Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

"Βροχή δωματίου" στα Χανιά





Η Εταιρεία Θεάτρου ΜΝΗΜΗ παρουσιάζει για εννέα (9) μόνο βραδιές, από την Παρασκευή 6 έως και την Κυριακή 22 Νοεμβρίου, το έργο του Αργύρη Χιόνη «ΒΡΟΧΗ ΔΩΜΑΤΙΟΥ» σε σκηνοθεσία Δέσποινας Πολλαναγνωστάκη. Η παράσταση αποτελεί το πρώτο μέρος του δίπτυχου αφιερώματος στο άγνωστο μέχρι σήμερα θεατρικό έργο του σημαντικού αυτού σύγχρονου ποιητή, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο ΚΥΔΩΝΙΑ στα Χανιά στις αρχές Ιουνίου του 2009.
Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Salih Hatιsaru, Μαρία Μπουλουγούρη, Λίλα Τρουλλινού, Θοδωρής Σεραφείδης και ο τσελίστας Arnold Smith. Η σύνθεση των ήχων είναι του Δημήτρη Ιατρόπουλου, οι φωτισμοί της Μαρίας Μπαλαντίνου, ενώ το εικαστικό μέρος των παράστασης υπογράφει η σκηνοθέτιδα Δέσποινα Πολλαναγνωστάκη.
Η παράσταση θα παίζεται στο θέατρο ΚΥΔΩΝΙΑ κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 9:30μμ.
Η παράσταση με το γενικό τίτλο «ΒΡΟΧΗ ΔΩΜΑΤΙΟΥ» περιλαμβάνει τις παντομίμες «Ο ρήτορας ή ο κανιβαλισμός», Ελάχιστο στιγμιότυπο από τη δράση Μεγίστου Ανδρός, και «Αυτός εντός και εκτός του κοστουμιού του», Βουβό θεατρικό ποίημα, γραμμένες επίσης στο Άμστερνταμ το 1971. Στην παράσταση συνυπάρχουν μαζί με τις δύο παντομίμες και 32 ποιήματα από το συγκεντρωτικό τόμο «Η Φωνή της Σιωπής» (1966-2000).
Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ:
Στο έργο «Ο ρήτορας ή ο κανιβαλισμός», ένας βουβός, αειφάγος και αδηφάγος πολιτικάντης γοητεύει το κουφό πλήθος.
Στο «Αυτός εντός και εκτός του κοστουμιού του», παρακολουθούμε τον βίο και την πολιτεία ενός ανδρείκελου που παριστάνει τον άνθρωπο.
Το δεύτερο μέρος του δίπτυχου αφιερώματος στον Αργύρη Χιόνη με τίτλο «ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ» σε σκηνοθεσία Μιχάλη Βιρβιδάκη, θα παρουσιαστεί στο θέατρο ΚΥΔΩΝΙΑ τον Ιανουάριο του 2010.
Πληροφορίες στα τηλέφωνα 28210 92395 και 6973005570 και 69742052227.
www.theatrokydonia.gr

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Φθινοπωρινές εικόνες

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ

"Τώρα που πάει να φθινοπωριάσει
Κι οι ψιχάλες της βροχής στα τζάμια
Τ' όνομά σου
Συλλαβίζουν"
Λεωνίδας Κακάρογλου - "Αδεια εξόδου"

Κοιτάζει τον φάρο και τα σύννεφα ενώ ψαρεύει. Μια μαγευτική στιγμή.


Παίζει το ακορντεόν και μας χαρίζει θαυμάσιες μελωδίες.


Η χθεσινή μεσημεριανή βόλτα στην παλιά πόλη και το λιμάνι είχε κάτι μαγευτικό. Εφερε στο νου εικόνες από το παρελθόν που μάλλον μένουν αναλλοίωτες στο χρόνο. Εικόνες που "αποτυπώνονται" στη μνήμη, όταν φεύγει ο πολύς κόσμος για άλλες πολιτείες και στο λιμάνι μένουν οι θαμώνες του και οι επισκέπτες αυτής της εποχής. Εικόνες νοσταλγικές σαν ρίμες από το χθες.
-Εικόνα πρώτη: Στην είσοδο του λιμανιού από τη μεριά του Φιρκά, ένας ψαράς. Ρίχνει το δόλωμα και περιμένει να "τσιμπήσει" το ψάρι στο αγκίστρι. Και ταυτοχρόνως αγναντεύει τον φάρο και τα σύννεφα. Σαν κάτι να περιμένει. Σαν να αναπολεί. Και μαζί του και εμείς. Ημέρα γεμάτη θύμησες η χθεσινή...
-Εικόνα δεύτερη: Κάτω από το Φιρκά, ένας μουσικός του δρόμου παίζει ακορντεόν. Μας χαρίζει όμορφες μελωδίες, ταιριαστές με τον χθεσινό φθινοπωρινό ουρανό και το φθινοπωρινό αεράκι των αναμνήσεων.
-Εικόνα τρίτη: Ενας φοιτητής. Μόνος του σε ένα παγκάκι. Απέναντί του ο φάρος και το άπειρο. Και εκείνος διαβάζει το βιβλίο του. Βυθισμένος σε σκέψεις και όνειρα...
Εικόνες φθινοπωρινές. Λεπτομέρειες της ζωής. Στιγμές της καθημερινότητας. Τυχεροί, σκέφτομαι, όσοι τις απολαμβάνουν... Γιατί έτσι είναι η ζωή. Μικρές στιγμές. Αλλωστε, τι μένει αν όχι αυτές;
(Χανιώτικα νέα - 26/10/2009)

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Στον... σωρό

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Ενας ανήσυχος νέος, φωτεινό μυαλό σε εποχές ατομικισμού. Ενας νέος που ζει στο εμείς και όχι στο εγώ, στο συλλογικό και όχι στο ατομικό. Ούτε χουλιγκάνος ούτε “μπαχαλάκιας”. Ανήσυχος και χαμογελαστός.
Ετσι είναι ο Γ. Πρόκειται για έναν από τους συλληφθέντες της Νίκαιας. Τόσο ο Γ. τον οποίο γνώρισα ως φοιτητή στα Χανιά και εργαζόμενο σε γνωστή καφετέρια της πόλης όσο και άλλο ένα παιδί που επίσης γνώρισα εδώ ως φοιτητή, αλλά και οι υπόλοιποι, κατηγορούνται με το... ιδιώνυμο περί κουκούλας. Χθες μάθαμε ότι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα αφέθηκαν, οι δύο από τους πέντε συλληφθέντες της Νίκαιας που κατηγορούνταν σε βαθμό κακουργήματος για «διατάραξη κοινής ειρήνης» και βάση του νόμου για τις κουκούλες. Οι άλλοι τρεις έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν σήμερα. Σ’ αυτούς τους τρεις είναι και τα παιδιά που ήταν φοιτητές στα Χανιά και τώρα έρχεται η πολιτεία με αυτόν τον νόμο, γνωστό ως “κουκουλονόμο” να τους στερήσει όνειρα και στόχους, επειδή τολμούν να διεκδικούν ακατάπαυστα την ελευθερία. Και επειδή τόλμησαν να διαδηλώσουν ως διαμαρτυρία για τον θάνατο του 25χρονου μετανάστη από το Πακιστάν, Μοχάμεντ Καμράν Ατίφ, έπειτα από καταγγελίες για βασανισμό του στο αστυνομικό τμήμα Νίκαιας. Τα παιδιά συνελήφθησαν μετά την πορεία...
Η συγκεκριμένη διάταξη περί... κουκούλας φαίνεται να εφαρμόζεται στον... σωρό. Σε νέους που επιμένουν να μιλάνε για δικαιώματα και να αγωνίζονται για τα στοιχειώδη. Για έναν κόσμο ελευθερίας...
(Χανιώτικα νέα - 22/10/2009)

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Υπολειτουργεί η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Χανίων!

Σε 8 από 16 μειώθηκε ο αριθμός των νοσηλευτριών για τις 7 κλίνες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Νοσοκομείου Χανίων και αυτό τη στιγμή κατά την οποία θα έπρεπε να υπηρετούν 28!
Το οξύτατο αυτό πρόβλημα γνωστοποιεί με επιστολή του προς τη διοίκηση του Νοσοκομείου Χανίων ο Σύλλογος Εργαζομένων.
Στην επιστολή που υπογράφουν η πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων Ολγα Λεβάκη και ο γραμματέας Γιώργος Φραγκιουδάκης, αναφέρεται:
“To Δ.Σ. του συλλόγου σας γνωστοποιεί ένα οξύτατο πρόβλημα, που ενώ εδώ και πάρα πολύ καιρό, ταλαιπωρεί τους εργαζόμενους στη ΜΕΘ, δεν έχουν παρθεί τα απαραίτητα μέτρα. Είναι γνωστό σε όλους η ανάγκη ύπαρξης Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) σε ένα νοσοκομείο. Για την ομαλή λειτουργία της χρειάζεται ένας ικανός αριθμός νοσηλευτικού προσωπικού που βγαίνει σε αναλογία κλινών και βαρύτητας περιστατικών. Στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου μας, ενώ θα έπρεπε να υπηρετούν για 7 κλίνες, 28 νοσηλεύτριες, αριθμός που ποτέ δεν εφαρμόστηκε, υπηρετούσαν 16 συνάδελφοι με τον αριθμό τους να έχει φτάσει σήμερα στους 8 εργαζομένους. Η κατάσταση είναι κρίσιμη τόσο για τους ίδιους τους εργαζομένους αλλά και για τους νοσηλευόμενους ασθενείς. Άπειρα έγγραφα στους αρμοδίους δεν έχουν αποδώσει καρπούς. Ύστατη ενέργεια η κοινωνικοποίηση του προβλήματος, αλλά και η ενεργή κινητοποίηση όλων μας για να δοθεί λύση”.
Επιτέλους, οι αρμόδιοι τι περιμένουν; Επιβάλλεται να δοθεί λύση εδώ και τώρα!
Γ. ΛΥΒ.
(Χανιώτικα νέα - 21/10/2009)

