Σάββατο, 2 Απριλίου 2011

Από το Τσερνομπίλ στη Φουκουσίμα

Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Σάββατο 2 Απριλίου 2011
Ελλάδα

www

ΚΕΙΜΕΝΑ-ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΡΙΑ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Τρόμος τότε, ατραξιόν σήμερα

Στις 26 Απρίλιου του 1986, τις ημέρες του Πάσχα, «έσκασε» η είδηση για την έκρηξη στο Τσερνομπίλ. Τότε, ο τρόμος από την πυρηνική απειλή είχε σοκάρει τον πλανήτη, τα σουπερμάρκετ -στη χώρα μας- ξεχείλιζαν από κόσμο που ψώνιζε λυσσωδώς κουτιά γάλατα και ξηρά τροφή και, για αρκετούς μήνες μετά το ατύχημα, το Τσερνομπίλ ήταν το κύριο θέμα συζήτησης.
Σήμερα, 25 χρόνια μετά, ο τρόμος του Τσερνομπίλ θα ήταν εντελώς ξεχασμένος αν δεν υπήρχε η πυρηνική απειλή της Φουκουσίμα. Και τούτο επειδή ο άνθρωπος έχει τη μοναδική ικανότητα να ξεχνάει το παρελθόν, να ξεχνάει όσα φοβόταν, με αποτέλεσμα αυτά νομοτελειακά κάποια στιγμή να επιστρέφουν για να τον στοιχειώσουν.
Είκοσι πέντε χρόνια μετά, λοιπόν, το Τσερνομπίλ έχει ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό για να λειτουργήσει ως... ατραξιόν για τουρίστες, παρά την αυξημένη ραδιενέργεια στην περιοχή, που ωστόσο δεν θεωρείται και τόσο επικίνδυνη για κάποιον επισκέπτη που μένει εκεί μόνο για λίγο (!). Στην «απαγορευμένη ζώνη» (μια ακτίνα 48 χλμ. από το πυρηνικό εργοστάσιο), οι τουρίστες θα μπορούν να «ξεναγούνται» από ειδικούς που θα τους ενημερώνουν για τα αίτια και τις συνέπειες της τραγωδίας. Μιας τραγωδίας που θα μπορούσε άνετα να μετατραπεί σε «λούνα παρκ», αν μια άλλη τραγωδία δεν ερχόταν να μας υπενθυμίσει τι σημαίνει πυρηνικό ατύχημα.
Στις 26 Απριλίου του 1986, έπειτα από μια σειρά παραλείψεων και λαθών, όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται οι ειδικοί, εξερράγη ο αντιδραστήρας Νο 4 του πυρηνικού εργοστασίου στην Ουκρανία. Από την έκρηξη προέκυψε σύννεφο ραδιενέργειας που «ταξίδεψε» πάνω από την Ευρώπη, προκαλώντας τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή. Χιλιάδες άνθρωποι αντιμετώπισαν προβλήματα υγείας από την έκλυση ραδιενέργειας, επισήμως 53 σκοτώθηκαν από το δυστύχημα, και με το πέρασμα του χρόνου εκατοντάδες ακόμα πέθαναν εξαιτίας της έκθεσής τους στη ραδιενέργεια.
Την επομένη του δυστυχήματος η πόλη Πριπιάτ εκκενώθηκε, και μάλιστα προκειμένου η εκκένωση να γίνει άμεσα και γρήγορα έγινε λόγος για «προσωρινή εκκένωση», που κρατάει περισσότερο από 20 χρόνια. Στη συνέχεια, εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τις μολυσμένες περιοχές με ραδιενέργεια στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Ρωσία.
Τα υπόλοιπα είναι λίγο πολύ γνωστά: από την έκθεση στη ραδιενέργεια, καλλιέργειες, τρόφιμα, ζώα αλλά και ο ίδιος ο αέρας μολύνθηκαν, με όλα όσα αυτό συνεπάγεται. Μάλιστα, μέχρι το 2015 αναμένεται να έχει αντικατασταθεί η παλαιά «σαρκοφάγος» με την οποία είχε καλυφθεί ο αντιδραστήρας, αφού ο τελευταίος χαρακτηρίζεται ακόμα και σήμερα «ζωντανή απειλή».
Ωστόσο, η εμπειρία του Τσερνομπίλ φαίνεται πως δεν ήταν ικανή να ταρακουνήσει τους υπέρμαχους της πυρηνικής ενέργειας. Και μπορεί να μιλάμε για φτηνότερη ενέργεια σε σχέση με το πετρέλαιο, μπορεί στα εργοστάσια υπό όρους να μην ελλοχεύουν κίνδυνοι, αλλά τελικά αυτό που προκύπτει και από την περίπτωση της Φουκουσίμα είναι ότι δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να μιλάμε για «ακίνδυνη» πυρηνική ενέργεια. Και ότι αν τα κράτη που επιμένουν να θέλουν πυρηνικά εργοστάσια δεν τα μεταφέρουν όσο μακρύτερα γίνεται από κατοικημένες περιοχές, ώστε να μειωθεί, κατά το δυνατόν, ο κίνδυνος σε περίπτωση ατυχήματος, τότε τα παραδείγματα πυρηνικών ατυχημάτων δεν θα λείψουν στο μέλλον.
Για το βαθμό επικινδυνότητας και την INES, δείτε το: http://en.wikipedia.org/wiki/International_Nuclear_Events_Scale
Αν θέλετε να διαβάσετε περισσότερα για το θέμα κάντε κλικ και στα:
* www.world-nuclear.org
* www-pub.iaea.org/MTCD/publications/PDF/Pub885e_web.pdf
* http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/6946210.stm
* www2.fz-juelich.de/gs//genehmigungen/projekte/tschernobyl /diashow
* http://en.wikipedia.org/wiki/Chernobyl_disaster

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου