Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Συνέντευξη με τα στελέχη της Indigo View με αφορμή το "Νησί": "Η επιτυχία βρίσκεται κοντά σε αυτό που αγαπάς"

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
"Η επιτυχία δεν βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα, βρίσκεται κοντά σε αυτό που αγαπάς και που δίνεις το κάτι παραπάνω για να το επιτύχεις... με υπομονή και επιμονή!". Με τα λόγια αυτά, τα στελέχη της χανιώτικης εταιρείας οπτικοακουστικών έργων Indigo View, στις παραγωγές της οποίας ήταν και η  πετυχημένη σειρά: "Το Νησί", εξηγούν την απόφασή τους να εγκαταλείψουν την Αττική, ακόμη και τη Μεγάλη Βρετανία και να εγκατασταθούν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους τα Χανιά.
Παράλληλα, ο Θοδωρής Παπαδουλάκης, η Ιωάννα Δάβη και ο Δημήτρης Ξενάκης αναφέρονται στα γυρίσματα του «Νησιού» και μοιράζονται μαζί μας στιγμές από τα παρασκήνια, όπως όταν καταστράφηκε η βάρκα του «Γιώργη». Επίσης, αναφέρονται στις ετοιμασίες για τη νέα τους δουλειά: Την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη, που είναι βασισμένη στο βιβλίο της Χανιώτισσας συγγραφέως Μαρινέλλας Βλαχάκη: «Σιλάνς Σιλβουπλέ» και «με επίκεντρο τις αγωνίες ενός μικρού κοριτσιού που ζει τη σκληρή  πραγματικότητα της δεκαετίας του ‘50 και του ‘60 στην Κρήτη».   

- Από το 2005 που ιδρύθηκε η εταιρεία σας στα Χανιά μέχρι τώρα σημειώνει μια ανοδική πορεία με αποκορύφωμα το «Νησί». Πώς πήρατε τότε την απόφαση να εγκατασταθείτε στα Χανιά και τι δυσκολίες αντιμετωπίσατε; Τελικά, η επιτυχία δεν καθορίζεται απαραιτήτως από το πόσο πιο κοντά ζεις στην πρωτεύουσα;



ΙΩΑΝΝΑ: «Η απόφαση να εγκατασταθούμε στα Χανιά επιστρέφοντας από τη Μεγάλη Βρετανία όπου ζούσαμε και δουλεύαμε, είχε να κάνει με το ότι η Κρήτη προσέφερε μεγάλη θεματολογία, ξεχωριστά τοπία και αποτελούσε παρθένο έδαφος, σε σχέση με την κορεσμένη από εταιρείες παραγωγής Αθήνα. Σε όλο αυτό ήρθε να προστεθεί και η ανάγκη μας για έναν πιο ανθρώπινο τρόπο ζωής δίπλα στη φύση και στους ανθρώπους μας. Οι δυσκολίες σίγουρα ήταν πολλές στην αρχή με μεγαλύτερη την εύρεση και εκπαίδευση τεχνικού προσωπικού. Η επόμενη μεγάλη δυσκολία ήταν να "εκπαιδεύσεις" την τοπική αγορά και να "εξηγήσεις" τι κάνεις και γιατί κοστίζει τόσο αυτό που κάνεις. Αρχικά ένα μεγάλο τμήμα των παραγωγών μας αφορούσε την τηλεοπτική διαφήμιση, η οποία μέχρι τότε εξυπηρετούνταν αποκλειστικά από τα τοπικά κανάλια, με όποια μέσα ήταν διαθέσιμα και σε πολύ χαμηλούς προϋπολογισμούς. Καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν διέθεταν τμήμα μάρκετινγκ, αλλά και οι διαφημιστικές που υπήρχαν στα Χανιά δεν είχαν το προσωπικό να αντεπεξέλθει στη δημιουργία διαφημιστικού τηλεοπτικού σεναρίου, βρεθήκαμε στην ανάγκη να είμαστε ταυτόχρονα και διαφημιστική και εταιρεία παραγωγής και σύμβουλος μάρκετινγκ! Σε όλη αυτή τη διαδρομή σημαντική ήταν η στήριξη φίλων, συγγενών, ανθρώπων με μεράκι, οι οποίοι μας βοηθούσαν σε κάθε νέα πρόκληση… είτε απλά ερχόμενοι να παίξουν σε ένα διαφημιστικό ως μοντέλα είτε δίνοντάς μας αντικείμενα απαραίτητα για τις ανάγκες του σεναρίου είτε δουλεύοντας για εμάς και καλύπτοντας ανάγκες της παραγωγής χωρίς ειδικές γνώσεις, αλλά με πάθος για να μάθουν. Όσο αφορά την παραγωγή ταινιών, ντοκιμαντέρ και τηλεοπτικών προγραμμάτων οι άνθρωποι του χώρου μας γνώρισαν σιγά -  σιγά μέσα από τις υπηρεσίες που προσφέραμε σε παραγωγές που γυρίστηκαν στην Κρήτη, όπως η «Ουράνια», το «Πρώτη φορά Νονός», «Το γαμήλιο πάρτι», αλλά και σε πολλές ξένες παραγωγές. Είδαν ότι υπάρχει μια εταιρεία στην Κρήτη με αξιοπιστία στις υπηρεσίες που προσφέρει, γνώσεις στον χώρο και εξειδίκευση στην παραγωγή στην Κρήτη. Σίγουρα μεγάλο ρόλο έπαιξαν το ταλέντο και οι εθνικές και διεθνείς βραβεύσεις του Θοδωρή. 
Όλα αυτά με τον χρόνο και μεγάλη επιμονή και πάρα πολλή δουλειά μας έχουν φέρει εδώ που βρισκόμαστε. Η επιτυχία δεν βρίσκεται κοντά στην πρωτεύουσα, νομίζω βρίσκεται κοντά σε αυτό που αγαπάς και που δίνεις το κάτι παραπάνω για να το επιτύχεις... με υπομονή και επιμονή!».

- Η οικονομική κρίση επηρεάζει έντονα και τη δική σας δουλειά; Τι προβλήματα δημιουργεί;

ΙΩΑΝΝΑ: «Όλη η οικονομία επηρεάζεται από την κρίση. Οι κρατικοί πόροι για ταινίες είναι λιγότεροι, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές μεγάλες, η ρευστότητα ανύπαρκτη, ο δανεισμός από τις τράπεζες (ο οποίος είναι απαραίτητος για να αντεπεξέλθεις στα παραπάνω) δύσκολος, οι επενδυτές πιο επιφυλακτικοί καθώς διστάζουν να επενδύσουν σε μια ταινία που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την εισπρακτική της επιτυχία... τα νούμερα εισιτηρίων που κόβουν οι ταινίες πλέον έχουν πέσει δραματικά... και όσον αφορά τη διαφήμιση, στην οποία στηρίζεται και η τηλεοπτική παραγωγή, υποφέρει πάρα πολύ με μεγάλες εταιρείες να έχουν κλείσει τα τελευταία 2 χρόνια και την αγορά να περνάει μια πολύ δύσκολη φάση. Όλα αυτά σε μια μικρή αγορά, όπως η Ελλάδα, καταλαβαίνεις δημιουργούν μεγάλο ανταγωνισμό και δυσκολίες επιβίωσης. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν να γίνονται ταινίες και τηλεοπτικά προγράμματα, αλλά καθώς η ποσότητα μειώνεται και ο ανταγωνισμός είναι μεγαλύτερος, είναι δυσκολότερο να διεκδικήσεις μια θέση στην αγορά.
Η λύση είναι η εξωστρέφεια με θεματολογία που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και άλλους λαούς και η συνεργασία με τη μορφή της συμπαραγωγής, ώστε να διεκδικούνται κονδύλια από περισσότερες από μία χώρες και να υπάρχει η δυνατότητα να παραχθούν αξιόλογες ταινίες».

- Ποιες δουλειές έχετε κάνει από το 2005 που ιδρύσατε την εταιρεία έως σήμερα; Και ποιες έχουν διακριθεί;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ: «Το φάσμα των εργασιών της εταιρείας μας είναι αρκετά μεγάλο και αγγίζει πολλούς και διαφορετικούς τομείς. Από το 2005 έως σήμερα έχουμε ασχοληθεί με διαφόρων ειδών projects, όπως την παραγωγή διαφημίσεων, τα εταιρικά βίντεο, τα ντοκιμαντέρ, τα μουσικά βίντεο και γενικά με κάθε είδους οπτικοακουστικό υλικό. Εκτός από τις δικές μας παραγωγές, προσφέρουμε υπηρεσίες εκτέλεσης και οργάνωσης παραγωγής σε εταιρείες από όλο τον κόσμο.
Οι μικρού μήκους "Πιλάλα" και "Σάμουρε" έχουν βραβευτεί με 26 διεθνή βραβεία, τα δύο τουριστικά ντοκιμαντέρ που κάναμε για τη Νομαρχία Χανίων ακόμα και σήμερα συζητιούνται και θεωρούνται υπόδειγμα τουριστικού διαφημιστικού υλικού. Το "Νησί" πωλείται ήδη σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Επίσης αρκετές συμπαραγωγές της εταιρείας μας έχουν διακριθεί, οπως και το ντοκιμαντέρ του Σταύρου Ψυλλάκη – "Άλλος δρόμος δεν υπήρχε" με το 1ο Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ) της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (2010)  και το 1ο βραβείο ταινίας μεγάλου μήκους στο 3ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας (2009). Επίσης η μικρού μήκους ταινία 'RosmarinusOfficinalis' του Ανδρέα Σιαδήμα που γυρίστηκε και αυτή στην Κρήτη ως μια συμπαραγωγή της IndigoView διακρίθηκε με το 3ο Βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2009».

- Πώς προέκυψε η συνεργασία με το Mega για το "Νησί" το οποίο καθήλωσε τους τηλεθεατές. Τι σημαίνει για εσάς στην Indigo View η επιτυχία του «Νησιού». Και τι δρόμους ανοίγει;

ΘΟΔΩΡΗΣ: «Η συνεργασία μου με το Mega είχε ξεκινήσει από το 2007 όταν σκηνοθέτησα τη σειρά «Μπαμπά μην τρέχεις» και ήταν πολύ καλή, αμέσως μετά λοιπόν, μου ζήτησαν να ξανασυνεργαστούμε σε άλλες σειρές που προετοίμαζαν, προτίμησα όμως να γυρίσω στην Κρήτη, αφού ήδη απουσίαζα από την εταιρεία για έναν χρόνο. Τους πρότεινα όμως να συνεχιστεί η συνεργασία μας στα Χανιά, εάν είχαν ένα σενάριο που να ταίριαζε να γυριστεί στην επαρχία. Μετά από ένα τετράμηνο ο διευθυντής του Mega επικοινώνησε μαζί μου για να μου προτείνει "το Νησί" του οποίου μόλις είχε αποκτήσει τα δικαιώματα από τη Βικτώρια Χίσλοπ. Μετά από μια εβδομάδα γνώρισα τη Βικτώρια στον Άγιο Νικόλαο όπου και τα συμφωνήσαμε. Το 'Νησί' για την Ιndigo ήταν ένα μεγάλο "σχολείο" γιατί ήταν η πρώτη φορά που αναλάμβανε η εταιρεία ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα. Σε συνεργασία με την Αθηναϊκή εταιρεία ΤVE (και τους παραγωγούς Χρήστο και Νίνο Ελματζιόγλου)  ένα μεγάλο μέρος της οργάνωσης και εκτέλεσης της παραγωγής έγινε στην Κρήτη υπό την επίβλεψη του Δημήτρη (Ξενάκη), της Ιωάννας (Δάβη) και του στενού μας συνεργάτη Κώστα Σούσουλα. Αντιμετωπίσαμε τη δουλειά με συνέπεια και λεπτομέρεια και ευτυχώς χάρη στο ταλέντο και στο μεράκι όλων των συνεργατών μου, καταφέραμε να αποδείξουμε ότι καλές επαγγελματικές δουλειές μπορεί να γίνουν και στην επαρχία. Η επιτυχία του "Νησιού" σίγουρα  έχει ενισχύσει την αυτοπεποίθησή μας και την πίστη στις δυνατότητές μας καθώς τα γυρίσματα της σειράς διήρκεσαν περίπου 1 χρόνο και η προπαραγωγή και η αποπεράτωσή του (μοντάζ)  άλλον έναν. Το ενδεχόμενο παραγωγής μιας ταινίας που τα γυρίσματά της θα διαρκέσουν πολύ λιγότερο (κατά μέσο όρο 8 εβδομάδες),  δεν μας προβληματίζει καθόλου πλέον (γέλια)».

