Παρασκευή, 29 Απριλίου 2011

Κλείστε την TV, ανοίξτε το PC!

Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 29 Απριλίου 2011
Επιστήμη-Τεχνολογία
www

ΚΕΙΜΕΝΑ-ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ * Για σχόλια, παρατηρήσεις, επισημάνσεις ή απλά για ένα «γεια»: mystamar@enet.gr

Κλείστε την TV, ανοίξτε το PC!

Η τηλεόραση σπανίως έχει κάτι καλό. Αλλά αυτό πια δεν είναι είδηση. Είδηση ίσως να ήταν ότι παρ' ότι συνήθως παίζει αηδίες, η πλειονότητα στέκεται ακόμα καρφωμένη μπροστά της. Και παρακολουθεί ό,τι λογής σκουπίδι βγαίνει στον αέρα, αντί να κλείσει την οθόνη και να κάνει κάτι καλύτερο.
Και αν ήδη σκέφτεστε «μα τι καλύτερο να παρακολουθήσει κανείς, δυστυχώς αυτή η ποιότητα υπάρχει, κ.λπ. κ.λπ.», ξανασκεφτείτε το. Γιατί ο Ιστός είναι γεμάτος πραγματικά ενδιαφέρουσες επιλογές για κάθε γούστο, επιλογές αληθινής κουλτούρας και όχι χαζοκουλτούρας και δηθενιάς, για να απολαμβάνετε κάθε στιγμή αυτό που τραβάει η καρδιά σας. Οπερα, θέατρο -ελληνικό και παγκόσμιο-, ταινίες, βραβευμένες σειρές και ντοκιμαντέρ σας περιμένουν για να διαλέξετε ό,τι σας γεμίζει περισσότερο. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα pc ή laptop, σύνδεση στο Ιντερνετ και οι κατάλληλες διευθύνσεις.
Πάρτε στα χέρια σας ένα διαφορετικό «τηλεκοντρόλ» και επιμεληθείτε εσείς προσωπικά τα αγαπημένα σας κανάλια. Επειδή η διασκέδαση είναι διαφορετική για τον καθένα και επειδή όλοι έχουν δικαίωμα στην ποιότητα και όχι στην καθημερινή και... υποχρεωτική «τηλεσκουπιδοφαγία», ας δούμε παρέα μια σειρά από sites με περιεχόμενο εντελώς διαφορετικό από αυτά που έχετε συνηθίσει να βλέπετε μέχρι σήμερα.

Θέατρο online

Μπείτε στο ψηφιοποιημένο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου και απολαύστε παραστάσεις από το 1932 μέχρι σήμερα. Θα βρείτε θεατρικά σε ηχητική μορφή, φωτογραφίες αλλά και δεκάδες ολόκληρες βιντεοσκοπημένες παραστάσεις που μπορείτε να παρακολουθήσετε εντελώς δωρεάν και όσες φορές θέλετε στο www.nt-archive.gr. Παξινού και Μινωτής, Ροντήρης και ένα σωρό ακόμα θρύλοι του ελληνικού θεάτρου βρίσκονται μόνο ένα κλικ μακριά. Μια διαφορετική θεατρική εμπειρία με τη σφραγίδα του Εθνικού Θεάτρου.
Το βρετανικό ανάλογο του δικού μας Εθνικού, θα βρείτε στο www.nationaltheatre.org.uk. Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε επιλεγμένα κομμάτια παραστάσεων από το Εθνικό Βρετανικό Θέατρο.

Η μαγεία της όπερας στους υπολογιστές σας

Θεωρείται δύσκολο είδος που αρέσει μόνο σε λίγους «μυστήριους» ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, όμως, η όπερα είναι ένα γοητευτικότατο είδος θεάματος που τελικά αρέσει στους περισσότερους, αρκεί να μπουν στον κόπο να παρακολουθήσουν κάποιο έργο ζωντανά ή από ηχογράφηση. Το Διαδίκτυο είναι γεμάτο από sites που προσφέρουν στους χρήστες τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν online όπερα -ακόμα και να δουν μια παράσταση live! Για τα περισσότερα από αυτά τα sites δεν χρειάζεται συνδρομή. Αν όμως είστε λάτρης του είδους και θέλετε να βλέπετε από το pc σας παραστάσεις που παίζονται σε κάθε σημείο του πλανήτη, τότε θα χρειαστεί να πληρώσετε ένα συμβολικό ποσό (πολύ πολύ μικρότερο από αυτό που ίσως πληρώνετε για συνδρομητική τηλεόραση). Το www.medici.tv είναι από τις καλύτερες επιλογές, αφού ενημερώνει και με e-mail τους ενδιαφερομένους για το πότε παίζεται τι. Ενδιαφέρον έχουν και τα www.operaonline.us , http://operamusicbroadcast.com, http://ring.mithec.com και www.metoperafamily.org/metopera/broadcast/on_air.aspx, αλλά υπάρχουν ακόμα δεκάδες ιστότοποι με παρόμοιο περιεχόμενο. Απλά εδώ σας δίνουμε μερικές... εναρκτήριες λύσεις για να ξεκινήσετε να το ψάχνετε.

Για τους λάτρεις των ντοκιμαντέρ

Μια εξαιρετική κατηγορία ταινιών που μπορεί κάποιος να επιθυμεί να παρακολουθήσει, και δυστυχώς δεν τη συναντάμε συχνά στα προγράμματα της ελληνικής τηλεόρασης, είναι τα ντοκιμαντέρ. Μικρού ή μεγάλου μήκους, ταινίες που πραγματεύονται διάφορα ζητήματα που αφορούν την πλειονότητα των πολιτών παγκοσμίως και αφορούν όλους. Πολιτική, ανθρώπινα δικαιώματα, πόλεμοι, οικολογία, καταστροφή του περιβάλλοντος, επέλαση του «γρήγορου φαγητού», φαρμακοβιομηχανίες και ένα σωρό ακόμα ζητήματα που κατά βάση μας ενδιαφέρουν όλους, αλλά που δεν προβάλλονται σχεδόν καθόλου, θα τα βρείτε συγκεντρωμένα -ενδεικτικά- στα http://topdocumentaryfilms.com, www.documentary24.com, www.documentary-film.net, www.documentarytube.com, www.freedocumentaries.net, http://documentaryheaven.com, www.documentarywire.com. Οι ιστότοποι αυτοί είναι οι καλύτεροι ίσως του είδους, αλλά δεν παύουν να αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό» του Διαδικτύου. Ειδικά για τα ντοκιμαντέρ υπάρχουν εκατοντάδες sites που στόχο έχουν να παρουσιάσουν αλήθειες και να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο. Ετσι, λοιπόν, αρκεί μια απλή αναζήτηση και θα βρείτε τεράστιες λίστες με ιστότοπους παρόμοιου περιεχομένου.

Και μερικές ταινίες για τους κινηματογραφόφιλους

Φυσικά ο Ιστός δεν θα μπορούσε να απογοητεύσει και τους λάτρεις της μεγάλης οθόνης που θέλουν να βλέπουν ξανά και ξανά κινηματογραφικές ταινίες. Για να έχετε τη μαγεία του σινεμά ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή σας, πληκτρολογήστε www.greektvlive.net, www.youtube.com/movies, www.onlinewatchmovies.net, www.freemoviescinema.com και αποθηκεύστε τις διευθύνσεις αυτές στα αγαπημένα σας. Θα βρείτε από παλιές ταινίες του κλασικού παγκόσμιου κινηματογράφου, μέχρι σύγχρονες ταινίες από κάθε γωνιά του πλανήτη και από ταινιάκια μικρού μήκους μέχρι παλιές ελληνικές σειρές (όπως «Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται», «Λωξάντρα» κ.λπ.) αλλά και ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου που θα σας κρατήσουν συντροφιά όταν δεν θέλετε να πολυζορίζετε το μυαλό σας.

Ο,τι και να διαλέξετε από τις παραπάνω επιλογές, η διαπίστωση είναι μία: μπορείτε πλέον άνετα να κλείσετε τις τηλεοράσεις σας και να ανοίξετε τα pc σας! Γιατί η ψυχαγωγία δεν έχει μόνο μια οθόνη, αλλά περισσότερες! Καλή σας διασκέδαση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου