Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013

"Κούρεμα" χρέους κατά 93% στο Ρέθυμνο

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Κούρεμα χρέους δανειολήπτριας κατά 93% αποφάσισε το Ειρηνοδικείο Ρεθύμνου. Ετσι η δανειολήπτρια, από συνολικό χρέος 113.045 ευρώ θα πληρώσει σε βάθος τετραετίας το ποσό των 7.900,32 ευρώ!
«Οι Κρητικοί δικαστές έχουν κατανοήσει το πνεύμα του νόμου»Πρόκειται για την υπ. αριθμ. 459/2012 απόφαση του δικαστηρίου που έφερε χαμόγελα στη γυναίκα και ικανοποίηση στην Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, η οποία συνέδραμε τη δανειολήπτρια εξωδικαστικά, μέσω των ενημερωτικών σεμιναρίων -συνεδρίων, με το οικονομοτεχνικό τμήμα της, αλλά και στο δικαστικό βήμα, με τη συνεργαζόμενη δικηγόρο από το Ρέθυμνο, Χαρά Ζαχαριουδάκη.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ενωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, Ιωάννα Μελάκη, η δανειολήπτρια από το Ρέθυμνο είναι παντρεμένη, μητέρα δύο ανηλίκων παιδιών, ηλικίας 13 και 6 ετών, εργάζεται εποχικά (Μάιο-Οκτώβριο) ως ξεναγός, ο μισθός της για τους μήνες που εργάζεται ανέρχεται σε 900 ευρώ το μήνα. Δεν διαθέτει άλλη πηγή εισοδήματος. Είχε συνολικό ποσό οφειλών 113.045 ευρώ (οφειλέτης - εγγυήτρια).
Ειδικότερα, είχε οφειλή 33.622,36 ευρώ + 12.893,01 ευρώ και ως εγγυήτρια για δανειακές υποχρεώσεις του συζύγου της 66.529,63 ευρώ. Με τη δικαστική απόφαση καλείται να καταβάλλει επί 48 δόσεις το ποσόν των 7.900, 32 ευρώ (τετραετία 164,59 χ 48 = 7.900,32 ευρώ). Επομένως, μια και η ίδια δεν διαθέτει κατοικία, έχει κούρεμα 105.144,68 ευρώ από το χρέος της, ενώ θα οφείλει για όλη την τετραετία το ποσό των 235,41 ευρώ/μήνα, σαν εγγυήτρια στην περίπτωση που ο σύζυγος (οφειλέτης) δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του προς την πιστώτρια τράπεζα, ποσό που είχε οριστεί με την υπ. αρ. 458/2012 απόφαση καθώς και ο σύζυγος είναι δανειολήπτης, αλλά η υπόθεσή του εξετάστηκε και αποφασίστηκε ξέχωρα. Επίσης, σύμφωνα πάντα με την Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, παρατηρείται ότι το Ειρηνοδικείο Ρεθύμνης δέχεται να εξετάσει ξεχωριστά ως δύο διαφορετικές υποθέσεις τις αιτήσεις των δανειζομένων συζύγων.
«Δικαίωση»
Η κ. Μελάκη σχολιάζει ότι «η παρούσα δικαίωση μας δίνει το δικαίωμα να πούμε ότι οι Κρητικοί δικαστές έχουν κατανοήσει το πνεύμα του νόμου, ενός νόμου που τέθηκε σε εφαρμογή για να ρυθμίσει οφειλές σε πολίτες που λόγω της γενικότερης οικονομικής ύφεσης, αδυνατούν να καλύψουν τα χθεσινά τους χρέη, να ενταχθούν στο νόμο, ώστε να μπορέσουν να ξαναρχίσουν μια νέα κοινωνική και οικονομική ζωή.
Η Ενωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, δηλώνει για μια ακόμα φορά ευχαριστημένη και δικαιωμένη από τη δικαίωση της δανειολήπτριας-μέλους της και ένεκα τούτου καλεί τις τράπεζες να συνετιστούν, να εξετάζουν κάθε εξωδικαστική αίτηση των πελατών τους με τη δέουσα προσοχή, για να αποκτήσουν ξανά την εμπιστοσύνη τους, ώστε να αποφευχθεί και η δική τους "οικονομική αιμορραγία". Συγχρόνως δε καλεί και κάθε χρεωμένο καταναλωτή, να κάνει χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του Ν. 3869/2010, ζητώντας τη συνδρομή της».
(Ελευθεροτυπία - 22/1/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου