Σάββατο, 8 Ιανουαρίου 2011

Ρυθμίσεις «Δημοκρατίας»

Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Αποστάσεις

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Ρυθμίσεις «Δημοκρατίας»

Εως τον Μάρτιο του 2011 θα έχουν θεσμοθετηθεί οι ρυθμίσεις που προωθεί ο υπουργός Εσωτερικών για τα «πόθεν έσχες» των βουλευτών και τον έλεγχο στα οικονομικά των κομμάτων.
Βαρυσήμαντη η πρωτοβουλία του αν αναλογιστεί κάποιος πόσοι από τους αντιπροσώπους έχουν πλουτίσει μέσω της βουλευτικής τους ιδιότητας και τα κόμματα να έχουν μετατραπεί σε μπαταχτσήδες του ελληνικού δημοσίου δανειζόμενα αφειδώς χωρίς επιστροφή. Είναι, όμως, δυνατόν να αναδομηθεί προς το δημοκρατικότερον το υπάρχον πολιτικό σύστημα;
Σύμφωνα με την υπουργική ανακοίνωση, τις ρυθμίσεις θα επεξεργαστεί επιστημονική επιτροπή και στη συνέχεια θα δοθούν ως ολοκληρωμένο σχέδιο στη διαβούλευση με κόμματα και βουλευτές για μεγαλύτερη -λέει- κομματική συναίνεση. Ο έλεγχος δε (κυρίαρχος στο νέο θεσμικό πλαίσιο) θα γίνεται από επιτροπή, που στην πλειονότητά της (ή και στο σύνολό της) θα αποτελείται από ανώτατους δικαστικούς. Καλά ακούγονται όλα αυτά και δημοκρατικά, τουλάχιστον στον τομέα των εντυπώσεων. Γιατί με κόμματα και βουλευτές η διαβούλευση και όχι με την ελληνική κοινωνία; Με αντιπροσωπευτικά δηλαδή δείγματα από όλη την περιφέρεια; Μόνο τότε έχει νόημα η διαβούλευση, όταν συμμετέχουν όλοι.
Και τι αλλάζει δηλαδή στους ελεγκτικούς μηχανισμούς; Δεν αποτελούνται, λέει, από βουλευτές όπως συνέβαινε έως τούδε, γιατί είναι τουλάχιστον ειρωνικό οι βουλευτές να ελέγχουν τον εαυτό τους... Τη δοκιμασία αυτή αναλαμβάνουν ανώτατοι δικαστές. Αλλά ποιος διορίζει την ανώτατη ηγεσία του δικαστικού σώματος; Η εκτελεστική εξουσία. Αρα, ποια είναι η διαφορά; Μπορεί ένας διορισμένος, ένας εξαρτημένος δηλαδή υπάλληλος, όσο αδέκαστος και αν είναι, να ελέγξει αυτόν που τον διόρισε;
Ας θεωρήσουμε όμως σαν μικρό βήμα εκδημοκρατισμού ό,τι επιχειρεί ο κ. Ραγκούσης. Αλλά ο εκδημοκρατισμός δεν έρχεται ποτέ από πάνω. Πρέπει να αποδομηθεί όλο το γραφειοκρατικό διοικητικό σύστημα που ανθεί σε όλα τα γραφεία του Δημοσίου, σε όλες τις υπηρεσίες, σε όλες τις συναλλαγές.
Ο εκδημοκρατισμός έρχεται από τα κάτω, η Δημοκρατία δηλαδή γεννιέται από την ίδια την κοινωνία καταλαμβάνοντας η τελευταία θεσμικό ρόλο στο πολιτικό σύστημα, ώστε να μπορεί να ελέγχει, να συμμετέχει, να αποφασίζει, να αναπέμπει στη Δικαιοσύνη όσους ολισθαίνουν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Η νυν αντιπροσωπευτική δημοκρατία, που θεωρείται ό,τι καλύτερο έχει δημιουργήσει η πολιτική ανά τον κόσμο, δεν είναι πραγματική δημοκρατία παρά ένα δυσειδές ομοίωμά της, όχι όμως αποτροπαϊκό για τους πολλούς. Και τούτο γιατί δίνει ευκαιρίες σε κοπρίτες, σε ζώα κ.λπ. να αναρριχηθούν στα υψηλότατα δώματα της εξουσίας.
Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, θα είναι εύκολη πλέον η διαδικασία έκπτωσης από το βουλευτικό αξίωμα. Κι έτσι πάει το παρελθόν. Οι νέες ρυθμίσεις δεν προβέπουν έλεγχο για τα προηγούμενα χρόνια· όσοι πρόλαβαν να πλουτίσουν, πρόλαβαν. Τελικά όλα γίνονται για εσωτερική κατανάλωση, με υπερβολική όμως έμφαση στον εκδημοκρατισμό. Οταν η κοινωνία παραμένει απαθής και εκτός πολιτικού συστήματος, τίποτε δεν μπορεί να χαρακτηριστεί δημοκρατικό και είναι οιονεί ύποπτο όταν μια εξουσία θέλει να ενδυθεί τον μανδύα αυτό. Είναι στάχτη στα μάτια όσων ανησυχούν για τις αυθαιρεσίες της εξουσίας και αυτών που οργίζονται για την ατιμωρησία των φερεφώνων της. Την ίδια στιγμή η ανεργία καλπάζει, όπως και η εγκληματικότητα και οι ψυχασθένειες. Το παράλογο είναι γύρω μας, αγαπητέ υπουργέ.
stamg@enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου