Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Ποδήλατα παντού...

Με ποδήλατα και ποδηλάτες γέμισε η πόλη το βράδυ της Παρασκευής. Ο λόγος; Το παιχνίδι: "Φεγγάρι στη Ρόδα" που οργάνωσαν και φέτος οι "Ποδηλάτρεις" και, όπως μάθαμε, πήγε καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά! Συμμετείχαν γύρω στα 500 άτομα με τα ποδήλατά τους. Η κατάληξη ήταν στο παλιό λιμάνι που γέμισε με κόκκινο χρώμα από τα κόκκινα φανάρια των ποδηλάτων.
Οι "Ποδηλάτρεις" με μεράκι και φαντασία προβάλλουν το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς και διεκδικούν ποδηλατόδρομο στα Χανιά. Είναι γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι Χανιώτες έχουν εντάξει το ποδήλατο στην καθημερινότητά τους. Και είναι σχεδόν βέβαιο ότι όσο ανεβαίνει η τιμή της βενζίνης, τόσο και περισσότεροι θα προτιμούν το ποδήλατο για τις κοντινές μετακινήσεις τους.
Γ. ΛΥΒ.

Ξένη πόλη...

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Το τελευταίο διάστημα νιώθω σαν να ζω σε μια ξένη πόλη. Όχι στα Χανιά που ήξερα. Όχι στην πόλη που γεννήθηκα και μεγάλωσα, αλλά κάπου αλλού. Όχι, στην πόλη που υπήρχε χαμηλή εγκληματικότητα, λιγότερες «μαγκιές» και επ’ ουδενί βιαιοπραγίες για τις… όποιες διαφορές.
Ήταν, θυμάμαι, γύρω στο 1990 στο παλιό λιμάνι, όπου συνυπήρχαν άπαντες. Άτομα κάθε βιοθεωρίας και χρώματος. Σπανίως γινόταν κανένας καβγάς αλλά και αυτός, συνήθως, πάνω στη μέθη. Συνηθισμένα πράγματα για εκείνη την εποχή.
Πάντως, υπήρχε σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή και ελευθερία. Υπήρχε, ακόμη, σεβασμός στην όποια ιδεολογία ή κοσμοθεωρία του οποιουδήποτε.
Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, η πόλη μοιάζει να αλλάζει. Μέσα σε λίγους μήνες, στα ΜΜΕ όχι μόνο των Χανίων αλλά και όλης της Ελλάδας, έχει καταγραφτεί σειρά επιθέσεων και βιαιοπραγιών. Την ίδια ώρα εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης η εγκληματικότητα αυξάνεται.
Θαρρείς πλέον πως, αυτός ο τόπος βιάζεται όπως και η ίδια η Δημοκρατία.
Λέει ένας φίλος: «Η Δημοκρατία είναι το χειρότερο πολίτευμα αν αφαιρέσουμε όλα τα άλλα». Η Δημοκρατία, τουλάχιστον, χωράει όλα τα παιδιά της. Σού επιτρέπει να την αρνείσαι, ακόμα και να την βρίζεις. Και αυτό δεν είναι λίγο. Άλλα καθεστώτα, ολοκληρωτικά, σε ανατολή και δύση, δεν σου επέτρεπαν ούτε αυτό.
Κάποια γεγονότα του τελευταίου διαστήματος είναι πρωτόγνωρα στην πόλη μας. Είναι θλιβερά.
Είναι, ίσως, αποτέλεσμα μιας εποχής. Μιας εποχής ανασφάλειας, υψηλής εγκληματικότητας, φανατισμού. Μιας εποχής που η μετριοφροσύνη, η σύνεση και η λογική, έχει αρχίσει να χάνεται. Μιας εποχής που αυτή η μικρή χώρα, αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες…
Είναι και η ίδια η ανθρώπινη φύση που καθορίζει ακραίες συμπεριφορές, όταν δεν υπάρχει γνώση, επιχειρηματολογία και συνειδητοποίηση. Όταν αρχίζουμε να ξεχνάμε ότι από αυτόν τον κόσμο, είμαστε απλώς περαστικοί...
Τώρα συνειδητοποιώ γιατί συχνά – πυκνά μου έρχονται στο νου στίχοι του σημαντικού Χανιώτη ποιητή Γιώργη Μανουσάκη:
“Σιγά κι αθόρυβα γλιστρά και φεύγει η πόλη. Εκείνοι που την κατοικούσαν στρέψαν οριστικά την όψη προς το Μέγα Σκότος Στη θέση της ορθώθηκε μια πόλη σκληρή κι αγέλαστη, ύπουλη και φαντασμένη. Σε ξένη πόλη σέρνω τώρα τη ζωή μου”.
(Χανιώτικα νέα - 30/5/2010)

Γιατροί του Κόσμου από τα Χανιά στην Ουγκάντα

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Η πλήρης θεραπεία της ελονοσίας στοιχίζει λιγότερο από 1,5 ευρώ κι όμως χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν σήμερα από ελονοσία στην Ουγκάντα!
Οσο απίστευτο και αν φαίνεται είναι αληθινό: είναι η σκληρή πραγματικότητα για την πολύπαθη αυτή χώρα της Κεντρικής Αφρικής, που δεν διαθέτει μονάδες υγείας ικανές να παρέχουν αποτελεσματική θεραπεία στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειάς της!
Τις επισημάνσεις αυτές κάνουν οι εθελοντές Γιατροί του Κόσμου από τα Χανιά που από τις 16 του Μάη βρίσκονται στην Ουγκάντα στο πλαίσιο του προγράμματος «Γέφυρα ανθρωπιάς Χανιά-Καμπάλα» και αντιμετωπίζουν καθημερινά δεκάδες περιστατικά ελονοσίας, λοιμώξεων του αναπνευστικού, δερματοπαθειών, γαστρεντερικών λοιμώξεων και άλλων μολυσματικών παθήσεων. Πρώτα και κύρια θύματα, όπως πάντα, είναι τα παιδιά βρεφικής και προσχολικής ηλικίας.
Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ακόμα: «Σε όποιον χώρο είναι προσιτός, συνήθως εκκλησίες και σχολεία, εξετάζουν καθημερινά 200-300 ασθενείς και δίνουν την κατάλληλη θεραπεία με φάρμακα που έχουν μαζί τους. Μέσα στο πρόγραμμά τους τις επόμενες ημέρες είναι και η επίσκεψη στο μακρινό Γκούλου που βρίσκεται στα σύνορα με το Σουδάν. Στόχος και επιδίωξη της αποστολής που επισκέπτεται για τρίτη φορά την προβληματική περιοχή του Γκούλου είναι, πέρα από τη θεραπευτική βοήθεια που θα προσφέρει, η διερεύνηση της δυνατότητας εγκατάστασης ενός δεύτερου Κέντρου Υγείας ανάλογου με αυτό που λειτουργεί στο Μόντε, αφού οι ανάγκες και εδώ είναι εξαιρετικά επείγουσες. Η περιοχή αυτή μόλις βγήκε από έναν ιδιαίτερα δύσκολο και σκληρό εμφύλιο πόλεμο, που, εκτός από τα χιλιάδες θύματα που είχε, άφησε ερείπια φτώχειας, πείνας και τρομακτικών ελλείψεων στις ήδη πάμφτωχες υποδομές της περιοχής».
Η αποστολή αυτή των Γιατρών του Κόσμου από τα Χανιά, που είναι η τρίτη από τον περασμένο Οκτώβριο στην Ουγκάντα, θα επιστρέψει στην Ελλάδα στις 2 Ιουνίου. Συμμετέχουν σε αυτήν πνευμονολόγος, χειρουργός, αναισθησιολόγος, γενική γιατρός και νοσηλεύτρια.
(Ελευθεροτυπία - 29/5/2010)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=167446

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Αντιδράσεις για το πεδίο βολής Ροδωπού

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Εντονες αντιδράσεις προκαλεί στα Ροδωπού η λειτουργία του πεδίου βολής, καθώς, έπειτα από πρόσφατες ασκήσεις, οι κάτοικοι διαπίστωσαν ότι στο χωριό υπήρχαν υπολείμματα από βλήματα!
Το θέμα συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της ανοιχτής λαϊκής συνέλευσης για τα προβλήματα της περιοχής, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Τρίτης. Οπως επισημάνθηκε, στο πεδίο βολής που λειτουργούσε πριν κάποιες δεκαετίες, τελευταία υπάρχει αυξημένη δραστηριότητα. Ομως, η τελευταία βολή που έγινε πρόσφατα, προκάλεσε μεγάλη ανησυχία.
Οπως μας είπε χθες ο δήμαρχος Κολυμπαρίου Πολυχρόνης Πολυχρονίδης, "στη συνέλευση υπήρχε πολύ μεγάλη συμμετοχή. Ηταν πολύ ενδιαφέρουσες όλες οι απόψεις που ακούστηκαν. Αφορούσε όλα τα θέματα του χωριού. Τα αγροτικά, το οδικό δίκτυο. Μεταξύ των θεμάτων ήταν και αυτό του πεδίου βολής. Το θέμα προέκυψε όταν είχε γίνει, πριν κάποιο διάστημα, μια βολή από μονάδα της ΣΕΑΠ με μεγάλα βλήματα. Ακούστηκε έντονος θόρυβος. Το πεδίο βολής ήταν μέσα στο χωριό. Εμειναν βλήματα τα οποία δεν είχαν περισυλλέξει. Και βεβαίως στο χωριό υπήρξε ανησυχία".
Ο κ. Πολυχρονίδης πρόσθεσε ότι "το πεδίο βολής είχε λειτουργήσει τη δεκαετία του '60 στο χωριό. Δεν μπορεί, όμως, να λειτουργεί μέσα στο χωριό. Το ερώτημα είναι πού θα μεταφερθεί".
Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
Στο σημείο αυτό, ο δήμαρχος Κολυμπαρίου υπογράμμισε ότι αρνητική είναι και η Αρχαιολογία, καθώς στην περιοχή, π.χ. σε Μένιες και Σπάθα, υπάρχουν αρχαία και κατέληξε:
"Επομένως το θέμα είναι σοβαρό. Εμείς απλά επισημαίνουμε το πρόβλημα αυτό και τις αρνητικές γνωματεύσεις της Αρχαιολογίας".
Οι κάτοικοι αποφάσισαν να στείλουν σχετική επιστολή στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας όπου θα παραθέσουν τα σχετικά έγγραφα της Αρχαιολογίας καθώς και έγγραφα υπηρεσιών που αναφέρεται ότι η περιοχή εντάσσεται στο πρόγραμμα Natura για την προστασία της φύσης.
Η συνέλευση που είχε συγκαλέσει ο δήμαρχος έγινε στην αίθουσα του Εξωραϊστικού Συλλόγου Ροδωπού.
(Χανιώτικα νέα - 27/5/2010)

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

"Φεγγάρι στη Ρόδα" και φέτος στα Χανιά

Το "Φεγγάρι στη Ρόδα" είναι πραγματικότητα και φέτος στα Χανιά και οργανώνεται από τους "Ποδηλάτρεις" που σε κείμενό τους αναφέρουν:

Οι Ποδηλάτρεις παίζουν!

Αν ζεις στα Χανιά και δεν έχεις ακούσει για το Φεγγάρι στη Ρόδα υπάρχουν 2 ενδεχόμενα: είτε βρισκόσουν σε πείραμα Κρυογονικής στο Πολυτεχνείο είτε είχες αφοσιωθεί εσώκλειστος στην έρευνα για την διάσωση του φυτού Limonium cornarianum.
Το Φεγγάρι στη Ρόδα λοιπόν ξαναχτυπά. Το ποδηλατικό παιχνίδι πόλης και ταινία μικρού μήκους είναι έτοιμο να παρασύρει τους συμμετέχοντες σε ένα τρελό βράδυ αποδόμησης της σοβαρότητας και της ρουτίνας. Σε ένα βράδυ που οι δρόμοι ανήκουν σε όλους και που τα ποδήλατα είναι όχημα μεταβίβασης συναισθημάτων και
Φαντασσίας.
Όχι δε θα βγείτε για ποτάκι, δε θα βάλετε τα καλά σας και δε θα ψάξετε για πάρκινγκ. Αντίθετα θα πάρετε το ποδήλατό το σας και μαζί με άλλους 300 ποδηλάτες θα επιδοθείτε σε μια γιορτή παιχνιδιού και γέλιου. Η πανσέληνος θα προκαλέσει σεληνιασμό και η παλιά πόλη θα γεμίσει ποδήλατα και τρελούς αναβάτες απροσδιόριστης μεταμφίεσης που δύσκολα θα καταλάβετε τι κάνουν αν δεν μπείτε στο «κόλπο». Με λίγα λογια, ομαδική παράκρουση!
Πληροφορίες για τους κανόνες του Ποδηλατικού παιχνιδιού θα βρείτε στο HYPERLINK "http://www.podilatreis.gr" www.podilatreis.gr, στα ποδηλατάδικα της πόλης και σε κεντρικά καφέ της πόλης. Όσοι δε συμμετέχουν στο παιχνίδι θα ήταν καλό να μην μετακινηθείτε με αυτοκίνητο στην Παλιά Πόλη αφού η πρόσβαση θα είναι δύσκολη...(εμείς σας προειδοποιήσαμε). Άσε που ποτέ δε ξέρεις τι σκαρφίζονται οι Ποδηλάτρεις...
Για τη συμμετοχή σας πρέπει
α) να έχετε ποδήλατο,
β) να έρθετε στην πλ.Αγοράς στις 22.07 για την εγγραφή σας (λόγω μεγάλης προσέλευσης μην αργήσετε) και
γ) να έχετε μαζί σας ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ πίσω Κόκκινο Φωτάκι ποδηλάτου (βλ.κωλοφάναρο).
Σας περιμένουμε την Παρασκευή 28 Μαΐου στις 22.00 στην Αγορά.
ΥΓ: και μην ξεχνάμε, σήμερα Πέμπτη 27 Μαΐου critical mass (Ποδηλατόβολτα-διεκδίκηση χώρου για το ποδήλατο), όπως κάθε τελευταία Πέμπτη του μήνα, 19.30 στην Αγορά.
Ποδηλάτρεις

Αποχωρήσεις στελεχών της ΝΔ στην Κρήτη

Κατάσταση εμφυλίου επικρατεί στις οργανώσεις της Ν.Δ. στην Κρήτη, με έντονες αντιπαραθέσεις «σαμαρικών» και «ντορικών» στους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.
Χθες, έξι γνωστά μέλη του κόμματος στα Χανιά γνωστοποίησαν το αίτημά τους να διαγραφούν άμεσα «από τη Ν.Δ. του Αντώνη Σαμαρά»!
Πρόκειται για δύο οικογένειες μέλη των οποίων ήταν στη Ν.Δ. περισσότερο από τριάντα χρόνια! Σε κείμενο που έστειλαν στον τοπικό Τύπο χρησιμοποιούν σκληρή γλώσσα και καταγγέλλουν τη σημερινή ηγεσία του κόμματος για «πρωτοφανή φασισμό και σκοταδισμό», κάνουν δε λόγο για «ντροπή και αηδία». Συγκεκριμένα αναφέρουν: «Ζητούμε την άμεση διαγραφή μας από τη Ν.Δ. του Σαμαρά γιατί:
1) Μας πνίγει η ντροπή και η αηδία μπροστά στον πρωτοφανή φασισμό και σκοταδισμό που μετέρχεται η νέα ηγεσία της Ν.Δ. προκειμένου να επιτύχει "ιδεολογική καθαρότητα".
2) Μας πνίγει η ντροπή και η αηδία για την ατολμία και τον μικροκομματισμό του κ. Σαμαρά μπροστά στην προσπάθεια όλων των υγιών πολιτικών δυνάμεων για την σωτηρία της Πατρίδας.
3) Μας πνίγει τέλος η οργή και η θλίψη για τον ανοίκειο θάνατο της Φιλελεύθερης Παράταξης του 47,3%».
Παραιτήσεις αναμένονται και στο Ηράκλειο. Ηδη ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης που ιδεολογικά βρίσκεται στο χώρο της κεντροδεξιού κόμματος, Μανόλης Βελγάκης, ο οποίος είχε θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηρακλείου, με επιστολή προς τον πρόεδρο της Ν.Δ., Αντώνη Σαμαρά, αποσύρει την υποψηφιότητά του επιρρίπτοντας ευθύνες στους «σαμαρικούς», εμμέσως πλην σαφώς και στον πρόεδρο του κόμματος. Στην επιστολή του μεταξύ των άλλων αναφέρει: «Στο όνομά σας κύριε πρόεδρε κόβουν και ράβουν εφορευτικές επιτροπές στα μέτρα τους, κόβουν και ράβουν εκλογικούς καταλόγους και υποψηφιότητες κατά παραγγελία, μεταφέρουν όλα τα έγγραφα από τη ΝΟΔΕ στο σπίτι τους για σκοπούς που δεν γνωρίζω αλλά ευκόλως εννοούνται».
(Εντυπη έκδοση Ελευθεροτυπία - 26/5/2010)
Π. ΓΕΩΡΓ. - Γ. ΛΥΒ.

Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Γκοντάρ: "Η Δύση χρωστάει στην Ελλάδα"

Αίσθηση σε όλον τον κόσμο έχει προκαλέσει η απόφαση του διάσημου Γάλλου σκηνοθέτη Ζαν Λικ Γκοντάρ, να μην παραστεί στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στάση της διεθνούς κοινότητας απέναντι στα προβλήματα της Ελλάδας. Ο Γκοντάρ δήλωσε,ότι «όταν η Ελλάδα περνάει κρίση, δεν πηγαίνω σε πανηγύρια». Πριν από λίγες σε συνέντευξή του είχε πει «όλοι χρωστάμε λεφτά στην Ελλάδα. Οι Έλληνες θα μπορούσαν να απαιτήσουν από τον σύγχρονο κόσμο χιλιάδες δισεκατομμύρια για πνευματικά δικαιώματα». Ο 80χρονος σκηνοθέτης δήλωσε ακόμη, ότι αισθάνεται ντροπή να παρευρίσκεται σε τέτοια κοσμικά πάρτυ, τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται προ των πυλών της κατάρρευσης. Η Γαλλική εφημερίδα Liberation χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, γράφει ότι ο Γκοντάρ δεν δέχεται να στριμωχτεί ανάμεσα σε Ferrari και ηλιοκαμένες Μπίμπο, αρνείται δηλαδή να γίνει η βιτρίνα αυτού του πανηγυριού.
Ολα τα ειδησεογραφικά site μετέδωσαν την είδηση ότι
υπέρ της Ελλάδας και του χρέους των ξένων προς αυτήν μίλησε ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ με αφορμή την προβολή της ταινίας του "Film Socialisme", που προβλήθηκε στο τμήμα "Ένα κάποιο βλέμμα" του 63ου κινηματογραφικού φεστιβάλ των Καννών στο οποίο, όπως προαναφέρθηκε, αποφάσισε να μην παραστεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μιλώντας σε συνέντευξη με Γάλλο δημοσιογράφο, που δημοσιεύτηκε σε περιοδικό, ο Γκοντάρ αναφέρει εξάλλου σχετικά με την ταινία του και τις απόψεις του για την Ελλάδα: "Θα έπρεπε να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα. Είναι η Δύση που χρωστάει στην Ελλάδα. Η φιλοσοφία, η δημοκρατία, η τραγωδία... Πάντα ξεχνάμε τη σχέση ανάμεσα στην τραγωδία και τη δημοκρατία. Χωρίς Σοφοκλή δεν θα υπήρχε Περικλής. Χωρίς τον Περικλή δεν θα υπήρχε Σοφοκλής".
"Ο τεχνολογικός κόσμος στον οποίο ζούμε τα χρωστά όλα στην Ελλάδα. Ποιος ανακάλυψε τη λογική; Ο Αριστοτέλης... Όλος ο κόσμος χρωστάει χρήματα σήμερα στον Ελλάδα. Θα μπορούσε να ζητήσει από το σημερινό κόσμο μας χιλιάδες εκατομμύρια για τα δικαιώματα του συγγραφέα και θα ήταν λογικό να της τα δώσουμε. Πάραυτα. Κατηγορούν τους Ελληνες ότι είναι και ψεύτες... Αυτό μου θυμίζει ένα παλιό συλλογισμό που είχα μάθει στο σχολείο. Ο Επαμεινώνδας είναι ψεύτης ή όλοι οι Ελληνες είναι ψεύτες, άρα ο Επαμεινώνδας είναι Ελληνας. Δεν έχουμε προχωρήσει καθόλου", συμπλήρωσε.
Στην ταινία του ο Γκοντάρ, με αφορμή μια κρουαζιέρα στη Μεσόγειο, με διάφορους σταθμούς από Νάπολη και Ελλάδα μέχρι Αίγυπτο, βρίσκει την ευκαιρία να μιλήσει για το σύγχρονο κόσμο μας και τα πολιτικά, οικονομικά και ηθικά του προβλήματα. Μια ταινία με έναν Γκοντάρ να συνεχίζει το στιλ που γνωρίσαμε από το "Με κομμένη την ανάσα" μέχρι πιο πρόσφατες όπως "Η μουσική μας".

Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Κραυγή αγωνίας για τη Μονάδα Νεογνών

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Ανοιξε πριν από δύο χρόνια και τώρα απειλείται με λουκέτο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή νεογνών. Ο λόγος για τη Μονάδα Νεογνών του Νοσοκομείου Χανίων, για την οποία καθοριστικές είναι οι επόμενες είκοσι μέρες! Αν δεν λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης νεογνολόγων, δεν αποκλείεται η μονάδα αυτή να κλείσει.
Οι αυξημένες απαιτήσεις και ανάγκες της μονάδας έχουν οδηγήσει τους ελάχιστους εναπομείναντες γιατρούς νεογνολόγους, τρεις στον αριθμό, να... «σηκώσουν τα χέρια ψηλά», καθώς οι εκκλήσεις τους για πρόσληψη προσωπικού παραμένουν «φωνή βοώντος εν τη ερήμω». Η αναστολή λειτουργίας της Μονάδας Νεογνών φαίνεται να είναι η πρόταση προς την οποία προσανατολίζεται η διευθύντριά της προς τη Διοίκηση. Η Ελένη Απαζίδου επισημαίνει ότι η μονάδα δεν μπορεί να λειτουργήσει δίχως νεογνολόγους και προσθέτει:
«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις νεογνολόγοι και μια επικουρική γιατρός που όμως η σύμβασή της τελειώνει σε είκοσι ημέρες και δεν ενδιαφέρεται να την ανανεώσει. Οπότε, από τον άλλο μήνα δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να βγάζουμε τις εφημερίες, όπως με δυσκολία κάναμε μέχρι τώρα. Το πρόγραμμα δεν θα βγαίνει καθόλου κι έτσι είμαστε αναγκασμένοι πια να πάρουμε πολύ άσχημες αποφάσεις. Διαπιστώνω ότι ενώ η Διοίκηση έχει θέσεις να προκηρύξει, δεν υπάρχει ενδιαφέρον από γιατρούς νεογνολόγους για να έρθουν στα Χανιά. Αυτό συμβαίνει λόγω της απόστασης από την υπόλοιπη Ελλάδα. Επίσης τα τελευταία χρόνια αρκετοί γιατροί δεν επιλέγουν την εξειδίκευση της Νεογνολογίας».
Η πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ του Νοσοκομείου Χανίων, Νίκη Μπαρδάτσου, ανέφερε: «Μετά από πάρα πολλές προσπάθειες ετών και υποσχέσεις ότι θα ανοίξει η μονάδα, αυτό έγινε πραγματικότητα αλλά πάλι με μειωμένο προσωπικό και μεγάλο κουράγιο από τους υπάρχοντες γιατρούς για να τη λειτουργήσουν. Δυστυχώς το υπουργείο δεν φρόντισε εγκαίρως να προκηρύξει τις οργανικές θέσεις των γιατρών. Το υπουργείο Υγείας, έστω και την τελευταία στιγμή, θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες στελέχωσης της μονάδας».
(Ελευθεροτυπία - 17/5/2010)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=162957

Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Ο "Καλλικράτης" στην Κρήτη

Χωρίς καμία ουσιαστική αλλαγή και με μοναδική προσθήκη τον χαρακτηρισμό του Βάμου ως ιστορικής έδρας του δήμου Αποκόρωνα κατατέθηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη», το οποίο προβλέπει τελικά ότι ο συνολικός αριθμός των δήμων σε όλη τη χώρα διαμορφώνεται σε 325 από 1034.Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το πρόγραμμα προβλέπει τη δημιουργία 24 δήμων στην Κρήτη. Αναλυτικότερα:
ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ
Στο Νομό Χανίων συνιστώνται οι δήμοι:
1. Δήμος Χανίων με έδρα τα Χανιά αποτελούμενος από τους δήμους: Χανίων, Ελευθερίου Βενιζέλου, Θερίσου, Νέας Κυδωνίας, Σούδας, Ακρωτηρίου και Κεραμείων.
2. Δήμος Αποκορώνου με έδρα τις Βρύσες Αποκορώνου και ιστορική έδρα τον Βάμο, αποτελούμενος από τους δήμους: Φρε, Βάμου, Γεωργιούπολης, Κρυονέριδας, Αρμένων και την κοινότητα Ασή Γωνιάς.
3. Δήμος Πλατανιά με έδρα το Γεράνι αποτελούμενος από τους δήμους: Κολυμπαρίου, Μουσούρων, Βουκολιών και Πλατανιά.
4. Δήμος Κισάμου με έδρα την Κίσαμο αποτελούμενος από τους δήμους: Κισάμου, Μηθύμνης, Ιναχωρίου.
5. Δήμος Καντάνου - Σελίνου με έδρα την Παλιόχωρα και ιστορική έδρα την Κάντανο, αποτελούμενος από τους δήμους: Καντάνου, Ανατολικού Σελίνου και Πελεκάνου.
6. Η κοινότητα Γαύδου αναγνωρίζεται σε δήμο, με όνομα, έδρα και εδαφική περιφέρεια αυτά της τέως κοινότητας.
7. Στον δήμο Σφακίων δεν επέρχεται καμία μεταβολή.
Οι δήμοι Σφακίων και Καντάνου - Σέλινου χαρακτηρίζονται ως ορεινοί.
ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
Στο Νομό Ρεθύμνου συνιστώνται οι δήμοι:
1. Δήμος Ρεθύμνης με έδρα το Ρέθυμνο αποτελούμενος από τους δήμους: Αρκαδίου, Λαππαίων, Νικηφόρου Φωκά και Ρεθύμνου.
2. Δήμος Μυλοποτάμου με έδρα το Πέραμα αποτελούμενος από τους δήμους: Γεροποτάμου, Κουλούκωνα και την κοινότητα Ζωνιανών.
3. Δήμος Αμαρίου με έδρα την Αγία Φωτεινή και ιστορική έδρα τον Φουρφουρά, αποτελούμενος από τους δήμους: Σιβρίτου και Κουρητών.
4. Δήμος Αγίου Βασιλείου με έδρα το Σπήλι αποτελούμενος από τους δήμους: Λάμπης και Φοίνικα.
5. Στο δήμο Ανωγείων δεν επέρχεται καμία μεταβολή.
Οι δήμοι Αμαρίου, Αγίου Βασιλείου και Ανωγείων χαρακτηρίζονται ως ορεινοί.
ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Στο Νομό Ηρακλείου συνιστώνται οι δήμοι:
1. Δήμος Ηρακλείου με έδρα το Ηράκλειο αποτελούμενος από τους δήμους: Ηρακλείου, Γοργολαΐνης, Τεμένους, Παλιανής και Νέας Αλικαρνασσού.
2. Δήμος Μαλεβιζίου με έδρα το Γάζι αποτελούμενος από τους δήμους: Γαζίου, Κρουσώνα και Τυλίσου.
3. Δήμος Αρχανών - Αστερουσίων με έδρα τα Πεζά και ιστορική έδρα τον Πύργο αποτελούμενος από τους δήμους: Αρχανών, Νίκου Καζαντζάκη και Αστερουσίων.
4. Δήμος Φαιστού με έδρα τις Μοίρες και ιστορική έδρα το Τυμπάκι αποτελούμενος από τους δήμους: Μοιρών, Τυμπακίου και Ζαρού.
5. Δήμος Γόρτυνας με έδρα τους Άγιους Δέκα αποτελούμενος από τους δήμους: Κόφινα, Αγίας Βαρβάρας, Γόρτυνας και Ρούβα.
6. Δήμος Χερσονήσου με έδρα τις Γούρνες αποτελούμενος από τους δήμους: Χερσονήσου, Γουβών, Μαλίων και Επισκοπής.
7. Δήμος Μινώα Πεδιάδας με έδρα τον Ευαγγελισμό Καστελίου και ιστορική έδρα το Καστέλλι αποτελούμενος από τους δήμους: Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Θραψανού, οι οποίοι καταργούνται.
8. Στον δήμο Βιάννου, που χαρακτηρίζεται ορεινός, δεν επέρχεται καμία μεταβολή.
ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Στο Νομό Λασιθίου συνιστώνται οι δήμοι:
1. Δήμος Μιραμπέλου με έδρα τον Άγιο Νικόλαο και ιστορική έδρα τη Νεάπολη αποτελούμενος από τους δήμους: Αγίου Νικολάου, Νεάπολης και την κοινότητα Βραχασίου.
2. Δήμος Σητείας με έδρα τη Σητεία αποτελούμενος από τους δήμους: Ιτάνου, Λεύκης και Σητείας.
3. Δήμος Ιεράπετρας με έδρα την Ιεράπετρα αποτελούμενος από τους δήμους: Ιεράπετρας και Μακρύ Γιαλού
4. Στο δήμο Οροπέδιου Λασιθίου, ο οποίος χαρακτηρίζεται ορεινός, δεν επέρχεται καμία μεταβολή.
("Χανιώτικα νέα" - 15/5/2010)

Οι φορείς και η Μονάδα Νεογνών

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Οταν είχε ανοίξει, πριν δύο χρόνια, η κοινωνία των Χανίων αισθάνθηκε ότι, επιτέλους, ικανοποιήθηκε ένα πάγιο αίτημα. Ο λόγος για τη Μονάδα Νεογνών στο Νοσοκομείο Χανίων. Μια μονάδα, η οποία ξεκίνησε με χαρές και πανηγύρια. Αλλά, όπως σχεδόν όλα, έτσι κι αυτό, σύντομα φάνηκε να… ξεθωριάζει. Τα προβλήματα δεν έλειψαν ποτέ. Ώσπου φτάσαμε στο σήμερα. Με τις ελλείψεις να είναι τεράστιες και το προσωπικό να έχει φτάσει ή μάλλον ξεπεράσει τα όριά του.
Τώρα, η Μονάδα Νεογνών κινδυνεύει να κλείσει. Πού είναι, όμως, οι φορείς να πιέσουν, ακόμα και να απειλήσουν με παραιτήσεις, όπως έκαναν με το θέμα του Εφετείου; Το θέμα του Εφετείου έληξε. Δεν πρόκειται, με βάση την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, να ανοίξουν νέα Εφετεία. Ως εκ τούτου οι δικηγόροι είναι ικανοποιημένοι, οι δε πολιτικοί ανακουφισμένοι καθώς δεν θα χρειαστεί να υλοποιήσουν το «σύμφωνο» περί παραίτησής τους.
Τι θα κάνουν με τη Μονάδα Νεογνών; Θα πιέσουν όσο πίεσαν για το Εφετείο; Ή θα την αφήσουν στη μοίρα της και στις… διαθέσεις του Υπουργείου Υγείας;
Τι είναι πιο σημαντικό για την κοινωνία; Το αν θα ανοίξουν και άλλα Εφετεία ή αν θα παραμείνει ζωντανή μια νοσηλευτική μονάδα, η οποία σώζει ζωές; Το ερώτημα φυσικά είναι ρητορικό. Το ζήτημα, όμως, είναι να αποδείξουν οι «εκπρόσωποι» της κοινωνίας ότι νοιάζονται. Και, εδώ και τώρα, να απαιτήσουν την επίλυση των προβλημάτων. Ακόμα και με παραιτήσεις, αν χρειαστεί…

Απεργία και δημοσιογράφοι

Διακόπηκε η προηγούμενη απεργία των δημοσιογράφων καθώς είχαμε τους τρεις νεκρούς σε Τράπεζα στην Αθήνα. Τότε, είχαν γίνει κάποιες συζητήσεις περί του τι προσφέρει η απεργία των δημοσιογράφων σε ημέρες γενικών και μαζικών κινητοποιήσεων τις οποίες πρέπει οι εκπρόσωποι του Τύπου να καλύπτουν; Τώρα, την Πέμπτη 20 Μαΐου, γίνεται νέα απεργία και οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των δημοσιογράφων και ειδικότερα η ΕΣΗΕΑ αποφάσισε τη συμμετοχή της. Για το θέμα αυτό η στήλη προσυπογράφει το σημείωμα του Στάθη στη Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία (15/5/2010):
«Είναι πλέον ακατανόητη η στάση που κρατούν αριστερές παρατάξεις στην ΕΣΗΕΑ όταν επιμένουν να απεργεί ο κλάδος κατά τη διάρκεια γενικών απεργιών και μαζικών κινητοποιήσεων, αντί να τις καλύπτουν και να τους προσδίδουν έτσι μεγαλύτερη εμβέλεια και κοινωνική δύναμη. Είναι καιρός πια που δύσκολα ένας «κανονικός» εργαζόμενος στα ΜΜΕ μπορεί να συνεννοηθεί με τους (κατ’ επάγγελμα πλέον) συνδικαλιστές μας...».
(Χανιώτικα νέα - 16/5/2010)

Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Πρωτιά του Πολυτεχνείου Κρήτης σε διεθνή διαγωνισμό

Την πρώτη θέση σε διεθνή διαγωνισμό οικονομίας καυσίμου και ασφάλειας οχημάτων κατέκτησε ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης, χάρη στην ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου οχήματος με εξαιρετικά καινοτόμες ιδέες στον τομέα της ασφάλειας. Ο διαγωνισμός έγινε στη Γερμανία κατά το διάστημα από 4 έως 7 Μαΐου.
Οπως ανακοινώθηκε χθες από το Πολυτεχνείο Κρήτης, «η ομάδα TUC Eco Racing του Πολυτεχνείου Κρήτης συμμετείχε για τρίτη χρονιά στον διεθνή διαγωνισμό οικονομίας καυσίμου Shell Eco Marathon 2010, που πραγματοποιήθηκε 4-7 Μαΐου στην πίστα Eurospeedway Lausitz της Γερμανίας, με τη συμμετοχή 221 ομάδων πανεπιστημίων από όλη την Ευρώπη και όχι μόνο.
Ο διαγωνισμός στοχεύει στην ανάπτυξη φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών για την κίνηση οχημάτων, με στόχο τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση καυσίμου. Η ομάδα συμμετείχε στην κατηγορία μεγάλων οχημάτων (Urban Concept), που αντιστοιχούν σε μονοθέσια οχήματα πόλης, χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής που περιλαμβάνει κυψέλη καύσιμου υδρογόνου και κίνηση με ηλεκτρικό κινητήρα, που παρέχουν μηδενικούς ρύπους κατά την κίνηση του οχήματος».
Το Πολυτεχνείο Κρήτης κατέκτησε την πρώτη θέση στον παράλληλο διαγωνισμό ασφάλειας οχημάτων (ADAC Safety Award) με το όχημα ER10, ένα ολοκληρωμένο όχημα με εξαιρετικά καινοτόμες ιδέες στον τομέα της ασφάλειας.
Ιδιαίτερη εντύπωση στην επιτροπή έκανε η κατασκευή και τοποθέτηση ρυθμιζόμενης κολόνας τιμονιού και η εμπρόσθια ζώνη ελεγχόμενης παραμόρφωσης για προστασία του οδηγού σε περίπτωση πρόσκρουσης, το αυτόματο άνοιγμα της καμπίνας του οδηγού για γρήγορη έξοδο από το όχημα, καθώς επίσης η χρήση εξειδικευμένων αισθητήρων για τον εντοπισμό διαρροών καυσίμου.
Ταυτόχρονα, το όχημα του Πολυτεχνείου Κρήτης διένυσε 373 km με ένα λίτρο καυσίμου, που αποτελεί την καλύτερή του επίδοση και θέτει τη βάση για νέες επιτυχίες στις επόμενες διοργανώσεις. Τα μέλη της ομάδας είναι: Σπανουδάκης Πολυχρόνης, Πιπερίδης Σάββας, Τσινάρης Γιάννης, Ευσταθίου Δημήτρης, Πλουμάκης Βαγγέλης, Παππάς Τάσσος, Στρατηγός Γιάννης και Τσουρβελούδης Νικόλαος. Περισσότερες πληροφορίες στο: www.tucer.tuc.gr
(Ελευθεροτυπία - 13/5/2010)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=161676

Παρασκευή 7 Μαΐου 2010

Δίκαια και ανεπίφθονα

"Άλλα του πήραν. Άλλα τα δωσε
Από τις απώλειες θησαυρίζει τώρα"
Γ. Ρίτσος

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΚΚΙΝΑΚΟΥ

"...Και οι Αθηναίοι την μεγάλην δύναμιν της πόλεως καίπερ πεπτωκυίαν επανορθώσοντες· άνδρες γαρ πόλις και ου τείχη ουδέ νήες ανδρών κεναί". Δηλαδή οι άνθρωποι είναι το κράτος όχι τα τείχη ή τα πλοία κενά ανδρών. Αυτοί θα επανορθώσουν το κράτος.
Αυτά τα λόγια είπε ο Νικίας μετά την καταστροφή του εκστρατευτικού στόλου των Αθηναίων στην Σικελία. Για να εμψυχώσει τους ηττημένους και απελπισμένους Αθηναίους. Και υπάρχουν αυτοί οι άνδρες και οι γυναίκες στην πόλη, στην Ελλάδα. Αυτοί θα την σώσουν. Δεν θα καταστραφεί η χώρα. Εχει και ικανότητα και αξιωσύνη και δημιουργικότητα και φαντασία.
Υπάρχει η άλλη Ελλάδα. Ελλάδα δεν είναι μόνο η Ελλάδα της αρπαχτής, της συναλλαγής, του δανεικού ή του κλεμμένου πλούτου, η Ελλάδα της φούσκας, της πτωχοαλαζονείας, της αμεριμνησίας και της ανευθυνότητας. Υπάρχουν οι Έλληνες που θα σώσουν την Ελλάδα παραμερισμένοι από τα κόμματα, από τη μετριοκρατία και τον αριβισμό. Υπάρχουν και θα δραστηριοποιηθούν.
Το ΔΝΤ μίλησε και οι εντολές είναι αβάσταχτες. Ακόμα ζούμε με το φόβο των μέτρων. Φανταστείτε να ζήσουμε τα μέτρα. Το πολιτικό σύστημα τρίζει έτοιμο για κατάρρευση. Οι πολιτικοί μας, οι ηγέτες μας, όσοι τα τελευταία 35 χρόνια διαχειρίστηκαν εξουσία δεν δικαιούνται να πουν αυτά τα λόγια του Νικία. Γιατί πριν, ο Νικίας είχε πει: "Καγώ τοι ουδενός υμών ούτε ρώμιν προφέρων (αλ' οράτε δη ως διάκοιμαι υπό της νόσου) ούτε ευτυχία δοκών που ύστερός του είναι κατά τε τον ίδιον βίον και έστα άλλα, νυν εν τω αυτώ κινδύνω της φαυλοτάτοις αιωρούμαι. Καίτοι πολλά μεν ες θεούς νόμιμα δε διήτημαι άλλα δε ες ανθρώπους δίκαια και ανεπίφθονα". Δηλαδή: και εγώ που από κανένα σας δεν είμαι δυνατότερος (βλέπετε πως με έχει κάνει η αρρώστεια μου) και που ευτύχισα και στον ιδιωτικό μου βίο και στον δημόσιο, τώρα στον ίδιο κίνδυνο με τον τελευταίο από εσάς βρίσκομαι. Παρότι και προς τους Θεούς έκαμα στο ακέραιο το καθήκον μου και στις σχέσεις μου με τους ανθρώπους υπήρξα δίκαιος και ανεπίληπτος.
Ενώ οι δικοί μας Νικίες; Προστατεύονται από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, καλύπτουν τα ποινικά τους αδικήματα κάτω από το πέπλο της πολιτικής ευθύνης, κυκλοφορούν ανερυθρίαστα επιρρίπτοντας ευθύνες ο ένας στον άλλον, φτιάχνουν εξεταστικές επιτροπές για να κουκουλώσουν τα σκάνδαλα. Δεν μπορεί πλέον ο λαός να δεχτεί ούτε το κρυφό του προϋπολογισμού της βουλής ούτε τις πραγματικές αποδοχές του πολιτικού προσωπικού, ούτε άλλα παρόμοια. Δεν μπορεί να δεχτεί τίποτα άλλο από το πραγματικό πόθεν έσχες όσον διαχειρίστηκαν δημόσιο πλούτο. Από εδώ ξεκινάει η νέα πορεία της χώρας. Από το δίκαιον και ανεπίληπτον των δημοσίων ανδρών. Αλλιώς θα συνεχίσουμε να ζούμε μέσα στην εικονική πραγματικότητα, στην αιτίαση των άλλων για την κατάντια μας, μέσα στην καπατσοσύνη μας κλέβοντας τους εαυτούς μας, μέσα στον υπερφίαλο καταναλωτισμό μας ο οποίος θα φέρει απερίγραπτη φτώχεια.
Όμως όταν βυθιστεί ο Τιτανικός δεν θα υπάρχει πρώτη θέση. Αλλιώς θα συνεχίσουμε τον δρόμο προς το χάος. Αλλιώς θα συνεχίσουμε σαν τον ακροβάτη πάνω στο τεντωμένο σκοινί, χωρίς προστατευτικό δίχτυ που ενώ παραπατώντας πέφτει οι θεατές χειροκροτούν νομίζοντας ότι είναι μέρος του σόου. Η νέα πορεία ξεκινάει από την κάθαρση όχι μόνο στο θέατρο αλλά και στην πραγματική ζωή. Η συναισθηματική πίεση, ο θυμός και η οργή που υπάρχει στους ανθρώπους για όσα έγιναν απαιτεί κάθαρση αν θέλουμε να αρχίσει η χώρα μια νέα πορεία.

Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Θρήνος για τους τρεις νεκρούς

Τρεις νέοι άνθρωποι νεκροί. Τρεις εργαζόμενοι στη διάρκεια διαδήλωσης για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Χάθηκαν τόσο ξαφνικά και τόσο άδικα. Ας είναι τα τελευταία θύματα της τυφλής βίας. Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω απ΄όλα.

Κυριακή 2 Μαΐου 2010

Η τεφροδόχος της αλήθειας

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Πώς ο θάνατος ενός ανθρώπου μπορεί να οδηγήσει στην αποκάλυψη της αλήθειας των ατόμων πού τον περιτριγυρίζουν; Πώς η τεφροδόχος με τη στάχτη μιας μάνας, γίνεται η αφορμή για να ξετυλιχτεί το κουβάρι των απωθημένων που κυριεύουν τους συγγενείς της; Πώς η «Αγρυπνία» μπροστά στην τεφροδόχο μπορεί να μετατραπεί σε ένα άνευ προηγουμένου λεκτικό μακελειό; Είναι ξημερώματα Κυριακής 2 Μαίου και εντός μου διατηρώ τους προβληματισμούς που μου δημιουργήθηκαν από τη θεατρική παράσταση την οποία παρακολούθησα λίγες ώρες πριν. Ο λόγος για την «Αγρυπνία»(1983) του Σουηδού συγγραφέα Λαρς Νουρέν που ανεβάζει η εταιρεία θεάτρου: «Μνήμη» στο θέατρο: «Κυδωνία». Μια «Αγρυπνία» διαφορετική από πολλές αλλά συγχρόνως τόσο κοντά στα ανθρώπινα πάθη και απωθημένα όσο ελάχιστες.
Το σκηνικό εκτυλίσσεται στο σαλόνι ενός σπιτιού μπροστά στη τεφροδόχο με τις στάχτες της νεκρής μάνας. Ο γιος με τη γυναίκα του επιστρέφουν στο σπίτι μετά την κηδεία… Λίγο αργότερα καταφτάνουν ο αδελφός του με τη σύζυγό του. Ο πρώτος αντιπαθεί τον αδελφό του αλλά βρίσκεται προ τετελεσμένων… Υποχρεώνεται να τον φιλοξενήσει αλλά δεν τον αντέχει. Και, αίφνης, αρχίζει μια λεκτική κόντρα μέσα από την οποία βγαίνουν στην επιφάνεια, εν μέσω της κατανάλωσης αλκοόλ, όλα τα πάθη και απωθημένα των δύο ζευγαριών. Η τεφροδόχος με τη στάχτη της νεκρής μάνας είναι η αφορμή για να βγει όλη η αλήθεια. Για να πει ο καθένας όσα είχε καλά κρυμμένα. Όσα αισθανόταν αλλά δίσταζε να εκφράσει.
Η ένταση δεν λείπει, όπως και οι σκηνές που από τη μια είναι κωμικές από την άλλη “ακραίες”. Σκηνές που, όμως, δεν διαφέρουν και πολύ από πραγματικές καταστάσεις.
Και όλα αυτά μέσα από χαρακτήρες καθημερινών ανθρώπων που αναζητούν νόημα στη ζωή τους, ευρισκόμενοι σε ταραγμένες σχέσεις και σκέψεις…
Είναι φανερό ότι ο Λαρς Νουρέν, γνωρίζει καλά την ανθρώπινη φύση και ως εκ τούτου το κείμενο του έργου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Είναι, παράλληλα, η συγκεκριμένη παράσταση, ίσως η καλύτερη ή έστω μιαν από τις καλύτερες παραστάσεις που έχει ανεβάσει η εταιρεία θεάτρου: «Μνήμη» όλα αυτά τα χρόνια που δραστηριοποιείται στα Χανιά.
Η «Αγρυπνία» παρουσιάζεται σε μετάφραση από τα σουηδικά Κώστα Κουκούλη και Ξενοφώντα Παγκαλιά, επιμέλεια του κειμένου της παράστασης και δραματουργική επεξεργασία Λίλας Τρουλλινού, σκηνοθεσία και αισθητική της παράστασης Μιχάλη Βιρβιδάκη, με βοηθό σκηνοθέτη τη Μαρία Μπαλαντίνου. Παίζουν οι ηθοποιοί Μιχάλης Βιρβιδάκης (Γιον), Δέσποινα Πολλαναγνωστάκη (Σαρλότ), Μαρία Μπουλουγούρη (Μόνικα) και Αντώνης Παλιεράκης (Άλαν).
Σύμφωνα και με τον Μιχάλη Βιρβιδάκη,
πρόκειται για ένα έργο ανάλαφρο αλλά και σκληρό, ακραίο αλλά και εξαιρετικά κωμικό πάνω στην τρέλα του έρωτα, την σαγήνη του αλκοόλ, τη βιαιότητα των οικογενειακών σχέσεων, την παιδική ηλικία, τη σχέση με τη μητέρα…
Είναι μια παράσταση που αξίζει να δει το θεατρόφιλο κοινό. Όχι μόνο θα απολαύσει τους ηθοποιούς που υποστηρίζουν απόλυτα τους ρόλους τους, αλλά θα περάσει δυόμιση περίπου ώρες, γεμάτες ενδιαφέρον καθώς το συγκεκριμένο έργο «παίζει» με την ανθρώπινη ψυχολογία όσο λίγα. Πάνω απ΄ όλα μιλά στη ψυχή μας. Πρόκειται για θέατρο της ψυχής που έχει να στείλει πολλαπλά μηνύματα…
(Χανιώτικα νέα - 2/5/2010)