διαζυγίου και ανάθεση γονικής μέριμνας στις αποφάσεις του Πρωτοδικείου Χανίων», της δρος Νομικής Νικολέτας Μπεχλιβάνη, που περιλαμβάνει σχετική τεκμηριωμένη μελέτη.
ζ) «Το Ποινικό Δίκαιο της Κρήτης κατά την Τουρκοκρατία», του δικηγόρου Χρήστου Κιτσόπουλου, που αφορά μελέτη με ιδιαίτερη αναφορά στην ιστορία του Δικαίου της εποχής.
Εξάλλου, κατά το 2012 συνεχίστηκαν, μολονότι η ολοκλήρωσή τους καθυστερεί, τα παλαιότερα επιστημονικά προγράμματα:
α) «Το Κρητικό Δίκαιο της Βυζαντινής Περιόδου», του ερευνητή Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου, που αφορά τη μελέτη και έρευνα των πηγών της εποχής.
β) «Το Κρητικό Δίκαιο της Βενετοκρατίας», του ερευνητή Γιάννη Χατζάκη, που αφορά την παρουσίαση των σχετικών πηγών στην ιστορική και νομική τους διάσταση.
γ) «Ποινική Δικαιοσύνη και Κρητικές Επαναστάσεις κατά τη Βενετοκρατία», του ερευνητή Χρήστου Κιτσόπουλου, που αφορά την έρευνα και μελέτη των σχετικών πηγών.
δ) «Η Βεντέτα στην Κρήτη», των ερευνητριών Μ. Παπαϊωάννου και Μ. Γαλανού. Σκοπός των προγραμμάτων αυτών είναι βασικά η ανάδειξη και παρουσίαση των πηγών του Κρητικού Δικαίου της αντίστοιχης περιόδου κ.ά.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 16/2/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/116102-pausi-xrimatodotisis/

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Δράσεις για στήριξη ανέργων στα Χανιά

Πρωτοβουλίες για τη στήριξη ανέργων ανέλαβε ο Δήμος Χανίων.
Ηδη, όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση, «σε εξέλιξη βρίσκονται τα σεμινάρια ατομικής συμβουλευτικής υποστήριξης που οργανώνει το Γραφείο Πληροφόρησης και Προώθησης της Απασχόλησης του Δήμου Χανίων, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του για την ανάπτυξη - ενίσχυση των επαγγελματικών δεξιοτήτων των ανέργων. Οι υπηρεσίες ατομικής συμβουλευτικής παρέχονται από εξειδικευμένο σύμβουλο απασχόλησης έως τις 28 Φεβρουαρίου 2013 (μετά από ραντεβού) και αφορούν στις ενότητες:
• Σύνταξη βιογραφικού σημειώματος (CV) με βάση το ευρωπαϊκό πρότυπο.
• Τεχνικές προσέγγισης της αγοράς εργασίας.
• Ανάπτυξη δεξιοτήτων για την αναζήτηση απασχόλησης.
• Για περισσότερες πληροφορίες και ραντεβού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Γραφείο Πληροφόρησης και Προώθησης της Απασχόλησης του Δήμου Χανίων (Οδ. Υψηλαντών & Καραϊσκάκη γωνία, Χανιά, 73135) στο τηλέφωνο 2821341766 (αρμόδιοι υπάλληλοι: Πόπη Μαζοκοπάκη, Γιώργος Μουριζάκης).
ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ Ο.Α.Ε.Δ.
Για τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ του τοπικού Ο.Α.Ε.Δ. και του Γραφείου Πληροφόρησης και Προώθησης της Απασχόλησης του Δήμου Χανίων συζήτησαν χθες ο γενικός γραμματέας του Δήμου Χανίων Γαβριήλ Κουρής και ο διευθυντής του Κ.Π.Α. - Ο.Α.Ε.Δ. Χανίων Γιώργος Μεντάκης, στο πλαίσιο συνάντησης που έλαβε χώρα στα γραφεία της Υπηρεσίας του Ο.Α.Ε.Δ.
Οπως επισημάνθηκε η ουσιαστική συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δύο μερών μπορεί να αποφέρει χρήσιμα αποτελέσματα στον τομέα της απασχόλησης, της εργασιακής συμβουλευτικής και της πληροφόρησης των ανέργων σε τοπικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Κουρής πρότεινε να υπάρξει υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ Δήμου Χανίων και Ο.Α.Ε.Δ. στη βάση των πεδίων που μπορούν να αναληφθούν κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις από τους δύο Φορείς καθώς, όπως σημείωσε, «η δικτύωση των Ο.Τ.Α. με θεσμοθετημένους Φορείς προώθησης της απασχόλησης κρίνεται απόλυτα αναγκαία ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες», πρόταση την οποία ο διευθυντής του Ο.Α.Ε.Δ. θα αποστείλει στην κεντρική διοίκηση του Οργανισμού για να εξεταστεί.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Κουρής είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον διευθυντή και τα στελέχη του Ο.Α.Ε.Δ. για τον ρόλο και τις αρμοδιότητες της νέας Υπηρεσίας του Δήμου τονίζοντας πως αυτή έρχεται «να λειτουργήσει συμπληρωματικά προς αυτές, υποβοηθώντας και υποστηρίζοντας το έργο τους».
ΝΕΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ
Παράλληλα, ο κ. Κουρής, ανακοίνωσε πως έως τα τέλη του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί από τον Δήμο η κατασκευή της νέας, ειδικής ιστοσελίδας του Γραφείου Πληροφόρησης και Προώθησης της Απασχόλησης, στην οποία και θα αναρτώνται όλες οι προσφερόμενες θέσεις από δημόσιους Φορείς, Φορείς της Αυτοδιοίκησης και της Εκπαίδευσης, κ.ά., σε επίπεδο Ν. Χανίων, αλλά και Περιφέρειας Κρήτης. Ηδη λειτουργεί η σελίδα του Γραφείου στο Facebook στη δ/νση: www.facebook.com/ergasiaChania
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 15/2/2013)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/116031-draseis-gia-stiriksi-anergwn/

Πιο σοφοί

Η οικονομική κρίση έχει και μια άλλη όψη. Αυτήν της διάθεσης για αλλαγή. Για διαγραφή όχι των αγώνων για επιστροφή μισθών και συντάξεων στα ύψη του παρελθόντος, αλλά των κακώς κειμένων που έφεραν την Ελλάδα στην σημερινή κατάσταση. Μακριά από φωνές λαικισμού και δημαγωγίας.
Προυπόθεση; Η αυτοκριτική. Γιατί συνήθως φταίνε μόνον οι άλλοι μα ποτέ εμείς.
Αλλά, όπως έλεγε και o Τολστόι όλοι θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο αλλά κανείς τον εαυτό του. Τώρα, ήρθε, ίσως, η ώρα  να μάθουμε να ζούμε διαφορετικά. Οχι στο εγώ αλλά στο εμείς. Τον δρόμο δείχνουν οι κινήσεις αλληλεγγύης που δεν είναι λίγες. Το θέμα είναι να βγούμε ζωντανοί και πιο σοφοί από τον πόνο της κρίσης. Χωρίς τα λάθη του παρελθόντος.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 15/2/2013)

Τρεις τόνοι πατάτες στο Κοινωνικό Παντοπωλείο από την Τράπεζα Χανίων

Νέα σημαντική προσφορά αλληλεγγύης από τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων. Αυτή τη φορά προς το Δημοτικό Κοινωνικό Παντοπωλείο.
Προχθές εκπρόσωποι της τράπεζας παρέδωσαν τρεις τόνους πατάτες στην προαναφερόμενη κοινωνική δομή του δήμου, προκειμένου να διατεθούν σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.
Ο δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, και η αρμόδια αντιδήμαρχος σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, Χρυσούλα Χατζηδάκη, ευχαρίστησαν τον πρόεδρο και το Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, επισημαίνοντας ότι «από την πρώτη στιγμή ο θεσμός του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου βρήκε συμπαραστάτες και αρωγούς ευαισθητοποιημένους δημότες και επιχειρήσεις από τον τόπο μας.
Η ανταπόκριση όλων των φορέων απέδειξε την αγάπη για τον συνάνθρωπο που βρίσκεται σε οικονομική δυσχέρεια και αντιμετωπίζει προβλήματα επιβίωσης αυτή τη δύσκολη εποχή, αποδεικνύοντας πως, ενώνοντας τις δυνάμεις μας, μπορούμε να πετύχουμε πολλά».
Υπενθυμίζεται ότι προχθές, επίσης, δύο τόνους πατάτες παρέδωσε η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων στο Παντοπωλείο Αλληλεγγύης του συλλόγου «Κύτταρο Χαλέπας», για να προσφερθούν σε οικογένειες που έχουν ανάγκη, ενώ ανάλογες ποσότητες πρόσφερε και σε άλλους φορείς που παρέχουν βοήθεια σε δοκιμαζόμενους πολίτες.
Γ. ΛΥΒ.
(Ελευθεροτυπία - 15/3/2012)

Κοινωνικός Πολυχώρος στο Ηράκλειο από τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού

Επιμέλεια: Γ. ΛΥΒΙΑΚΗΣ
Τα Ιδρύματα Ανδρέας & Μαρία Καλοκαιρινού συνεχίζουν την προσφορά τους στην κοινωνία της Κρήτης και πρόσφατα εγκαινίασαν τον Κοινωνικό Χώρο Αλληλεγγύης στη διασταύρωση των οδών Μονής Αγκαράθου και Κοσμά Ζώτου, στο κέντρο του Ηρακλείου. Οπως εξηγεί το Δ.Σ. των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού, ο Κοινωνικός Χώρος, ο οποίος δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου με πόρους των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού, στεγάζει μεταξύ άλλων τη δράση «φαγητό με την αγάπη μας», κοινωνικό παντοπωλείο και κοινωνικό φαρμακείο. Οι τρεις αυτές δράσεις εντάσσονται στο πρόγραμμα Δίκτυο Κοινωνικής Φροντίδας στο Δήμο Ηρακλείου (ΕΣΠΑ, υπουργείο Εργασίας, συντονιστής φορέας: «Ζωοδόχος Πηγή»), στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου Αμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης, στο οποίο συμμετέχουν τα Ιδρύματα Α. & Μ. Καλοκαιρινού. Πρώτη από τις δομές αυτές ξεκίνησε τη λειτουργία της, στις 23/1/2013, η δράση «φαγητό με την αγάπη μας» των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού, που παρέχει καθημερινά (επτά μέρες την βδομάδα) πλήρη γεύματα σε εκατόν δέκα συνανθρώπους μας, η επιλογή των οποίων, όπως και για τις άλλες δομές, γίνεται από τη σχετική βάση δεδομένων της Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ηρακλείου. Τα γεύματα παρασκευάζονται σε εγκαταστάσεις με τις πιο υψηλές προδιαγραφές ποιότητας και υγιεινής, που δημιουργήθηκαν από τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού στον Κοινωνικό Χώρο τους. Επίσης, στα παιδιά των οικογενειών που εξυπηρετούνται από το «φαγητό με την αγάπη μας» δίνεται καθημερινά κολατσιό για το σχολείο. Η δράση «φαγητό με την αγάπη μας» στον Κοινωνικό Χώρο διοργανώθηκε για δεύτερη φορά από τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού: πριν από έναν ακριβώς χρόνο τα Ιδρύματα έθεσαν σε λειτουργία το «φαγητό με την αγάπη μας» (Νο 1), δίπλα στο Γηροκομείο των Ιδρυμάτων, στον Αγιο Ιωάννη (οδός Χατζάκη). Από τη δομή αυτή, που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού, εξυπηρετούνται καθημερινά εκατόν πενήντα συνάνθρωποί μας: στον πρώτο χρόνο της λειτουργίας της, χορηγήθηκαν από τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού συνολικά 50.000 πλήρη γεύματα.
Επίσης, δημιουργήθηκε στον Κοινωνικό Χώρο η αίθουσα «Οδυσσέας Ελύτης», στην οποία θα πραγματοποιούνται ομιλίες και συναντήσεις, με έμφαση στην αντιμετώπιση της δύσκολης καθημερινότητας και στην ανάδειξη των υπαρκτών διεξόδων απ' αυτή (στη σειρά συναντήσεων με τίτλο «Εξυπνες Ιδέες, Καλές Πρακτικές»). Η αίθουσα θα φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, μία τουλάχιστον φορά την εβδομάδα τις συνεδρίες του συλλόγου «Αλληλεγγύη» για την αντιμετώπιση της νόσου Alzheimer.
Στον υπόλοιπο χρόνο (Δευτέρα ώς Σάββατο, 9.00-16.00) η αίθουσα «Οδυσσέας Ελύτης» θα στεγάζει μια καινούργια εκδοχή της έκθεσης για τον ποιητή που πραγματοποιήθηκε στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης με την ευκαιρία των εκατό χρόνων από τη γέννησή του στο Ηράκλειο με την επιμέλεια του Δημήτρη Καλοκύρη. Οι παραπάνω δράσεις θα αξιοποιούν και τη μικρή Βιβλιοθήκη του Κοινωνικού Χώρου. Ηδη, έντονη και σημαντική είναι η παρουσία στον Κοινωνικό Χώρο του ΚΕΘΕΑ «Αριάδνη», που συνεργάζεται με τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού με πυρήνα τη δράση του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Το Κοινωνικό Παντοπωλείο συμπληρώνει την τροφοδοσία του με στόχο να ξεκινήσει την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας: εκατόν πενήντα οικογένειες (επιλεγμένες επίσης από τη βάση δεδομένων της Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ηρακλείου) θα παίρνουν δωρεάν προϊόντα (τρόφιμα, είδη καθαριότητας, ένδυσης κ.ά.), αξίας σαράντα ευρώ ανά μήνα.
Η ΔΙΑΘΗΚΗ ΤΟΥ Α. Λ. ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ
Ο ευεργέτης της πόλης του Ηρακλείου, επιφανής επιχειρηματίας Ανδρέας Λυσιμάχου Καλοκαιρινός, που πέθανε ανήμερα τα Χριστούγεννα του 1930, όρισε με τη διαθήκη του, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«...Εκτελεστήν της διαθήκης μου αφήνω όπως συνδράμη την Σύζυγόν μου, τον Στρατηγόν Γεώργιον Κατεχάκην μετά του Νομάρχου και Δημάρχου Ηρακλείου, όστις να φροντίση να συσταθή νομίμως νομικόν πρόσωπον "Φιλανθρωπικά Ιδρύματα Ανδρέου και Μαρίας Καλοκαιρινού"».
Στην κυριότητα των ιδρυμάτων περιήλθαν 100 αστικά και 154 αγροτικά ακίνητα, συνολικής αξίας περίπου 38.000 λιρών Αγγλίας.
Εκτελεστές της διαθήκης ήταν μέχρι σήμερα οι: στρατηγός Γεώργιος Κατεχάκης (1931 - 1939), Εμμανουήλ Ι. Τσουδερός (1939 - 1945), Ανδρέας Γ. Καλοκαιρινός (1945 - 1993 ), Γιώργος και Αλέξης Καλοκαιρινός (1993 - σήμερα).
Οι σκοποί των ιδυμάτων διατυπώθηκαν από τον πρώτο εκτελεστή της διαθήκης, στρατηγό Γεώργιο Κατεχάκη, περιελήφθησαν στο άρθρο 8 του Ιδρυτικού Νόμου και υλοποιήθηκαν σταδιακά.
Ηδη το 1934 λειτούργησε ορφανοτροφείο 100 κλινών στο κτήριο της πρώην κλινικής Στεφανίδου στον Πόρο, που συνεχίζει να λειτουργεί σήμερα ως Κέντρο Παιδικής Μέριμνας. Το 1936 στεγάστηκε το οικονομικό συσσίτιο σε νεόδμητο κτήριο στην οδό Μονής Αγκαράθου, όπου σήμερα στεγάζεται μεταξύ άλλων το Δ' ΚΑΠΗ του Δήμου Ηρακλείου. Το 1938 ολοκληρώθηκε ο ναΐσκος του Αγίου Ανδρέα σε οικόπεδο που είχε εν ζωή παραχωρήσει ο Ανδρέας Λυσιμάχου Καλοκαιρινός στην τότε Χριστιανική Κοινότητα Ηρακλείου. Το οικόπεδο περιήλθε αργότερα στο Δήμο Ηρακλείου και είναι αυτό στο οποίο ανεγείρεται σήμερα το Πολιτιστικό Κέντρο.
Με πρωτοβουλία του εκτελεστή της διαθήκης Ανδρέα Γ. Καλοκαιρινού ιδρύθηκε το 1951 η Εταιρεία Κρητικών Ιστορικών Μελετών, που ανέλαβε την ίδρυση, οργάνωση και συντήρηση Ιστορικού Μουσείου Κρήτης. Τη δαπάνη για τη μετασκευή της οικίας Καλοκαιρινού διέθεσαν τα ιδρύματα, που έκτοτε επιχορηγούν κάθε χρόνο το Μουσείο, καλύπτοντας μεγάλο μέρος των δαπανών λειτουργίας του.
(Ελευθεροτυπία - 15/2/2013)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=343934

Σκάνδαλο της ΔΕΗ καταγγέλει ο Λευτέρης Αυγενάκης

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
«Περίπτωση καταφανούς σπατάλης δημοσίου χρήματος» καταγγέλλει ο βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης, με αφορμή τη σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ της ΔΕΗ και της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ για την προμήθεια και εγκατάσταση σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Ρόδο. Ο κ. Αυγενάκης ζητεί διαλεύκανση της υπόθεσης με παρέμβασή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ευάγγελο Λιβιεράτο.