- Ας παραμείνουμε στο «Νησί». Περιγράψτε μου κάποιες στιγμές, που να έχουν μείνει έντονα στη μνήμη σας από τα γυρίσματα της σειράς.

ΘΟΔΩΡΗΣ: «Δεν θα ξεχάσω μια μέρα του Φλεβάρη, που ενώ κάναμε γύρισμα στη θάλασσα ξαφνικά άλλαξε ο καιρός και σήκωσε  κύμα.  Ο αέρας ήταν τόσο δυνατός που παρέσυρε τη βάρκα του "Γιώργη" (Στέλιος Μάινας) προς τα βράχια της Σπιναλόγκας, ενώ ο ίδιος πάλευε με κουπιά και με όλες του τις δυνάμεις να αποφύγει την πρόσκρουση. Το συνεργείο πάνω σε δυο φουσκωτά δε μπορούσε να πλησιάσει τη βάρκα, έτσι δώσαμε εντολή στον Στέλιο να βουτήξει στη θάλασσα και να εγκαταλείψει το σκάφος του για να μπορέσουν να τον μαζέψουν. Εξαντλημένος τελικά πήδηξε στη θάλασσα αλλά γρήγορα μετάνιωσε και άρχισε να κολυμπάει προς τη  βάρκα. Τότε 6 άτομα βοηθοί και διευθυντές παραγωγής βούτηξαν στη θάλασσα και όλοι μαζί με αντίπαλο μια άγρια θάλασσα προσπάθησαν να σώσουν τη βάρκα από τα μυτερά βράχια του νησιού. Ήταν συγκλονιστικό να βλέπεις τον Δημήτρη (Ξενάκη), τους ανθρώπους της παραγωγής και τον πρωταγωνιστή της σειράς, σε αυτήν την υπερπροσπάθεια τους να σώσουν τη βάρκα του Γιώργη,  το  "σύμβολο" του Νησιού. Τελικά δεν άντεξαν την ορμή των κυμάτων και η βάρκα γλίστρησε από τα χέρια τους με αποτέλεσμα να συγκρουστεί στα βράχια και να καταστραφεί. Αυτό το περιστατικό το θυμάμαι έντονα γιατί ίσως συμβολίζει όλο τον κόπο, την επιμονή και την αγάπη των ανθρώπων του Νησιού γι’αυτό που έκαναν». 

- Τώρα, ετοιμάζετε μια νέα δουλειά, μία ταινία μεγάλου μήκους, βασισμένη στο βιβλίο της Μαρινέλλας Βλαχάκη «Σιλάνς Σιλβουπλέ». Πότε θα αρχίσουν τα γυρίσματα, πού θα γίνουν, ποιοι θα συμμετέχουν και τι υπόθεση θα έχει αυτή η ταινία;

ΘΟΔΩΡΗΣ: «Ιδανικά θα θέλαμε να ξεκινήσουν τα γυρίσματα τον επόμενο Νοέμβριο και εύχομαι τότε να είναι χιονισμένα τα Λευκά Ορη, όπως είναι και τώρα, διότι θα είναι ένα από τα επιβλητικά τοπία που θα φοντάρουν στη δράση μας. Συνεπώς τα γυρίσματα θα γίνουν σε κάποιο χωριό του Αποκόρωνα, αλλά δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη σε ποιο. Επίσης δεν γνωρίζω ποιοι ηθοποιοί θα συμμετέχουν γιατί είναι νωρίς ακόμη. Αυτήν την περίοδο κύρια ασχολία εμένα και της Μαρινέλλας είναι η ανάπτυξη και βελτίωση του σεναρίου. Παράλληλα, η Ιωάννα και ο Δημήτρης κάνουν επαφές με ελληνικές και ξένες εταιρείες παραγωγής και διανομής, για  το ενδεχόμενο συμπαραγωγής. Στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, όπου συμμετείχαμε στο φόρουμ των συμπαραγωγών με επιλεγμένες ευρωπαϊκές ταινίες που βρίσκονται στη φάση του development και της προπαραγωγής, τα σχόλια ήταν πολύ ενθαρρυντικά. 
Ένα μεγάλο κομμάτι των διαλόγων στην ταινία είναι στα γαλλικά και θα συμμετέχουν και Γάλλοι ηθοποιοί. Προτιμώ να μην πω την ιστορία και να παροτρύνω τον κόσμο να διαβάσει το βιβλίο της Μαρινέλλας, το οποίο πρόσφατα επανακυκλοφόρησε σε μια καινούργια έκδοση από τον εκδοτικό οίκο "Μετρονόμος". Για μένα πάντως είναι μεγάλη τιμή, που μου δίνεται η ευκαιρία να μεταφέρω στην οθόνη μια εξαιρετική ιστορία, με πολλές συγκινήσεις και μυστηριώδεις εικόνες, με επίκεντρο της αγωνίες ενός μικρού κοριτσιού, που ζει τη σκληρή  πραγματικότητα της δεκαετίας του 50 και του 60 στην Κρήτη».   

- Γενικότερα, τι νέους στόχους έχετε;

ΔΗΜΗΤΡΗΣ: «Σίγουρα ο πρώτος στόχος είναι να κάνουμε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Θοδωρή. Από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλές νέες ιδέες για ταινίες και ντοκιμαντέρ. Για εμάς είναι σημαντικό μέσα σε όλες αυτές τις αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας καθημερινά, να μπορούμε να ασχολούμαστε με θεματολογία, η οποία αφορά τον κόσμο και μας πάει ένα σκαλοπατάκι πιο πάνω κάθε φορά ως ανθρώπους και δημιουργούς».
(Χανιώτικα νέα - Διαδρομές 31/12/2011)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/86397-sunenteuksi-me-ta-stelexi-tis-xaniwtikis-etaireias-paragwgis-tou-nisiou/

Από το Λονδίνο στα Χανιά με τον φακό της Χανιώτισσας φωτογράφου Ευαγγελίας Βουτσάκη

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Σύγχρονοι φωτογράφοι της Αγγλίας, οι οποίοι ζουν στο Λονδίνο και στο Μπράιτον, ανάμεσά τους και η Χανιώτισσα Ευαγγελία Βουτσάκη, εξέθεσαν τα έργα τους στη γκαλερί Μενιέρ του Λονδίνου από τις 12 έως τις 17 Δεκεμβρίου.
Τώρα, η Ευαγγελία Βουτσάκη αναμένεται στα Χανιά. Η Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου (ΛΕΦΚΙ) Χανίων οργανώνει παρουσίαση της δουλειάς της Ευαγγελίας Βουτσάκη την Τετάρτη 4 Ιανουαρίου στις 6.30 το απόγευμα στο καφενείο: "Ασωτος Υιός" στο Κουμ Καπί. Η έκθεση στο Λονδίνο είχε τίτλο: "Μνημοσύνη" και βασίζεται στην Ελληνική Μυθολογία: η Μνημοσύνη ήταν η θεά της Μνήμης, κόρη της Γαίας και του Ουρανού, η οποία ερωτοτροπώντας με το Δία γέννησε τις 9 Μούσες. Σύμφωνα με τον μύθο, λοιπόν, οι τέχνες και η μνήμη ανήκουν στην ίδια οικογένεια.
Οπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου για την έκθεση και τους φωτογράφους οι οποίοι συμμετείχαν:
• Ο Tobias Slater Hunt (Closer to God) προκαλεί την αμφιβολία του θεατή σχετικά με τι είναι αληθινό και τι έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία. Τα μοντέλα του είναι παραμορφωμένα, έκπτωτοι άγγελοι από την κόλαση του Δάντη. Αυτή η παραμόρφωσή τους είναι και η δίοδος προς την εξιλέωση.
• Ο Peter Bennett (Going Away) ταξιδεύει προς τη θάλασσα αναπολώντας κάτι οικείο. Ο ορίζοντας γίνεται σύμβολο του άτοπου και άχρονου. Τα χρώματα έτσι αχνά που είναι απο το φως θυμίζουν μια ανάμνηση που ίσως ανήκει στη σφαίρα των ψευδαισθήσεων.
• Ο  Luke A.R. Hamblin (Gestus) μελετάει το επικό θέατρο. Οι ηθοποιοί του είναι ήρωες χωρίς θεατρική σκηνή: απογυμνωμένοι από τον φυσικό τους χώρο γίνονται αντικείμενο μελέτης. Ο τρόπος με τον οποίο έχουν τοποθετηθεί οι φωτογραφίες στον τοίχο θυμίζουν μαριονέτες.
• Ο Michael C. Hughes (Lips) είναι ένας μεσήλικας που ανακαλύπτει τον ερωτισμό της ηλικίας του. Έννοιες όπως αμαρτία και τρέλα έρχονται συχνά στο μυαλό του καθώς φωτογραφίζει άλλοτε άψυχα αγάλματα και άλλοτε γυναίκες άνω των 50 σε αισθησιακές πόζες.
• Η Barbara Taylor (Bookmarks) αποκαλύπτει τον χάρτινο μικρόκοσμό της. Σε μικρά κάδρα τοποθετεί τους σελιδοδείκτες της με αναφορά στο βιβλίο που διάβαζε κάθε φορά. Το μυστικό της βιβλιοθήκης της είναι πια δημόσιο. Η συλλογή των αναμνήσεών της εκτίθεται στον θεατή.
• Η Lindsey Smith (A sign, A Full View) επηρεασμένη από την camera obscura δημιούργησε έναν μοναδικό τρόπο προβολής της κινούμενης εικόνας. Αυτό που βλέπουμε είναι η ηχώ της πραγματικής εμπειρίας. Μια φευγαλέα εικόνα όπου κυριαρχεί η αίσθηση της απώλειας.
• Ο Michael Vogt (Heterotopia) πειραματίζεται με το ψηφιακό κολάζ χρησιμοποιώντας ετεροτοπικά σκηνικά. Επηρεασμένος από τον Φουκώ προσκαλεί τον θεατή σε τοπία αυτοδημιούργητα, άβολα και εναλλακτικά της πραγματικότητας. Η αφηγηματικότητά τους καμιά φορά διέπεται απο μαύρο χιούμορ.
• Η Lynn Weddle (Collaborations) συνεργάζεται με τα μοντέλα της σε μια προσπάθεια να μετατρέψει το πορτρέτο σε κάτι θεραπευτικό και κοινωνιολογικό. Ο διάλογος μεταξύ του φωτογράφου και του φωτογραφιζόμενου είναι ζωντανός. Η τοποθεσία, το ντύσιμο και η πόζα επιλέγονται από το μοντέλο.
• Η Ευαγγελία Βουτσάκη (Traces Within) θεωρεί πως η φωτογραφία είναι βαρετή όταν απεικονίζει την πραγματικότητα. Ακολουθώντας τα Ιχνη Εντός της προσπαθεί να οξύνει τις αισθήσεις της, να αυτοβιογραφήσει το υποσυνείδητό της και να προσκαλέσει τον θεατή σε ένα κινηματογραφικό ταξίδι στις προσωπικές του αναμνήσεις.
Η γκαλερί Μενιέρ στεγάζεται στο ιστορικό κτήριο της παλιάς σοκολατοβιομηχανίας Μενιέρ του Λονδίνου, το οποίο χρονολογείται απο το 1870. Αποτελεί την έδρα της μη Κυβερνητικής οργάνωσης Ζωγραφιές - Τέχνη για τα Νοσοκομεία και τα έσοδα των εκθέσεων στηρίζουν την προσπάθειά της.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Η Ευαγγελία Βουτσάκη γεννήθηκε το 1978 στα Χανιά. Από το 1997 έως το 2006 έζησε στη Θεσσαλονίκη και στην Κωνσταντινούπολη όπου σπούδασε Νομική (ΑΠΘ) και Τούρκικα (ΙΜΧΑ και TOMER). Τη μαγεία του σκοτεινού θαλάμου την έζησε ως μέλος του Φωτογραφικού Ομίλου ΑΠΘ (ΦΟΑΠΘ). Το 2008 πήρε την υποτροφία του ΙΚΥ για μεταπτυχιακές- διδακτορικές σπουδές στη φωτογραφία. Απο τότε ζει στην Αγγλία και ασχολείται με την έννοια της προσωπικής φωτογραφίας, τους μύθους και τις αναμνήσεις, τα όνειρα και τις αφηγήσεις. Στην πορεία παρακολούθησε ένα 4μηνο σεμινάριο για τη Θεραπεία μέσω Τέχνης από το BAAT του Λονδίνου και ένα εντατικό μηνιαίο σεμινάριο Φωτογραφίας Κινηματογράφου από τα Ealing Studios.
H σειρά της Ίχνη Εντός έχει διακριθεί στους διαγωνισμούς Prix de la Photographie Paris 2008-9, Festival Voies Off, Foto8 Summer awards και έχει εκτεθεί μεταξύ άλλων στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Ρώμης, Gallery HOST, OPEN’09 PhotoFringe, Arles Festival, γκαλερί ΒΟΜ της Σεούλ, γκαλερί Μελάνυθρος στην Αθήνα, γκαλερί Μενιέρ στο Λονδίνο  και Ινστιτούτο Γκαίτε της Λετονίας. 
Προς το παρόν διδάσκει στο Friends Centre του Μπράιτον Υποκειμενική φωτογραφία/προσωπική αφήγηση και δημιουργία φωτογραφικού βιβλίου.
Τέλη του 2012 τα Ιχνη Εντός θα εκδοθούν απο το Editorial RM και το Crowdbooks.
Ιστοσελίδες:
• www.evavoutsaki.com
• http://www.mnemosyne2011.com/home.html
• http://www.meniergallery.co.uk/
(Χανιώτικα νέα - Διαδρομές 31/12/2011) 
Link: http://www.haniotika-nea.gr/86400-apo-to-londino-sta-xania/

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Για τη μεταφορά μαθητών

"Ασπιρίνη" δόθηκε στο θέμα της μεταφοράς μαθητών, αλλά το πρόβλημα δεν λύθηκε. Η δίμηνη παράταση, έως το τέλος Φεβρουαρίου, στις συμβάσεις μεταξύ Αυτοδιοίκησης και ΚΤΕΛ, είναι, ασφαλώς, ένας τρόπος να μην σταματήσουν οι μεταφορές. Το θέμα είναι να μην "ξεχαστεί" το πρόβλημα, ώστε, όταν λήξει η προθεσμία, να έχει βρεθεί οριστική λύση. Από σήμερα κιόλας πρέπει να ξεκινήσουν οι σχετικές συζητήσεις.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 30/12/2011)

Ιχνη χρυσού στις πυραμίδες της Ποταμίδας βρέθηκαν από επιστήμονες του Πολυτεχνείου Κρήτης

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Ιχνη χρυσού βρέθηκαν από επιστήμονες του Πολυτεχνείου Κρήτης στις πυραμίδες της Ποταμίδας Κισάμου που αποτελούν ένα μοναδικό μνημείο της Φύσης, το οποίο, όπως επισημαίνουν οι καθηγητές, χρειάζεται προστασία. Η έρευνα στα ιζήματα των πυραμίδων, που ονομάζονται ιλυόλιθοι, έγινε στο Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων.
Οπως μας λέει ο αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, καθηγητής δρ Εμμανουήλ Μανούτσογλου, "οι φυσικές πυραμίδες της Ποταμίδας αποτελούν πρωταρχικά ένα «κοίτασμα φυσικής ομορφιάς» που σε αντίθεση με άλλα κοιτάσματα η αξία του δεν έγκειται στην εξόρυξη, αλλά στη διατήρησή του. Πέραν όμως της φυσικής ομορφιάς υπάρχει μια πληθώρα επιστημονικών στοιχείων που συνηγορούν για την ανάδειξη της πολύ χαρακτηριστικής γεωδομής σαν διατηρητέο μνημείο της Φύσης: Η συνολικού πάχους 40 περίπου μέτρων γεωδομή αποτελείται σε όλη της την ανάπτυξη από ομοιόμορφα ιζήματα που ονομάζονται ιλυόλιθοι. Τα κλαστικά αυτά ιζήματα αποτελούνται από μικροσκοπικούς κόκκους που το μέγεθός τους κυμαίνεται από 1 έως 20 περίπου χιλιοστά του χιλιοστού. Ενα μεγάλο μέρος αυτών των κόκκων αποτελείται, όπως έδειξαν έρευνες που διενεργούνται στο Τμήμα Μηχανικών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, από το ορυκτό μοντμοριλονίτης που έχει την ιδιότητα να προσλαμβάνει νερό στη δομή του και να διογκώνεται. Λόγω της διόγκωσης που παρατηρείται στην περίοδο βροχών κάθε έτους, τα επιφανειακά στρώματα διογκώνονται και λόγω της βαρύτητας δημιουργούν μαζώδεις λασπορροές που ρέουν με πολύ μικρή ταχύτητα στα πρανή κάθε χρόνο. Η μακρόχρονη αυτή φυσική διαδικασία διαμόρφωσε το χαρακτηριστικό πυραμοειδές σχήμα".
Ο κ. Μανούτσογλου προσθέτει ότι "Ολλανδοί γεωεπιστήμονες ήδη από τη δεκαετία  του ’70 ανακάλυψαν ότι ο σχηματισμός αυτός αποτελεί ιδανικό τόπο για τη μελέτη ενός πολύ χαρακτηριστικού γεωλογικού χρονικού ορίου, που σχετίζεται με την εξέλιξη του κλίματος σε όλη τη Μεσόγειο, το όριο μεταξύ της Τορτόνιας και της Μεσσήνιας χρονικής βαθμίδας, πριν 7,2 εκατομμύρια χρόνια. Ενώ στο Τορτόνιο το κλίμα ήταν ψυχρό με πολλές βροχές, στο Μεσσήνιο έγινε θερμό με έντονη εξάτμιση που οδήγησε στην απόθεση γύψου και άλλων αλάτων που είναι γνωστά σαν εβαπορίτες. Γερμανοί γεωεπιστήμονες τη δεκαετία του ’90 ανακάλυψαν μεταξύ της μεγάλης πληθώρας απολιθωμάτων που βρέθηκαν στη θέση αυτή και απολιθωμένους ωτόλιθους ψαριών. Στον θαλάσσιο χώρο του Τορτονίου και του Μεσσηνίου που υπήρχε στη θέση αυτή, κυνηγούσαν πολλά είδη καρχαριών ορισμένα από τα οποία ξεπερνούσαν τα 15 μέτρα όπως αποδείχθηκε από τη μελέτη και τη συστηματική των απολιθωμένων υπολειμμάτων τους".
Στο σημείο αυτό ο καθηγητής επισημαίνει ότι "εντός της ιλυολιθικής αυτής ακολουθίας, σε συγκρίματα σιδηροπυρίτη που αυτή περιέχει, βρέθηκαν σε πρόσφατες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα εργαστήρια του Τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης ίχνη χρυσού. Οι ιλυολιθικές πυραμίδες της Ποταμίδας αποτελούν και ως εκ τούτου μια ιδανική θέση μελέτης των πολύπλοκων διεργασιών φυσικής συγκέντρωσης του πολύτιμου αυτού μετάλλου".
Και συμπληρώνει:"Το σύνολο των επιστημονικών στοιχείων που εμπεριέχονται στις απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς κλαστικές δομές πληρούν όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστούν με βάση τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο ως μνημείο της Φύσης. Τον Μάρτιο του 2011 ορίστηκε, με καθυστέρηση πολλών ετών, στην ελληνική νομοθεσία (ν. 3937/2011) η έννοια του γεώτοπου: «Γεώτοποι είναι οι γεωλογικές - γεωμορφολογικές δομές που συνιστούν φυσικούς σχηματισμούς και αντιπροσωπεύουν σημαντικές στιγμές της γεωλογικής ιστορίας της γης, είναι σημαντικοί μάρτυρες της μακράς εξέλιξής της ή δείχνουν σύγχρονες φυσικές, γεωλογικές διεργασίες που συνεχίζουν να εξελίσσονται στην επιφάνεια της Γης». Ας τους απολαύσουμε προστατεύοντάς τους!'.
"ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΥ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ"
"Με την ανατολή του 21ου αιώνα έχει φανεί ότι η βιομηχανική ανάπτυξη χωρίς όρια δημιουργεί ένα πλήθος ερωτηματικών ακόμη και στο σύστημα αξιών. Σοβαρά προβλήματα όπως η άνευ προηγουμένου ρύπανση του περιβάλλοντος και η εξαφάνιση ειδών έχουν αρχίσει να προβληματίζουν όχι μόνο τους «ειδικούς», αλλά την πλειονότητα των πολιτών που έχει σαν αποτέλεσμα της διάχυσης στο κοινωνικό σύνολο πλέων της ιδέας της προστασίας του περιβάλλοντος στο σύνολό του και αναζήτησης αειφόρων μορφών διαχείρισής του".
Αυτό επισημαίνει ο δρ Εμμ. Μανούτσογλου και συνεχίζει: "Η προστασία της φυσικής κληρονομιάς είναι πια φανερό ότι δεν είναι έργο μόνο των περιβαλλοντικών οργανώσεων και των κρατικών φορέων, πολύ δε περισσότερο ότι θα είναι αδύνατο για οποιαδήποτε στρατηγική προστασίας να επιτύχει, εάν δεν συμμετέχουν σ’ αυτή όσο το δυνατόν περισσότεροι κοινωνικοί και οικονομικοί φορείς και ιδιαίτερα το ευρύ κοινό. Η μάθηση - γνώση που αποτελεί μια δια βίου ενέργεια, μπορεί να συνεισφέρει τα μέγιστα στις διεργασίες κατανόησης του περιβάλλοντος. Η εκλαϊκευμένη, απλοποιημένη, γενικά αποδεκτή και «ώριμη» επιστημονική γνώση, που προέρχεται από την ατέρμονη διαδικασία της έρευνας, μπορεί και πρέπει να συμβάλει, είτε μέσα από την ήδη θεσμοθετημένη και ενεργή δραστηριότητα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης είτε μέσα από κάθε μορφής πληροφόρησης, στην παγκοσμιοποιημένη αυτή προσπάθεια".
Ακόμα ο καθηγητής τονίζει: "Το καινούργιο ξεκίνημα για το κοινό μέλλον, συνειδητοποιούμε ότι η στενότερη έννοια του οικολογικού περιβάλλοντος, εξαρτάται άμεσα από την γνώση όλων των υποσυνόλων του: του έμβιου και αβιοτικού μέσα στο οποίο πραγματώνονται τα έργα της διαχρονικής ανθρώπινης δραστηριότητας.
Στην πρόσφατη καταγραφή για τις περιοχές του δικτύου NATURA 2000 στα Λευκά Όρη έχουν καταγραφεί 16 διαφορετικοί τύποι βιοτόπων όπου επιβιώνουν γύρω στα 450 διαφορετικά είδη φυτών από τα οποία 136 είναι ενδημικά, (προστατευόμενα: 1 στον κατάλογο των προστατευομένων του Συμβουλίου της Ευρώπης και 19 σε άλλους καταλόγους προστατευομένων ειδών). Η καταγραφή της πανίδας έχει δώσει 50 είδη ζώων από τα οποία 5 είδη αναφέρονται στο κόκκινο βιβλίο των απειλουμένων σπονδυλοζώων της Ελλάδος, 30 είναι ενδημικά, (προστατευόμενα: 9 στον κατάλογο του Συμβουλίου της Ευρώπης & 1 προστατεύεται από Προεδρικό Διάταγμα). Ενα βασικό στοιχείο της σπουδαιότητας της περιοχής, εκτός της αυξημένης βιοποικιλότητας της, είναι ότι αντιπροσωπεύει μια μεγάλη περιοχή με ελάχιστη ανθρώπινη επίδραση από την χρονιά της ίδρυσης του Δρυμού (το 1962). Μια προσεκτική ματιά θα διακρίνει την παντελή έλλειψη προστασίας για δεκαετίες του γεωλογικού υποβάθρου, του φυσικού υποστρώματος που διατηρεί στην ζωή το έμβιο αυτό τμήμα του περιβάλλοντος που απειλείται από τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες, που με την σειρά τους είναι επίσης τμήμα του φυσικού περιβάλλοντος. Πέραν αυτών η ζωή των κατοίκων της υπαίθρου καθώς και η διαχρονική εξέλιξη των ηθών, των εθίμων και παραδόσεών τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με συγκεκριμένες μορφολογικές δομές της υπαίθρου. Τα τμήματα αυτά της φυσικής μας κληρονομιάς, που απεικονίζουν τη δημιουργία και την εξέλιξη του πλανήτη μας και που διακρίνονται για την απαράμιλλη ομορφιά τους μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σαν μνημεία της φύσης ανάμεσα σε γεώτοπους και γεωπάρκα. Εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα βρίσκονται σε εξέλιξη από το 1995 υπό την αιγίδα της UNESCO για την καταγραφή, τη διατήρηση και την ορθολογική διαχείριση των γεωτόπων και των γεωπάρκων.
Και ενώ στις περισσότερες μεσογειακές ευρωπαϊκές χώρες η αξιοποίηση του γεωλογικού αυτού υποβάθρου χρονολογεί δεκαετίες και σε χώρες της αμερικανικής ηπείρου αιώνες, στον ελληνικό χώρο, που διακρίνεται παγκοσμίως για το πλήθος, την ποικιλομορφία και την ομορφιά τέτοιων δομών μόλις και έχουν αρχίσει να γίνονται τα πρώτα βήματα αξιοποίησης, με απρόσμενα ευχάριστες συνέπειες.
Το σύνολο των γεωδομών που σχετίζονται με διεργασίες που καθορίζουν την εξέλιξη του στερεού φλοιού της Γης και οι οποίες με διαχειριστικά σχέδια αποβαίνουν σε πηγές πόρων κοινωνικών συνόλων, ανεπιφύλακτα μπορούν να χαρακτηριστούν όχι απλά φυσικοί, αλλά ορυκτοί πόροι, διότι η δημιουργία τους προσομοιάζει αυτήν των υπολοίπων τυπικών ορυκτών πόρων: για τη δημιουργία τους απαιτήθηκε διάρκεια γεωλογικού χρόνου και συγκεκριμένες (όχι τυχαίες) γεωλογικές διεργασίες, σε συγκεκριμένες κλιματολογικές συνθήκες, δηλαδή μια παραλληλία εναλλασσόμενων γεω(μορφο)λογικών διεργασιών όπως αυτών που οδηγούν αντίστοιχα και στη δημιουργία ενός τυπικού κοιτάσματος".
(Χανιώτικα νέα - 30/12/2011)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/86232-ixni-xrusou-stis-puramides-tis-potamidas/

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Το αεροδρόμιο Χανίων

Στα πέντε πρώτα αεροδρόμια της χώρας σε αφίξεις τουριστών είναι αυτό των Χανίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου των Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων στο διάστημα Ιανουαρίου - Νοεμβρίου, τη μεγαλύτερη αύξηση σημείωσαν τα αεροδρόμια της Κω και Ρόδου με ποσοστό 22,25 και 22,27% αντίστοιχα και ακολουθούν το Ηράκλειο με 12,61%, η Θεσσαλονίκη με 11,18%, τα Χανιά με 10,75%. Είναι, επομένως, ιδιαίτερα σημαντικό να προχωρήσει το έργο επέκτασης του αεροδρομίου Χανίων, η δημοπράτηση του οποίου αναμένεται στις αρχές του 2012. Διότι ο τουρισμός παραμένει βασικός πυλώνας της τοπικής οικονομίας.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 28/12/2011)

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011

Μονάδα Νεογνών

Με προβλήματα αναμένεται να βρει και η νέα χρονιά το Νοσοκομείο Χανίων. Ενα από τα πιο σημαντικά αιτήματα είναι η λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών. Οι τοπικοί φορείς ας απαιτήσουν την ίδρυση της Μονάδας σε νέα βάση. 
Για να σταματήσουν οι διακομιδές νεογνών σε άλλες πόλεις. Για να αποκτήσουν τα Χανιά αυτό που τόσο έχουν ανάγκη.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 24/12/2011)

Να βρεθεί λύση για τη μεταφορά μαθητών στα Χανιά

Επείγει να βρεθεί λύση στο θέμα της μεταφοράς των μαθητών από τον νέο χρόνο. Οπως είναι γνωστό, το Υπουργείο Εσωτερικών πέταξε το μπαλάκι στους Δήμους χωρίς όμως να διαθέσει τις αναγκαίες πιστώσεις. Το θέμα θα απασχολήσει σύσκεψη στον Δήμο Πλατανιά την ερχόμενη Τρίτη και τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πλατανιά την Τετάρτη. Το Δημοτικό Συμβούλιο θα συζητήσει «την απευθείας ανάθεση για τη μεταφορά μαθητών κατόπιν άγονου διαγωνισμού». Μακάρι, οι όποιες αποφάσεις να ευδοκιμήσουν και να δώσουν οριστική λύση.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 24/12/2011)

Καλά Χριστούγεννα

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Μέρες εορταστικές...

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Μέρες εορταστικές αλλά τόσο διαφορετικές σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Με μια Ελλάδα, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, στα πρόθυρα νευρικής κρίσης. Με τις εξουσίες, εθνικές αλλά και παγκόσμιες, να είναι τόσο μακριά όσο ποτέ από τις κοινωνίες και τις ανάγκες τους. Με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και τις ελίτ να ανεβοκατεβάζουν χώρες και εθνικές οικονομίες. Και τους πολλούς, τους απλούς πολίτες, να καλούνται να πληρώσουν λες και έχουν για να δώσουν…
Και εκείνους που κάποτε έκαναν λόγο για την "Ελλάδα της ανάπτυξης και της ευημερίας" και για μια… "μεγάλη Ελλάδα μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη", να μην έχουν κάνει ούτε καν αυτοκριτική…
Μέρες εορταστικές με τα συσσίτια να είναι περισσότερα από κάθε άλλη εποχή και να εξυπηρετούν εκατοντάδες ή και χιλιάδες πολίτες. Με τις κινήσεις αλληλεγγύης από ομάδες, πολίτες και φορείς να πολλαπλασιάζονται και στα Χανιά, γεγονός το οποίο φανερώνει ότι η πόλη έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα. Με πολύ κόσμο να έχει φτάσει σε απόγνωση και τη νεολαία, να ξεχύνεται συχνά στους δρόμους και να διαδηλώνει για το μέλλον που δικαιούται.
Μέρες εορταστικές με την κίνηση στην αγορά να κορυφώνεται και τις τοπικές επιχειρήσεις να ελπίζουν σε οικονομική ανάκαμψη με την ευκαιρία των εορτών.
Με τις γιορτές να μας θυμίζουν ότι δεν πρέπει να χάνουμε την ελπίδα. Και, με την ελπίδα ότι το αύριο θα είναι αλλιώς...
(Χανιώτικα νέα - 23/12/2011)

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Για τη Μεσόγειο

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι θάλασσες της Μεσογείου καθώς μειώνεται δραματικά η ζωή σε αυτές, επεσήμανε προ ημερών ο φιλέλληνας Πιερ Ιβ Κουστό, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα για την παρουσίαση ντοκιμαντέρ με θέμα: «Τα μυστικά της Μεσογείου». Λάτρης της Ελλάδας, όπως ο πατέρας του, ο Πιερ Ιβ Κουστό, καταδύθηκε στους ίδιους βυθούς στους οποίους είχε βρεθεί πριν από περίπου τέσσερις δεκαετίες ο μέντοράς του με το ερευνητικό εμβληματικό σκάφος του «Καλυψώ».
Σε συνέντευξή του στα «Νέα» (13 Δεκεμβρίου 2011) ο γιος του Ζακ Ιβ Κουστό ανέφερε ότι «η θάλασσα, οι ωκεανοί πρέπει να μείνουν ζωντανοί», επεσήμανε ότι «η Ελλάδα δεν έχει ούτε μία προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή», «τη στιγμή που η Ισπανία έχει 20» και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι «η Ισπανία έχει 6 εκατ. ευρώ ετησίως έσοδα από το συγκεκριμένο είδος τουρισμού».
Ενδιαφέρουσες επισημάνσεις που πρέπει να μας προβληματίσουν.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 21/12/2011)

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Το τριήμερο των χρωμάτων στην οδό Αγγέλου των Χανίων

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Ενα μαγευτικό ταξίδι σε χρώματα και μουσικές αποτέλεσε το τριήμερο εκδηλώσεων στην οδό Αγγέλου στην παλιά πόλη. Ο δρόμος φόρεσε τα γιορτινά του και "υποδέχτηκε" τον κόσμο με μουσικές, εκθέσεις, δρώμενα. Το τριήμερο που οργανώθηκε από τους καταστηματάρχες σημείωσε μεγάλη επιτυχία, καθώς είχε μαζική προσέλευση κόσμου. Το τριήμερο ξεκίνησε την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου με τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας από τη Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου (ΛΕΦΚΙ) η οποία συνεχίζεται μέχρι και την ερχόμενη Παρασκευή. Το βράδυ της Παρασκευής έγινε οινοπαρουσίαση και ακολούθησε πάρτυ στο "Φαγκότο. Το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν εναλλακτικό θέατρο από την ομάδα: "Τεχνόπολις" με θέατρο σκιών, κουκλοθέατρο, μαύρο θέατρο και πρόζα στην αίθουσα έκθεσης «Bettina» και μουσική βραδιά με τον Γιώργο Ανδρέου και την Ευτυχία Μητσίτσα στο "Φαγκότο". Επίσης έγινε χριστουγεννιάτικο Bazzar με χειροποίητα χειροτεχνήματα από τους "Ελεύθερους Καλλιτέχνες" που συνεχίζεται και σήμερα. Το τριήμερο των χρωμάτων ανέδειξε την οδό Αγγέλου η οποία, όμορφα φωτισμένη στο πνεύμα των ημερών, έστειλε τα δικά της μηνύματα αισιοδοξίας...
ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ
Σε χθεσινή ανακοίνωση των διοργανωτών του τριημέρου αναφέρεται ότι λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κοινού η έκθεση φωτογραφίας της ΛΕΦΚΙ θα παραταθεί έως και την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου και θα είναι ανοιχτή καθημερινά 18:00-21:00. Οι φωτογραφίες εκτίθενται σε: Al Canea, Φαγκότο, Καλντερίμι, Bettina, Αντωνίου. Ακόμα σημειώνεται ότι "η οδός Αγγέλου θα παραμείνει φωτισμένη κατά την περίοδο των εορτών και τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά για ποτό , καφέ, φαγητό και διασκέδαση".
(Χανιώτικα νέα - 20/12/2011)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/85701-to-triimero-twn-xrwmatwn/

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Εφυγε η Σεζάρια Εβόρα

Ηλεκτρονική Έκδοση enet.gr, 18:29 Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Η Σεζάρια Εβόρα, η «ξυπόλητη ντίβα» από το Πράσινο ακρωτήρι, που μάγεψε ολόκληρο τον κόσμο με την φωνή της έφυγε σήμερα από τη ζωή.
Η Εβόρα, που γεννήθηκε στις 27 Αυγούστου του 1941 στο Πράσινο Ακρωτήρι, είχε υποβληθεί πρόσφατα σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς στο Παρίσι, εξαιτίας προβλημάτων στην στεφανιαία αορτή. Από χθες βρισκόταν στην εντατική σε κρίσιμη κατάσταση.
Τον Σεπτέμβριο είχε δηλώσει ότι αποσύρεται από το τραγούδι, επειδή, όπως είχε δηλώσει αισθανόταν «μεγάλη εξάντληση». Στις 22 Οκτωβρίου επέστρεψε στο νησί Σαο Βινσέντε στο Πράσινο Ακρωτήρι.
Η Έβορα, η οποία τραγουδούσε ξυπόλυτη για να εκφράσει τη διαμαρτυρία της για τη φτώχεια του λαού της, ηταν κόρη ενός βιολιστή και μιας μαγείρισσας. Εζησε τρία χρόνια σε καθολικό ορφανοτροφείο, και εκεί οι καλόγριες της έμαθαν να ράβει και να σιδερώνει. Τις Κυριακές η Εβόρα τραγουδούσε στην εκκλησία.
Η "ξυπόλητη ντίβα" έγινε διάσημη διεθνώς μετά τα 50 της χρόνια. Μέχρι τότε τη μαγεία της μουσικής και της φωνής της την απολάμβαναν θαμώνες σε μπαρ και ταβέρνες, στο Μιντέλο του νησιού Σάο Βινσέντε. Εκεί τραγουδούσε για ελάχιστα χρήματα ή για για ένα ποτήρι «γκρογκ» (το τοπικό ποτό).
Το 1987 έδωσε τις πρώτες της συναυλίες στη Λισαβόνα. Η καριέρα της απογειώθηκε όταν στην Λισαβόνα την άκουσε τυχαία ένας διάσημος παραγωγός, την πήρε στην εταιρεία του και  τη βοήθησε να βγάλει το πρώτο της άλμπουμ.
Η Σεζάρια Εβόρα είχε ηχογραφήσει συνολικά 11 άλμπουμ με μουσικές επηρεασμένες από την παράδοση της Πορτογαλίας, της Βραζιλίας και της Κούβας. Επίσης έχει βραβευθεί και με Grammy.

Πρωτοποριακή τεχνολογία για ρύθμιση της κατανάλωσης νερού

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Διεθνή διάκριση πέτυχε το Πολυτεχνείο Κρήτης χάρη στην ανάπτυξη μιας πρωτοποριακής τεχνολογίας για ασύρματα δίκτυα αισθητήρων, πολύ χαμηλού κόστους, που επιτρέπει τη ρύθμιση και τον έλεγχο της κατανάλωσης νερού. Ο ηλεκτρονικός έλεγχος εξοικονομεί νερό αποτρέποντας τόσο το άσκοπο πότισμα όσο και το «πνίξιμο» του φυτού (αριστερά) Ο ηλεκτρονικός έλεγχος εξοικονομεί νερό αποτρέποντας τόσο το άσκοπο πότισμα όσο και το «πνίξιμο» του φυτού (αριστερά)

Η μέθοδος αυτή είναι ιδανική για το αυτόματο πότισμα φυτών σε αγροτικές καλλιέργειες ή άλλες περιβαλλοντικές εφαρμογές, καθώς στα προτερήματά της περιλαμβάνεται και η, σε μεγάλο βαθμό, εξοικονόμηση ενέργειας, που επιτυγχάνεται με την τεχνική της ανάκλασης σημάτων από τον πομπό (φυτό) στον δέκτη (υπολογιστή) μέσω των κόμβων (αισθητήρων) μετάδοσης των πληροφοριών για τις ποσότητες νερού που χρειάζονται για την άρδευση.
Η τεχνολογία αυτή αναπτύχθηκε στο τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του Πολυτεχνείου Κρήτης, στο πλαίσιο της διπλωματικής εργασίας του φοιτητή Γιάννη Κιμιωνή υπό την επίβλεψη του επίκουρου καθηγητή Αγγελου Μπλέτσα και τη συνεργασία των μελών ΔΕΠ του Εργαστηρίου Τηλεπικοινωνιών κ. Γιώργου Καρυστινού και Αθανάσιου Π. Λιάβα.
Ως αποτέλεσμα της εργασίας αυτής ο Γιάννης Κιμιωνής έλαβε το δεύτερο βραβείο καλύτερης εργασίας φοιτητή στο διεθνές επιστημονικό συνέδριο ΙΕΕΕ RFID Technologies and Applications που διεξήχθη τον Σεπτέμβριο του 2011 στο Sitges της Βαρκελώνης.
Οπως εξηγεί ο κ. Κιμιωνής, «η επισκόπηση και ο έλεγχος της κατανάλωσης νερού είναι πολύ σημαντικές διαδικασίες για τις σύγχρονες αγροτικές καλλιέργειες, καθώς είναι απαραίτητες τόσο για την εξοικονόμηση (αποτρέποντας το άσκοπο πότισμα) όσο και για την αποφυγή λαθών κατά την άρδευση (π.χ. «πνίξιμο» φυτών από υπερβολικό πότισμα).
Και τα δύο μπορούν πλέον να επιτευχθούν με τεχνολογικά μέσα. Με τοποθέτηση κατάλληλων αισθητηρίων οργάνων υγρασίας στο χώμα ή στο φύλλωμα ενός φυτού μπορεί να μετρηθεί με μεγάλη ακρίβεια το ποσοστό του νερού που βρίσκεται στο περιβάλλον του.
Οι αισθητήρες αυτοί μπορεί να είναι καλωδιωμένοι με ένα κεντρικό ψηφιακό σύστημα καταγραφής ή να συνδέονται σε έναν πομποδέκτη ο οποίος στέλνει την πληροφορία για την υγρασία ασύρματα σε έναν κεντρικό δέκτη (συνδεδεμένο σε υπολογιστή). Πολλοί τέτοιοι πομποδέκτες-κόμβοι αποτελούν ένα ασύρματο δίκτυο αισθητήρων (wireless sensor network - WSN) το οποίο τοποθετείται σε ένα χωράφι ή ένα θερμοκήπιο».
Ο ίδιος προσθέτει ότι «οι σημερινές εμπορικές τεχνολογίες ασύρματων δικτύων αισθητήρων, παρ' όλο που δίνουν τη δυνατότητα για επισκόπηση περιβαλλοντικών συνθηκών (υγρασία, θερμοκρασία - μικροκλίμα φυτού), είναι πολύ απαιτητικές σε ενέργεια αλλά και υψηλού κόστους, λόγω της πολυπλοκότητάς τους.
Η τεχνολογία που αναπτύχθηκε στο τμήμα ΗΜΜΥ είναι πολύ χαμηλού κόστους και ενέργειας, λέει και συνεχίζει: «Οι βελτιώσεις αυτές οφείλονται στη μεταφορά της πολυπλοκότητας από τους κόμβους-αισθητήρες προς το κεντρικό σημείο όπου συλλέγεται η πληροφορία (δέκτης συνδεδεμένος σε υπολογιστή). Συγκεκριμένα, έχει γίνει αλλαγή του μηχανισμού επικοινωνίας του κάθε κόμβου, όπου αντί για ενεργή μετάδοση ραδιοσημάτων, χρησιμοποιείται μια τεχνική ανάκλασης σημάτων η οποία δεν απαιτεί καμιάς μορφής ενίσχυση από πλευράς πομπού-φυτού και άρα δεν απαιτεί και κατανάλωση μεγάλου ποσού ενέργειας.
Παρόμοια λογική χρησιμοποιούν οι κάρτες ταυτοποίησης μέσω ραδιοσυχνοτήτων (RFID) για επικοινωνία μικρών αποστάσεων. Η εν λόγω τεχνολογία είναι ιδανική για χαμηλού κόστους πυκνά δίκτυα αισθητήρων για αγροτικές καλλιέργειες ή άλλες περιβαλλοντικές εφαρμογές και η έρευνα στο Πολυτεχνείο Κρήτης αποσκοπεί στην περαιτέρω βελτίωση των σχετικών δυνατοτήτων, όπως για παράδειγμα στη μεγαλύτερη εμβέλεια ασύρματης επικοινωνίας με τεχνικές ανάκλασης».
Εξάλλου, οι κ. Μπλέτσας και Καρυστινός τονίζουν:
«Στο τμήμα ΗΜΜΥ γίνεται θεωρητική έρευνα πάνω στη νέα αυτή μορφή επικοινωνίας και δικτύωσης και μάλιστα το τμήμα έχει να επιδείξει διεθνή βραβεία σε σχετικό επιστημονικό συνέδριο όπως τη βράβευση του φοιτητή Γιάννη Κιμιωνή στο διεθνές συνέδριο ΙΕΕΕ RFID Technologies and Applications».
(Ελευθεροτυπία - Χανιώτικα νέα - 17/11/2011)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=332596
Link2: http://www.haniotika-nea.gr/85401-ruthmisi-tis-katanalwsis-nerou/

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Το παλιό κτήριο του ΙΚΑ Χανίων

«Καταρρέει» καθημερινά το κτήριο, το οποίο στέγαζε παλαιότερα τις ιατρικές υπηρεσίες του ΙΚΑ Χανίων στην οδό Νεάρχου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, προγραμματίζει επίσκεψη στα Χανιά εντός του Δεκεμβρίου για το θέμα αυτό. Το ζητούμενο, εφόσον γίνει η σχετική συζήτηση, είναι να υπάρξει και αποτέλεσμα. Και το κτήριο να αξιοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Γ.ΛΥΒ.

Η ανθρωπιά δεν έχει χαθεί

Ο ένας μετά τον άλλον, πολίτες και φορείς ευαισθητοποιούνται σε θέματα αλληλεγγύης καθώς οι άποροι αυξάνονται και στα Χανιά. Αλλη μια αξιόλογη προσπάθεια αναμένεται να πάρει «σάρκα και οστά» την ερχόμενη Δευτέρα, αυτή τη φορά στη Χαλέπα. Εκεί, ο Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος «Κύτταρο Χαλέπας», αρχίζει τη λειτουργία «τράπεζας τροφίμων», η οποία θα λειτουργήσει σε αίθουσα την οποία παραχώρησε η διοίκηση του ΤΕΙ. Και τα τρόφιμα που συγκεντρώθηκαν από τους μαθητές των σχολείων της συνοικίας (9ο, 10ο, 11ο Δημοτικά Σχολεία και 7ο Γυμνάσιο) θα δοθούν σε οικογένειες που έχουν ανάγκη και σε συσσίτια της πόλης.
Στην εποχή της κρίσης, ευτυχώς, η ανθρωπιά δεν έχει χαθεί.
Γ.ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 16/12/2011)

Κορυφώνεται η "Αγρυπνία" στο θέατρο "Κυδωνία"

Η  κορύφωση ενός δράματος έρχεται στην επιφάνεια μέσα από το Β' μέρος του έργου του Λαρς Νουρέν «Αγρυπνία», που ανεβάζει η εταιρεία θεάτρου «Μνήμη» στο θέατρο «Κυδωνία». Η υπόθεση εκτυλίσσεται, πάντα, στο σαλόνι σπιτιού μπροστά στην τεφροδόχο με τις στάχτες της νεκρής μάνας. Στο Α' μέρος είχαμε δει τον γιο με τη γυναίκα του να επιστρέφουν στο σπίτι μετά την κηδεία και λίγο μετά να καταφτάνουν ο αδελφός του με τη σύζυγό του. Και, ξαφνικά, να αρχίζει μια λεκτική κόντρα, εν μέσω της κατανάλωσης αλκοόλ, που βγάζει στην επιφάνεια όλα τα πάθη και απωθημένα των δύο ζευγαριών. Στο Β' μέρος η κόντρα αυτή κορυφώνεται. Εξελίσσεται ένα λεκτικό μακελειό άνευ προηγουμένου. Η τεφροδόχος με τη στάχτη της νεκρής μάνας, παράλληλα με την άφθονη κατανάλωση αλκοόλ, γίνονται αφορμή για να βγουν στην επιφάνεια, απωθημένα, πάθη αλλά και φοβίες. Και καθώς ξημερώνει η κόντρα αποκτά εκρηκτικές διαστάσεις. Η τεφροδόχος μετατρέπεται σε... ορό αλήθειας. Η παράσταση -από τις καλύτερες της εταιρείας θεάτρου «Μνήμη»- διαρκεί δυόμισι περίπου ώρες, αλλά δεν κουράζει το κοινό. Η «Αγρυπνία» παρουσιάζεται σε μετάφραση από τα σουηδικά Κώστα Κουκούλη και Ξενοφώντα Παγκαλιά, επιμέλεια του κειμένου της παράστασης και δραματουργική επεξεργασία Λίλας Τρουλλινού, σκηνοθεσία και αισθητική της παράστασης Μιχάλη Βιρβιδάκη, με βοηθό σκηνοθέτη τη Μαρία Μπαλαντίνου. Παίζουν οι ηθοποιοί Μιχάλης Βιρβιδάκης (Γιον), Μαρία Μπουλουγούρη (Σαρλότ), Τατιάνα Τζιάκη (Μόνικα) και Αντώνης Παλιεράκης (Αλαν).
Σημειώνεται ότι, όπως ανακοίνωσε η Εταιρεία Θεάτρου «Μνήμη», «η παράσταση του Β' μέρους ξεκίνησε την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου, στις 9 μ.μ. και θα παίζεται μέχρι και την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, την ίδια πάντα ώρα, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Σύνολο 6 παραστάσεις. Οι τιμές των εισιτηρίων διαμορφώνονται φέτος στα 15 και 10 ευρώ το φοιτητικό. Τον Ιανουάριο του 2012 η Εταιρεία Θεάτρου "Μνήμη" θα δώσει ένα δεύτερο κύκλο παραστάσεων που θα αφορά στο σύνολο του έργου (Α+Β μέρος). Οι παραστάσεις αυτές θα δίνονται είτε σε δύο συνεχόμενες μέρες, όπου κάθε μέρα θα παρουσιάζεται και από ένα μέρος του έργου, είτε όλο το έργο θα παίζεται σε συνεχή ροή σε μία μέρα με τα απαραίτητα, φυσικά, διαλείμματα. Το πρόγραμμα παραστάσεων του Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί μετά τα Χριστούγεννα».
(Χανιώτικα νέα - 16/12/2011)

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Για την ΕΛΕΠΑΠ Χανίων

Σημαντικό έργο επιτελεί το παράρτημα Χανίων της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Αναπήρων Παίδων (ΕΛΕΠΑΠ) που είναι ένα από τα έξι στην Ελλάδα.
Μόνο που, όπως επισημάνθηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στην Πύλη Σαμπιονάρα, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων της ΕΛΕΠΑΠ και του 2ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου - Νηπιαγωγείου Χανίων, εκφράζουν έντονη ανησυχία για τη λειτουργία του παραρτήματος από τη νέα χρόνια, εξαιτίας των προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Μάλιστα, οι γονείς επεσήμαναν ότι λόγω της «μετέωρης» οικονομικής κατάστασης το παράρτημα της ΕΛΕΠΑΠ κινδυνεύει ακόμη και με κλείσιμο, εάν δεν ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι φορείς, ενώ υπογράμμισαν ότι λειτουργεί μέχρι σήμερα χάρη στην τοπική κοινωνία και στις δωρεές που γίνονται.
Ο σκοπός δε της εκδήλωσης ήταν να ευαισθητοποιηθούν οι τοπικοί άρχοντες, αλλά και γενικότερα οι αρμόδιοι για τα προβλήματα της ΕΛΕΠΑΠ.
Είναι, λοιπόν, φανερό ότι με αφορμή την οικονομική κρίση, απειλούνται δομές η ύπαρξη των οποίων είναι απαραίτητη. Το παράρτημα της ΕΛΕΠΑΠ χρειάζεται τη στήριξη της κοινωνίας και των φορέων της. Οχι μόνον δεν πρέπει να κλείσει, αλλά, απεναντίας, χρειάζεται ενίσχυση για να συνεχίσει, αλλά και περαιτέρω να αναπτύξει τις δραστηριότητές της καθώς μεριμνά για τη λειτουργική αποκατάσταση των παιδιών με κινητικές αναπηρίες και αναπτυξιακές δυσκολίες.
Γ.ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 15/12/2011)

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Η ιαματικότητα της έλλειψης

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΚΚΙΝΑΚΟΥ

Το μαύρο μ’ έχει προσαρτήσει,
Μια κραυγή, δίχως λόγο, επεκτείνει την ύπαρξη,
μια κραυγή στον αέρα μεγαλώνει το ύψος μου
Ν. Καρούζος («Λευκοπλάστης για μικρές και μεγάλες αντινομίες» 1971).


Στην εποχή του Δ.Ν.Τ., του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου.
Στην εποχή των επιτροπών, των εμπειρογνωμόνων, των γκαουλάιτερ.
Στην εποχή των αμέτοχων πολιτικών μας, των νιπτότων τας χείρας των.
Στην εποχή των αγορών, του ληστρικού χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, των ομολόγων, του πλαστικού χρήματος.
Στην εποχή της κακής ευδαιμονίας, της απερισκεψίας, της χλιδής για τους ελάχιστους και της φτώχειας για τους πολλούς.
Στην εποχή μας που οι μειοψηφίες εξοστρακίζονται στο περιθώριο και «παράγονται» περιττοί άνθρωποι.
Στην εποχή όπου το κοινωνικό κράτος αποδομείται και οι πολίτες αλλοτριώνονται και παθητικοποιούνται.
Στην εποχή της αύξησης της εγκληματικότητας και των «εξαρτήσεων».
Στην εποχή της συρρίκνωσης κάθε έννοιας δικαιώματος, τι τύχη μας περιμένει και τι μπορούμε να κάνουμε; Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, είναι μια πρώτη απάντηση. Τι τύχη μπορεί να έχει κανείς, τι ελπίδα να αλλάξει τα πράγματα, τι περιθώρια αντίστασης. Ομως δεν είναι έτσι. Ο άνθρωπος δημιουργεί την ιστορία του. Η κοινωνία αυτοθεσμίζεται, τίποτα δεν προέρχεται από έξω. Εμείς επομένως είμαστε υπεύθυνοι για τη μοίρα μας και την κατάστασή μας.
Αν τα κόμματα και οι θεσμοί στην κοινωνία λειτουργούν έτσι και παράγουν αυτό το αποτέλεσμα, δεν θα είναι πάντα έτσι αν οι πολίτες το θελήσουν. Οι πολίτες ένα δρόμο έχουν για να σωθούν. Να βρουν έναν νέο τρόπο συνάντησης με τον έσω εαυτό τους, να θέσουν ερωτήματα για τα μεγάλα, αιώνια και εναγώνια ερωτήματα, να βρουν έναν νέο τρόπο συνάντησης με τον Αλλο. Μέσα από τον Αλλο αποκτάμε υπόσταση, ταυτότητα, δύναμη και δημιουργικότητα.
Να ανακαλύψουν ότι ο άνθρωπος δεν είναι ένα «ατομικό, μοναδικό και μοναχικό υποκείμενο», αλλά ένα συλλογικό υποκείμενο.
Να ανακαλύψουν έναν νέο τύπο συλλογικότητας, όπου μέσα του θα ανθίζει κάθε βίωμα και κάθε ατομικότητα διότι ο άνθρωπος μέσα στην κοινωνία μαζί με άλλους δύναται να υπάρξει και με κανένα άλλο τρόπο.
Να ανακαλύψουν ότι η ευτυχία δεν βρίσκεται στην αποθήκευση, στην πρόσθεση αλλά στην αφαίρεση.
Να ανακαλύψουν ότι μεγαλώνοντας τα κτήρια «μίκρυναν» οι άνθρωποι.
Να ανακαλύψουν παλιές, ξεχασμένες έννοιες της συμπόρευσης, της κοινής προσπάθειας, της συλλογικότητας, της συμμαχίας, της μέριμνας για το κοινό. Της έγνοιας για τον γείτονα, τον φίλο, τον περαστικό, τον ξένο, ως μιας διεργασίας αυτοπραγμάτωσης για τον καθένα μας.
Να ανακαλύψουν την ιαματικότητα  της έλλειψης, της δυσκολίας, του εμποδίου.
Να μετασχηματίσει με λίγα λόγια την εθνική κατάθλιψη, αλλά και τις ατομικές μελαγχολικόμορφες ροπές του καθενός μας, σε δρόμο για τα υψίπεδα της μεγάλης ορατότητας.
Για μια νέα και πιο ελπιδοφόρα παραγωγή νοήματος για τον άνθρωπο και τον Κόσμο (με  Κ κεφαλαίο), μέσα από την ανάπτυξη αλληλεγγύης, συλλογικότητας και μέριμνας για όλους τους ανθρώπους.
Να μετασχηματίσουμε την κατάθλιψη που λένε οι ψυχίατροι σε κοινωνική διαμαρτυρία. Να θυμηθούμε τον Νίτσε που λέει: «Ο πόνος είναι η μόνη αληθινή μορφή συνείδησης».
Και να μην μείνουμε στον πόνο αλλά στη συνείδηση. Να συνειδητοποιήσουμε την πραγματικότητα και να επινοήσουμε την πολιτική λύση έξω από τους τωρινούς πολιτικούς, στην ανίχνευση ενός νέου συλλογικού πολιτικού υποκειμένου. Η κοινωνία έχει αποθέματα, θεραπευτικά, οικονομικά, πολιτικά, ιδεολογικά, αισθητικά. Δεν μένει παρά να τα ανακαλύψουμε. Να μετατρέψουμε τη σημερινή κατάσταση αδυναμίας σε μια στρατηγική της δύναμης.
(Χανιώτικα νέα - 14/12/2011)