Ο αρχέγονος νόμος της βεντέτας

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Οι ρίζες της βεντέτας βρίσκονται στην αρχέγονη εποχή και τις πρωτόγονες κοινότητες. Η ανεξέλεγκτη όμως αυτή μορφή τιμωρίας προβλημάτισε τις πρωτόγονες και τις μετέπειτα κοινωνίες, αφού, τελικά, και αναίτια πρόσωπα γίνονται θύματα της ταυτοπάθειας. Ο κολασμός του εγκλήματος πραγματοποιείται με ένα νέο έγκλημα.
Οι ενδιαφέρουσες αυτές επισημάνσεις γίνονται σε μελέτη για λογαριασμό του Ινστιτούτου Κρητικού Δικαίου σχετικά με τη βεντέτα. Η έρευνα ολοκληρώθηκε και δημοσιεύεται υπό τον τίτλο: «Συμβολή στη μελέτη της βεντέτας», στο νέο τόμο (ΙΣΤ' 2008) της περιοδικής έκδοσης του Ινστιτούτου Κρητικού Δικαίου: «Τάλως». Η μελέτη έγινε από τον δικηγόρο -ερευνητή Ιωάννη Γεωργ. Βαρδάκη.
Οπως σημειώνει ο συγγραφέας στην εισαγωγή της μελέτης, «στον Ομηρο εμφανίζεται το πρώτο έγκλημα δημοσίου δικαίου που είναι η προδοσία. Αυτά τα εγκλήματα επέσυραν βαρύτατες ποινές κατά του παραβάτη και των οικείων του. Η εξόντωσή τους ήταν δεδομένη, κατόπιν όμως πανηγυρικής τελετής για τη διακρίβωση της πράξης που είχε τελεστεί. Αυτή είναι και η πρώτη δημόσια δίκη».
Ο κ. Βαρδάκης επισημαίνει ότι η τυφλή εκδίκηση που βασίζεται στο μίσος αφανίζει ολόκληρες γενεές. Οπως το διατυπώνει ο χορός της αρχαιοελληνικής τραγωδίας (Αισχύλος, Χοηφόρες, 309-314, μτφρ. Κ.Χ. Μύρη, έκδ. Βιβλιοπ. Εστίας Αθήνα 1992): «Η γλώσσα του μίσους με γλώσσα του μίσους πληρώνεται, η δίκη το διαλαλεί που έμπρακτα το χρέος εξοφλάει. Στη φονική πληγή αντιστοιχεί τιμωρίας πληγή φονική όποιος πράξει θα πάθει ο γέροντας μύθος έτσι φωνάζει».
Αλλά και ο Μωσαϊκός Κώδικας επικυρώνει ρητά το κατά παράδοσην έθιμο: «Οφθαλμόν αντί οφθαλμού και οδόντα αντί οδόντος». Ομοίως κατά το Ραδαμάνθυος δίκαιον, «ει κε πάθοι τα τ' έρεξε, δίκη κ' ιθεία γένοιτο». Οι Πυθαγόρειοι δίκαιο θεωρούσαν το αντιπεπονθός (το αντιπεπονθέναι το ίσον), πρώτον μεν το κατ' ισότητα είτα δε το κατ' αναλογίαν. Και ο βασιλιάς της Βαβυλωνίας Χαμουραμπί (2067-2024 π.Χ.), στον ομώνυμο κώδικά του, το ίδιο ορίζει όταν το θύμα ανήκει στην ανώτερη τάξη. Οταν όμως το θύμα είναι από την κατώτερη τάξη ή δούλος, τότε τάσσει χρηματική αποζημίωση.

Στην ελληνική αρχαιότητα

Σε άλλο σημείο της μελέτης ο κ. Βαρδάκης αναφέρεται σε μια σημαντική ανασκαφή στην Ελεύθερνα Ρεθύμνου για να επισημάνει: «Γενικά και στην ελληνική αρχαιότητα η εκδίκηση του φονευθέντος θεωρείται χρέος ιερό και υπόθεση τιμής για τους συγγενείς του. Προς το αξίωμα αυτό φαίνεται να προσαρμόζονται όσα στοιχεία εμφανίστηκαν από τις ανασκαφές που έγιναν στην Ελεύθερνα (αρχαία πόλη, 30 χλμ. ΝΑ του Ρεθύμνου). Μεταξύ των σημαντικών ευρημάτων Γεωμετρικής Εποχής ιδιαίτερη θέση έχει ο «δειροτομηθείς σιδήρω» (ακέφαλος άνδρας - δειροτομώ = αποκεφαλίζω, καρατομώ) που βρέθηκε στη ΒΔ γωνιά μιας ταφικής πυράς.
Ο καθηγητής Σταμπολίδης αποδέχεται πιθανή την περίπτωση ο αποκεφαλισμένος να υπήρξε θύμα αντεκδίκησης για τον θάνατο Ελευθερναίου πολεμιστή που έλαβε μέρος σε μια οποιαδήποτε εχθροπραξία, ιδιωτική ή της πόλης, σύμφωνα με το δίκαιο και τα έθιμα του πολέμου και των εχθροπραξιών στην υστερογεωμετρική Κρήτη. Το αυτό συμπεραίνει και ο φιλόλογος Μακρής για τον θάνατο του αποκεφαλισμένου, με την παρατήρηση ότι ο δολοφόνος έμεινε ακτέριστος (άταφος), μάλλον για να τιμωρείται στο διηνεκές αφού θα παραδέρνει μπροστά στις πύλες του Αδη.
Επίσης, «η βεντέτα εμφανίζεται και στις δυτικές κοινωνίες του Μεσαίωνα, στους Ισλανδούς, στους Σκωτσέζους κ.λπ... Μάλιστα, με αυξημένη εμπλοκή συγγενών και συμμάχων των αντιμαχομένων οικογενειών σε γενικευμένες συγκρούσεις, αποκτούσαν το χαρακτήρα ιδιωτικών πολέμων. Υπήρχε όμως και ο θεσμός της διαιτησίας. Πάλι ο Ομηρος στην Ιλιάδα περιγράφει την απεικόνιση σκηνής πάνω στην ασπίδα του Αχιλλέα, που είχε τεχνουργήσει ο Ηφαιστος. Δυο άνθρωποι φιλονικούσαν για το πρόστιμο ενός φόνου»...

Σε Κρήτη και Μάνη

Στη συνέχεια, ο κ. Βαρδάκης επισημαίνει ότι η ανταπόδοση στη νεότερη εποχή αναφέρεται με τον όρο «βεντέτα». Ο ίδιος αναφέρεται στη βεντέτα ειδικότερα σε Κρήτη και Μάνη «αν και υπάρχουν επίσης άλλες περιοχές που οι κάτοικοί των διατήρησαν και ίσως διατηρούν ακόμη το "νόμο" αυτό της αντεκδίκησης σαν εθιμικό δίκαιο». Τέτοιοι κάτοικοι ενδεικτικά αναφέρονται οι Ηπειρώτες, Μαυροβούνιοι, Κορσικανοί, Σικελοί, Βεδουίνοι, Αφγανοί. Γενικό χαρακτηριστικό αυτών των πληθυσμών, όπως και των Κρητομανιατών, είναι η εγωιστική αντίδραση κατά των προσβολών που στοχεύουν να μειώσουν την ατομική και οικογενειακή τιμή.
«Η γυναίκα κατά τη διάρκεια μιας βεντέτας ήταν σεβαστή από τις αντιμαχόμενες οικογένειες. Βρισκόταν στο απυρόβλητο, γιατί ο φόνος μιας γυναίκας δεν προσλαμβάνει το χαρακτήρα της αντεκδίκησης, αφού δεν συνυπολογιζόταν στα ντουφέκια της οικογένειας. Ακόμα και αν η γυναίκα πραγματοποιούσε η ίδια εγκληματική πράξη δεν αποτελούσε το έγκλημά της αφορμή για οικογενειακές αντεκδικήσεις».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μελέτη παρουσιάζει και σύγχρονες περιπτώσεις κρητικής βεντέτας, όπως στη μεγαλύτερη περίπτωση των νεότερων χρόνων της Κρήτης μεταξύ δύο πολύ ισχυρών οικογενειών όπου «βρήκαν τον θάνατο πέραν των εξήντα θυμάτων», όπως ακόμη και σε μια ενδοοικογενειακή βεντέτα που δημιουργήθηκε όταν δύο ξαδέλφια έπαιζαν με όπλα και ένα ατύχημα είχε αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του ενός και σύμφωνα με τον κ. Βαρδάκη, «η μάνα του σκοτωμένου έπεισε τον άνδρα της ότι πρέπει να εκδικηθεί το φόνο (κατά την άποψή της) του παιδιού της με αποτέλεσμα εκείνος να σκοτώσει τον άλλον».
Συμπερασματικά, ο κ. Βαρδάκης επισημαίνει μεταξύ άλλων:
«Η βεντέτα έλκει την καταγωγή της από την αρχέγονη εποχή και η λειτουργία της παραμένει η ίδια μέχρι σήμερα, παρά τις παραλλαγές της κατά περιόδους και κατά περιοχές. Είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα, πολύπλοκο, όπως όλα άλλωστε που αφορούν τις ανθρώπινες σχέσεις.
Εχει πάντως ιδιαίτερη σημασία η διαπίστωση ότι κατά την αρχαιότητα, η βεντέτα εμφανίζεται σε ανθρώπινες κοινότητες και κοινωνίες, οι οποίες δεν είχαν καμία επαφή μεταξύ τους. Ομοιες επομένως οικονομικοκοινωνικές συνθήκες προσδιορίζουν τη γέννηση και τη μορφή αυτού του κοινωνικού φαινομένου. Ισως όμως οι συνθήκες διαβίωσης να προξένησαν την εμφάνισή της, με επακόλουθο να γεννηθεί ο άγραφος κανόνας -έθιμο της αντεκδίκησης. Στις πρώτες κοινωνίες μετά την εμφάνιση του κράτους, η βεντέτα δεν καταργήθηκε, αλλά περιορίστηκε κάπως».
- Για την Κρήτη και τη Μάνη ο κ. Βαρδάκης συμπεραίνει: «Στη σύγχρονη εποχή βασική αιτία ανοίγματος μιας βεντέτας στην Κρήτη και τη Μάνη, αλλά στις περιοχές γενικότερα της Νότιας Ευρώπης, είναι οι λόγοι τιμής και ντροπής. Οταν θίγονται, επομένως, η τιμή, η κοινωνική υπόληψη και καταξίωση, σε τελευταία ανάλυση η ισχύς των ατόμων και οικογενειών στον κοινωνικό περίγυρο, διαγράφεται ο κίνδυνος έναρξης βεντέτας. Από εμπειρικές παρατηρήσεις συνάγεται ότι σχεδόν ανύπαρκτη αιτία βεντέτας, τουλάχιστον στην Κρήτη και τη Μάνη, αποτελεί το οικονομικό κίνητρο». (Έντυπη Έκδοση, Ελευθεροτυπία, Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009)
Link: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=94152

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Νοσοκομείο και ελλείψεις

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τη μεταστέγαση του Νοσοκομείου Χανίων στις Μουρνιές. Σ’ αυτό το νέο, σύγχρονο κτήριο. Από τότε ίσαμε τώρα, δεν έχει υπάρξει ούτε μία στιγμή χωρίς προβλήματα και ελλείψεις. Η κατάσταση είναι εν πολλοίς τραγική. Οι δε υποσχέσεις υπουργών και υφυπουργών έμειναν… υποσχέσεις. Έτσι, τώρα δεκάδες εργαζόμενοι, ελλείψει προσωπικού, ξεπερνούν τις αντοχές τους, κάνουν επιπλέον βάρδιες, προκειμένου να προσφέρουν ό,τι καλύτερο μπορούν στους ασθενείς. Και όχι σε ένα ή δύο τμήματα αλλά στα περισσότερα.
Αναφέρουμε χαρακτηριστικά:
-Τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Πρόσφατα, ανακοινώθηκε πως η μονάδα λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό θα αναγκαστεί για τρεις ημέρες την εβδομάδα (Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο) να περιορίσει μια από τις τρεις βάρδιες που λειτουργούν σε μια από τις 3 αίθουσες όπου γίνονται οι αιμοκαθάρσεις. Το υπάρχον προσωπικό κατά γενική ομολογία δίνει τον καλύτερό του εαυτό για να βοηθήσει τους νεφροπαθείς.
-Τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στην οποία υπάρχουν, επίσης, όπως μαθαίνουμε, ελλείψεις σε προσωπικό. Το υπάρχον προσωπικό και εκεί, εργάζεται αδιάκοπα, προκειμένου να προσφέρει ό,τι καλύτερο.
-Τη Μονάδα Νεογνών. Μια μονάδα η οποία δημιουργήθηκε έπειτα από πολύχρονες και επίμονες προσπάθειες. Μια μονάδα η οποία λειτουργεί και προσφέρει χάρη, επίσης, στις φιλότιμες και συχνά υπεράνθρωπες προσπάθειες της διευθύντριας και του προσωπικού της. Μια μονάδα αναγκαία και χρήσιμη που όμως υπολειτουργεί καθώς και εκεί υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε προσωπικό.
- Ο κατάλογος δεν έχει… τελειωμό. Σαν να αδιαφορούν όλες οι κυβερνήσεις και οι υπουργοί για αυτό το μείζον θέμα που αφορά την Υγεία και περίθαλψη του πολίτη. Σαν να θεωρούν φυσιολογικές τις ελλείψεις σ’ αυτόν τον κρίσιμο τομέα της Υγείας. Ελλείψεις οι οποίες βέβαια είναι περισσότερες στα Νοσοκομεία της περιφέρειας και όχι σε εκείνα του κέντρου.
Επιτέλους, οι τοπικοί φορείς, οι βουλευτές στο σύνολό τους, ας πιέσουν συντονισμένα και οργανωμένα ώστε τα προβλήματα να εκλείψουν και το Νοσοκομείο Χανίων να αναβαθμιστεί με πράξεις και όχι με… λόγια. Ιδού ένα στοίχημα για τον υπουργό Υγείας και τη νέα κυβέρνηση που συνεχώς επικαλείται τον πολίτη και τα δικαιώματά του…
(Χανιώτικα νέα - 19/10/2009)

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Γέφυρα ζωής Χανιά-Καμπάλα

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ
Ο δοκιμαζόμενος λαός της Ουγκάντα των 33 εκατομμυρίων κατοίκων θα δεχτεί μια στάλα ανθρωπιάς από τους «Γιατρούς του Κόσμου», που δημιουργούν γέφυρα ζωής ανάμεσα στα Χανιά και την Καμπάλα.
Η Ουγκάντα αποτελεί σήμερα μία από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου με προσδόκιμο ζωής λιγότερο από 50 χρόνια και ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας άνω του 8%. Ο μισός πληθυσμός της χώρας δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό και σχεδόν το 40% των πολιτών της παραμένει πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας.
Στατιστικές δείχνουν πως ασθένειες που έχουν εξαφανιστεί ή τείνουν να εξαφανιστούν από τον πλανήτη μας, κάνουν θραύση σ' αυτή τη χώρα. Ετσι, η ελονοσία θεωρείται εκεί η πιο επικίνδυνη ασθένεια για όλες τις ηλικίες (ποσοστό θανάτων 21,2%) και ακολουθεί ο ιός HIV/AIDS (15%), η φυματίωση και οι αναπνευστικές λοιμώξεις (με 11%) κ.λπ.
Πενταμελής ομάδα των «Γιατρών του Κόσμου» από το Γραφείο Χανίων σε συνεργασία με την Αρχιεπισκοπή της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουγκάντα, ξεκίνησε χθες το πρώτο ταξίδι της προς το αεροδρόμιο του Εντεμπε της αφρικανικής χώρας και μεταφέρει περισσότερα από 20 κιβώτια φαρμάκων και υγειονομικού υλικού. Το υγιειονομικό κλιμάκιο περιλαμβάνει ορθοπεδικό, αναισθησιολόγο, πνευμονολόγο, βοηθό μικροβιολόγου, ενώ αναμένεται να προστεθεί σ' αυτό και χειρουργός από το Ρέθυμνο, που βρίσκεται ήδη στην πρωτεύουσα της Ουγκάντα, Καμπάλα, από την προηγούμενη εβδομάδα.
Σκοπός είναι αφ' ενός να προσφερθεί βοήθεια στο νοσοκομείο της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής στην Καμπάλα, αφ' ετέρου ν' αναπτυχθεί το Κέντρο Υγείας στο χωριό Μόντε της επαρχίας Λούβερο, όπου έχει παραχωρηθεί κτίριο στους «Γιατρούς του Κόσμου» για χρήση.
Η αποστολή θα παραμείνει στην Ουγκάντα για δύο εβδομάδες και θα επιστρέψει στα Χανιά στις 26 Οκτωβρίου, ενώ ανάλογο ταξίδι αναμένεται να επαναληφθεί στα μέσα Γενάρη του 2010.
(Ελευθεροτυπία - 13/10/2009)

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Στην εποχή της... νεωτερικότητας

Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΥΒΙΑΚΗ

«Χάρτινος δρόμος βουλιάζει
Με το βάρος της αγωνίας.
Ανεβαίνει μια άγνωστη εποχή.
Παρηχήσεις του φόβου.
Απραγματοποίητο φθινόπωρο
Κάθε σου βήμα αλλοιώνει
Το ρήμα υπάρχω».
Ελένη Μαρινάκη
– «Τις νύχτες που κατεβαίνω»

Μέρα – μεσημέρι , πριν από λίγες ημέρες, όλα κυλούσαν ομαλά στο γραφείο ίσαμε τη στιγμή που μπήκε ένας άνδρας ο οποίος ήρθε να μας θυμίσει ότι και σε αυτή την πόλη, όπως παντού πια στον κόσμο, οι νεόπτωχοι, οι άστεγοι, οι απόκληροι, ολοένα και περισσότερο αυξάνονται.
Ηταν ένας νέος σε ηλικία ο οποίος έχει κάνει σπίτι του τα πεζοδρόμια, τα πάρκα και τις πλατείες της πόλης. Τι ήθελε; Απλώς χρήματα, όπως έλεγε μέσα στο παραμιλητό του. Σε λίγο έφυγε παραπατώντας, προς άγνωστη κατεύθυνση. Σαν να έψαχνε τη στοργή. Σαν να κυνηγούσε το νόημα που του έλειπε.
Στην καταναλωτική εποχή μας, οι άνθρωποι αυτοί, που η μοίρα τούς έθεσε στο περιθώριο της κοινωνίας, μάλλον αυξάνονται ανησυχητικά.
Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, πολύ δε περισσότερο σε άλλες χώρες η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως τραγική.
Ενας φίλος ο οποίος πηγαίνει συχνά στην Αφρική καθώς στο πλαίσιο του διδακτορικού του αλλά και της δουλειάς του ασχολείται με τα προβλήματα του λεγόμενου τρίτου κόσμου, θεωρεί πολύ λυπηρό να ασχολούμαστε με «περιττά υλικά αγαθά» όταν σε άλλες χώρες οι άνθρωποι στο σύνολό τους δεν έχουν ούτε καν τα στοιχειώδη για να ζήσουν. Ως εκ τούτου αυξάνεται η μετανάστευση, η φυγή για τη... γη της επαγγελίας που συχνά αποδεικνύεται μια φρούδα ελπίδα του δυστυχισμένου ανθρώπου.
Ο Πολωνός κοινωνιολόγος Ζίγκμουντ Μπάουμαν στο βιβλίο του: «Σπαταλημένες ζωές. Οι απόβλητοι της νεωτερικότητας» υποστηρίζει ότι «η παραγωγή "ανθρώπινων απορριμμάτων" (ακριβέστερα, η σπατάλη ανθρώπινων ζωών, η δημιουργία "περιττών" πληθυσμών από μετανάστες, πρόσφυγες κι άλλους παρίες) αποτελεί αναπόδραστη συνέπεια της διαδικασίας του εκσυγχρονισμού, της εξέλιξης της νεωτερικότητας. Είναι μια αναπόφευκτη παρενέργεια της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και της αναζήτησης της κοινωνικής ευταξίας που χαρακτηρίζει τη νεωτερικότητα. Για όσο χρονικό διάστημα μεγάλα τμήματα του κόσμου παρέμεναν, πλήρως ή μερικώς, εκτός της διαδικασίας του εκσυγχρονισμού, αντιμετωπίζονταν από τις εκσυγχρονισμένες κοινωνίες ως τόποι που είχαν τη δυνατότητα να απορροφήσουν τον πλεονάζοντα πληθυσμό των "ανεπτυγμένων χωρών". Σε όλην αυτή την περίοδο, μπορούσαν ακόμη να αναζητηθούν (και να βρεθούν προσωρινά) παγκόσμιου χαρακτήρα λύσεις σε τοπικώς παραγόμενα προβλήματα υπερπληθυσμού. Καθώς όμως ο εκσυγχρονισμός αγγίζει πλέον και τις πιο απομακρυσμένες γωνιές του πλανήτη, ο "περιττός πληθυσμός" παράγεται παντού - και όλες ανεξαιρέτως οι περιοχές του κόσμου είναι πια υποχρεωμένες να υποστούν τις συνέπειες του παγκόσμιου θριάμβου της νεωτερικότητας. Κι έτσι, η ανάγκη πλέον είναι να βρεθούν (μάταια, όπως φαίνεται) τοπικές λύσεις σε παγκόσμιου χαρακτήρα προβλήματα. Η παγκόσμια διάχυση της νεωτερικότητας έχει προκαλέσει τη δημιουργία συνεχώς αυξανόμενων κατηγοριών ανθρώπων οι οποίοι στερούνται τα απαραίτητα μέσα επιβίωσης, ενώ ο πλανήτης μας διαθέτει όλο και λιγότερο χώρο για να τους εγκαταστήσει».
Το ζητούμενο και από τη νέα κυβέρνηση είναι να προχωρήσει άμεσα σε μέτρα που θα ανακουφίσουν την κοινωνία, καθώς τα οικονομικά και όχι μόνον προβλήματα, αγγίζουν πλέον κάθε Ελληνική οικογένεια.
(Χανιώτικα νέα - 12/10/2009)

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2009

Βουλευτικές εκλογές 2009 στο Νομό Χανίων

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΧΑΝΙΩΝ

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2009: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΟ 100% ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα σε 322 από τα 322 (100%) εκλογικά τμήματα του νομού Χανίων το ΠΑΣΟΚ ήρθε πρώτο με 50.805 ψήφους ή ποσοστό 51,10% και βγάζει τρεις βουλευτές: Ευτύχη Δαμιανάκη, Μανώλη Σκουλάκη, Σήφη Βαλυράκη.
Συντριβή υπέστη η ΝΔ η οποία συγκέντρωσε 29.562 ψήφους ή ποσοστό 29,74% και έβγαλε έναν βουλευτή (Χρ. Μαρκογιαννάκη).
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων: Στο 100% των εκλογικών τμημάτων του νομού Χανίων σε σύνολο 141.960 εγγεγραμμένων, ψήφισαν 101.654, άκυρα - λευκά 2.239, έγκυρα 99.415 και έλαβαν:
-ΝΔ 29.562 ψήφους (29,74%)
-ΠΑΣΟΚ 50.805 ψήφους (51,10%)
-ΚΚΕ 5.947 ψήφους (5,98%)
-ΣΥΡΙΖΑ 4.347 ψήφους (4,37%)
-ΛΑΟΣ 3.614 ψήφους (3,64% )
-Οικολόγοι Πράσινοι: 3.127 ψήφους (3,15%)
-ΑΝΤΑΡΣΥΑ 491 ψήφοι (0,49%)
-ΚΚΕ (μ-λ) 360 ψήφοι (0,36%)
-Δημοσθένης Βεργής Ελληνες Οικολόγοι 335 ψήφοι (0,34%)
-Δημοκρατική Αναγέννηση - Στέλιος Παπαθεμελής 264 ψήφοι (0,27%)
-Λαικός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή 186 ψήφοι (0,19%)
-Ενωση Κεντρώων 129 ψήφοι (0,13%)
-Δημοκρατικοί 86 ψήφοι (0,09%)
-Κοινωνία Πολιτική Παράταξη 60 ψήφοι (0,06%)
-Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα 47 ψήφοι (0,05%)
-Μ-Λ ΚΚΕ 35 ψήφοι (0,04%)
-ΟΑΚΚΕ 20 ψήφοι (0,02%).

ΣΤΑΥΡΟΙ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗΣ ΣΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ - ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΤΟ 100% ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ (322 ΑΠΟ 322).
Αναλυτικά αποτελέσματα στο Νομό Χανίων
Τελευταία Ενημέρωση: 12:12:27
Σύνολο Τμημάτων: 322/322 - 100% Εγγεγραμμένοι: 141.959
Ψηφίσαντες: 101.654 Ποσοστό Αποχής: 28,39%
Λευκά: 546 Άκυρα: 1.693
Σύνολο Άκυρων/Λευκών: 2.239 Έγκυρα: 99.415
Ν.Δ
1 Βολουδάκης Μανούσος-Κωνσταντίνος: 13377
2 Γύπαρης Κωνσταντίνος: 4073
3 Κελαϊδής Εμμανουήλ: 1846
4 Μαρκογιαννάκης Χρήστος: 14046
5 Νικηφοράκης Στυλιανός: 10990
6 Παπαδερού - Ναναδάκη Αρχόντισσα: 1415

ΠΑ.ΣΟ.Κ
1 Βαλυράκης Ιωσήφ: 17591
2 Δαμιανάκης Ευτύχιος: 24485
3 Κάκανος Ιωάννης: 1174
4 Κουλιεράκης Ελευθέριος: 6599
5 Κουρουπάκη Ευαγγελία: 11677
6 Σκουλάκης Εμμανουήλ: 23206

ΚΚΕ
1 Αλαμάνου Αγγελική: 1535
2 Βουρλάκης Νικόλαος: 1139
3 Λεδάκη Αικατερίνη: 1298
4 Μαρινάκης Αλέξανδρος: 949
5 Νταγκουνάκης Γεώργιος: 2126
6 Παπαντωνάκης Νικόλαος: 1204

ΣΥ.ΡΙΖ.Α
1 Βαγιωνάκη Ευαγγελία (Βάλια): 1735
2 Βουκάλης Αντώνιος: 868
3 Γεωργούλα Ζωή: 774
4 Κοτσιφάκης Ιωάννης: 756
5 Λυμπεράκης Πέτρος: 841
6 Μπικάκης Γεώργιος: 571

ΛΑ.Ο.Σ
1 Αρχοντάκης Ευτύχιος: 1556
2 Βασιλειάδου - Μαντζαγριωτάκη Σοφία: 376
3 Γεωργιάδη Δήμητρα: 505
4 Πρασιανάκη - Σαρατσιώτη Μαρία: 343
5 Σταματάκης Εμμανουήλ: 740
6 Χαιρετάκης Ζαχαρίας: 885

ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
1 Γαλανάκη Μαρία: 49
2 Λιοδάκη Μαρία - Ελένη: 31
3 Τσιμπριμάνης Γεώργιος: 21
4 Χουρδάκη Ζαχαρένια: 23

ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ
1 Καρεφυλλάκης Σταύρος: 104

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ συνεχιστών του ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ
1 Βολουδάκης Εμμανουήλ: 36
2 Βούγας Κωνσταντίνος: 22

Δημοσθένης Βεργής ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ
1 Καμπελόπουλος Παναγιώτης (Κάρολος): 165

Μ-Λ (Κ.Κ.Ε.)
1 Ριτζάκης Μανούσος: 14

ΚKE (μ-λ)
1 Κοκολαντωνάκης Νεκτάριος: 119
2 Μούκα Θεοδώρα: 71
3 Νταμαδάκης Χρήστος: 75
4 Περάκης Θεόδωρος: 60
5 Χαρτζουλάκης Ιωάννης: 116

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.
1 Βαλσαμάκη Αγγελική: 88
2 Γαλανάκης Χρήστος: 86
3 Κιούπης Χρήστος: 70
4 Λιοδάκης Ανδρέας: 86
5 Παπουτσάκης Εμμανουήλ: 105
6 Πιαγκαλάκης Γεώργιος: 96

ΟΑΚΚΕ
1 Βάσκου Αλεξάνδρα: 6

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
1 Λιονάκης Σπυρίδωνας: 17

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗΣ
1 Μαυρεδάκη Μαρία: 136

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
1 Βλοντάκης Γεώργιος: 820
2 Καστρινάκη (Ρούλα) Ζαχαρένια: 1009
3 Μπονατάκης Μιχαήλ: 610
4 Ποντικάκης Φώτιος: 490
5 Τζωρτζάκης Κωνσταντίνος: 390
6 Τσέκος Γεώργιος: 359

Δημοκρατικοί
1 Καλκανδή Παπαγιώτα: 35