Ο βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης καταγγέλλει τη διοίκηση της ΔΕΗ ότι έδωσε το έργο στη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ ακριβότερα κατά 62,7 εκατ. ευρώ και μέχρι τώρα της έχει δώσει 37 εκατ. χωρίς το έργο να έχει ξεκινήσει

Ο Λευτέρης Αυγενάκης
Οπως αναφέρει ο Λευτέρης Αυγενάκης, «τον Ιούλιο του 2009 υπεγράφη σύμβαση μεταξύ της ΔΕΗ και της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ για "την προμήθεια και εγκατάσταση ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με ντηζελοηλεκτρικές μονάδες, συνολικής καθαρής ηλεκτρικής ισχύος σε συνθήκες επί τόπου του έργου 110-120 MW", στη θέση Πίσω Κάμπος και Πλάκα Στενή του Δήμου Νότιας Ρόδου, συνολικού ενδεικτικού προϋπολογισμού επένδυσης κατά τη μελέτη της Επιχείρησης 120 εκατ. ευρώ».
Ο διαγωνισμός που είχε προηγηθεί προέβλεπε εναλλακτική δυνατότητα προσφοράς, είτε με χρήση υψηλής απόδοσης, και κατά συνέπεια ακριβότερων δίχρονων μηχανών, είτε με χρήση τετράχρονων μηχανών, χαμηλής απόδοσης και χαμηλότερου κόστους αγοράς. Τελικά η σύμβαση υπεγράφη με τίμημα 182,7 εκατ. ευρώ, δηλαδή ακριβότερα κατά 62,7 εκατ. ευρώ ή 52% πάνω από τον αρχικό προϋπολογισμό του έργου (120 εκατ. ευρώ), για την κατασκευή σταθμού με τετράχρονες μηχανές χαμηλής απόδοσης που θα κατασκεύαζε η εταιρεία Wartsila Φινλανδίας. Ενα χρόνο μετά, στις 31/3/2010 η ΔΕΗ προχώρησε στην υπογραφή μισθώτριας σύμβασης με την ΚΕΔ με την οποία εκμισθώνει για διάστημα 50 ετών έκταση 88.992 τ.μ. για την κατασκευή της ΑΗΣ νότιας Ρόδου. Στις 21/12/2010 το διοικητικό συμβούλιο αποδέχθηκε την αγορά του οικοπέδου αντί τιμήματος 3.239.000 ευρώ.
Το οικόπεδο
Η μετεγγραφή και έκδοση πιστοποιητικού ιδιοκτησίας ολοκληρώθηκε στις 11/10/2011 και στις 13/10/2011 κοινοποιήθηκε στον ανάδοχο. Ωστόσο, 38 μήνες μετά την υπογραφή της σύμβασης και 8 μήνες μετά τη συμβατική ημερομηνία λειτουργίας, η κατασκευή του έργου δεν έχει καν ξεκινήσει, καθώς η ΔΕΗ δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει την αγορά οικοπέδου επί του οποίου υποτίθεται ότι θα κατασκεύαζε τη μονάδα.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η διοίκηση της Επιχείρησης, πριν προχωρήσει στην αγορά του οικοπέδου δεν είχε εξασφαλίσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις, που είναι η ιδιοκτησία κατάλληλου οικοπέδου. Αυτό προκύπτει και από την 4/4/2012 Προσωρινή Διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία αναστέλλεται η εκτέλεση των υλικών ενεργειών του νέου σταθμού. Δύο ημέρες αργότερα, η Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Ρόδου εκδίδει την 2276/6-4-2012 αναστολή εκτέλεσης της 25/2012 οικοδομικής άδειας, με αποτέλεσμα το έργο να παραμένει σε εκκρεμότητα.
Ο βουλευτής Ηρακλείου επισημαίνει ακόμα προς τον υπουργό κ. Λιβιεράτο ότι: «Η ΔΕΗ, μετά απ' όλα αυτά προχώρησε κανονικά στην προκαταβολή τιμήματος 18,2 εκατ. ευρώ για το β' στάδιο του έργου, όταν δεν είχε καν ολοκληρωθεί η α' φάση αυτού. Το ζήτημα είναι ότι οι καθυστερήσεις που προκλήθηκαν από την αμελή συμπεριφορά της ΔΕΗ έχουν ήδη κοστίσει στην Επιχείρηση περισσότερα από 37 εκατ. ευρώ σε πληρωμές και αποζημιώσεις προς τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ».
Στο μεταξύ, την ίδια στιγμή η κατασκευαστική εταιρεία ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ανάδοχος του έργου, δηλώνει ότι αμετάκλητα αποσύρεται από το έργο, ζητώντας επιπλέον 12 εκατ. ευρώ ως αντιστάθμισμα των διαφυγόντων κερδών της.
Η εταιρεία, δε, είχε επιλεγεί ως ανάδοχος του έργου με προσφορά υπερπολλαπλάσια (κατά 52% αυξημένη) της προσφοράς που έκανε για το ίδιο έργο φινλανδική εταιρεία η οποία είχε συνεργαστεί ξανά στο παρελθόν με τη ΔΕΗ.
Κακοδιαχείριση
Σύμφωνα με το βουλευτή, «απ' ό,τι φαίνεται, και μετά τις υπέρογκες αμοιβές αποσπασμένων υπαλλήλων, η κακοδιαχείριση στη ΔΕΗ συνεχίζεται, με τελικούς αποδέκτες τους καταναλωτές, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που προκύπτουν από σπατάλες που, αν μη τι άλλο, προκαλούν ερωτηματικά».
Τέλος, ο Λευτέρης Αυγενάκης ρωτά τον αρμόδιο υπουργό, εάν το έργο ανατέθηκε στην τιμή των 182 εκατ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου ανερχόταν στα 120 εκατ. ευρώ, για ποιο λόγο η διοίκηση της ΔΕΗ προχώρησε στην προκαταβολή τιμήματος 18,2 εκατ. ευρώ για το β' στάδιο του έργου, όταν δεν είχε καν ολοκληρωθεί η α' φάση αυτού, και ζητεί την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.
* Οπως έγινε γνωστό, η υπόθεση πέρασε από χθες στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγορίου Πεπόνη.
(Ελευθεροτυπία - 15/2/2013)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=343795

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

«Βγαίνουμε Χανιά» κάθε Τρίτη με 10 ευρώ

«Κάθε Τρίτη βγαίνουμε Χανιά». Ετσι ονομάζεται η νέα πρωτοβουλία του Δήμου Χανίων και του Συλλόγου Εστίασης που εγκαινιάζεται την ερχόμενη Τρίτη 19 Φεβρουαρίου.
Μια πρωτοβουλία που στην εποχή της οικονομικής κρίσης έχει μεγάλη σημασία, καθώς οι συμμετέχουσες στο πρόγραμμα επιχειρήσεις εστίασης θα προσφέρουν σε κατοίκους και επισκέπτες των Χανίων μενού φαγητού στα 10 ευρώ, φιάλη κρασί στα 10, ποτό στα 5 και καφέ στα 2.
Οπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του Δήμου Χανίων, «μέσα από αυτήν την ειδικά σχεδιασμένη πρωτοβουλία του Δήμου Χανίων επιδιώκεται η τόνωση του κλάδου της εστίασης, που είναι ένας από τους πιο δραστήριους στο κέντρο της πόλης μας και βασικός μοχλός της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας. Παράλληλα μέσω αυτού του προγράμματος θα δοθεί η δυνατότητα σε κατοίκους και επισκέπτες των Χανίων να απολαμβάνουν κάθε Τρίτη γευστικά μενού και πρωτότυπες συνταγές σε πολύ προσιτές τιμές».
Η πρώτη φάση του προγράμματος «Κάθε Τρίτη βγαίνουμε Χανιά» θα διαρκέσει τρεις μήνες, από τις 19 Φεβρουαρίου έως και τις 23 Απριλίου 2013. Κάθε επιχείρηση που θα συμμετέχει στο πρόγραμμα θα φέρει ειδική πληροφοριακή αφίσα στην είσοδό της, ενώ ο κατάλογος με τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις θα ανακοινωθεί διά του Τύπου και θα βρίσκεται διαθέσιμος ηλεκτρονικά από το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013: στο διαδικτυακό τόπο του Δήμου Χανίων (http://www.chania.gr), στη σελίδα του Δήμου Χανίων στο facebook (www.facebook.com/Chania.city), στη σελίδα του Συλλόγου Εστίασης Ν. Χανίων στο facebook (www.facebook.com/estiasichania).