Αφορμή για αναθεώρηση

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Η χώρα περνάει αναμφισβήτητα δύσκολες μέρες και ώρες. Με την πτώχευση να κρέμεται σαν μια μόνιμη απειλή. Με την «τρόικα» σε κάθε επισκεψή της να προσπαθεί να επιβάλει νέα μέτρα. Και, την ίδια ώρα, με το έλλειμμα να μην μειώνεται και τους πολίτες να γίνονται ολοένα και φτωχότεροι.
Η κρίση έχει «χτυπήσει» και στα Χανιά. Οι γιορτές πλησιάζουν αλλά δεν θα τις απολαύσουν όλοι. Αλλωστε, οι γιορτές είναι το πένθος των ανθρώπων που είναι μόνοι. Και φέτος αυτοί είναι περισσότεροι από άλλες χρονιές. Αυτό δείχνουν όχι μόνον τα στατιστικά στοιχεία για την ανεργία και τους άπορους κατοίκους αυτής της χώρας και γενικότερα της Ευρώπης αλλά και η ίδια η καθημερινότητα.
Μόνον από τους «Γιατρούς του Κόσμου» παρέχεται βοήθεια σε 250 οικογένειες Χανιωτών. Εκατοντάδες άλλοι υποστηρίζονται από τα συσσίτια που λειτουργούν στην πόλη και πλέον δεν είναι λίγα. Υπάρχουν πολλοί ακόμη που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας αλλά δεν έχουν βρεθεί στο σημείο να ζητήσουν βοήθεια. Απλώς, κάνουν υπομονή…
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, είναι τουλάχιστον ακατανόητη η ενέργεια πρώην βουλευτών να ζητήσουν αναδρομικές αποδοχές και αποζημιώσεις! Μπορεί να έχουν το δικαίωμα από τον νόμο να προσφύγουν με αυτά τα αιτήματα, όμως προκαλούν την κοινωνία -που έχει φορτωθεί στις πλάτες της τα οικονομικά προβλήματα μιας ολόκληρης χώρας- και τους πολίτες, οι οποίοι όχι μόνο δεν μπορούν να ζητήσουν και να πάρουν αλλά δεν έχουν πια για να πληρώνουν…
Από την άλλη πλευρά, ολοένα και περισσότεροι πολίτες λειτουργούν, πλέον, διαφορετικά. Οργανώνουν συνελεύσεις γειτονιάς, γνωρίζονται μεταξύ τους, μοιράζονται σκέψεις, συν-αποφασίζουν τρόπους αντίδρασης σε αυτό το ζοφερό παρόν και αβέβαιο μέλλον. Οχι μόνον στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη.
Το τι μέλλει γεννέσθαι δεν μπορεί βέβαια να απαντηθεί. Τουλάχιστον, η κρίση δίνει την αφορμή για αναθεώρηση και κριτική. Για ανάπτυξη ενός άλλου κοσμοειδώλου. Για μιαν άλλη αντίληψη, κόντρα στην αποξένωση. Για να έρθουν οι άνθρωποι πιο κοντά…
(Χανιώτικα νέα - 14/12/2011)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/85111-entos-ektos-epi-t-auta/

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Εκθεση για τους «Γιατρούς του Κόσμου»

Oι Γιατροί του Κόσμου και οι «Γλωσσίτσες» συνδιοργανώνουν εικαστική έκθεση με την συμμετοχή καλλιτεχνών στα Χανιά.
Η έκθεση «τέχνη +εθελοντισμός» φιλοξενείται στις "Γλωσσίτσες", Ακτή Ενώσεως 4. Σκοπός είναι η ενίσχυση του έργου των "Γιατρών του Κόσμου". Η έκθεση ξεκίνησε στις 30 Νοεμβρίου και θα συνεχιστεί μέχρι και τις 18 Δεκεμβρίου. Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: 10 το πρωί με 10 το βράδυ.
(enet.gr/13/12/2011)

Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

Βότανα ανάπτυξης...

Πώς μπορεί να αναπτυχθεί η τοπική οικονομία, σε αυτήν την ιδιαιτέρως δύσκολοι εποχή; Το ερώτημα είναι δύσκολο να απαντηθεί. Ομως, κάποιες νέες ιδέες που γεννιούνται σε αυτή τη συγκυρία, αποτελούν πεδίο προβληματισμού. Οπως επισημάνθηκε σε εκδήλωση που έγινε προ ημερών στα Χανιά, αναπτυξιακή προοπτική μπορεί να δώσει η προώθηση άγριων βοτάνων της Κρήτης, όπως το δίκταμο, το θυμάρι, η μαλοτήρα κ.ά..
Οπως μάλιστα ανέφερε η κα Γιαννίνα Σόρενσεν-Ψαρουδάκη, η οποία ζει δεκαοκτώ χρόνια στα Χανιά -τα τέσσερα τελευταία στον Καλλικράτη Σφακίων- αυτό που ξεχωρίζει τα άγρια βότανα της Κρήτης είναι η ποιότητα τους και οι σπάνιες θεραπευτικές ιδιότητες", ωστόσο "χρειάζονται μεγαλύτερη προώθηση προκειμένου να τα γνωρίσουν καλύτερα οι ξένοι επισκέπτες και να τα διαφημίσουν στις αγορές του εξωτερικού. Διότι τα βότανα της Κρήτης είναι γνωστά χιλιάδες χρόνια τώρα για την ποιότητα τους". Ιδού λοιπόν άλλο ένα πεδίο το οποίο μπορεί να ενταχθεί ακόμη και στις δραστηριότητες για την ανάπτυξη του τουρισμού αλλά και της οικονομίας.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 12/12/2011)

Μήνυμα αλληλεγγύης

Μήνυμα αλληλεγγύης έστειλαν για άλλη μια φορά τα μέλη του Δικτύου Ανταλλαγών Χανίων που με επιτυχία πραγματοποίησαν το δεύτερο ανταλλακτικό παζάρι χθες το πρωί στην οδό Κοραή. Από το παζάρι, το οποίο αντί για χρήματα υλοποιείται με ανταλλαγές προϊόντων, συμμετείχαν μέλη του δικτύου και μη με προϊόντα διατροφής, ένδυσης, υπόδησης, αντικείμενα και άλλα είδη προς ανταλλαγή και πέρασαν εκατοντάδες άτομα κάθε ηλικίας.
Μάλιστα, το Δίκτυο Ανταλλαγών βρίσκεται και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.diktyoantallagonxanion.gr.
Τέτοιες δραστηριότητες στέλνουν νότες αισιοδοξίας σε όλους μας, διότι στην εποχή της κρίσης, το καλύτερο όπλο είναι η αλληλεγγύη.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 12/12/2011)

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Στο απροχώρητο... με τα καύσιμα

Αρκετές πολυκατοικίες αλλά και μονοκατοικίες στα Χανιά δεν έχουν προμηθευτεί φέτος πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς οι τιμές αγοράς είναι απαγορευτικές για πολλά νοικοκυριά που δεν προλαβαίνουν, ούτε έχουν να... πληρώνουν τον ένα φόρο μετά τον άλλον. Ταυτόχρονα, ολοένα και περισσότεροι επιστρέφουν στη ξυλόσομπα ή αγοράζουν ηλεκτρικές σόμπες. Κάποιοι καταφεύγουν στο κλιματιστικό, που μέχρι πρότινος το είχαν μόνο για δροσιά το καλοκαίρι, αλλά ορισμένοι που το έχουν αναμμένο με τις ώρες, το μετανιώνουν όταν έρχεται... φουσκωμένος ο λογαριασμός της ΔΕΗ. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Βενζινοπωλών Ν. Χανίων Βαγγέλης Κώτσος σε χθεσινό ρεπορτάζ των "Χ.Ν." ανέφερε ότι "οι παραγγελίες έχουν μειωθεί περίπου κατά 50%" εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων των καταναλωτών αλλά και της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης και ζήτησε να μην προχωρήσει η εξίσωση των φόρων κατανάλωσης στα πετρέλαια κίνησης και θέρμανσης και να μειωθούν οι φόροι στα καύσιμα.
Θα εισακουστεί το αίτημά του; Ας το ελπίσουμε. Διότι η κατάσταση και στο θέμα των καυσίμων φτάνει στο απροχώρητο…
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 10/12/2011)

Η διάβρωση απειλή για την παραλία στο Κολυμπάρι

Το πρόβλημα της διάβρωσης αποτελεί πλέον απειλή όχι μόνο για την παραλία του Κολυμπαρίου, αλλά και για την ευρύτερη παραλιακή ζώνη μέχρι τον Ταυρωνίτη, όπως επισημάνθηκε σε χθεσινό ρεπορτάζ των «Χ.Ν.». Ειδικά, όμως, στο Κολυμπάρι, όπου το 2006 είχε παρασυρθεί ακόμη και ένα σπίτι, το πρόβλημα πλέον χρονίζει. Οι αρμόδιοι (Δήμοι, Αντιπεριφέρεια κ.ά.) οφείλουν να σκύψουν στο θέμα αυτό. Διότι, επείγει να βρεθεί οριστική λύση. Πριν είναι αργά.
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 10/12/2011)

Νηπιαγωγείο σε χρόνο - ρεκόρ

Μέσα στη γκρίνια και στα προβλήματα των ημερών, ιδού και κάτι ευχάριστο: Σε χρόνο - ρεκόρ κατασκευάστηκε και παραδόθηκε προχθές από τον ανάδοχο στον Δήμο Πλατανιά το βιοκλιματικό Νηπιαγωγείο του Ταυρωνίτη. Το έργο  ολοκληρώθηκε έναν χρόνο πριν τη λήξη της προθεσμίας! Και μέσα στα Χριστούγεννα τα παιδιά θα έχουν το σύγχρονο Νηπιαγωγείο τους.
Η επισήμανση γίνεται γιατί πρέπει να λέγονται και τα καλά. Σαν νότες αισιοδοξίας και χαράς μέσα στη θολούρα της εποχής μας!
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 10/12/2011)

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Εικόνες ντροπής στην πάλαι ποτέ πισίνα του "Ξενία" Χανίων



Εικόνες ντροπής επικρατούν μέχρι σήμερα στην πάλαι ποτέ πισίνα του «Ξενία» και στο ερειπωμένο πια αναψυκτήριο, λίγα μόλις μέτρα μετά την αποκατεστημένη πλατεία Τάλω. Εικόνες που προσβάλλουν την πόλη και τους κατοίκους της. Τα σκουπίδια, η βρομιά, η μπόχα, συνθέτουν ένα απαράδεκτο σκηνικό. Τα εγκαταλελειμμένα πλέον κτήρια, το νερό που έχει «βαλτώσει» εντός της πισίνας και τα απορρίμματα που επιπλέουν σ’ αυτό, αποτελούν εστία μόλυνσης.
Το πρόβλημα έχει επισημανθεί κατ’ επανάληψη. Σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο (1 Δεκεμβρίου 2012) ανακοινώθηκε ότι δόθηκε στα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (Ε.Τ.Α.) από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας του Δημοσίου το «πράσινο φως» για την παραχώρηση της χρήσης της πισίνας του «Ξενία» στον Δήμο Χανίων. Επείγει, όμως, να προχωρήσουν αυτές οι διαδικασίες. Δεν πάει άλλο…
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 9/12/2011)

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Φόροι, φόροι, φόροι...

Μετά το ειδικό τέλος ακινήτων, έρχονται στους πολίτες και τα τέλη κυκλοφορίας τα οποία είναι αυξημένα σε σχέση με πέρυσι. Επίσης, αναμένεται ο φόρος εισοδήματος για τις δηλώσεις που εκκαθαρίστηκαν εντός του Νοεμβρίου, φόροι που αφορούν σε εκπρόθεσμες δηλώσεις, η περαίωση κ.α..
Για τη… σωτηρία της χώρας. Πώς, όμως, θα σωθεί η κοινωνία; Μόνο με το να πληρώνει;
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 7/12/2011)

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

"Αγρυπνία" Β' στο θέατρο "Κυδωνία"


Το δεύτερο και τελευταίο μέρος του θεατρικού έργου του σουηδού συγγραφέα Λαρς Νουρέν «Αγρυπνία», παρουσιάζει από την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου η Εταιρεία Θεάτρου: "Μνήμη" στο θέατρο "Κυδωνία" στα Χανιά, σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη. Η παράσταση αναφέρεται στη συνάντηση δύο ζευγαριών των οποίων οι άνδρες είναι αδέλφια μεταξύ τους, μετά από την τελετή αποτέφρωσης της μάνας τους και ξεκινάει περίπου στις 10 το βράδυ, στο σαλόνι του Γιον και της Σαρλότ, και εκτείνεται μέχρι τα ξημερώματα.
Το δεύτερο μέρος, που αποτελεί φυσική συνέχεια του πρώτου μέρους, καθώς ο συγγραφέας διατηρεί την ενότητα του τόπου και του χρόνου, καλύπτει το χρονικό διάστημα από τη μία μετά τα μεσάνυχτα μέχρι το πρώτο φως της αυγής. Όμως, η διαρκώς αυξανόμενη ένταση, τόσο στη σχέση των δύο αδελφών όσο και στη σχέση με τις γυναίκες τους, τις πρωινές ώρες αποκτά εκρηκτικές διαστάσεις. Είναι η ώρα που μιλάει το ασυνείδητο του ανθρώπου και λέγονται οι μεγάλες αλήθειες.  Το πρώτο μέρος παρουσιάστηκε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, την άνοιξη του 2010 και του 2011, για δύο συνεχείς χρονιές, στο θέατρο Κυδωνία, με αξιοσημείωτη επιτυχία. Η παράσταση του Β μέρους ξεκινά την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στις 9.00 μ.μ. και θα παίζεται μέχρι και την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου, την ίδια πάντα ώρα, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Σύνολο 6 παραστάσεις. Οι τιμές των εισιτηρίων διαμορφώνονται φέτος στα 15 και 10 ευρώ το φοιτητικό. Τον Ιανουάριο του 2012 η Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ θα δώσει ένα δεύτερο κύκλο παραστάσεων που θα αφορά στο σύνολο του έργου (Α+Β μέρος). Οι παραστάσεις αυτές θα δίνονται είτε σε δύο συνεχόμενες μέρες, όπου κάθε μέρα θα παρουσιάζεται και από ένα μέρος του έργου, είτε όλο το έργο θα παίζεται σε συνεχή ροή σε μία μέρα με τα απαραίτητα, φυσικά, διαλείμματα. Το πρόγραμμα παραστάσεων του Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί μετά τα Χριστούγεννα. Το έργο παίζεται σε μετάφραση από τα σουηδικά Κώστα Κουκούλη και Ξενοφώντα Παγκαλιά. Η επιμέλεια του κειμένου της παράστασης και η δραματουργική επεξεργασία είναι της Λίλας Τρουλλινού, η σκηνοθεσία και η αισθητική της παράστασης του Μιχάλη Βιρβιδάκη. Βοηθοί σκηνοθέτη είναι η Μαρία Μπαλαντίνου και η Πηνελόπη Τσιαμήτρου. Παίζουν οι ηθοποιοί Μιχάλης Βιρβιδάκης (Γιον), Μαρία Μπουλουγούρη (Σαρλότ), Τατιάνα Τζιάκη (Μόνικα) και Αντώνης Παλιεράκης (Αλαν).  
Ο Λαρς Νουρέν, ποιητής, μυθιστοριογράφος, δραματουργός και σκηνοθέτης, γεννήθηκε στην Στοκχόλμη το 1944. Θεωρείται πνευματικό παιδί του Αύγουστου Στρίντμπεργκ και, όπως ο προκάτοχός του, ερευνά το έρεβος των οικογενειακών δεσμών και ιδιαίτερα των σχέσεων ανάμεσα στα δύο φύλα. Αψηφώντας τα ταμπού του θανάτου, της μοιχείας ή της αιμομιξίας, παρακολουθεί τους ήρωές του μέσα στο τέλμα μιας αδιέξοδης ανθρώπινης κατάστασης
Το έργο: Στο θεατρικό του έργο Αγρυπνία, ο συγγραφέας γοητευμένος από τους βιβλικούς Κάιν και Άβελ, θέτει στο επίκεντρο της γραφής του τις «αδελφοκτόνες» σχέσεις. Μπροστά στην τεφροδόχο με τις ζεστές ακόμα στάχτες της μητέρας τους, δύο αδέλφια με τις γυναίκες τους αλληλοσπαράσσονται, αποκαλύπτοντας χωρίς ηθικές αναστολές τις απογοητεύσεις, τις επιθυμίες και τους φόβους τους. Η αγρυπνία μετατρέπεται σ’ ένα ξεκαθάρισμα παλιών λογαριασμών της παιδικής ηλικίας και μέσα σε μια ατμόσφαιρα ασφυκτική από τους καπνούς και ποτισμένη από το αλκοόλ, εξελίσσεται σε ένα λεκτικό μακελειό.
Ο ίδιος ο συγγραφέας λέει για το έργο του: «Η Αγρυπνία χρονολογείται από το 1983 και είναι ένα έργο ανάλαφρο και σκληρό ταυτόχρονα, ακραίο αλλά και εξαιρετικά κωμικό, πάνω στην υπαρξιακή δυσφορία, τα εσωτερικά τραύματα, τη σχέση με το αλκοόλ και την τρέλα δύο ζευγαριών, των οποίων οι άνδρες είναι αδέλφια μεταξύ τους. Είναι ένα έργο «κεκλεισμένων των θυρών» γύρω από τον θάνατο της μητέρας, ένα πρόσχημα κατ’ ουσίαν για να διηγηθώ τον ξεπεσμό της αστικής οικογένειας. Τα αδέλφια αυτά και οι γυναίκες τους διασκεδάζουν με λεκτικά παιχνίδια, δηλαδή με τη θανάσιμη δύναμη των λέξεων: η ελεύθερη και παιγνιώδης λέξη είναι ένα από τα πιο τρομερά παιχνίδια που έρχεται κατευθείαν μέσα από τον ασυνείδητο κόσμο μας» (Απόσπασμα από συνέντευξη του Lars Noren στη Veronique Hotte, Journal La Terrasse, No 150, Σεπτέμβριος 2007).
Η Αγρυπνία (Nattvarden) παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο Dramaten της Στοκχόλμης, στη σκηνή Målarsalen στις 16 Φεβρουαρίου 1985, σε σκηνοθεσία Christian Tomner.
Τα σημαντικότερα θεατρικά έργα του Λαρς Νουρέν είναι: Η δύναμη του να σκοτώνεις, Η νύχτα είναι μητέρα της μέρας, Το χάος είναι γείτονας του Θεού, Δαίμονες, Αγρυπνία, Φθινόπωρο και Χειμώνας, Εβριάνα, Κρύο, Λεπτομέρειες, Πόλεμος, Στη μνήμη της Άννας Πολιτκόφσκαγια κ.α. Ο Λαρς Νουρέν υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του εκδοτικού οίκου Riks Drama που ανήκει στο Riksteatern (Εθνικός Οργανισμός Θεάτρου της Σουηδίας) κατά την περίοδο 1999-2007. Από τον Ιούλιο του 2009 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Folkteatern στο Γκέτεμπουργκ.
Περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνία, στο τηλέφωνο 28210 92395 και στην ιστοσελίδα www.theatrokydonia.gr

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011

Για την ύπαιθρο

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Κάποτε οι Ελληνες έφευγαν από τα χωριά τους αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στην Αθήνα ή και στο εξωτερικό. Η ύπαιθρος άρχισε να ερημώνει και τα αστικά κέντρα να γεμίζουν. Η πρωτεύουσα της χώρας έφτασε να έχει, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, πληθυσμό 3.812.330 κατοίκους.
Οταν ξεκίνησε η κρίση το σκηνικό άρχισε να αλλάζει. Αρκετοί, σύμφωνα με ρεπορτάζ σε μέσα ενημέρωσης, αποφάσισαν να επιστρέψουν στα χωριά τους και να αξιοποιήσουν την περιουσία τους.
Ακόμα και σήμερα, δεν είναι λίγος ο κόσμος ο οποίος έχει χάσει τη δουλειά του και σκέφτεται να ασχοληθεί με την καλλιέργεια της γης.
Πώς, όμως, να γίνει αυτό μαζικά όταν λείπουν τα κίνητρα που το ίδιο το κράτος έπρεπε να παρέχει;
Δεν αρκούν τα προγράμματα για νέους αγρότες. Βασικό κίνητρο αποτελεί και η λειτουργία υπηρεσιών οι οποίες εξυπηρετούν τους ανθρώπους που δεν κατοικούν στις πόλεις.
Αντί, όμως να στηριχθούν αυτές οι υπηρεσίες, συγχωνεύονται με άλλες ή καταργούνται.
Ετσι, ακόμα και οι μόνιμοι κάτοικοι, οι «θεματοφύλακες» της υπαίθρου, που πληρώνουν και αυτοί φόρους και «ειδικά τέλη» και περιμένουν μια κάποια σχετική ανταπόδοση, αισθάνονται φυσικά απαξιωμένοι από την Πολιτεία.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Χανιώτικων νέων», «μακρύς είναι ο κατάλογος των υπηρεσιών που κλείνουν, υποβαθμίζονται, αναστέλλονται και υπολειτουργούν σε Κίσαμο και Σέλινο. Μολονότι και οι δύο περιοχές συγκρατούν τους πληθυσμούς τους και στη σύγχρονη πραγματικότητα αυξάνονται οι ανάγκες τους, τα τελευταία 2 - 3 χρόνια βρίσκονται αντιμέτωπες με μια συνολική αποψίλωση».
Αλλά και στον Αποκόρωνα, πρόσφατα έγιναν κινητοποιήσεις ενάντια στο κλείσιμο του Ειρηνοδικείου Βάμου.
Ετσι το κράτος στηρίζει την ύπαιθρο και τους κατοίκους της;
Μήπως όσοι λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις θα έπρεπε να φύγουν από τα γραφεία τους και να ζήσουν για ένα διάστημα στα χωριά της υπαίθρου; Ισως, τότε, καταλάβουν επιτέλους το δίκιο των κατοίκων αυτού του τόπου που δεν ζητούν τίποτα περισσότερο από το αυτονόητο. Να ζουν αξιοπρεπώς στον τόπο τους.
(Χανιώτικα νέα - 2/12/2011)
Link: http://www.haniotika-nea.gr/84138-entos-ektos-epi-t-auta/